InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta civila

(Sentinta civila nr. 81 din data de 29.01.2009 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 907/239/2008
Operator de date cu caracter personal:
Cod 3121
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
JUDECATORIE
Sedinta publica din 29 Ianuarie 2009
Presedinte - Codrin Mirel Pristavu
Grefier Maricica Scripcariu
SENTINTA CIVILA  Nr. 81      La ordine fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamant G N. M, reclamant G M si pe parat H V D, avand ca obiect obligatie de a face.
     La apelul nominal facut in sedinta publica  se prezinta reclam. asist. av. B,paratul asist. av. C, si martorii, lipsa celelalte parti.    
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in:procedura completa.
     Av.B pt. reclam. depune la dosar un set de inscrisuri in doua exemplare. I se inmaneaza un exemplar dupa inscrisuri paratului prin aparator.
     S-a interogat paratul conform interogatoriului aflat la dosar.
     S-au audiat martorii prezenti sub prestare de juramant conform declaratiilor atasate la dosarul cauzei.
     Reclam.prin aparator precizeaza ca renunta la audierea martorei O V propusa de reclamanta.
     Instanta ia act de renuntarea la audierea martorei O V, nemaifiind cereri de formulat instanta acorda partilor cuvantul la dezbateri pe fondul cauzei.
     Av B, pt.reclam. solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata din probatoriul administrat in cauza rezulta faptul ca acest teren care face obiectul prezentei cauze a fost vandut de catre numitul C V pentru  o suma de bani. In urma a unor acte frauduloase, parata a obtinut o hotarare de la judecatoria Pascani care nu este opozabila dar care definitiva si executorie. Terenul  se aflat in posesia reclam. pana in anul 2008,iar din anul 2008 i-a fost luat de catre parati.
     Av. C pt. parata solicita respingerea actiunii ca neintemeiata cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.
     Situatia de fapt expusa in motivarea actiunii contravine flagrant realitatii.
     La acest moment titlul de proprietate nr. 43900/1999 la care face referire reclamantul a fost anulat prin sentinta civila nr. 142/2008 definitiva si irevocabila cu privire la suprafata de 1,14 ha teren.
     Prin hotararea pronuntata in dosarul nr. 651/239/2007 al Judecatoriei  Harlau ca reclamantul nu are nici o indreptatire cu privire la acest teren.
     Pe cale de consecinta este evident ca prezenta actiune nu intruneste conditiile de admisibilitate cerute de disp. art. 1073 s.u. Cod civil si solicita respingerea cererii cu obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata.
     Avand in vedere actele si lucrarile din dosar,

INSTANTA
Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. de mai sus, reclamantii G. M si G M, ambii domiciliati in comuna Deleni judetul Iasi, au chemat in judecata pe parata H V D, domiciliata in comuna Deleni judetul Iasi, solicitand instantei sa constate intervenita vanzarea suprafetei de 1,14 ha teren intravilan dintre reclamanti si autorul paratei si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare in forma autentica, cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca au incheiat cu autorul paratei un contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata, avand ca obiect o suprafata de 1,14 ha teren situata in comuna Deleni judetul Iasi, cu urmatoarele vecinatati: la E - drumul, G Ghe. A si C I. G; la V - A I. C., C N A., G I. G., B I. V si G N; la S - drumul comunal si la N - C D.
     Au invederat reclamantii faptul ca dupa cumparare au detinut terenul ca proprietari, cu rol fiscal si impozitele platite.
     Au sustinut reclamantii si faptul ca au urmat intocmai procedurile administrative speciale ale legilor de fond funciar, eliberandu-se titlul de proprietate nr. 43900/30.06.1999. Deoarece nu a existat decat un antecontract de vanzare-cumparare, au sustinut reclamantii ca titlul de proprietate a fost anulat printr-o hotarare a instantei.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 1073 si 1077 C.civ.
In dovedire, a fost solicitata proba cu inscrisuri si interogatoriu.
Legal citata, parata a formulat intampinare in prezenta cauza, prin care a solicitat instantei respingerea actiunii reclamantilor, ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata.
A sustinut parata ca nu s-a incheiat niciun act de vanzare-cumparare cu privire la aceasta suprafata de teren.
      A invederat instantei ca titlul de proprietate nr. 43900/1999 a fost anulat prin sentinta civila nr. 142/2008 a Judecatoriei Harlau; prin urmare reclamantii nu au nicio indreptatire cu privire la acest teren.
     In drept, au fost invocate dispozitiile art. 115 si 274 C.proc.civ.
     In cursul cercetarii judecatoresti, instanta a administrat proba cu inscrisuri, depunandu-se la dosarul cauzei, in copie, inscrisul intitulat act de invoiala, acte de stare civila, sentinta civila nr. 142/2008 a Judecatoriei Harlau, rolul agricol, adeverinta, declaratie notariala extrajudiciara; proba cu doi martori precum si proba cu interogatoriul paratei.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine in fapt si in drept urmatoarele:
     La data de 30.08.1961, intre reclamanti si defunctul C I. V, autorul paratei, a intervenit un antecontract de vanzare-cumparare sub semnatura privata, avand ca obiect o suprafata de 1,14 ha teren situata in comuna Deleni judetul Iasi, cu urmatoarele vecinatati: la E - drumul, G G. A si C I. G; la V - A I. C, C N A., G I. G., B I. V si G N; la S - drumul comunal si la N - C D.
     Analizand actele din dosar, instanta retine ca reclamantii, dupa cumparare, au detinut terenul ca proprietari, deschizandu-si rol fiscal si platind impozitele aferente acestui imobil.
     Analizand inscrisurile administrate in cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine ca reclamantii au urmat procedurile administrative speciale ale legilor de fond funciar, pe numele acestora eliberandu-se titlul de proprietate nr. 43900/30.06.1999. Deoarece nu a existat decat un antecontract de vanzare-cumparare, titlul de proprietate aratat mai sus a fost anulat prin sentinta civila nr. 142/2008 a Judecatoriei Harlau.
     Instanta a ajuns la situatia de fapt si de drept aratata mai sus prin analiza sustinerilor reclamantului, coroborate cu toate inscrisurile depuse la dosarul cauzei, avand in vedere si sustinerile si pozitia procesuala a paratei.
     Astfel, observand intentia partilor contractante de a vinde si de a cumpara, avand in vedere si caracterul de antecontract de vanzare-cumparare al inscrisului intitulat act de invoiala, instanta, avand in vedere atat doctrina cat si practica constanta a instantelor de judecata, urmeaza sa constate intervenita vanzarea suprafetei de 1,14 ha teren intravilan dintre reclamanti si autorul paratei si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare in forma autentica in acest sens.
     Astfel, avand in vedere toate consideratiile de mai sus, vazand si dispozitiile art. 1073, 1077 si 1079 C.civ., instanta urmeaza sa admita cererea reclamantului asa cum a fost ea formulata, sa constate intervenita vanzarea suprafetei de 1,14 ha teren intravilan dintre reclamanti si autorul paratei, teren situat in comuna Deleni judetul Iasi, cu urmatoarele vecinatati: la E - drumul, G G A si C I. G; la V - A I. C, C N A, G I. G., B I. V si G N; la S - drumul comunal si la N - C D, si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare in forma autentica in sensul mai sus aratat.
     In temeiul art. 274 C.proc.civ., instanta urmeaza sa oblige pe parata si la plata catre reclamanti a cheltuielilor de judecata in cuantum de 20,15 lei, reprezentand taxa de timbru si timbrul judiciar.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
Admite actiunea reclamantilor G N. M si G M, ambii domiciliati in comuna Deleni judetul Iasi, in contradictoriu cu parata H V. D, domiciliata in comuna Deleni judetul Iasi.
     Constata intervenita vanzarea suprafetei de 1,14 ha teren intravilan dintre reclamanti si autorul paratei, teren situat in comuna Deleni judetul Iasi, cu urmatoarele vecinatati: la E - drumul, G Ghe. A si C I. G; la V - A I. C., C N A, G I. G, B I. V si G N; la S - drumul comunal si la N - C D.
     Pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare in forma autentica in sensul mai sus aratat.
     In temeiul art. 274 C.proc.civ., obliga pe parata la plata catre reclamanti a cheltuielilor de judecata in cuantum de 20,15 lei, reprezentand taxa de timbru si timbrul judiciar.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 29.01.2009.

     PRESEDINTE,                                                        GREFIER,
     Pristavu Codrin Mirel           Scripcariu Maricica
     
Red./tehnored. P.C.M.
5 ex.
     10.02.2009

Dosar nr. 907/239/2008

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011