InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fagaras

Penal - propunere de arestare preventiva a inculpatului (art. 149 ind 1. C.p.p.)

(Sentinta penala nr. 2/2009 din data de 13.02.2009 pronuntata de Judecatoria Fagaras)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Fagaras | Jurisprudenta Judecatoria Fagaras

ROMANIA
JUDECATORIA FAGARAS
JUDETUL BRASOV
Pe rol fiind solutionarea propunerii de arestare preventiva a inculpatilor B V-G si B D-D, formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Fagaras.
La apelul nominal facut in sedinta din Camera de Consiliu au raspuns inculpatii B V - G personal, in stare de retinere, asistat de aparator din oficiu, d-na avocat C A si inculpatul B D - D  personal, in stare de retinere, asistat de aparator din oficiu, dl. avocat  L D.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care: aparatorii din oficiu ai inculpatilor depun la dosar delegatiile pentru asistenta juridica obligatorie.
    In baza art. 70 alin.1 cod procedura penala, instanta verifica identitatea inculpatilor si le aduce la cunostinta ca sunt prezenti pentru a se discuta propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras  privind arestarea preventiva pe o durata de pana la 29 de zile pentru inculpatul B V - G si respectiv  de pana la 19 zile pentru inculpatul B D - D, intrucat in noaptea de 11/12 februarie 2009 au patruns, prin efractie, in magazinul situat in satul G, comuna P, judetul Brasov, apartinand SC B SRL P, de unde au sustras bunuri alimentare si nealimentare, in valoare totala de  5869,98 lei.
Intrebati fiind de instanta, inculpatii arata ca sunt de acord cu avocatii desemnati din oficiu.
    Instanta pune in vedere inculpatilor B V - G si B D - D ca au dreptul  sa nu faca nici o declaratie, atragandu-li-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva lor.
    Inculpatii arata ca sunt de acord sa dea declaratii .
    

       Se procedeaza la audierea  separata a inculpatilor, in conformitate cu disp. art. 150 alin.1 cod procedura penala, declaratiile acestora fiind consemnate in procese-verbale care se afla atasate la dosar .
          Instanta in baza disp.art.73 Cod procedura penala pune in vedere  inculpatilor sa citeasca si sa semneze declaratiile.
       Avand in vedere ca inculpatii B V - G si B D - D au fost audiati separat, dupa ascultarea acestora, instanta face aplicarea dispozitiilor art. 324 alin.3 cod procedura penala si aduce la cunostinta inculpatului B V - G  declaratia luata separat inculpatului B D - D, primul audiat.
Instanta pune in discutie existenta altor cereri de formulat.
Reprezentantul Ministerului Public si aparatorii inculpatilor declara ca nu au alte cereri de formulat.
Instanta acorda cuvantul la dezbateri asupra propunerii de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Fagaras.
Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, solicita admiterea propunerii de arestare preventiva a inculpatilor si emiterea  mandatelor de arestare pe o perioada de  19 de zile pentru inculpatul minor B D - D si respectiv de 29 zile pentru inculpatul major B V-G,  avand in vedere ca in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 143 cod procedura penala, in sensul ca sunt probe temeinice  ca inculpatii au savarsit fapta  retinuta in sarcina lor. Totodata solicita a se avea in vedere faptul ca inculpatii se afla in situatia prevazuta de   art. 148 alin.1 lit. f Cod procedura penala, in sensul ca au savarsit o infractiune pentru care legea prevede o pedeapsa mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea lor in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica, iar acest pericol este creat de starea de temere si insecuritate in comunitatea din care fac parte. In ceea ce-l priveste pe inculpatul minor - B D - D arta ca acesta nu este la prima abatere, din luna octombrie 2008 si pana in luna ianuarie 2009 a savarsit 6 infractiuni, pe rolul acestei instante acesta mai are si alte dosare. Arata ca  inculpatul a beneficiat de clementa din partea organelor de cercetare penala si a fost trimis in judecata in stare de libertate. Arata de asemenea ca lasarea acestui inculpat in libertate prezinta un real pericol social. In ceea ce-l priveste pe inculpatul B V - G, acesta a avut in faza de urmarire penala o comportare nesincera, declaratiile sale au oscilat astfel ca a oferit diferite variante. Arata ca lasarea acestui inculpat in libertate nu este in interesul urmaririi penale intrucat exista posibilitatea de a comite si alte fapte.
Aparatorul inculpatului B D - D solicita respingerea propunerii de arestare preventiva a inculpatului B D - D, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive pentru a se dispune arestarea acestuia. Arata ca, toate faptele comise de catre inculpat din luna octombrie 2008 pana in luna ianuarie 2009 sunt furturi marunte, insa au fost comise pentru a asigura familiei sale hrana. Arata ca aceasta nu este o modalitate acceptata de catre societate, insa motivul pentru care inculpatul a comis aceste furturi a fost pentru a asigura hrana familie sale (tatal sau nu lucreaza si nu se ocupa de familie, iar mama sa este bolnava). Arata de asemenea ca inculpatul regreta faptele comise, insa lipsurile materiale l-au determinat sa comita aceasta fapta. Declara de asemenea ca masura de lipsire de libertate ar prejudicia dezvoltarea fizica si morala a inculpatului. Solicita sa se faca aplicarea  disp. art.136 lit.b si c cod procedura penala si art.1451  cod procedura penala, respectiv luarea masurii de a nu parasi localitatea sau tara. In cazul in care pe numele inculpatului se va emite mandat de aducere solicita sa se faca aplicarea disp. art.160h pct. 3 cod procedura penala, respectiv mandatul de arestare sa nu depaseasca 20 de zile.
Aparatoarea inculpatului B V-G solicita respingerea propunerii de arestare preventiva a inculpatului B V - G intrucat nu s-a dovedit vinovatia acestuia, nu exista probe certe ca a savarsit infractiunea, exista doar declaratia fratelui sau - inculpatul B D - D. Solicita sa se aiba in vedere prezumtia de nevinovatie a inculpatului si arata ca lasarea acestuia in libertate nu prezinta pericol concret pentru ordine publica. Arata ca este casatorit, are un copil minor, de mai mult de 4 ani de zile are un loc de munca si este singurul intretinator de familie. In consecinta solicita respingerea propunerii de arestare preventiva a inculpatului B V - G.
Inculpatul B D - D invedereaza instantei ca a fost batut de catre politist pentru a recunoaste ca si fratele sau, respectiv inculpatul B V - G a participat la aceasta infractiune, insa acest lucru nu este adevarat. Arata de asemenea ca in fata instantei de judecata a declarat ca si fratele sau - inculpatul B V - G a participat la infractiunea de furt pentru ca s-a gandit ca daca da aceasta declaratie poate scapa "mai ieftin". Declara ca pana sa ajunga mama sa si aparatorul din oficiu a fost lovit de catre politist si este de acord sa fie prezentat la medicul legist.
In ultimul cuvant, inculpatul B D - D arata ca ii pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat si nu va mai savarsi astfel de fapte.
In ultimul cuvant, inculpatul B V - G, regreta ca s-a ajuns aici si solicita sa nu se emita pe numele sau mandat de arestare, intrucat are o familie, un copil minor si serviciu. Arata de asemenea ca nu a realizat ce face in acea seara.

                                JUDECATORUL

      Vazand actele de urmarire penala din care rezulta ca prin ordonantele motivate ale procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras, din data de  13 februarie 2009,  s-a pus in miscare actiunea penala fata de inculpatii B D-D si B V - G, pentru  faptul ca in noaptea de 11/12 februarie 2009 au patruns, prin efractie, in magazinul situat in satul G, comuna P, judetul Brasov, apartinand SC B SRL Parau, de unde au sustras bunuri alimentare si nealimentare, in valoare totala de  5869,98 lei, ce constituie infractiunea de furt calificat, prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit.a, g si i  Cod penal, cu aplicarea art.99 alin.3 cod penal privind pe inculpatul B D - D, si respectiv cu aplicarea art.37 lit.b cod penal si art. 75 lit.c cod penal privind pe inculpatul B V - G, pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 15 ani, limite care se reduc la jumatate in ceea ce priveste pe inculpatul minor.
Savarsirea acestei fapte de catre inculpati  rezulta din declaratiile acestora si ale partii vatamate B. E., procesul-verbal de cercetare la fata locului, procesul - verbal de reconstituire, depozitiile martorilor MG, S A, SA, C E, C I, P L, D N, C I - V si P I - L, dovada ridicare bunuri, evaluare bunuri si dovada de predare - primire bunuri.
      Avand in vedere ca inculpatii se afla in situatia prev. de art.148 al.1 lit.f Cod procedura penala, intrucat au savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea lor in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, deoarece ar naste in constiinta populatiei ideea ca asemenea fapte antisociale grave, tratate cu maximum de severitate de catre legiuitor sunt trecute cu vederea de catre organele judiciare, astfel fiind incurajati sa procedeze la fel nu numai inculpatii insesi, ci si toti cei care sunt animati de aceleasi intentii infractionale.
Pentru aceste motive, in baza art.148 al.1 lit.f, art.1491 si respectiv art.160h cod procedura penala, urmeaza a admite propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras si a dispune arestarea preventiva a inculpatului minor Balan Dumitru Daniel, urmand a se emite impotriva acestuia mandat de arestare preventiva pe o perioada de 19 de zile, incepand cu data de 13 februarie 2009 si pana la data de 3 martie 2009, inclusiv, precum si  arestarea preventiva a inculpatului B V-G, impotriva caruia se va emite mandat de arestare preventiva pe timp de 29 de zile, incepand cu data de 13 februarie 2009 si pana la data de 13 martie 2009, inclusiv.
      De asemenea, pentru aceleasi motive, urmeaza a respinge cererea formulata de aparatorul inculpatului B D - D privind luarea fata de acest inculpat a masurii obligarii de a nu parasi localitatea sau a masurii obligarii de a nu parasi tara, neexistand temei pentru a se lua una din aceste masuri.

Pentru aceste motive
IN NUMELE LEGII
D I S P U N E

 
Admite propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Fagaras si in consecinta:
       Dispune arestarea preventiva a inculpatului B D-D, fiul lui D si M, nascut la data de 28 septembrie 1991, in mun. Fagaras, jud. Brasov, cetatean roman, C.N.P. X, domiciliat in mun. Fagaras, str. P, bl., ap. jud. Brasov, impotriva caruia se va emite mandat de arestare preventiva pe timp de 19 zile, incepand cu data de 13 februarie 2009 si pana la data de 3 martie 2009, inclusiv.
      Dispune arestarea preventiva a inculpatului B V-G, fiul lui  V si M, nascut la data de 26 septembrie 1983, in mun. Fagaras, jud. Brasov, cetatean roman, C.N.P.X, domiciliat in mun. Fagaras, str. N, bl., sc., ap., jud. Brasov, impotriva caruia se va emite mandat de arestare preventiva pe timp de 29 de zile, incepand cu data de 13 februarie 2009 si pana la data de 13 martie 2009, inclusiv.
      Respinge cererea formulata de aparatorul inculpatului B D - D privind luarea fata de acest inculpat a masurii obligarii de a nu parasi localitatea sau a masurii obligarii de a nu parasi tara.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010