InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Cerere de revizuire

(Sentinta civila nr. 70 din data de 18.01.2011 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Revizuire | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                     OPERATOR 2826
DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR.70/2011.
Sedinta publica din 18 ianuarie 2011
                                                       Presedinte :
                                Grefier      :

S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de revizuenta  I. F. impotriva intimatului A.P. pentru cerere de revizuire, cererea de interventie in interes propriu a Comunei S. si cererea de interventie in interes propriu a intervenientelor P. M.- A.si B. M..
                La apelul nominal  nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
       S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in sedinta publica din 18 ianuarie 2011 cand partile au pus concluzii pe fond  si au solicitat termen pentru a depune concluzii scrise, instanta trecand la judecarea cauzei pe baza actelor de la dosar.                                     J U D E C A T A

Constata ca prin cererea de revizuire, inregistrata la aceasta instanta la data de 12 iulie 2010, legal timbrata, revizuenta I. F., domiciliata ... in contradictoriu cu intimatul  A.P. domiciliat ...  a solicitat  revizuirea  sentintei civile nr..../3.12.2007 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr. .../246/2007 si sa se dispuna  admiterea in principiu a cererii de revizuire conform art.322 pct.4 raportat la art. 326 alin. 3 C.pr.civ. si schimbarea in totalitate  a sentintei  civile nr..../2007 in sensul respingerii actiunii civile.
 A motivat in fapt ca,  prin sentinta civila nr..../2007 pronuntata de Judecatoria Ineu a admis actiunea  formulata si precizata  de A. P. in contradictoriu cu B.  N., B. M. si B. I. ( decedati anterior promovarii actiunii),  constatat  dobandirea  de catre reclamant a imobilului  inscris in CF: 250 Luguzau nr.top. ... situat in Luguzau  nr...., cu titlu de uzucapiune. Intrucat  intre conditiile necesare uzucapiunii se numara si imprejurarea  de fapt  ca reclamantul  a folosit netulburat de nimeni imobilul, a fost administrata proba cu martorul C. A. care a confirmat prin declaratia sa aceasta imprejurare. Ulterior in dosarul nr..../P/2009  al Parchetului  de pe langa  Judecatoria Ineu, C. A.  a fost cercetat pentru savarsirea  infractiunii de marturie mincinoasa , recunoscand ca a mintit  deoarece  a fost  convins ca a fost intrebat de imobilul  situat in Luguzau  nr...y unde locuieste  A. P.  nu de imobilul  situat in Luguzau  nr...x pe care Ardelean Pavel  nu l-a folosit niciodata si unde isi are domiciliul  I. F.. In baza art. 181 C.pen.  C. A.  afost scos de sub urmarire penala  si i s-a aplica o amenda cu caracter administrativ  retinandu-se  in circumstantiere  ca acesta a recunoscut si regreta  fapta omisa.
  Intimatul  a depus intampinare prin care solicita  respingerea cererii de revizuire ca nefondata si invoca  lipsa calitatii procesual-pasive a  petentei. Astfel cererea de revizuire  poate fi formulata  doar de catre  una din partile litigiului in care s-a pronuntat hotararea a carei revizuire se cere. Din copia hotararilor judecatoresti pronuntate  in cauza, partile litigiului au fost  A. P., B.N., B. M., B.I., P. M. A. si B.  M., astfel ca petenta nu are nici o calitate sa formuleze prezenta cerere.  Pe fond  cererea este nefondata,  deoarece in cauza  nu exista o hotarare  judecatoreasca  definitiva  de condamnare a martorului  C. A.. 
Comun S. a depus cerere de interventie in interes propriu  prin care solicita admiterea in principiu  a cererii de revizuire formulata de revizuenta I. F.  si insusita de acestia  conform art. 322 pct.4 raportat l aart.326 al.3 C.pr.civ. si schimbarea in totalitate  a sentintei civile nr..../2007 in sensul respingerii  actiunii civile formulata de A.P., in temeiul art. 327 al.1 C.p.civ. si admiterea in principiu a cereri de interventie in interes propriu  si constatarea  vocatiei succesorale  dupa defunctii B.N., B. M. si B. I. in temeiul art. 85 din Legea 36/1995.
 Revizuenta a depus raspuns la intampinare prin care solicita respingerea exceptiei lipsei calitatii  procesual active. De asemenea arata ca, la momentul promovarii  actiunii de catre A. P., desi a cerut in mod fraudulos citarea acestora  cu domiciliul necunoscut, paratii B. N. , B. M.  si B. I. erau decedati. De aici rezulta  ca A. P.  a fost singura parte in litigiu capabila  sa propuna si sa administreze probe. In ceea ce priveste netemeinicia cererii aceasta critica este nefondata. Conform literaturii  si practicii judiciare in masura in care condamnarea pentru  infractiunea  de marturie mincinoasa  a martorului nu mai este, legalmente, posibila  deoarece a intervenit  o dispozitie  care impiedica fie declansarea procesului penal, fie pronuntarea unei hotarari de condamnare nu justifica  inadmisibilitatea unei cereri de revizuire.
  Intimatul a depus intampinare la cererea de interventie  a intervenientei Comuna S.  prin care invoca  exceptia lipsei calitatii procesual  a intervenientei , deoarece aceasta nu a fost parte in litigiul in care  s-a pronuntat  hotararea   a carei revizuire se solicita. De asemenea arata ca  orice persoana  care nu a facut parte  in litigiul initial, nu are calitate procesuala in nici o cale de atac  ordinara sau extraordinara. Cererea este inadmisibila  deoarece in calea  speciala si  extraordinara de atac  a revizuirii  nu se pot invoca decat  motivele stric limitative  prevazute de art. 322 pct. 4 C.pr.civ. motive care tin stric  de hotararea atacata.
Revizuenta a depus  raspuns la intampinarea  intervenientei Comuna S.  prin care arata ca fata de  exceptia lipsei  calitatii procesual active a Comunei S..  procesul de fond  s-a judecat in contradictoriu  cu paratii  B.N., B. M. si B. I..  Paratii sunt decedati  inca inainte de introducerea  actiunii din dosarul nr. .../246/2007 al Judecatoriei Ineu. De asemenea in situatia decesului unei persoane un proces poate fi continuat  de catre mostenitorul acesteia, astfel incat  mostenitorul unei persoane poate exercita  orice cale de atac  ordinara sau extraordinara . In cazul de fata paratii B.N., B.M.si B. I.,  au decedat fara a avea mostenitori  astfel ca este vorba de o mostenire vacanta , iar reprezentantul acestora  este unitatea  administrativ teritoriala.
 Prin cererea de interventie in interes  propriu a intervenientilor P.  M. si B. M. au solicitat in contradictoriu  cu paratul  A. P.  solicita  admiterea in principiu   a cererii de revizuire  formulata de I. F.  si insusita de acestea, conformart.322 pct 4 raportat  la art.326 alin 3  C.pr.civ. , admiterea cererii de interventie  in interes propriu  si schimbarea in totalitate  a sentintei civile  nr. .../2007 a Judecatoriei Ineu , in sensul respingerii actiunii civile  formulate de A. P. in temeiul art. 327 alin.1 C.pr.civ. Au motivat in fapt ca sunt succesoarele  cu titlu universal  a defunctilor B. N., B.M. si B. P.conform actelor de stare civila  depuse de catre paratul A. P.l . Din aceleasi inscrisuri rezulta  ca acesta cunostea  atat faptul  decesului paratilor  anterior pronuntarii  actiunii civile  in uzucapiune , cat si existenta intervenientelor in nume propriu P. M. si B. M..
Intimatul a depus intampinare prin care solicita respingerea cererii de interventie si invoca  exceptia tardivitatii cererii de interventie  deoarece  a fost formulata  cu depasirea termenului  de 30 zile  de la comunicarea  ordonantei procurorului  de scoatere de sub urmarire penala.  Chiar daca cererea de interventie in interes propriu  se poate formula  pana la finalizarea  dezbaterilor in prima instanta , in prezenta speta cererea  de interventie  are caracterul  unei cereri de revizuire, deoarece are ca scop  reformarea  hotararii  judecatoresti pe calea revizuirii. In consecinta  si intervenientii  aveau obligatia  de a respecta  termenul de 30 zile pentru formularea  prezentei cereri.  Pe fond cererea este nefondata , deoarece intervenientele  nu au calitatea  de succesor  acceptant  al mostenirii  de pe urma defunctilor proprietari  tabulari  ai imobilului din litigiu . Astfel Tribunalul Arad  au constat  ca au calitate  procesual-activa  in sensul ca actele de stare civila  le stabileste legatura de rudenie. In ce priveste insa  acceptarea succesiunii Tribunalul Arad nu -a pronuntat in niciu un fel , deoarece nu  fost sesizat  cu o astfel  de cerere. In cele 6 luni ulterioare decesului  proprietarei tabulare , intervnientele  nu s-au prezentat la notar  pentru a formula o declaratie  de acceptare  a mostenirii  si nici nu si-au intocmit  certificat de mostenitor  sau de calitate de mostenitor.  Acte de acceptare tacita nu s-au efectuat , de asemenea  deoarece toate probele  administrate si dispozitia  asupra imobilului  s-au efectuat  de catre  intimatul  A.  P. si de catre numita I. F..
                 Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar:   chitanta taxa judiciara de timbru f.3,  imputernicire vocatie f.4,  copie carte de identitate f.5,  copie declaratie martor ... f.6,  copie adeverinta f.7,  copie ordonanta  din 11.06.2010 in dosar nr..../P/2009 f.8,  copie  comunicare f.9,  copia sentintei civile nr. .../2007 pronuntata in Judecatoria Ineu in dosar nr. .../246/2007 f.10-11,  decizia civila nr..../R pronuntata de Tribunalul Arad in dosar nr..../246/2007 f.12,  intampinare f.16,  intampinare f.18,  cerere de interventie  in interes propriu f.23,  raspuns  la intampinare f.27, intampinare f.33,  raspuns la intampinare f.40,  declaratia martorului  C. A. f.41,  chitanta taxa judiciara de timbru f.44,  chitanta taxa  judiciara de timbru f.45,  cerere de interventie in interes propriu f.46, intampinare f.61-62,  copie proprietate f.63,  concluzii scrise f.65-66, concluzii scrise  f.67.
Din coroborarea probelor administrate, instanta retine, in fapt, urmatoarele:
Instanta retine ca,  prin sentinta civila nr. .../246/2007 Judecatoria Ineu in dosar nr. .../246/2007 s-a admis  cererea de uzucapiune  formulata de catre A. P.  in baza declaratiei de martor  a  numitului C. A. avand calitate de martor si cu ocazia judecarii cererii de revizuire intimatul a invocat exceptia tardivitatii cererii de interventie in interes propriu  precum si exceptia lipsei calitatii procesual active.
               In ceea ce priveste  exceptia tardivitatii  cererii invocate de catre  A. P. instanta retine ca,  termenul de 30 de zile  la care face referire acesta se calculeaza  de la data comunicarii  ordonantei procurorului  catre  intervenienti  asa  cum afirma chiar intimatul  ori aceasta  ordonanta  nu le-a fost comunicata niciodata intervenientilor P. M. A. si B. M..
             In ceea ce priveste  exceptia lipsei calitatii procesual active  a acestora  pe motiv ca  nu s-a dezbatut  succesiunea  dupa defunctii B.N., B. M. si B. I. imprejurarea ca participarea intervenientelor P. M. A. si B. M. la recurs  poate fi calificata  drept  o acceptare  tacita a  succesiunii si faptul ca  la data promovarii  actiunii civile  de catre A. P. in uzucapiune acesta nu a declarat  decesul antecesorilor intervenientelor  este de natura sa justifice calitatea procesuala activa  acestora.
Mai mult ca atat in dosarul nr..../P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu  a constatat  prin ordonanta  ca martorul C. A. a savarsit infractiunea  de marturie mincinoasa  si a dispus aplicarea unei sanctiuni   cu caracter administrativ.  Literatura si practica judiciara  este unanima in a  stabili  ca in masura  in care condamnarea  pentru infractiunea  de marturie mincinoasa  martorului  nu este legalmente posibila  deoarece a intervenit  o dispozitie  care impiedica  fie declansarea procesului penal , fie pronuntarea unei hotarari  de condamnare  nu se justifica inadmisibilitatea  unei cereri de revizuire  deoarece ar insemna ca erorile judiciare sa ramana in fiinta  ceea ce este  de neconceput.  Instanta de judecata este datoare  sa verifice ea insasi , in revizuire daca declaratia martorului C. A.  este  sau nu mincinoasa. Instanta retine ca  martorului  C. A. a aratat  ca  s-a aflat in eroare  asupra CF-ului  imobilului  dar afirma  ca A. P.  are o singura casa  in care si locuieste , nemaiavand o alta casa  supusa uzucapiunii.   
Este de observat si faptul ca in imobilul pentru care s-a admis cererea de constatare a dreptului de proprietate cu titlu de uzucapiune locuieste de mai multi ani revizuenta  care a si achitat taxele si impozitele pentru acest imobil, fapt tolerat de intervenientii mostenitori ai defunctilor.
In ce priveste fondul cauzei instanta vaz. si disp . art.322  pct.4 raportat la art. 326 C.pr.civ. apreciaza cererea de revizuire intemeiata si in baza art. 49 si urm. C.pr.civ. urmeaza a se admite in principiu si in fond si cererea de interventie in interes propriu a intervenientilor P. M. A. si B. M. urmand totodata constat ca cererea de interventie in interes propriu a Comunei S. nu a fost timbrata si in realitate si aceasta este o cerere de interventie in interesul revizuentei si a celorlalti intervenineti astfel ca va schimba in totalitate sentinta civila nr.... pronuntata in dosar nr..../246/2007 a Judecatoriei Ineu in sensul ca in baza art.327 C.pr.civ va respinge actiunea reclamantului A. P. intimat in prezenta cauza pentru constatarea dreptului de uzucapiune asupra imobilului inscris in CF.... Luguzau cu nr. top.... situat in Lugutzau nr.... si va anula ca netimbrata cererea de interventie in interes propriu formulata de comuna S..
                  Avand in vedere ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata, in drept prev-. art.274 c.pr.civ., instanta urmeaza a nu le acorda.
Pentru aceste motive, instanta, in numele legii,

H O T A R A S T E

Respinge exceptiile tardivitatii si lipsei calitatii procesual active privind pe intervenientii P.M. A. si B. M..
Admite in principiu si in fond cererea de revizuire formulata  de revizuenta I. F. domiciliata in  comuna S.,  sat Luguzau nr...., cod postal ..., jud.... si cererea de interventie in interes propriu a intervenientilor P.M. A. si B. M.  cu domiciliul procesual ales  la ... in contradictoriu cu intimatul A. P. domiciliat in sat Luguzau, nr.., comuna S.   impotriva sentintei civile nr.... pronuntata in 03.12.2007 in dosar  nr..../246/2007 al Judecatoriei Ineu si in fond respinge actiunea reclamantului A. P. intimat in prezenta cauza pentru constatarea dreptului de uzucapiune asupra imobilului inscris in CF.250 Luguzau cu nr. top.... situat in Luguzau nr.... si anuleaza ca netimbrata cererea de interventie in interes propriu formulata de comuna S..
                 Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Data in sedinta publica din 18 ianuarie 2010.

                Presedinte                                Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Revizuire - Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009
Exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire - Decizie nr. 985 din data de 18.12.2012
Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 904 din data de 15.11.2012
Inadmisibilitatea cererii de revizuire a hotararilor pronuntate in baza art 278 ind 1 C.p.p. - Decizie nr. 132 din data de 19.04.2010
Revizuire - Sentinta civila nr. 325 din data de 28.03.2011
Revizuire - Decizie nr. 341 din data de 14.05.2009
Revizuire - motive - Decizie nr. 14 din data de 07.11.2008
Cererea de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 394 lit. a Cod procedura penala este nefondata atunci cand revizuentul nu urmareste sa dovedeasca cu imprejurarea necunoscuta de instanta la solutionarea cauzei, netemeinicia hotararii de condamnare a - Decizie nr. 127/Ap din data de 29.10.2013
Incidenta art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2011 nu poate fi invocata, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pe calea unei cai de atac extraordinare, in speta revizuirea - Decizie nr. 624/R din data de 04.07.2013
Conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 7/F din data de 13.02.2006
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Revizuire. Inscris nou. Conditii. - Decizie nr. 361 din data de 08.03.2017
Cerere de revizuire respinsa. Neaplicarea cauzei CJUE C-201/14, Smaranda Bara si altii in litigiile avand ca obiect anularea deciziilor de impunere emise de CJAS privind plata contributiilor sociale de sanatate - Decizie nr. 3325 din data de 09.11.2015
Potrivit practicii judiciare create in temeiul art.322 alin.1 pct.7 din vechiul Cod de procedura civila, ale carui prevederi sunt reluate in actualul art.509 alin.1 pct.8 din Noul Cod de procedura civila, revizuirea pentru contrarietate de hotarari poate - Decizie nr. 381 din data de 24.09.2015
Instanta competenta sa solutioneze cererea de revizuire in prima instanta, in legatura cu infractiuni pentru care a intervenit o modificare de competenta. - Decizie nr. 539/A din data de 17.07.2014
Cererea de revizuire admisibila in baza dispozitiilor art.322 al.1 din Codul de procedura civila si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea paratelor la plata catre reclamant a dobanzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced - Decizie nr. 10616 din data de 23.10.2013
Revizuire. Hotarari ce pot face obiect al unei revizuiri. Notiunea de „inscrisuri noi doveditoare”. - Decizie nr. 405 din data de 06.09.2012