InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Violare de domiciliu

(Sentinta penala nr. 91 din data de 27.09.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                  Operator 2827
DOSAR NR. SENTINTA PENALA NR.91/2012
Sedinta publica din data de 27 septembrie  2012
Presedinte :
     Grefier     :

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror PC din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu.
S-a luat in examinare  cauza penala privind pe inculpatul major CM trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea art.37 lit.a si 75 lit.c cod penal, inculpatul minor NG trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea 99 si urm cod penal si inculpatul major IA trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea 75 lit.c cod penal.
La apelul nominal s-au prezentat inculpatii asistati de avocat oficiu BC  si partea vatamata CF, lipsa fiind partile responsabile civilmente NV si NI si Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Arad.
Procedura de  citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, de catre grefierul de sedinta, dupa care partea vatamata MM arata ca nu se constituie parte civila in cauza.
Instanta pune in discutia partilor daca sunt cereri de formulat sau probe de administrat, se constata ca nu sunt si aduce la cunostinta inculpatilor faptele pentru care sunt trimisi in judecata, drepturile si obligatiile procesuale pe care le au in timpul judecatii, prevederile art. 70 cod procedura penala si ale art.320/1 cod procedura penala.
Inculpatii arata ca recunosc faptele pentru care sunt trimisi in judecata si ca doresc sa fie judecati pe baza probelor administrate in timpul urmaririi penale conform art.320/1 cod procedura penala.
Instanta pune in discutie cererea formulata de inculpati.
Reprezentantul Ministerului Public nu se opune.
Aparatorul inculpatilor nu se opun.
Instanta admite cererea formulata de inculpati, urmand ca judecata sa se faca in baza probelor din timpul urmaririi penale si procedeaza la luare unor declaratii consemnate in procese verbale atasate la dosarul cauzei.
 Reprezentantul Parchetului, aparatorii inculpatilor si partea vatamata CC, arata ca nu mai  au de formulat ale cereri, sens in care  instanta a declarat incheiata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pentru dezbaterea  cauzei in fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu, expune rechizitoriu si  pune concluzii  de condamnare a inculpatului CM la  o pedeapsa cu inchisoare cu aplicarea art.37 lit.a cod penal si art.86/4 cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala, a se revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 3 ani alaturat de pedeapsa care se va pronunta, pentru inculpatul IA  pune concluzii de condamnare a  inculpatul la o pedeapsa cu inchisoarea redusa cu 1/3 ca urmare a recunoasterii si suspendarea conditionata a executarii acesteia conform art.81 cod penal, iar pentru inculpatul minor NG solicita aplicarea unei pedepse redusa cu 1/3 ca urmare a recunoasterii si cu suspendarea conditionata a executarii acesteia conform art.81 cod penal, a se lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, cu obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Partea vatamata CC arata ca nu are pretentii de la inculpati.
Aparatorul din oficiu al inculpatilor BC solicita condamnarea inculpatilor la cate o pedeapsa reduca cu 1/3 ca urmare a recunoasterii faptei, solicita pentru inculpatul minor NG o pedeapsa cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal, o masura educativa, aratand ca inculpatul nu a mai savarsit fapte e natura penala si este un infractor primar, iar din referatul Serviciului de Probatiune se retine ca inculpatul minor a savarsit infractiunea datorita anturajului,   pentru toti inculpatii solicita suspendarea conditionata a executarii pedepsei conform art.81 cod penal, cu plata onorariului de aparator din oficiu.
Inculpatul CM recunoaste si regreta faptele si lasa la aprecierea instantei solutia care se va pronunta.
Inculpatul minor NG recunoaste si regreta faptele si lasa la aprecierea instantei solutia care se va pronunta.
Inculpatul IA recunoaste si regreta faptele si lasa la aprecierea instantei solutia care se va pronunta.
   
J U D E C A T A

Constata ca prin rechizitorul Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu cu nr.74/P/2012 din 05.07.2012, inregistrat  la aceasta instanta la data de ..2012, au fost trimisi in judecata in stare de libertate inculpatul major CM pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea art.37 lit.a si 75 lit.c cod penal, inculpatul minor NG pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea 99 si urm cod penal si inculpatul major IA pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta si pedepsita de art. 192 al.2 cod penal cu aplicarea 75 lit.c cod penal, infractiuni comise prin aceea ca  in seara zilei de 28.01.2012, inculpatul major CM s-a deplasat la barul " SC  I SRL din Ineu unde s-a intalnit cu inculpatul minor NG si inculpatul major IA, cei trei consumand bauturi alcoolice pana in jurul orelor 22,00.
In timp ce consumau bauturi alcoolice, inculpatul CM, le-a spus  celorlalti doi inculpati ca partea vatamata  CC ii datoreaza o suma de bani si astfel cei trei au luat hotararea de a se deplasa la locuinta partii vatamate   pentru ca inculpatul CM  sa-si recupereze suma de bani.
In jurul orelor 23,00 au ajuns la locuinta partii vatamate CC din Ineu, si fara acordul acestuia au intrat in imobilul in care  locuieste partea vatamata si apoi in camera in care dormea partea vatamata. In camera cu partea vatamata se mai afla si martorul MG.
Inculpatul CM l-a trezit pe partea vatamata si a inceput sa vorbeasca cu acesta pe tema banilor pe care partea vatamata   trebuia sa-i restituie.
Intrucat nu au ajuns la nici o intelegere cei doi au inceput sa se certe, dupa care toti cei trei inculpati au inceput sa-l loveasca pe partea vatamata cu pumnii si picioarele.
Dupa ce l-au lovit pe partea vatamata cei trei inculpati au plecat din locuinta partii vatamate, insa martorul M, deoarece inculpatii au spus ca revin, a anuntat organele de politie prin numarul de urgenta 112.
Organele de politie au ajuns in scurt timp la fata locului si au constatat ca partea vatamata prezenta urme de sange pe fata.
Partea vatamata CC in sedinta publica din 27.09.2012, a declarat ca nu se constituie parte civila in cauza.
Inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor pentru care au fost trimisi in judecata si avand in vedere declaratia inculpatul IA fila 40, NG fila 41 si CM fila 42 dosar, actele si lucrarile de la dosar, instanta retine o stare de fapt identica cu cea din rechizitoriu, avand in vedere solicitarea inculpatilor de a fi judecati pe baza probelor administrate in timpul urmaririi penale:  
Referitor  la persoana inculpatului minor  prin referatele de evaluare intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Arad se retine ca minorul NG este nascut la  ..1995 in Ineu, locuieste intr-un imobil impreuna cu 2 frati, in conditii ce corespund nevoilor de viata ale copiilor. Parintii minorului sunt divortati, iar mama este stabilita in Austria impreuna cu actualului sau sot, iar tatal este stabilit  in alta localitate, la domiciliul bunicilor paterni.
Sursa de venit a familiei minorului o constituie incasarile realizate in cadrul firmei sotului surorii mai mari, avand ca obiect de activitate lucrari de constructii si prelucrare a lemnului. Minorul realizeaza ocazional venituri, prestand munci la solicitarea cunoscutilor. Sora minorului se ocupa de supravegherea dezvoltarii armonioase a personalitatii minorului, aceasta fiind "sfetnicul" familiei, persoana care ofera sfaturi  in situatii de criza, care rezolva problemele familiei si care asigura armonia familie.
Minorul a absolvit 7 clase in cadrul Grupului Scolar "SB" Ineu, dar dupa plecarea mamei sale in strainatate a abandonat cursurile scolare. Din relatarile surselor contactate, rezulta ca minorul nu creeaza  probleme in comunitatea locala, este o fire pasnica si isi petrece timpul in familie, ajutandu-si fratii.
Minorul se simte frustrat constatand contradictia dintre intentiile sale apreciate de catre sine drept laudabile si consecintele faptei sale in plan familial si juridic si a luat decizia ferma de a manifesta pe viitor mai multa  prudenta in selectarea grupului de prieteni care ii influenteaza comportamentul.
Asa cum s-a aratat mai sus, minorii au avut o atitudine sincera atat in timpul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti.
In drept fapta savarsita de inculpatul CM, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de  violare de domiciliu, prevazuta si pedepsita de art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.37 lit.a cod penal , art.75 lit.c cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala. 
Instanta avand in vedere dispozitiile legale care incrimineaza fapta savarsita de inculpat, criteriile de stabilire a pedepsei din art. 72 cod penal, scopul pedepsei, persoana inculpatului, faptul ca acesta este in stare de recidiva post condamnatorie, prevazuta de art.37 lit.a cod penal, vazand si imprejurarile in care s-a comis fapta, precum si faptul ca inculpatul a recunoscut atat in timpul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti fapta comisa,  facand si aplicarea art.320/1 si urm. Cod procedura penala privind recunoasterea inculpatului si art.75 lit.c cod penal, si anume savarsirea infractiunii de catre un inculpat major impreuna cu un inculpat minor,  instanta urmeaza sa condamne  pe acesta, la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu.
Inculpatul a savarsit fapta in stare de recidiva, in termenul de incercare de 5 ani, fiind condamnat anterior la pedeapsa de 3 ani inchisoare sub supraveghere, astfel ca instanta  urmeaza ca in baza art.86/4 alin.1 Cod penal a revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere a pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.124/26.10.2010 pronuntata in dosarul nr../246/2010 al Judecatoriei Ineu si urmeaza a dispune executarea alaturat a acestei pedepse  de pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin prezenta sentinta, urmand ca inculpatul sa execute in total 5 ani inchisoare in detentie, cu interzicerea inculpatului pe durata executarii pedepsei a drepturilor prevazute de art.64 lit.a,b Cod penal mai putin dreptul de a alege  in conditiile art.71 Cod penal.
In drept fapta savarsita de inculpatul IA,  intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de  violare de domiciliu, prevazuta si pedepsita de art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.75 lit.c cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala.
Instanta avand in vedere dispozitiile legale care incrimineaza fapta savarsita de inculpat, criteriile de stabilire a pedepsei din art. 72 cod penal, scopul pedepsei, persoana inculpatului, vazand si imprejurarile in care s-a comis fapta, precum si faptul ca inculpatul a recunoscut atat in timpul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti fapta comisa,  facand si aplicarea art.320/1 si urm. Cod procedura penala privind recunoasterea inculpatului cu aplicarea art.75 lit.c cod penal, respectiv savarsirea infractiunii de catre un inculpat major impreuna cu un inculpat minor,  instanta urmeaza sa condamne  pe acesta, la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu.
Avand in vedere ca inculpatul nu are antecedente penale, a recunoscut savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata si ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate, instanta urmeaza a suspenda conditionat executarea pedepsei de mai sus conform art.81 cod penal, urmeaza a stabili conform art.82 cod penal, termen de incercare de 4 ani si a atrage atentia asupra prevederilor art.359 cod procedura penala cu privire la art.83 cod penal.
In drept fapta savarsita de inculpatul minor NG, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de  violare de domiciliu, prevazuta si pedepsita de art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal, cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala.
Instanta avand in vedere dispozitiile legale care incrimineaza fapta savarsita de inculpat, criteriile de stabilire a pedepsei din art. 72 cod penal, scopul pedepsei, persoana inculpatului, vazand si imprejurarile in care s-a comis fapta, precum si faptul ca inculpatul a recunoscut atat in timpul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti fapta comisa,  facand si aplicarea art.320/1 si urm. Cod procedura penala privind recunoasterea inculpatului cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, privind  limitele raspunderii penale pentru inculpatii minori,  instanta urmeaza sa condamne  pe acesta, la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu.
Avand in vedere ca inculpatul nu are antecedente penale, a recunoscut savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata si ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate, instanta urmeaza a suspenda conditionat executarea pedepsei de mai sus conform art.81 cod penal si urmeaza a stabili conform art.82 si art.110 cod penal, termen de incercare de 2 ani, urmand a atrage atentia asupra prevederilor art.359 cod procedura penala cu privire la art.83 cod penal.
Instanta va interzice in caz de executare inculpatilor IA si NG, drepturile prevazute de art.64 lit.a,b C penal mai putin dreptul de a alege  in conditiile art.71 C penal, a caror executare este suspendata conform art.71 al.5 cod penal.
Instanta urmeaza a lua act ca partea vatamata CC,  nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind recuperat.
In baza art.191 al.2 Cod procedura penala, instanta va obliga pe inculpatii majori  sa plateasca statului cate 600 lei reprezentand cheltuieli judiciare si pe inculpatul minor  NG in solidar cu partile responsabile civilmente NI si NV, sa plateasca statului suma de 500 lei cheltuieli judiciare si va dispune virarea din fondurile Ministerului Justitiei in contul avocat oficiu BC, a sumei de  900 lei.
Pentru aceste motive, instanta in numele legii,

H O T A R A S T E

In baza art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.37 lit.a cod penal , art.75 lit.c cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala, condamna pe inculpatul CM, ..,
- la 2 ani inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu
 In baza art.86/4 alin.1 Cod penal  revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere a pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.124/26.10.2010 pronuntata in dosarul nr../246/2010 al Judecatoriei Ineu si dispune executarea alaturat a acestei pedepse, alaturi  de pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin prezenta sentinta, urmand ca inculpatul sa execute in total 5 ani inchisoare in detentie.
Interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prevazute de art.64 lit.a,b Cod penal mai putin dreptul de a alege  in conditiile art.71 Cod penal.
In baza art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.75 lit.c cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala, condamna pe inculpatul IA, .. 
- la 2 ani inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu
In baza art.81 cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei conform art.82 cod penal, stabileste termen de incercare de 4 ani si atrage atentia asupra art.359 cod procedura penala asupra art.83 cod penal.
Interzice in caz de executare inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a,b C penal mai putin dreptul de a alege  in conditiile art.71 C penal, a caror executare este suspendata conform art.71 al.5 cod penal.
In baza art.192 al.2 cod penal cu aplicarea art.99 si urm. Cod penal, cod penal si art.320/1 al.7 cod procedura penala, condamna pe inculpatul minor NG, ..
- la 1 an inchisoare pentru  savarsirea infractiunii de  violare de domiciliu
In baza art.81 cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei conform art.82 si art.110 cod penal, stabileste termen de incercare de 2 ani si atrage atentia asupra art.359 cod procedura penala asupra art.83 cod penal.
Interzice in caz de executare inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a,b C penal mai putin dreptul de a alege  in conditiile art.71 C penal, a caror executare este suspendata conform art.71 al.5 cod penal.
Ia act ca partea vatamata  CC nu s-a constituit parte civila in cauza.
Dispune a se vira din fondurile Ministerului Justitiei, suma de 900 lei onorar avocat oficiu pentru avocat BC din Baroul Arad.
In baza art.191 al.2 Cod procedura penala obliga pe inculpatii majori  sa plateasca statului cate 600 lei reprezentand cheltuieli judiciare si pe inculpatul minor  NG in solidar cu partile responsabile civilmente NI si NV, sa plateasca statului suma de 500 lei cheltuieli judiciare.
Cu drept de recurs in 10 zile de la pronuntare cu inculpatii si  partea vatamata CC si  comunicare cu partile responsabil civilmente NI si NV si Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Arad.
Pronuntata in sedinta publica din 27 septembrie 2012.
            
PRESEDINTE     GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010