InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Stabilire masa succesorala, partaj judiciar si prestatie tabulara

(Sentinta civila nr. 538 din data de 14.03.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Partaj; Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU,JUDETUL ARAD                           OPERATOR 2826
DOSAR NR.
SENTINTA  CIVILA NR.538/2013
Sedinta publica din 14 martie 2013
         Presedinte :
         Grefier:
S-a luat in pronuntare cauza civila privind actiunea formulata de reclamantul M A impotriva paratilor S I, S G-F, S G, C N, B E nascuta V si M I, pentru stabilire masa succesorala, partaj judiciar si prestatie tabulara.
La apelul nominal lipsa fiind partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in sedinta publica din data de 07 martie 2013 cand s-a amanat pronuntarea hotararii pentru data de 14 martie 2013 in vederea depunerii de concluzii scrise.

                                                  J U D E C A T A,

Asupra actiunii civile, inregistrata la aceasta instanta la data de 26 martie 2012, si inregistrata la aceasta instanta la data de 03 ianuarie 2013 prin casarea cu trimitere spre rejudecare potrivit deciziei civile nr_. a Tribunalului Arad, reclamantul M A domiciliat in _ a solicitat in contradictoriu cu paratii S I domiciliat in _, S G-F domiciliat in _, S G domiciliat in _, C N, B E nascuta V si M I toti cu domiciliu necunoscut, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate ca masa succesorala a defunctei S E una si aceeasi persoana cu S L din CF nr_., decedata la data de 19 mai 1998 in _, act de deces nr_., cu ultimul domiciliu in comuna _, se compune din cota parte de 4/10 parti, de sub B.2 din imobilul casa si teren de 10391mp, situate in _, inscris in CF nr_. _, vocatie succesorala dupa defuncta o au paratii de ordin1-3. S I in calitate de nepot de fiu S I post decedat la 30 august 2005 cu ultimul domiciliu in _, S G-F si S G in calitate de nepoti de fiu, S G predecedat la 23.10.1992, cu ultimul domiciliu in _, dar intreaga masa succesorala sa fie atribuita paratului de ordinul 1, ca acceptant al mostenirii prin preluarea acesteia, paratii de ordin 2 si 3, nefacand nici un act  de acceptare a mostenirii.
A mai solicitat sa se constate ca paratul S I care mosteneste cota de 4/10 parti de sub B2 din imobilul inscris in CF _, nr.top,_ compus din casa si teren in suprafata de 10391 mp., situate in _, devine coproprietar cu paratii nr_., respectiv C N care detine 4/10 parti din imobil sub B1, B E nascuta V, care detine 1/10 parti din imobil sub B3 si M I care detine 1/10 parti din imobil sub _, toti trei cu domiciliul necunoscut, si sa se dispuna incetarea coproprietatii prin atribuirea catre S I a partilor detinute de catre paratii 4-6, fara plata unei sulte, astfel ca S I devine singurul proprietar al imobilului prin mostenire si incetarea starii de coproprietate.
A solicitat sa se constate ca prin actul intitulat "Antecontract de vanzare-cumparare" incheiat la data de 12 noiembrie 2011, reclamantul a cumparat de la paratul S I, imobilul situat in _, compus din casa si teren aferent de 10391 mp, inscris in CF nr_. _, nr.top_. cu suma de  10.000 lei, pret achitat in intregime, urmand ca hotararea instantei sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare, cu autorizarea intabularii dreptului de proprietate in cf.
Fara cheltuieli de judecata daca paratii nu se opune
A motivat in fapt, prin aceea ca, prin actul intitulat "Antecontract de vanzare-cumparare" reclamantul a cumparat de la paratul S I, imobilul de mai sus cu pretul de 10.000 lei, pret achitat in intregime.
Paratul figureaza cu acest imobil in evidentele _, asa cum rezulta din documentele eliberate de adeverinta de nomenclatura stradala nr_. eliberata de Primaria comunei _, din care reiese ca nr.nou de casa este 58 si nu 31 cum figureaza in cf, registrul agricol, adeverinta nr_. eliberata de Primaria comunei _, din care reiese ca numitul S I figureaza cu casa si teren de 1,04 ha si certificat fiscal din care rezulta datele privind imobilul din comuna_, si reiese ca S I este singurul care foloseste acest imobil dupa decesul antecesorilor sai, paratii 2-3 nu si-au manifestat vreun interes fata de acest imobil si nu au facut nici un act de acceptare a mostenirii, motiv pentru care a solicitat ca intreaga masa succesorala a defunctei S E care este una si aceeasi persoana cu S L din CF sa fie atribuita numai paratului S I asa cum acesta sustine si dovedeste cu actele anexate. Deoarece in cf figureaza si paratii nr.4-6 toti cu domiciliul necunoscut fiecare detinand cate o cota parte aratata mai sus, si care cu toate cautarile facute nu au putut fi identificati nici personal si nici eventualii mostenitori in acest sens, eliberandu-se adeverinta nr_., eliberata de Primaria _, din care rezulta ca acestia nu figureaza in evidentele primariei si nu sunt cunoscuti pe raza comunei _. S I figureaza in evidentele primariei ca proprietar al intregului imobil, a solicitat incetarea coproprietatii fara plata unei sulte, cei 3 proprietari de peste 50 de ani, de cand localnicii pot sa de a relatii nu si-au manifestat vreun interes fata de acest imobil de astfel nefiind cunoscuti de vecinii imobilului si satenii din comuna care au varste de peste 70 de ani. Paratul prin actul incheiat si-a luat angajamentul ca in 2 luni de zile va rezolva situatia juridica a imobilului dar nu a facut aceasta.
In drept s-au invocat disp.art.669, 670, 953-975, 1103, 1179, 1279 c.civil.
Paratii S G si S G-F prin intampinarea depusa la fila 27-28 dosar au solicitat respingerea actiunii reclamantului cu motivarea ca actul sub semnatura privata invocat de reclamant este lovit de nulitatea absoluta prin mentiunea ca se vinde intregul imobil, vanzatorul nefiind proprietarul bunului vandut. Vanzatorul putea instraina doar cota de 2/10 din imobil, respectiv 1/23 din masa succesorala pentru care vanzatorul are vocatie succesorala.
               Paratii C N, B E nascuta V si M I nu au depus intampinare desi au fost legali citati cu aceasta mentiune, potrivit art.115-118 c.pr.civila.
Pentru solutionarea cauzei, s-au depus la dosar : cereri de amanare fila 17-18, imputernicire avocatiala fila 19, intampinare parati filele 27-28, chitanta taxa judiciara de timbru fila 42 si  au fost studiate actele depuse inainte de casarea cu trimitere spre rejudecare.
Din ansamblul probelor administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Masa succesorala a defunctei S E, una si aceeasi persoana cu S L din CF nr. _, decedata la data de 19 mai 1998 in _, act de deces nr_., cu ultimul domiciliu in _, se compune din cota parte de 4/10 parti, de sub B.2 din imobilul casa si teren de 10391mp, situate in _58, inscris in CF nr_., nr.top _, vocatie succesorala dupa defuncta o au paratii de ordin 1-3 S I in calitate de nepot de fiu, S I post decedat la 30 august 2005 cu ultimul domiciliu in _, S G-F si S G in calitate de nepoti de fiu, S G predecedat la 23.10.1992, cu ultimul domiciliu in _. Paratul S I care mosteneste cota de 4/10 parti de sub B2din imobilul inscris in CF _, nr.top,_ compus din casa si teren de 10391mp, situate in _, devine coproprietar cu paratii nr.4-6, respectiv C N care detine 4/10 parti din imobil sub B1, B E nascuta V, care detine 1/10 parti din imobil sub B3 si M I care detine 1/10 parti din imobil sub B4, toti trei cu domiciliul necunoscut.
Din extrasul de CF nr_., provenit din conversia de pe hartie a CF _, nr.top_., compus din casa cu nr_., curte si gradina in suprafata de 10391 mp, f.5-6 dosar, instanta retine ca sub B1 figureaza ca si proprietar tabular C N pe titlu de proprietate, cota de 4/10 parti, sub B2 S L pe titlu de proprietate, cota de 4/10, sub B.3 B E nascuta V, pe titlu de proprietate, cota de 1/10 parti, iar sub B4 apare inscris ca si proprietar tabular M I, pe titlu de proprietate, cota de 1/10 parti.
Conform sesizarii pentru deschiderea procedurii succesorale mostenitori legali dupa defuncta S E, decedata 19 mai 1998, cu ultimul domiciliu in _, sunt paratii S Iin calitate de nepot de fiu, S G - F si S G in calitate de nepot de fiu, f.21 dosar.    
Din adeverinta emisa sub nr_. emisa de Primaria comunei _, f.7 dosar, instanta retine ca paratul S I, figureaza inscris in registrul agricol al comunei _, tipul 2, vol.6, pozitia 14 cu suprafata de 1,04 ha teren arabil intravilan.
Conform adeverintei nr_. emisa de Primaria comunei _, f.18 dosar, instanta retine ca paratii C N, B E si M I nu figureaza inscrisi in registrele agricole ale comunei S si nici nu sunt cunoscuti pe raza comunei .
Instanta retine ca din adeverinta nr_. din 24.01.2012 f.19 dosar, pe intravilanul inscris in CF _., nr.top_. exista construita o casa, curte si gradina in suprafata de 10391 mp, in _  conform extrasului de cf.
Reclamantul si paratul S I a incheiat inscrisul sub semnatura privata intitulat ,,Antecontract de vanzare - cumparare’’ la data de _, intre reclamant in calitate de cumparator si paratul in calitate de vanzator,  asupra imobilului inscris in CF nr_., provenit din conversia de pe hartie a CF nr_., nr.top_., compus din casa cu nr_., curte si gradina in suprafata de 10391 mp, cu pretul de 10.000 lei, pret achitat integral la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare, f.9 dosar.
Fata de cele expuse, instanta retine ca antecontractul incheiat intre reclamant si paratul S I nu indeplineste cerintele generale de validitate a actelor juridice prevazute de art.1179 din Noul Cod civil, respectiv ca terenul se afla in patrimoniul vanzatorului promitent la data vanzarii. Vanzatorul nu era proprietarul bunului vandut, putea vinde doar cota sa de mostenire dupa defuncta S E, respectiv cota de 1/2 din masa succesorala, cota pentru care avea vocatie succesorala. Reclamantul avea posibilitatea dezbaterii succesiunii pe calea actiunii oblice dar cu conditia de a chema la dezbaterea succesiunii toti mostenitorii si plata sultelor aferente cotelor de proprietate ale mostenitorilor.
Fata de aceasta stare de fapt instanta urmeaza sa respinga actiunea formulata de reclamant, pentru stabilire masa succesorala, partaj judiciar si prestatie tabulara.
Vazand ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata si in drept disp.art.274 Cod procedura  civila, urmeaza a  nu fi acordate.
Pentru aceste motive,in numele legii,

H O T A R A S T E

Respinge actiunea civila formulata de reclamantul M A domiciliat in _ impotriva paratilor S I domiciliat in _, S G-F domiciliat in _, S G domiciliat in _, C N, B E nascuta V si M I toti cu domiciliu necunoscut, pentru stabilire masa succesorala, partaj judiciar si prestatie tabulara.
Fara cheltuieli de judecata.
           Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
           Pronuntata in sedinta publica din 14 martie 2013.

   Presedinte                                                    Grefier
       
Red.
Tehnored.
9 exp/

Se va comunica cu:
-reclamantul M A domiciliat _
-paratilor S I domiciliat in _.
-S G-F domiciliat in _,
-S G domiciliat in _,
-C N,
-B E nascuta V si
-M I toti cu domiciliu necunoscut
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj; Succesiuni, mosteniri

Succesiune. Partaj - Decizie nr. 594/A din data de 18.10.2016
Drept civil. Partaj judiciar succesoral - Hotarare nr. 103/AC din data de 19.02.2015
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013