InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Pretentii

(Sentinta civila nr. 4 din data de 10.01.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                     Operator 2826
DOSAR NR.

              
SENTINTA CIVILA NR.4/2013
Sedinta publica din 10 ianuarie 2013
Presedinte:
Grefier:

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul M. T., impotriva paratelor Comisia locala de fond funciar Ineu prin primar si Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad, pentru pretentii.
La apelul nominal se prezinta reprezentanta reclamantului avocat ... lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care reprezentanta reclamantului avocat ... arata ca nu mai are alte probe de administrat.
Instanta constatand ca nu mai sunt de administrat alte probe, declara incheiata faza probatorie si a acordat cuvantul pentru dezbaterea cauzei in fond.
Reprezentanta reclamantului avocat ... solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si in scris, obligarea paratei Comisia locala de fond funciar Ineu la plata de daune cominatorii in cuantum de 50 de lei pe zi de intarziere de la ramanerea definitiva a hotararii pana la punerea efectiva in posesie a reclamantului cu suprafata de 3,15 ha teren, fara cheltuieli de judecata. J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 20.08.2012, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar conform disp.art.15 pct.r din Legea 146/1997, reclamantul M. T. cu domiciliul procesual ales in... a solicitat in contradictoriu cu paratele Comisia locala de fond funciar Ineu- Primarul orasului cu sediul in Ineu str. Republicii jud.Arad, si Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad cu sediul in Arad b-dul Revolutiei nr.75 jud.Arad,ca prin hotarare judecatoreasca sa se dispuna obligarea paratei la plata de daune cominatorii in cuantum de 50 de lei pe zi de intarziere de la ramanerea definitiva a hotararii pana la punerea efectiva in posesie cu suprafata de 3,15 ha teren.
A motivat in fapt ca prin sentinta civila nr..../2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar civil nr..../2005, s-a dispus obligarea paratei la punerea in posesie a antecesoarei reclamantului, defuncta M.E. cu suprafata de 3,15 ha teren arabil pe teritoriul localitatii Ineu, iar de aproape 7 ani intimata nu si-a indeplinit obligatia prevazuta expres in sarcina sa prin hotarare judecatoreasca, ceea ce atrage chiar raspunderea penala a persoanelor vinovate pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea hotararilor judecatoresti. In lipsa unui amplasament stabilit concret  prin sentinta prin numar topografic, nici un executor judecatoresc nu va putea proceda la o punere silita in posesie.
In drept a invocat disp.art.64 alin.2 din Legea 18/1991.
Parata Comisia locala de fond funciar Ineu, legal citata nu s-a prezentat in instanta, dar prin intampinarea depusa la fila  15 dosar a aratat ca este de acord cu reconstituirea dreptului de proprietate a defunctei M.E.pentru suprafata de 3,15 ha teren agricol, insa Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Ineu nu este in culpa cu privire la acest aspect. In ceea ce priveste obligarea la plata unor daune cominatorii, se considera ca acest capat de cerere este neintemeiat avand in vedere faptul ca nu pot proceda la punerea in posesie in lipsa concursului persoanei indreptatite, care trebuie sa isi exprime acordul cu privire la aceste amplasamente.
Parata Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad prin intampinarea de la fila 16 dosar a aratat ca nu se opune admiterii actiunii formulate de reclamant.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: imputernicire avocatiala fila 3, copie sentinta civila nr..../2005 fila 4-6, cerere amanare fila 10, certificat de mostenitor nr.12/2011BNP ... fila 12, intampinare parata fila 15,, intampinare Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad fila  16, raspuns la intampinare fila 20.
Din coroborarea probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Reclamantul a solicitat obligarea paratei Comisiei locale Ineu si a primarului orasului Ineu la plata unor daune cominatorii de 50 de lei pe fiecare zi de intarziere, de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti si pana la punerea efectiva in posesie cu suprafata de 3,15 ha teren agricol in favoarea reclamantului in calitate de mostenitor dupa defuncta M. E..
Prin sentinta civila nr.... din 15 septembrie 2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr..../2005, depusa la filele 4-6 dosar, s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 3,15 ha teren. Cu toate acestea Comisia locala Ineu nu a procedat la punerea in posesie si la intocmirea documentatiei in vederea emiterii titlului de proprietate. Operatiunile de stabilire a amplasamentului si punere in posesie sunt atributiile exclusive ale comisiilor  locale astfel cum au fost stabilite in mod expres prin prevederile legale in materia fondului funciar.
Potrivit dispozitiilor art.5 lit.c si i din HG nr.890/2005 potrivit carora: " comisiile locale de fond funciar au ca atributii principale:-stabilirea marimii  si amplasamentului suprafetei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii_; - punerea in posesie, prin delimitare in teren a persoanelor indreptatite sa primeasca terenul, completarea  fiselor de punere in posesie a acestora, dupa validarea de catre comisia judeteana a propunerilor facute si inmanarea titlurilor de proprietate, potrivit competentelor ce le revin;
Potrivit disp.art.64 alin.1 si 2 din Legea nr.18/1991 republicata, in cazul " in care comisia locala refuza inmanarea titlului de proprietate emis de Comisia Judeteana sau punerea efectiva in posesie, persoana nemultumita poate face plangere la instanta in a carei raza teritoriala este situat terenul. Daca instanta admite plangerea, primarul va fi obligat sa executare de indata inmanarea titlului de proprietate sau, dupa caz, punerea efectiva in posesie, sub sanctiunea condamnarii la daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere, anume stabilite de instanta".
Aceste daune sunt sume de bani pe care debitorul unei obligatii de a face, sau a nu face, este obligat printr-o hotarare judecatoreasca sa le plateasca creditorului pentru fiecare zi de intarziere pana la executarea obligatiei.
Astfel, instanta retine ca potrivit art.36 al.1din HG nr.890/2005, Comisia Judeteana emite titlurile de proprietate pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, documentatie care cuprinde : anexele validate, planurile parcelare, procesele verbale de punere in posesie precum si schitele terenurilor.
Potrivit art.58 din Legea nr.18/1991 republicata: ,,pe baza hotararii judecatoresti definitive, comisia judeteana, care a emis titlul de proprietate, il va modifica, il va inlocui sau il va desfiinta ,,dispozitii din care rezulta ca dupa intrarea in circuitul civil titlul de proprietate poate fi anulat, rectificat sau modificat doar prin hotarare judecatoreasca".              
In consecinta, pentru cele expuse, instanta vazand in drept dispozitiile art. 58 din Legea nr.18/1991, republicata, art. III din Legea nr.169/1997, precum si dispozitiile art.5, art.33 si urmatoarele din HG nr.890/2005, apreciaza ca cererea formulata de reclamant este intemeiata, urmand sa fie admisa in sensul pretins.
                Urmeaza a se dispune obligarea paratei Comisia locala de fond funciar Ineu la plata de daune cominatorii in cuantum de 50 de lei pe zi de intarziere de la ramanerea definitiva a hotararii pana la punerea efectiva in posesie a reclamantului cu suprafata de 3,15 ha teren, conform sentintei civile nr.... din 15 septembrie 2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr..../2005.
Vazand ca nu s-au solicitat si justificat cheltuieli de judecata, in drept disp.art.274 cod procedura civila nu se vor acorda.
Pentru aceste motive instanta in numele legii,            
                  
                                                   H O T A R A S T E,   

Admite actiunea civila formulata de reclamantul M. T. cu domiciliul procesual ales ... impotriva paratelor Comisia locala de fond funciar Ineu- Primarul orasului cu sediul In Ineu str. Republicii jud.Arad, si Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad cu sediul in Arad b-dul Revolutiei nr.75 jud.Arad, pentru pretentii si in consecinta:
              - obliga parata Comisia locala de fond funciar Ineu la plata de daune cominatorii in cuantum de 50 de lei pe zi de intarziere de la ramanerea definitiva a hotararii pana la punerea efectiva in posesie a reclamantului cu suprafata de 3,15 ha teren, conform sentintei civile nr.... din 15 septembrie 2005 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr..../2005.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 10 ianuarie 2013.

Presedinte,                                                             Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009