InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Restrangerea dreptului de administrare

(Sentinta civila nr. 1592 din data de 01.08.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice; Proprietate publica | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA  INEU                                                              
DOSAR NR.. /2012

SENTINTA CIVILA NR. 1592/2012
Sedinta publica din 01 august 2012
Presedinte :
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamanta Comuna Bocsig, impotriva paratelor Directia Sanitara Veterinara si pentru  Siguranta Alimentelor Arad si Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, pentru restrangerea dreptului de administrare.
La apelul nominal se prezinta pentru reclamanta consilier juridic AT, lipsa fiind partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care, se constata ca parata ADS nu a depus intampinare in aparare, nu a formulat cereri sau exceptii.
Se pune in discutie exceptia lipsei calitatii procesual pasive, ridicate de parata Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Arad, fata de care reprezentanta reclamantei arata ca este neintemeiata, potrivit considerentelor expuse si in scris prin raspunsul la intampinarea acestei parate, depus la data de 9 iulie 2012, si solicita respingerea acesteia.
Instanta, cu privire la aceasta exceptie, constata ca este nefondata, avand in vedere ca in CF.. Bocsig, apare inscris in favoarea acestei parate dreptul de administrare sub C1, drept ce nu a fost radiat sau stins, astfel ca raportul juridic se leaga si de aceasta calitate, conform art.870 din c.civil, prin urmare instanta respinge ca neintemeiata exceptia ridicata.
Reprezentanta reclamantei consilier juridic AT, arata ca nu are alte cereri fata de inscrisurile depuse la dosar, astfel ca instanta  constatand ca nu s-au formulat alte cereri, instanta declara incheiata faza probatorie si acorda cuvantul pentru dezbateri.
Reprezentanta reclamantei, solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, restrangerea dreptului de administrare al paratilor privind intreg imobilul din CF .. Bocsig, provenit din conversia CF.. Bocsig, cu nr.top.., proprietatea publica a reclamantei, respectiv acesta urmand a fi mentinut doar cu privire la suprafata de 514 mp., teren pe care se afla constructia cu destinatia de dispensar veterinar FN, neevidentiata in cartea funciara, suprafata de teren asupra caruia se va mentine dreptul de administrare fiind determinata in schita intocmita extrajudiciar de PFA ID.
Nu solicita cheltuieli de judecata.
Cererea este legal timbrata cu 8 lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in valoare de  0,30 lei.

                                                     J U D E C A T A

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de ..2012, si precizata la data de 6 iulie 2012 sub aspectul extinderii cadrului procesual pasiv, legal timbrata, constata ca reclamanta Comuna Bocsig, reprezentata prin CI a solicitat in contradictoriu cu paratele Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arad si Agentia Domeniilor Statului sa se dispuna restrangerea dreptului de administrare a piritei  doar asupra suprafetei de 514 mp.( lot) de teren , situat in Bocsig.., inscris in CF nr_ Bocsig nr.cad/nr.top.., aflat in proprietatea publica a comunei Bocsig, cu autorizarea efectuarii cuvenitelor mentiuni in CF, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii.
Nu a solicitat cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca, prin hotararea Consiliului local al comunei Bocsig nr../27.01.2012 s-a decis rectificarea suprafetei  imobilului teren intravilan situat in localitatea Bocsig.., inscris in CF nr.. Bocsig, nr.cad./nr.top.., aflat in proprietatea publica a comunei Bocsig din 2092 mp. in 2066 mp., dezmembrarea acestuia in 3 loturi si restrangerea  dreptului de administrare operativa a paratei doar asupra lotului nr.1 in suprafata  de 514 mp., celelalte doua loturi ramanand libere de orice sarcini.
Conform extrasului CF nr.. Bocsig, dreptul de administrare operativa in favoarea paratei a fost instituit in baza unei hotarari a Consiliului local al comunei Bocsig, respectiv nr../1992. Pe acest teren se afla edificata o constructie ( dispensarul veterinar ), care nu este notata in CF.
Acest teren, aflat in centrul localitatii Bocsig, excede cu mult nevoilor aferente utilizarii in conditii normale a constructiei si este neingrijit, fapt care, pe langa aspectul total inestetic impiedica si punerea la dispozitia reclamantei a diferentei neutilizate, astfel incat pe aceasta suprafata sa poata fi implementate proiecte finantate din fonduri nerambursabile.
Reclamanta a expediat paratei prin adresa nr.. din 19.04.2012, incercand sa  solutioneze pe cale amiabila acest diferend, solicitandu-i sa dea avizul in vederea restrangerii dreptului de administrare doar asupra suprafetei necesare utilizarii in bune conditii a cladirii folosite ca dispensar veterinar, si anume asupra suprafetei de 514 mp.( lotul nr.1 rezultat in urma dezmembrarii ), iar prin adresa nr.. din 18.05.2012  s-a primit raspunsul, care a fost negat, mentionandu-se sa se adreseze Agentiei Domeniilor Statului intrucat  cladirea " dispensar veterinar) le apartine, parata concesionand doar serviciile aferente activitatilor sanitare veterinare.
Ca urmare a raspunsului negativ, reclamanta prin Hotararea Consiliului local al Comunei Bocsig nr.. din data de 25.05.2012, a revocat art.3 al HCL nr../27.01.2012.
In drept, s-au aratat prevederile art.867-870,885 c.civil, prevederile legii nr.7/1996 republicata.
Parata Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Arad, prin intampinarea depusa la filele 34-36 dosar a solicitat  respingerea in principal ca inadmisibila a cererii iar in subsidiar a solicitata respingerea ca neintemeiata a cererii reclamantei.
A ridicat pe cale de exceptie lipsa calitatii procesuale pasive a D.S.V.S.A. Arad, raportat la disp.art.2 alin.3 din Legea nr.127 din 17 mai 2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.88/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, cu completarile si modificarile ulterioare, exceptie respinsa la termenul din 1 august 2012.
Mai arata ca reclamanta solicita sa se dispuna restrangerea dreptului de administrare in favoarea paratei mai precis doar cu privire la suprafata de 514 mp. desi potrivit legislatiei incidente cererea nu poate fi primita deoarece situatia juridica a imobilului este reglementata de HG 446/1999.
Mai mult actul administrativ ce a stat la baza inscrierii proprietatii reclamantei  nu precizeaza temeiul legal astfel ca nici inscrierea in careta funciara a aceleiasi reclamante nu este legala.
Parata Agentia Domeniilor Statului Bucuresti nu a depus intampinare nu a formulat cereri, si nu a ridicat exceptii.
In vederea solutionarii cauzei s-au depus la dosar:chitanta taxa de timbru fila 4, extras de CFnr.. Bocsig fila 5-6, Hotararea nr.. fila 7, schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID filele 8-13, adresa nr../2012 fila 14, copia Hotararii nr.. emisa de Consiliul local Bocsig fila 16, intampinarea paratei Directia Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad filele 20-22, imputernicire fila 23, raspuns la intampinarea paratei fila 25-26, adrese nr../2012 fila 27,94/2012 fila 28, extras din Monitorul Oficial al Romaniei filele 29-30, copii anexa nr.18  fila 31-33, intampinarea paratei Directia Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad filele 34-36, raspuns depus de reclamanta la intampinarea paratei fila 39-40, adeverinta nr../2012 fila 42, copii extras din Monitorul Oficial al Romaniei fila 43-43, copie anexa 18 fila 45-47,cerere de chemare in judecata fila 48-49, cerere amanare fila 52, copie citatie fila 53, cerere amanare fila 55, copie citatie fila56
Examinand actiunea reclamantei, prin coroborarea probelor de la dosar, a dispozitiilor legale aplicabile, instanta retine in fapt urmatoarele:
Asupra imobilului  din CF .. Bocsig, provenit din conversia CF .. Bocsig, cu nr.top.38-39/3, compus din teren de constructie in suprafata totala de 2092 mp., situat in intravilanul localitatii Bocsig, este inscris dreptul de proprietate in favoarea  reclamantei, in regim de proprietate publica, fila 5 dosar, respectiv fila 27 dosar.
De asemenea, asupra aceluiasi imobil apare inscris dreptul de administrare sub C1, in favoarea paratei Directia Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, fila 5 dosar.
Prin Hotararea nr.. din 27.01.2012 emisa de Consiliul Local al Comunei Bocsig, s-a dispus rectificarea suprafetei de 2092 mp. din CF .. Bocsig, provenit din conversia CF .. Bocsig, cu nr.top.. in aceea de 2066 mp., conform schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, fila 7 dosar.
Prin aceiasi hotarare s-a dispus de asemenea dezmembrarea nr. nr.top.., din CF .. Bocsig, proprietatea publica a reclamantei, respectiv  in trei nr.top noi, dupa cum urmeaza : nr.top nou .. teren in suprafata de 514 mp, categoria de folosinta curti-constructii, nr.top nou .. teren in suprafata de 732 mp, categoria de folosinta curti-constructii si nr.top nou .. teren in suprafata de 820 mp, categoria de folosinta curti-constructii.
Din schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, la fila 8 dosar, coroborat cu adeverinta nr../12.01.2012 emisa de Primaria Comunei Bocsig, fila 28 dosar,  se retine ca  pe nr.top nou .. teren in suprafata de 514 mp, categoria de folosinta curti-constructii, se evidentiaza constructia,, dispensar veterinar,, neinscrisa in cartea funciara.
Apararile paratei Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Arad cu privire la admisibilitatea cererii reclamantei sunt   neintemeiate, avand in vedere ca in conformitate cu anexa nr. 18 pozitia nr.12 a HG nr.976/2002, rezulta ca teren precum si constructia " dispensar veterinar Bocsig" fac parte din domeniul public al Comunei Bocsig.
Pe de alta parte, potrivit Hotararii Consiliului local  al comunei Bocsig nr../2011 asupra careia a fost exercitat controlul de legalitate de catre Institutia Prefectului-judetul Arad , coroborate cu adeverinta nr../2012 vin in sustinerea inscrierii in anexa nr.. a HG nr.976/2002, privind atestarea domeniul public al comunei Bocsig.
Potrivit art.867 din c.civil ,,dreptul de administrare se constituie prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean sau, dupa caz, a consiliului local.
Autoritatile mentionate controleaza modul de exercitare a dreptului de administrare.,,
Dreptul de administrare apartine regiilor autonome sau, dupa caz, autoritatilor administratiei publice centrale sau locale si altor institutii publice de interes national, judetean ori local potrivit art. 868 din c.civil.
De asemenea, c.civil actual stipuleaza la art. 870, ca apararea in justitie  a dreptului de administrare revine titularului dreptului, in conditiile prevazute de art. 696 c.civil.
Ori, din cele expuse, rezulta ca dreptul de administrare este supus revocarii precum si restrangerii, asa cum este cazul in speta, concluzie ce rezulta si din dispozitiile art.12 din Legea nr.213/1998, desi abrogate la intrarea in vigoare a c.civil, respectiv 1 octombrie 2011.
 Cum in speta, rezulta ca suprafata de teren asupra careia este inscris dreptul de administrare in favoarea paratei de ordin unu, excede scopului dreptului de administrare, in limita unei suprafete normale exercitarii dreptului de proprietate cu privire la cladirea ,, dispensar veterinar,, proprietatea publica a reclamantei, respectiv 514 mp. asa cum rezulta din Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID.
Fata de cele de mai sus, instanta vazand in drept dispozitiile art.867-870,885 c.civil, prevederile Legii nr.7/1996 republicata, apreciind cererea reclamantei ca fiind intemeiata, pentru considerentele expuse urmeaza sa fie admisa in sensul pretins.
Pe cale de consecinta, urmeaza a dispune restrangerea dreptului de administrare al paratilor privind intreg imobilul din CF.. Bocsig, provenit din conversia CF .. Bocsig, cu nr.top.., proprietatea publica a reclamantei, respectiv doar cu privire la suprafata de 514 mp., teren pe care se afla constructia cu destinatia de dispensar veterinar FN, neevidentiata in cartea funciara, suprafata evidentiata in schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, ce face parte integranta din prezenta,
Urmeaza a dispune inscrierea in CF .. Bocsig, provenit din conversia CF .. Bocsig, cu nr.top.., a dreptului de administrare in favoarea paratilor cu privire la suprafata de 514 mp. teren pe care se afla constructia cu destinatia de dispensar veterinar  FN, neevidentiata in cartea funciara evidentiata  ca ,,Lot 1,,in schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, conform prezentei, dupa ramanerea definitiva.
Urmeaza a se autoriza efectuarea cuvenitelor mentiuni in CF, conform hotararii, dupa ramanerea definitiva.
Vazand ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.274 Cod procedura  civila, urmeaza a  nu fi acordate.
Pentru aceste motive, in numele legii,

                       H O T A R A S T E

Admite actiunea precizata formulata de reclamanta Comuna Bocsig-prin Primarul Comunei Bocsig, impotriva paratilor Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Arad, si Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, pentru restrangerea dreptului de administrare, si in consecinta :   
- dispune restrangerea dreptului de administrare al paratilor privind intreg imobilul din CF .. Bocsig, provenit din conversia CF .. Bocsig, cu nr.top.., proprietatea publica a reclamantei, respectiv doar cu privire la suprafata de 514 mp., teren pe care se afla constructia cu destinatia de dispensar veterinar FN, neevidentiata in cartea funciara, suprafata evidentiata in schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, ce face parte integranta din prezenta,
- dispune inscrierea in CF .. Bocsig, provenit din conversia CF ..Bocsig, cu nr.top.., a dreptului de administrare in favoarea paratilor cu privire la suprafata de 514 mp. teren pe care se afla constructia cu destinatia de dispensar veterinar  FN, neevidentiata in cartea funciara evidentiata  ca ,,Lot 1,,in schita Plan de amplasament si delimitare a imobilului intocmita extrajudiciar de PFA ID, conform prezentei, dupa ramanerea definitiva.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 1 august 2012.                                                                   

                       Presedinte,                                                                      Grefier,               
                     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice; Proprietate publica

Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013
Rectificare Carte Funciara - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.06.2013