Uzucapiune si dezmembrare topografica, revendicare
(Sentinta civila nr. 834 din data de 12.04.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.834/2012
Sedinta publica din data de 12 aprilie 2012
Presedinte :
Grefier :
S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA, impotriva paratului Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, pentru uzucapiune si dezmembrare topografica si cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii CV si CM, pentru actiune in revendicare.
La apelul nominal lipsa partile.
Procedura indeplinita fara citarea partilor.
Cererea de interventie in interes propriu este timbrata cu suma de 703,00 lei taxa judiciara.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care se constata ca prin serviciul registratura al instantei, la data de 11 aprilie au fost depuse la dosar concluzii scrise din partea intervenientilor in interes propriu, chitanta de plata a onorariului de avocat si practica judiciara in materie.
Instanta, in vaza probelor de la dosar, trece la judecata.
J U D E C AT A
Asupra actiunii civile inregistrata la aceasta instanta la data de ..2011, constata ca reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA in contradictoriu cu paratul Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, cu sediul in comuna Taut, jud.Arad, au solicitat instantei de judecata ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca reclamantii au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra imobilului inscris in CF nr.. Nadas, nr.top.., .., compus din fanat pe valea Tesa, in suprafata totala de 74.701 mp; sa se dispuna dezmembrarea imobilului inscris in CF nr.. Nadas, nr.top.., .., compus din Fanat pe valea Tesa, in suprafata totala de 74.701 mp, prin formarea de loturi cu nr.top. noi, astfel: lotul 1, cu nr.top../I/1, fanat pe valea Tesa in suprafata de 4.863 mp pentru reclamantul RN; lotul 2, cu nr.top../I/2 fanat pe valea Tesa in suprafata de 10.155 mp pentru reclamantul BP; lotul 3, cu nr.top../I/1, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.374 mp pentru reclamantul RN; lotul 4, cu nr.top../I/2, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.454 mp, pentru reclamantul GG; lotul 5, cu nr.top../I/3, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.234 mp, pentru reclamantul BP; lotul 6, cu nr.top../I/3, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.672 mp, pentru reclamanta DA; lotul 7, cu nr.top../I/5, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.486 mp, pentru reclamantul RN; lotul 8, cu nr.top../I/6, fanat pe valea Tesa in suprafata de 12.361 mp, pentru reclamantul BT; lotul 9, cu nr.top../I/8, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.583 mp pentru reclamantul BV; lotul10, cu nr.top../I/9, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.352 mp, pentru reclamantul DI; lotul 11, cu nr.top../I/11, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.650 mp, pentru reclamantul BI; lotul 12, cu nr.top../I/12, pasune impadurita la valea Tesa in suprafata de 11.869 mp, pentru reclamantul BT si lotul 13, cu nr.top../I/17, fanat pe valea Tesa in suprafata de 4.544 mp cu anexa gospodareasca pentru reclamantul DI; sa se dispuna autorizarea intabularii dreptului de proprietate in coala CF, conform prezentei dupa ramanerea definitiva.
In motivarea actiunii, reclamantii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, folosesc imobilele din litigiu de peste 30 de ani, fara a fi tulburati in posesie de vreo persoana, fiind cunoscuti in localitate ca proprietari.
In vederea reglementarii situatiei de carte funciara, reclamantii au promovat prezenta actiune.
In drept isi intemeiaza actiunea pe prevederile Legii nr.115/1938.
Prin intampinare, parata Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar PG, invedereaza instantei de judecata ca nu se opun la admiterea actiunii reclamantilor si invoca exceptia lipsei calitatii procesual pasiva in prezenta cauza.
In motivarea intampinarii, parata invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, din inscrisurile depuse la dosar de catre reclamanti, rezulta ca parata este proprietar asupra imobilelor de sub A 1-58, cu titlu de drept - expropriere la 22 octombrie 1929, conform foii de proprietate B1.
In data de 02 mai 1931, in baza Hotararii nr../1931 a Comisiei Judetene Arad, a Hotararii nr../1930 a Comisiei de ocol Ineu, s-a dispus transpunerea parcelelor de sub A 1-57 ca loturi de casa in CF nr.. in favoarea indreptatitilor la improprietarire din comuna Nadas, conform foii de proprietate B1, aceeasi coala de proprietate fiind sistata sub B.3, conform documentelor prezentate.
Folosinta si exercitiul drepturilor procedurale conform prevederilor art.41 si urmatoarele din codul de procedura civila, constau in identificarea intre persoana reclamantilor si titularul dreptului (calitate procesuala activa) precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat, in raport juridic, suspus judecatii (calitate procesual pasiva).
Din inscrisurile depuse la dosar rezulta ca parata nu are calitate procesual pasiva, fapt dovedit prin transpunerea imobilului in loturi de casa (CF nr..) in favoarea improprietaritilor din Nadas de sub B.2, motiv pentru care lasa la aprecierea instantei solutia din prezenta cauza.
In drept isi intemeiaza intampinarea pe prev. art.115 c.pr.civ., art.41 si urmatoarele c.pr.civ..
La termenul de judecata din data de 28 iulie 2012 s-au prezentat in instanta si au depus cerere de interventie in interes propriu intervenientii CM si CV, prin care invedereaza instantei de judecata ca intervin in prezenta cauza, in nume propriu si solicita ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca intervenientii in interes propriu sunt proprietarii terenurilor care fac obiectul cauzei, imobilele din discutie avand in realitate nr.top.. si nr.top../a.2.2.d.3 fiind intabulat dreptul de proprietate al acestora in c.f.. Nadas; sa fie obligati reclamantii sa lase aceste imobile in proprietatea si posesia intervenientilor; sa se dispuna respingerea actiunii principale formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA; sa se constate ca actiunea reclamantilor de uzucapiune este nefondata, intrucat statul nu are nici un drept de proprietate asupra imobilelor cu nr.top.. si .., amplasamentul faptic al acestor imobile fiind diferit decat cel aratat de reclamanti.
In motivarea cererii de interventie in interes propriu, intervenientii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, prin actiunea formulata, reclamantii solicita sa se constate ca au dobandit dreptul de proprietate pe titlu de uzucapiune asupra imobilelor din CF nr.. Nadas nr.top.. si nr.top.., compus din fanat pe valea Tesa in supr. totala de 74.701 mp. In dovedirea actiunii, reclamantii au intocmit o schita extrajudiciara prin care sustin ca ar fi individualizat dreptul de proprietate al fiecarui reclamant. Desi in petitul actiunii reclamantii solicita uzucapiunea asupra suprafetei de 74.701 mp, folosind expresia "am dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF nr.. Nadas nr.top.. fanat in Valea Tesa in suprafata de 74.701 mp", adunand suprafetele revendicate rezulta ca in realitate ei cer a se constata dreptul de proprietate prin uzucapiune numai asupra 58.606 mp. De asemenea, reclamantii mai sustin ca au folosit imobilele de peste 30 ani indicand ca temei legal Legea nr.115/1938.
Conform evidentelor CF, imobilele cu nr.top.. si nr.top.. au fost initial intabulate in CF nr.. Nadas. Prin incheierea de CF nr.. din 22 octombrie 1929, aceste imobile sunt transnotate in CF nr.. Nadas sub A.I.4, sub denumirea Arabil si fanat in Dealul Dumbrava, fiind intabulate cu titlu de expropriere in favoarea statului roman.
Prin incheierea de c.f nr.. din 2 mai 1931, toate imobilele din CF nr.. Nadas se abnoteaza din CF nr.. si se transnoteaza in CF nr.. Nadas in favoarea indreptatitilor la improprietarire din Nadas.
Ca urmare acestui fapt, coala CF nr.. Nadas, se sisteaza din lipsa de corpuri de avere - V, notatia de sub B.3., in realitate, aceasta coala de CF nu mai exista din anul 1931, respectiv de 80 de ani.
Conform amplasamentului faptic al nr.top.. si nr.top.. Nadas, din harta privitoare la amplasamentul proprietatilor pe raza satului Nadas, rezulta ca intreaga zona a fost impartita in 7 subdiviziuni (denumiri locale, populare ale unei intregi zone). Subdiviziunea Dumbrava notata cu indicativul III cuprinde imobilele de la nr.top.. la nr. top.. iar subdiviziunea Pustacea notata cu indicativul IV cuprinde imobilele notate cu nr.top..
Cele doua subdiviziuni sunt despartite de o delimitare naturala, respectiv Paraul Tesea, pe harta apare denumirea de Bach Tyesa, ceea ce inseamna Paraul sau Valea in expresia locala, Tesa.
Cu ocazia localizarii pe harta, s-a produs o eroare in sensul ca nr.top.. este trecut pe harta in zona Dumbrava si nr.top.. in zona Pustacea, despartite de Valea Tesa, care in realitate se afla langa Paraul Mare.
Cu ocazia efectuarii lucrarilor de cadastru, harta intocmita respecta realitatea, cele doua imobile fiind amplasate corect, adica acolo unde se afla ele in realitate si unde au fost atribuite cetatenilor din Nadas, pe loturi, asa cum este evidentiat si in harta de CF de la dosar.
In realitate, asa-zisul nr.top.. deasupra Vaii Tesa face parte din nr.top.., respectiv zona Dumbrava, iar terenul pretins de reclamanti ca avand nr.top.., nu este peste Valea Tesa, amplasamentul respectiv facand parte in realitate din nr.top../a.2.2.d.3, respectiv zona Pustacea, iar in dovedirea sustinerilor, intervenientii depun la dosar harta privind atribuirea locurilor de casa cu ocazia reformei agrare, intocmita in anul 1930 la scara 1:2880, din care se observa ca nr.top.. si nr.top.. sunt situate compact cu nr.top.vecine, respectiv nr.top..,nr.top.. si nr.top..
Imobilele cu nr.top.. sunt marginite de strazi, alcatuind un grup compact, iar imobilul cu nr.top.. are ca limite strada, hotarul Taut si Paraul Mare, cu precizarea ca aceste terenuri sunt ocupate de beneficiarii masurii de reforma agrara din anul 1921, care sunt cu totul alte persoane decat reclamantii.
Reclamantii au indicat gresit amplasamentul cu nr.top.. si nr.top.. si au ales gresit paratul, intrucat statul nu figureaza proprietar asupra acestor terenuri. De asemenea, reclamantii nu au exercitat o posesie utila in sensul legii, terenurile din jurul Vaii Tesa fiind reconstituite intervenientilor, astfel ca reclamantii nu pot invoca un drept asupra proprietatii acestora, anterior anului 1990 terenul fiind preluat de stat, iar terenurile statului erau inalienabile.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: xerocopia colii CF nr.. Nadas - in extenso - fila 4-5, 34-36, schita de activare coala CF, rectificare suprafata, dezmembrare cu iesire din indiviziune fila 6, xerocopie harta fila 9, 39, 42-43, xerocopie plan parcelar fila 10-11, 40-41, imputernicire avocatiala fila 22, 30, intampinare fila 23-24, cerere de interventie in interes propriu fila 25-29, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru fila 31, nota de timbrare fila 32, extras CF fila 33, cerere fila 37, 48. proces-verbal fila 38, 47, adeverinta fila 51, lista experti fila 57, xerocopii legalizate coli CF fila 58-99, adresa nr../19.10.2011 fila 100-101, xerocopii registrul agricol fila 103-140, obiective expertiza fila 141-142, chitanta de plata avans onorariu expertiza fila 149, raport de 3xpertiza fila 155-172, xerocopie adresa fila 175, xerocopie proces-verbal fila 176, xerocopie adresa nr../13.12.2011 fila 177, xerocopie certificat privind inscrierea in Registrul Fermierilor fila 178, xerocopii Apia fila 179-189, xerocopie inscris sub semnatura privata fila 194-195, xerocopie adeverinta fila 196-197, interogatoriu scris reclamanti fila 198-202, s-au audiat martorii BG fila 203 si BM fila 204, concluzii scrise fila 206-212, chitanta plata onorariu avocat fila 213, xerocopia sentintei civile nr.1959/2011 fila 214-217, xerocopie comunicare fila 218, xerocopia Deciziei civile nr.453/R din 29.03.2012 fila 219 dosar.
Din coroborarea probelor administrate, instanta retine, in fapt, urmatoarele:
Numerele topografice .. si .. au fost initial inscrise in CF nr.. Nadas, in baza Hotararii nr../1929 a Comisiei Judetene Arad, aceste imobile au fost transcrise in CF nr.. Nadas in suprafata de 99.240 mp in proprietatea Statului Roman, cu titlu de expropriere, conform incheierii nr../22.10.1929 si se transnoteaza in CF nr.. Nadas, in favoarea indreptatitilor la improprietarire. Coala de CF nr.. Nadas a fost sistata conform incheierii cf nr../02.05.1031 si toate imobilele au fost transcrise in alte CF-uri, astfel ca, potrivit art.15 din Legea nr.115/1938 aceasta coala nu va mai putea fi redeschisa pentru alte inscrieri.
In cauza s-a efectuat un raport de expertiza tehnica judiciara topografica, din care reiese ca, aceste terenuri sunt situate pe ambele maluri ale vaii Tesa, se identifica pe planul cadastral cu imobilele evidentiate sub nr.top.. in suprafata de 2.262,00 mp, nr.top.. in suprafata de 59.940,00 mp si nr.top.. in suprafata de 9.118,00 mp, in total 72.320,00 mp. Imobilul cu nr.top.. este amplasat pe malul drept al vaii Tesa, zona ce poarta denumirea de "Pustacea", iar imobilul cu nr.top.. este amplasat pe malul stang al vaii Tesa, in zona ce poarta denumirea "Dumbrava". De asemenea, din concluziile raportului de expertiza reiese ca, parcelele de teren aflate in folosinta reclamantilor, nu se identifica cu aceste numere topografice inscrise in CF nr.. Nadas.
Imobilele cu nr.top.. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp, sunt inscrise in A.I-21 si A.I-155 in CF nr.. Nadas, in favoarea intervenientilor CM si CV, dobandit pe titlu de reconstituire prin sentinta civila nr.657/2006 pronuntata in dosarul nr../2006 al Judecatoriei Ineu.
Reclamantii nu au facut dovada faptului ca au primit aceste terenuri la reforma agrara si nici ca au uzucapat aceste terenuri, respectiv cand a inceput posesia si in ce conditii.
Potrivit normelor dreptului cutumiar maghiar mentinute in vigoare si prin disp. art. 31 din Legea nr. 389/1949 pentru extinderea legislatiei civile in Transilvania si art. 6 alin. 2 din Legea nr.241/1947 pentru punerea in aplicare a Legii nr.115/938 in Transilvania, pentru modificarea dispozitiilor privitoare la Cartile funciare, prescriptiile implinite precum si cele incepute inaintea punerii in aplicare a acestor legi sunt carmuite in ce priveste natura, durata si efectele lor de dispozitiile legii sub care au inceput.
Potrivit dispozitiilor legale mai sus invocate si ale art.1846 si art.1847 Cod civil, vazand posesia utila in sensul legii, pasnica, publica si sub nume de proprietari, posesie apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate pe titlu de prescriptie achizitiva, prin jonctiunea posesiilor cu cea antecesorilor sai, conform art.1860 cod civil, astfel instanta urmeaza sa constate ca prin probele administrate, reclamantii nu au facut dovada conditiilor prevazute de aceste dispozitii legale, motiv pentru care urmeaza sa respinga actiunea principala privind constatarea dreptului de proprietate pe titlu de uzucapiune a reclamantilor si dezmembrare topografica prin formare de loturi.
Asa cum reiese din raportul de expertiza intocmit in cauza, cat si din CF nr.. Nadas depus la fila 33 dosar, intervenientii in interes propriu sunt proprietari ai imobilului pe titlu de reconstituire conform incheierii nr../2009, nr.top.. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp.
Instanta, vazand in drept prevederile art.480 Cod Civil, urmeaza sa admita cererea de interventie in interes propriu, si in consecinta, urmeaza sa oblige reclamantii sa lase in deplina proprietate si posesie imobilele din litigiu, intervenientilor in interes propriu, obligandu-i ca pe viitor sa se abtina de la orice tulburare a posesiei.
Urmeaza sa respinga exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut, intrucat Statul Roman era proprietar asupra imobilelor din CF nr.. Nadas, nr.top.., nr.top.. in suprafata de 74.101 mp cu titlu de expropriere, citata de reclamanti pentru opozabilitate.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli, in drept prev. art.274 din codul de procedura civila, urmeaza sa oblige reclamantii, in solidar, la plata sumei de 1.703,00 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre intervenientii in interes propriu, justificate prin taxa judiciara de timbru in suma de 703,00 lei si onorariu avocat 1.000,00 lei.
Pentru aceste motive, instanta, in numele legii,
H O T A R A S T E
Respinge actiunea principala formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA, impotriva paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, pentru constatare drept de proprietate pe titlu de uzucapiune si dezmembrare topografica.
Admite cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii in interes propriu CM si CV si, in consecinta:
- obliga reclamantii sa lase intervenientilor in interes propriu, in deplina proprietate si posesie, imobilele inscrise in CF nr. Nadas, nr.top. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp.
- obliga reclamantii, ca pe viitor, sa se abtina de la orice tulburare a posesiei intervenientilor in interes propriu asupra imobilelor inscrise in CF nr..Nadas.
Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut.
Obliga reclamantii, in solidar, la plata sumei de 1.703,00 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre intervenientii in interes propriu.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 12 aprilie 2012.
Presedinte Grefier
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.834/2012
Sedinta publica din data de 12 aprilie 2012
Presedinte :
Grefier :
S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA, impotriva paratului Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, pentru uzucapiune si dezmembrare topografica si cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii CV si CM, pentru actiune in revendicare.
La apelul nominal lipsa partile.
Procedura indeplinita fara citarea partilor.
Cererea de interventie in interes propriu este timbrata cu suma de 703,00 lei taxa judiciara.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care se constata ca prin serviciul registratura al instantei, la data de 11 aprilie au fost depuse la dosar concluzii scrise din partea intervenientilor in interes propriu, chitanta de plata a onorariului de avocat si practica judiciara in materie.
Instanta, in vaza probelor de la dosar, trece la judecata.
J U D E C AT A
Asupra actiunii civile inregistrata la aceasta instanta la data de ..2011, constata ca reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA in contradictoriu cu paratul Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, cu sediul in comuna Taut, jud.Arad, au solicitat instantei de judecata ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca reclamantii au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra imobilului inscris in CF nr.. Nadas, nr.top.., .., compus din fanat pe valea Tesa, in suprafata totala de 74.701 mp; sa se dispuna dezmembrarea imobilului inscris in CF nr.. Nadas, nr.top.., .., compus din Fanat pe valea Tesa, in suprafata totala de 74.701 mp, prin formarea de loturi cu nr.top. noi, astfel: lotul 1, cu nr.top../I/1, fanat pe valea Tesa in suprafata de 4.863 mp pentru reclamantul RN; lotul 2, cu nr.top../I/2 fanat pe valea Tesa in suprafata de 10.155 mp pentru reclamantul BP; lotul 3, cu nr.top../I/1, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.374 mp pentru reclamantul RN; lotul 4, cu nr.top../I/2, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.454 mp, pentru reclamantul GG; lotul 5, cu nr.top../I/3, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.234 mp, pentru reclamantul BP; lotul 6, cu nr.top../I/3, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.672 mp, pentru reclamanta DA; lotul 7, cu nr.top../I/5, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.486 mp, pentru reclamantul RN; lotul 8, cu nr.top../I/6, fanat pe valea Tesa in suprafata de 12.361 mp, pentru reclamantul BT; lotul 9, cu nr.top../I/8, fanat pe valea Tesa in suprafata de 2.583 mp pentru reclamantul BV; lotul10, cu nr.top../I/9, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.352 mp, pentru reclamantul DI; lotul 11, cu nr.top../I/11, fanat pe valea Tesa in suprafata de 1.650 mp, pentru reclamantul BI; lotul 12, cu nr.top../I/12, pasune impadurita la valea Tesa in suprafata de 11.869 mp, pentru reclamantul BT si lotul 13, cu nr.top../I/17, fanat pe valea Tesa in suprafata de 4.544 mp cu anexa gospodareasca pentru reclamantul DI; sa se dispuna autorizarea intabularii dreptului de proprietate in coala CF, conform prezentei dupa ramanerea definitiva.
In motivarea actiunii, reclamantii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, folosesc imobilele din litigiu de peste 30 de ani, fara a fi tulburati in posesie de vreo persoana, fiind cunoscuti in localitate ca proprietari.
In vederea reglementarii situatiei de carte funciara, reclamantii au promovat prezenta actiune.
In drept isi intemeiaza actiunea pe prevederile Legii nr.115/1938.
Prin intampinare, parata Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar PG, invedereaza instantei de judecata ca nu se opun la admiterea actiunii reclamantilor si invoca exceptia lipsei calitatii procesual pasiva in prezenta cauza.
In motivarea intampinarii, parata invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, din inscrisurile depuse la dosar de catre reclamanti, rezulta ca parata este proprietar asupra imobilelor de sub A 1-58, cu titlu de drept - expropriere la 22 octombrie 1929, conform foii de proprietate B1.
In data de 02 mai 1931, in baza Hotararii nr../1931 a Comisiei Judetene Arad, a Hotararii nr../1930 a Comisiei de ocol Ineu, s-a dispus transpunerea parcelelor de sub A 1-57 ca loturi de casa in CF nr.. in favoarea indreptatitilor la improprietarire din comuna Nadas, conform foii de proprietate B1, aceeasi coala de proprietate fiind sistata sub B.3, conform documentelor prezentate.
Folosinta si exercitiul drepturilor procedurale conform prevederilor art.41 si urmatoarele din codul de procedura civila, constau in identificarea intre persoana reclamantilor si titularul dreptului (calitate procesuala activa) precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat, in raport juridic, suspus judecatii (calitate procesual pasiva).
Din inscrisurile depuse la dosar rezulta ca parata nu are calitate procesual pasiva, fapt dovedit prin transpunerea imobilului in loturi de casa (CF nr..) in favoarea improprietaritilor din Nadas de sub B.2, motiv pentru care lasa la aprecierea instantei solutia din prezenta cauza.
In drept isi intemeiaza intampinarea pe prev. art.115 c.pr.civ., art.41 si urmatoarele c.pr.civ..
La termenul de judecata din data de 28 iulie 2012 s-au prezentat in instanta si au depus cerere de interventie in interes propriu intervenientii CM si CV, prin care invedereaza instantei de judecata ca intervin in prezenta cauza, in nume propriu si solicita ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate ca intervenientii in interes propriu sunt proprietarii terenurilor care fac obiectul cauzei, imobilele din discutie avand in realitate nr.top.. si nr.top../a.2.2.d.3 fiind intabulat dreptul de proprietate al acestora in c.f.. Nadas; sa fie obligati reclamantii sa lase aceste imobile in proprietatea si posesia intervenientilor; sa se dispuna respingerea actiunii principale formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA; sa se constate ca actiunea reclamantilor de uzucapiune este nefondata, intrucat statul nu are nici un drept de proprietate asupra imobilelor cu nr.top.. si .., amplasamentul faptic al acestor imobile fiind diferit decat cel aratat de reclamanti.
In motivarea cererii de interventie in interes propriu, intervenientii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, prin actiunea formulata, reclamantii solicita sa se constate ca au dobandit dreptul de proprietate pe titlu de uzucapiune asupra imobilelor din CF nr.. Nadas nr.top.. si nr.top.., compus din fanat pe valea Tesa in supr. totala de 74.701 mp. In dovedirea actiunii, reclamantii au intocmit o schita extrajudiciara prin care sustin ca ar fi individualizat dreptul de proprietate al fiecarui reclamant. Desi in petitul actiunii reclamantii solicita uzucapiunea asupra suprafetei de 74.701 mp, folosind expresia "am dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF nr.. Nadas nr.top.. fanat in Valea Tesa in suprafata de 74.701 mp", adunand suprafetele revendicate rezulta ca in realitate ei cer a se constata dreptul de proprietate prin uzucapiune numai asupra 58.606 mp. De asemenea, reclamantii mai sustin ca au folosit imobilele de peste 30 ani indicand ca temei legal Legea nr.115/1938.
Conform evidentelor CF, imobilele cu nr.top.. si nr.top.. au fost initial intabulate in CF nr.. Nadas. Prin incheierea de CF nr.. din 22 octombrie 1929, aceste imobile sunt transnotate in CF nr.. Nadas sub A.I.4, sub denumirea Arabil si fanat in Dealul Dumbrava, fiind intabulate cu titlu de expropriere in favoarea statului roman.
Prin incheierea de c.f nr.. din 2 mai 1931, toate imobilele din CF nr.. Nadas se abnoteaza din CF nr.. si se transnoteaza in CF nr.. Nadas in favoarea indreptatitilor la improprietarire din Nadas.
Ca urmare acestui fapt, coala CF nr.. Nadas, se sisteaza din lipsa de corpuri de avere - V, notatia de sub B.3., in realitate, aceasta coala de CF nu mai exista din anul 1931, respectiv de 80 de ani.
Conform amplasamentului faptic al nr.top.. si nr.top.. Nadas, din harta privitoare la amplasamentul proprietatilor pe raza satului Nadas, rezulta ca intreaga zona a fost impartita in 7 subdiviziuni (denumiri locale, populare ale unei intregi zone). Subdiviziunea Dumbrava notata cu indicativul III cuprinde imobilele de la nr.top.. la nr. top.. iar subdiviziunea Pustacea notata cu indicativul IV cuprinde imobilele notate cu nr.top..
Cele doua subdiviziuni sunt despartite de o delimitare naturala, respectiv Paraul Tesea, pe harta apare denumirea de Bach Tyesa, ceea ce inseamna Paraul sau Valea in expresia locala, Tesa.
Cu ocazia localizarii pe harta, s-a produs o eroare in sensul ca nr.top.. este trecut pe harta in zona Dumbrava si nr.top.. in zona Pustacea, despartite de Valea Tesa, care in realitate se afla langa Paraul Mare.
Cu ocazia efectuarii lucrarilor de cadastru, harta intocmita respecta realitatea, cele doua imobile fiind amplasate corect, adica acolo unde se afla ele in realitate si unde au fost atribuite cetatenilor din Nadas, pe loturi, asa cum este evidentiat si in harta de CF de la dosar.
In realitate, asa-zisul nr.top.. deasupra Vaii Tesa face parte din nr.top.., respectiv zona Dumbrava, iar terenul pretins de reclamanti ca avand nr.top.., nu este peste Valea Tesa, amplasamentul respectiv facand parte in realitate din nr.top../a.2.2.d.3, respectiv zona Pustacea, iar in dovedirea sustinerilor, intervenientii depun la dosar harta privind atribuirea locurilor de casa cu ocazia reformei agrare, intocmita in anul 1930 la scara 1:2880, din care se observa ca nr.top.. si nr.top.. sunt situate compact cu nr.top.vecine, respectiv nr.top..,nr.top.. si nr.top..
Imobilele cu nr.top.. sunt marginite de strazi, alcatuind un grup compact, iar imobilul cu nr.top.. are ca limite strada, hotarul Taut si Paraul Mare, cu precizarea ca aceste terenuri sunt ocupate de beneficiarii masurii de reforma agrara din anul 1921, care sunt cu totul alte persoane decat reclamantii.
Reclamantii au indicat gresit amplasamentul cu nr.top.. si nr.top.. si au ales gresit paratul, intrucat statul nu figureaza proprietar asupra acestor terenuri. De asemenea, reclamantii nu au exercitat o posesie utila in sensul legii, terenurile din jurul Vaii Tesa fiind reconstituite intervenientilor, astfel ca reclamantii nu pot invoca un drept asupra proprietatii acestora, anterior anului 1990 terenul fiind preluat de stat, iar terenurile statului erau inalienabile.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: xerocopia colii CF nr.. Nadas - in extenso - fila 4-5, 34-36, schita de activare coala CF, rectificare suprafata, dezmembrare cu iesire din indiviziune fila 6, xerocopie harta fila 9, 39, 42-43, xerocopie plan parcelar fila 10-11, 40-41, imputernicire avocatiala fila 22, 30, intampinare fila 23-24, cerere de interventie in interes propriu fila 25-29, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru fila 31, nota de timbrare fila 32, extras CF fila 33, cerere fila 37, 48. proces-verbal fila 38, 47, adeverinta fila 51, lista experti fila 57, xerocopii legalizate coli CF fila 58-99, adresa nr../19.10.2011 fila 100-101, xerocopii registrul agricol fila 103-140, obiective expertiza fila 141-142, chitanta de plata avans onorariu expertiza fila 149, raport de 3xpertiza fila 155-172, xerocopie adresa fila 175, xerocopie proces-verbal fila 176, xerocopie adresa nr../13.12.2011 fila 177, xerocopie certificat privind inscrierea in Registrul Fermierilor fila 178, xerocopii Apia fila 179-189, xerocopie inscris sub semnatura privata fila 194-195, xerocopie adeverinta fila 196-197, interogatoriu scris reclamanti fila 198-202, s-au audiat martorii BG fila 203 si BM fila 204, concluzii scrise fila 206-212, chitanta plata onorariu avocat fila 213, xerocopia sentintei civile nr.1959/2011 fila 214-217, xerocopie comunicare fila 218, xerocopia Deciziei civile nr.453/R din 29.03.2012 fila 219 dosar.
Din coroborarea probelor administrate, instanta retine, in fapt, urmatoarele:
Numerele topografice .. si .. au fost initial inscrise in CF nr.. Nadas, in baza Hotararii nr../1929 a Comisiei Judetene Arad, aceste imobile au fost transcrise in CF nr.. Nadas in suprafata de 99.240 mp in proprietatea Statului Roman, cu titlu de expropriere, conform incheierii nr../22.10.1929 si se transnoteaza in CF nr.. Nadas, in favoarea indreptatitilor la improprietarire. Coala de CF nr.. Nadas a fost sistata conform incheierii cf nr../02.05.1031 si toate imobilele au fost transcrise in alte CF-uri, astfel ca, potrivit art.15 din Legea nr.115/1938 aceasta coala nu va mai putea fi redeschisa pentru alte inscrieri.
In cauza s-a efectuat un raport de expertiza tehnica judiciara topografica, din care reiese ca, aceste terenuri sunt situate pe ambele maluri ale vaii Tesa, se identifica pe planul cadastral cu imobilele evidentiate sub nr.top.. in suprafata de 2.262,00 mp, nr.top.. in suprafata de 59.940,00 mp si nr.top.. in suprafata de 9.118,00 mp, in total 72.320,00 mp. Imobilul cu nr.top.. este amplasat pe malul drept al vaii Tesa, zona ce poarta denumirea de "Pustacea", iar imobilul cu nr.top.. este amplasat pe malul stang al vaii Tesa, in zona ce poarta denumirea "Dumbrava". De asemenea, din concluziile raportului de expertiza reiese ca, parcelele de teren aflate in folosinta reclamantilor, nu se identifica cu aceste numere topografice inscrise in CF nr.. Nadas.
Imobilele cu nr.top.. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp, sunt inscrise in A.I-21 si A.I-155 in CF nr.. Nadas, in favoarea intervenientilor CM si CV, dobandit pe titlu de reconstituire prin sentinta civila nr.657/2006 pronuntata in dosarul nr../2006 al Judecatoriei Ineu.
Reclamantii nu au facut dovada faptului ca au primit aceste terenuri la reforma agrara si nici ca au uzucapat aceste terenuri, respectiv cand a inceput posesia si in ce conditii.
Potrivit normelor dreptului cutumiar maghiar mentinute in vigoare si prin disp. art. 31 din Legea nr. 389/1949 pentru extinderea legislatiei civile in Transilvania si art. 6 alin. 2 din Legea nr.241/1947 pentru punerea in aplicare a Legii nr.115/938 in Transilvania, pentru modificarea dispozitiilor privitoare la Cartile funciare, prescriptiile implinite precum si cele incepute inaintea punerii in aplicare a acestor legi sunt carmuite in ce priveste natura, durata si efectele lor de dispozitiile legii sub care au inceput.
Potrivit dispozitiilor legale mai sus invocate si ale art.1846 si art.1847 Cod civil, vazand posesia utila in sensul legii, pasnica, publica si sub nume de proprietari, posesie apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate pe titlu de prescriptie achizitiva, prin jonctiunea posesiilor cu cea antecesorilor sai, conform art.1860 cod civil, astfel instanta urmeaza sa constate ca prin probele administrate, reclamantii nu au facut dovada conditiilor prevazute de aceste dispozitii legale, motiv pentru care urmeaza sa respinga actiunea principala privind constatarea dreptului de proprietate pe titlu de uzucapiune a reclamantilor si dezmembrare topografica prin formare de loturi.
Asa cum reiese din raportul de expertiza intocmit in cauza, cat si din CF nr.. Nadas depus la fila 33 dosar, intervenientii in interes propriu sunt proprietari ai imobilului pe titlu de reconstituire conform incheierii nr../2009, nr.top.. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp.
Instanta, vazand in drept prevederile art.480 Cod Civil, urmeaza sa admita cererea de interventie in interes propriu, si in consecinta, urmeaza sa oblige reclamantii sa lase in deplina proprietate si posesie imobilele din litigiu, intervenientilor in interes propriu, obligandu-i ca pe viitor sa se abtina de la orice tulburare a posesiei.
Urmeaza sa respinga exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut, intrucat Statul Roman era proprietar asupra imobilelor din CF nr.. Nadas, nr.top.., nr.top.. in suprafata de 74.101 mp cu titlu de expropriere, citata de reclamanti pentru opozabilitate.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli, in drept prev. art.274 din codul de procedura civila, urmeaza sa oblige reclamantii, in solidar, la plata sumei de 1.703,00 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre intervenientii in interes propriu, justificate prin taxa judiciara de timbru in suma de 703,00 lei si onorariu avocat 1.000,00 lei.
Pentru aceste motive, instanta, in numele legii,
H O T A R A S T E
Respinge actiunea principala formulata de reclamantii DI, BT, BI, BV, RN, GG, BP, DA, impotriva paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut - prin Primar, pentru constatare drept de proprietate pe titlu de uzucapiune si dezmembrare topografica.
Admite cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii in interes propriu CM si CV si, in consecinta:
- obliga reclamantii sa lase intervenientilor in interes propriu, in deplina proprietate si posesie, imobilele inscrise in CF nr. Nadas, nr.top. compus din Padure la Dumbrava in suprafata de 17.265.000,00 mp si nr.top../a.2.2.d.3 compus din Padure in Pustacea in suprafata de 16.284.088,00 mp.
- obliga reclamantii, ca pe viitor, sa se abtina de la orice tulburare a posesiei intervenientilor in interes propriu asupra imobilelor inscrise in CF nr..Nadas.
Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Statul Roman reprezentat prin Consiliul Local Taut.
Obliga reclamantii, in solidar, la plata sumei de 1.703,00 lei cu titlu de cheltuieli de judecata catre intervenientii in interes propriu.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 12 aprilie 2012.
Presedinte Grefier
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi); Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)
Dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra unui teren detinut in perioada colectivizarii ca lot in folosinta. Lipsa posesiei sub nume de proprietar. - Sentinta civila nr. 1449 din data de 26.04.2013Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013