InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Revizuire

(Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Revizuire | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

R O M AN I A
TRIBUNALUL HUNEDOARA – SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA NR. 376/2007 DOSAR NR. 2511/97/2007


Sedinta publica din 10 octombrie 2007

PRESEDINTE: ………………… - presedinte sectie penala
………………… - grefier

Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de catre d-ra prim procuror adjunct ……………...

Pe rol fiind judecarea cauzei penale avand ca obiect cererea formulata de catre condamnatul M.G., detinut in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Barcea Mare, pentru revizuirea sentintei penale nr.  231/2005 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosar nr. 4196/2003.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat  condamnatul M.G., in stare de arest, asistat de  avocat C. T. – aparator desemnat din oficiu.
Procedura de citare a fost legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Condamnatul M.G., personal, a aratat ca isi mentinerea cererea de revizuire.Arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
Reprezentanta Parchetului si aparatorul condamnatului, de asemenea, au aratat ca nu mai au alte cereri.
Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul, dupa cum urmeaza:
Aparatorul condamnatului, avocat C.T., a solicitat – in principal – admiterea in principiu a cererii de revizuire formulata de catre condamnatul M.G.,sustinand ca sunt indeplinite cerintele art. 394 C.pr.pen. In subsidiar – a solicitat restituirea cauzei Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara in vederea efectuarii actelor de cercetare prevazute de art. 399 C.pr.pen.
Reprezententa Parchetului a solicitat respingerea cererii de revizuire, sustinand ca nu sunt indeplinite conditiile prev. de art. 394 C.pr.pen. Cu privire la cererea subsidiara formulata de catre aparatorul condamnatului – a aratat ca  probatiunea administrata in cauza este completa, neimpunandu-se administrarea unor alte probe.
Condamnatul M.G., avand ultimul cuvant, a solicitat restituirea cauzei Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, in vederea  completarii actelor de cercetare.

TRIBUNALUL,

Asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin cererea formulata initial de petentul condamnat M.G. si insotita de concluziile formulate de Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, inregistrata la aceasta instanta sub nr. 309/97/2006, s-a solicitat revizuirea sentintei penale nr. 231/2003 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul nr. 4196/2003.
Prin sentinta penala nr. 433/29.11.2006 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul 309/97/2006 s-a dispus in baza art. 300 al. 2 Cod proc. penala, restituirea  cauzei  avand ca obiect cererea de revizuire a sentintei penale nr. 231/2003 a Tribunalului Hunedoara, formulata de condamnatul M.G., fiul ………………, detinut in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Barcea Mare Deva, la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara in vederea efectuarii actelor de cercetare prevazute de art. 399 Cod proc. penala.
Examinand regularitatea actului de sesizare instanta a apreciat ca a fost nelegal investita , cu incalcarea dispozitiilor art. 300 al. 2 Cod proc. penala.
Astfel,a retinut ca,  desi in cererea de revizuire condamnatul M.G. a cerut sa fie ascultat pentru a-si expune pe fond motivele si temeiurile de drept pe a caror baza isi sprijina cererea de exercitare a caii extraordinare a atac, procurorul a formulat concluziile fara a audia pe revizuient si fara a efectua macar un act de cercetare dintre cele expres prevazute de art. 399 Cod proc. penala.
In consecinta, instanta a pronuntat o hotarare de dezinvestire in conditiile art. 300 al. 2 Cod proc. penala, cu consecinta restituirii cauzei la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara in vederea efectuarii cuvenitelor acte de cercetare conform art. 399 Cod proc. penala.
Astfel, s-a aratat in motivare ca la efectuarea actelor de cercetare, organele de urmarire penala – procuror sau organe de cercetare penala prin delegare- vor trebui sa lamureasca toate aspectele controversate ale acestei cauze, definitiv judecata, astfel cum au fost relevate de catre condamnat in cursul judecatii.
In esenta, raportat la precaritatea probatiunii administrate in cauza s-a dispus sa se  clarifice in plan spatio-temporal si la nivel de detaliu intreg filmul evenimentelor din noaptea de 31 decembrie 2002/01 ianuarie 2003 prin audierea tuturor persoanelor indicate de revizuient si in special a personalului medical de la serviciul de ambulanta de la Spitalul Judetean Deva, unde a fost dusa initial victima si de la Spitalul Judetean Timisoara Clinica de Neurochirurgie, cu accent pe starea si leziunile prezentate de victima.
De asemenea, s-a cerut  sa fie  recuperate foile de observatie intocmite in unitatile sanitare amintite (cunoscuta este doar foaia de observatie 37137 de la Spitalul Judetean Timisoara- Clinica Neurochirurgie),si orice alte acte medicale referitoare la victima (registre de consultatie, certificat medical constatator al decesului).
S-a solicitat ca acestea sa fie  valorificate prin examinare comparativa cu raportul medico legal nr. 16/A din 09 ianuarie 2003 intocmit de IML Timisoara (filele 11-16 dosar urmarire penala) in sensul lamuririi ingerarii voluntare de catre victima a unei cantitati insemnate de Diazepam, a mecanismelor de producere a fracturarii unei coaste si a traumatismelor craniene si legaturilor de ordin cauzat intre acestea si deces.
De asemenea, sa se clarifice si nesincronizarile strecurate in raportul medico legal sus mentionat care este datat 09 ianuarie 2003 si face referiri la date ulterioare.
In functie de datele obtinute din ancheta si a noilor date de ordin medical, se va analiza si oportunitatea exhumarii cerute de revizuient, precum si a unor lucrari medico-legale la nivelul IML Mina Minovici Bucuresti in acceptiunea art. 114 si urm. Cod proc. penala, coroborate cu OG 1/2000.
Cauza a fost trimisa Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara la data de 24.04.2007.
In data de 4.07.2007 cererea de revizuire a condamnatului insotita de concluziile Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost inaintata instantei si inregistrata sub numarul 2511/97/2007.
Analizand concluziile referitoare la cererea de revizuire a condamnatului instanta constata ca nu s-a dat curs indrumarilor din sentinta penala nr. 433/29.11.2006 care se bucura de autoritate de lucru judecat.
Absenta oricaror mentiuni in cuprinsul concluziilor parchetului  cu privire la efectuarea cercetarilor dispuse prin sentinta penala nr. 433/2006 face imposibila orice analiza a modului in care organele de urmarire penala au analizat sustinerile condamnatului M.G..
La solicitarea instantei , Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara precizeaza expres  prin adresa nr. 459/III/6/9.10.2007 ca la intocmirea referatului au fost avute in vedere numai probele existente la dosar , fara a se administra probe noi.
In acest context , instanta apreciaza ca nu poate solutiona cauza in fond si ca se impune restituirea la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara pentru a se da curs dispozitiilor din sentinta penala nr. 433/2006 , sentinta care se bucura de autoritate de lucru judecat.
Asa fiind , in baza art. 300 al 2 Cod pr. penala se va  restitui  cauza avand ca obiect cererea de revizuire a sentintei penale nr. 231/2003 a Tribunalului Hunedoara, formulata de condamnatul M.G., la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara  in vederea efectuarii actelor de cercetare prevazute de art. 399 Cod proc. penala.
Astfel cum s-a dispus prin sentinta penala nr. 433/2006 organele de urmarire penala vor trebui sa lamureasca toate aspectele, respectiv se va clarifica in plan spatio-temporal si la nivel de detaliu modul de derulare a  evenimentelor din noaptea de 31 decembrie 2002/01 ianuarie 2003 prin audierea tuturor persoanelor indicate de revizuient si in special a personalului medical de la serviciul de ambulanta de la Spitalul Judetean Deva, unde a fost dusa initial victima si de la Spitalul Judetean Timisoara Clinica de Neurochirurgie, cu accent pe starea si leziunile prezentate de victima.
Vor fi recuperate foile de observatie intocmite in unitatile sanitare amintite si orice alte acte medicale referitoare la victima (registre de consultatie, certificat medical constatator al decesului).
Se vor   lamuriri circumstantele ingerarii voluntare de catre victima a unei cantitati insemnate de Diazepam ( cum reiese din datele obtinute din ancheta) si mecanismele de producere a fracturarii unei coaste si a traumatismelor craniene  ale victimei  si legaturile de ordin cauzal intre acestea si deces.
De asemenea, se vor clarifica si nesincronizarile strecurate in raportul medico legal sus mentionat care este datat 09 ianuarie 2003 si face referiri la date ulterioare.
Se va analiza si oportunitatea exhumarii cerute de revizuient, precum si a efectuarii unor lucrari medico-legale la nivelul IML Mina Minovici Bucuresti in conform  art. 114 si urm. Cod proc. penala, coroborate cu OG 1/2000.
In baza art. 192 al. 3  Cod proc. penala, cheltuielile judiciare catre stat  in suma de 60 lei raman in sarcina statului.
Onorariul cuvenit aparatorului din oficiu in suma de 40 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

In baza art.  300 alin. 2 Cod procedura penala, restituie cauza  avand ca obiect  cererea de revizuire a sentintei penale nr.  231/2003 a Tribunalului Hunedoara, formulata de  condamnatul M.G., fiul ………….., detinut in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Barcea Mare,  la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara in vederea efectuarii actelor de cercetare prevazute de art. 399 Cod procedura penala.
Cheltuielile judiciare catre stat in suma de 60 lei raman in sarcina statului.
Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru condamnat, in suma de 40 lei, va fi achitat din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de recurs in termen de 3 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru revizuient.
Pronuntata in sedinta publica din 10 octombrie 2007.


PRESEDINTE,
GREFIER,
TCM/CC/3 ex.
22.10.2007 





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011