InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Anularea incheierii CF

(Sentinta civila nr. 70 din data de 30.01.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

R O M A N I A
JUDECATORIA INEU                                                                  OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA CIVILA NR.70/2013
Sedinta publica din data de 30 ianuarie 2013
Instanta constituita din:
Presedinte :
Grefier:

S-a luat in vederea pronuntarii cauza civila privind plangerea formulata de petentii M. M. si M. A.-C., in contradictoriu cu intimatul M. A. E., privind incheierea CF nr_./23.11.2012 emisa de O.C.P.I. Arad, B.C.F. Ineu.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc la data de 28.01.2013, cand partile prezente au depus, ce fac parte integranta din prezenta hotarare, fiind amanata pronuntarea hotararii pentru termenul de azi, in vederea depunerii de concluzii scrise.               

J U D E C A T A

Constata ca prin plangerea inregistrata la aceasta instanta la data de 27.12.2012, legal timbrata, petentii M. M. domiciliata in _, si M.A.-C., domiciliat in _, au solicitat in contradictoriu cu intimatul M. A.E., domiciliat in _, anularea incheierii CF nr_./23.11.2012 emisa de O.C.P.I. Arad, B.C.F. Ineu, cu consecinta revenirii la situatia anterioara de carte funciara.
               In sustinerea plangerii se arata ca petentii sunt proprietarii imobilului identificat in CF nr_. B., cu topograficul _  cu denumirea  ,,moara" in suprafata de 23912 mp. prin efectul dobandirii imobilului sub durata casatoriei ca fiind bun comun.
Petentii sustin ca in cartea funciara apare inscrisa ca proprietar tabular sotia M. M., cu titlu de cumparare, asupra imobilului descris mai sus, iar in data de 20.11.2012 petenta M. M. a depus o cerere prin care a informat BEJ _, faptul ca  a  formulat contestatie in anulare impotriva formelor de executare silita, pornite in dosar executional nr_./2011, ce formeaza obiectul dosarului nr_./55/2012, aflat pe rolul Judecatoriei Arad.
Totodata, se sustine ca pe rolul Judecatoriei Ineu se afla o inregistrata o actiune in constatare formulata de petentul M. A. C., fiind notata in cartea funciara sub _, actiune ce face obiectul dosarului  nr_./246/2012, pentru constatarea proprietatii ca bun comun, intrucat partile sunt casatorite din anul 1985, iar  imobilul a fost dobandit sub durata casatoriei.
De asemenea se sustine ca potrivit prevederilor art. 901 din Noul Cod civil paratul nu se poate considera ca fiind dobanditor de buna credinta deoarece in cuprinsul literei b, de la alin.2 al aceluiasi articol se prevede ca ,,Tertul dobanditor este considerat de buna-credinta numai daca la data inregistrarii cererii de inscriere  a dreptului in folosul sau, sunt  indeplinite urmatoarele conditii_ ,iar la b) din cuprinsul cartii funciare nu rezulta nici o cauza care sa justifice rectificarea acesteia in favoarea altei persoane" ori in cartea funciara era notata inca din data de 15.11.2012, procesul dintre reclamanti prin care sotul pretinde  un drept personal al sau.
Cererea a fost motivata in drept, potrivit prev. art.50 din Legeanr.7/1996, ordin ANCPI nr_./2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara Cod civil., fiind aplicabile dispozitiile art.50 din Legea nr.7/1996, republicata, Ordinul ANCPI nr_./2006, codul civil.
Pentru solutionarea plangerii au fost depuse la dosar: imputernicire pentru reprezentare petenti  fila 4, chitanta plata taxa judiciara de timbru fila 12, declaratia petentului M. A.-C. autentificata sub nr_/11.01.2013 fila 13, contestatie la executare fila 14, delegatie pentru substituire titular _ fila 17, respectiv 18 , relatii OCPI Arad-Biroul de Carte Funciara Ineu fila 21, incheiere nr_./23.11.2012 fila 22, cerere de inscriere fila 23, act de adjudecare fila 24 dosar.
               Din examinarea plangerii, pe baza probelor administrate, instanta retine in fapt urmatoarele:
              Conform actului de adjudecare din data de 21.11.2012 din dosar nr_./2012 al executorului judecatoresc _, fila 24 dosar, imobilul inscris in CF nr_. B. cu nr. top_., compus din teren intravilan si constructii, in suprafata totala de 12.273 mp., a fost adjudecat de intimatul M. A. E., pentru pretul total de 14.700 euro, cu mentiunea liber de sarcini, fila 24 dosar, petenta M. M. avand calitate de debitoare.
              Prin Incheierea CF nr_./23.11.2012 emisa de O.C.P.I. Arad, B.C.F. Ineu  fila 22 dosar, actul de adjudecare din 21.11.2012 din dosar nr_./2012 al executorului judecatoresc _, a fost inscris in cartea funciara CF nr_. B.cu nr. top_..
              Impotriva acestei incheieri, petentii au formulat plangere pentru considerentele de fapt expuse punctual mai sus.
              Potrivit prevederilor art.47 din Legea nr.7/1996 republicata,,Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului de cadastru si publicitate imobiliara.
             In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila.
             Cererile de inscriere se vor inregistra de indata in registrul de intrare, cu mentionarea datei si a numarului care rezulta din ordinea cronologica a depunerii lor.
             Inscrierile in cartea funciara se efectueaza la cererea partilor interesate, cu exceptia cazurilor in care legea prevede inscrierea din oficiu; cererea de inscriere se indreapta la biroul unde se afla cartea funciara in care urmeaza sa se faca inscrierea.
             Intabularea sau inscrierea provizorie poate fi ceruta de orice persoana care, potrivit inscrisului original, hotararii judecatoresti sau hotararii autoritatii administrative, urmeaza sa stramute, sa constituie, sa modifice, sa dobandeasca sau sa stinga un drept tabular.
             Inscrierea unui drept sau radierea unei sarcini pot fi cerute:  a) de mandatarul general al celui indrituit;  b) de oricare dintre titularii aceluiasi drept.
               La art.48 din acelasi act normativ se arata ca in cazul in care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau inscrierea provizorie prin incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii:  a) este incheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;  b) identifica corect numele sau denumirea partilor si mentioneaza codul numeric personal, numarul de identificare fiscala, codul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare, dupa caz, atribuit acestora; c) individualizeaza imobilul printr-un numar de carte funciara si un numar cadastral sau topografic, dupa caz;  d) este insotit de o traducere legalizata, daca actul nu este intocmit in limba romana;  e) este insotit, dupa caz, de o copie a extrasului de carte funciara pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza intocmirii actului; f) este insotit de dovada achitarii tarifului de publicitate imobiliara, cu exceptia scutirilor legale.,,
              In fine, potrivit prevederilor art.518 c.pr.civila,, Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.
              Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara".
              Ori, in speta, la efectuarea operatiunilor de intabulare, s-au avut in vedere aceste dispozitii, astfel ca in mod corect s-a procedat la efectuarea intabularii actului de adjudecare ce nu a fost anulat, prin care a avut loc o transmitere a dreptului de proprietate, act ce indeplineste astfel cerintele prevazute de art.48 alin.1 din Legea nr.7/1996 republicata, iar Oficiul de Cadastru nu poate interveni prin operatiunile de inscriere in cartile funciare in continutul drepturilor, actelor sau faptelor juridice evidentiate in cuprinsul acestora.
              Referitor la existenta notarii in cartea funciara a unui proces, aceasta imprejurare constituie doar o modalitate de opozabilitate, potrivit prevederilor Ordinului ANCPI nr_./2006, modificat si completat prin Ordinul 133/2009.
              Pe de alta parte, cu privire la sustinerile petentului M. C., respectiv ca imobilul adjudecat la licitatie de catre intimatul M.A. E. reprezinta bun comun cu fostul proprietar, petenta M. M., aceste aspecte nu pot fi verificate pe calea prezentei plangeri, ci pe calea unei cereri separate, si nici nu pot constitui temei de anulare a incheierii CF nr_./23.11.2012 emisa de O.C.P.I. Arad, B.C.F. Ineu, pentru considerentele deja expuse.
                Prin urmare, in considerarea celor retinute, vazand in drept prevederilor art. 47-50 din Legea nr.7/1996 republicata, cu modificarile ulterioare, instanta va respinge plangerea petentului, ca neintemeiata.
Vazand ca nu se pune problema cheltuielilor de judecata, in drept prevederile art. 274 c.pr.civ. urmeaza a nu se acorda.
Pentru aceste motive, in numele legii,
H O T A R A S T E,

               Respinge plangerea formulata de petentii Mi. M. domiciliata in _, si M. A.-C., domiciliat in _, in contradictoriu cu intimatul M. A. E., domiciliat in _, privind incheierea CF nr_./23.11.2012 emisa de O.C.P.I. Arad, B.C.F. Ineu.
               Cu drept de apel in 15 zile de la comunicare.
               Pronuntata in sedinta publica din 30 ianuarie 2013.

               Presedinte                                                                           Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009