InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Constatare nulitate absoluta a titlului de proprietate

(Sentinta civila nr. 913 din data de 27.06.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.; Proprietate privata | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU,JUDETUL ARAD                     OPERATOR 2826
DOSAR NR.                                        SENTINTA CIVILA NR.913/2013
Sedinta publica din 27 iunie 2013
Presedinte :
Grefier :

S-a luat in examinare cauza civila privind actiunea formulata de reclamanta Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor  _ prin primar _ impotriva paratilor M F, M C-I, M L-M, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _ si Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor  _, pentru fond funciar,constatare nulitate absoluta a titlului de proprietate.
La apelul nominal lipsa fiind partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care se constata ca s-a depus la dosar prin biroul de registratura al acestei instante la data de 25 iunie 2013 un set de inscrisuri din partea reclamantei Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _ prin primar ,respectiv adresa nr_. la care s-au anexat copia protocolului de predare-preluare a terenurilor cu destinatie agricola din domeniul privat al statului sub nr_. de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor Agentia Domeniilor Statului; copia Hotararii nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre Comisiile locale _, _, judetul Arad emisa de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _; copia Hotararii nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre Comisiile locale _ judetul Arad emisa de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad sub nr_.; copia Hotararii nr_. emisa de Primaria comunei _, Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, judetul Arad; copia Hotararii nr_. emisa de primaria orasului Ineu, Comisia oraseneasca de fond funciar; anexa nr.23-tabel nominal cuprinzand persoanele fizice carora li s-a stabilit calitatea de actionar la Societatile comerciale pe actiuni cu profil agricol sau piscicol, in temeiul art.36 din legea fondului funciar nr.18/1991 nemodificata, carora li se restituie in natura suprafete agricole pe baza documentelor care atesta fosta proprietate in perimetrul acestor societati, potrivit art.8 din Legea nr.1/2000, cu modificarile ulterioare emisa de Primaria orasului _, Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, judetul Arad; copia ciornei care a stat la baza intocmirii titlului nr_. cu autor M A, avand mostenitor M I, cu suprafata reconstituita de 5800 mp, tarla 131, parcela A 855/1/3 in suprafata de 5800 mp.
Fata de inscrisurile depuse la dosar, avand in vedere ca s-a solicitat judecarea cauzei si in lipsa, instanta pe baza probelor de la dosar a trecut la judecata.
Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar potrivit art.43 din Titlul VI din Legea nr.247/2005.

J U D E C A T A,

Asupra cauzei civile, constata ca prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de 11 aprilie 2013, scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar potrivit art.43 din Titlul VI din Legea nr.247/2005, reclamanta Comisia Locala a orasului _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, prin primar _, cu sediul la Primaria _ cu sediul in orasul _, strada _a solicitat in contradictoriu cu paratii M F domiciliata in _, sotia defunctului M I decedat la data de 09 martie 1993, M C I domiciliat in _, fiul defunctului M I jr. decedat la data de 28 ianuarie 2002, fiu la randul sau al defunctului M I, decedat la data de 09 martie 1993, M L -M, domiciliata in _, sotia defunctului M I jr. decedat la data de 28 ianuarie 2002, fiu la randul sau al defunctului M I decedat la data de 09 martie 1993, Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in municipiul _ si Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in comuna _, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a Titlului de proprietate nr_., cod _ eliberat la data de 09.01.2004, pe numele M A-autor, M I-mostenitor aceeasi persoana cu M I, decedat la data de 09 martie 1993.
Sa se dispuna reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 0,58 ha, pe numele M A-autor, M I-mostenitor, pe raza administrativ teritoriala a comunei _, cu inscrierea persoanelor indreptatite in anexele lucrarii de fond funciar _, respectiv in Anexa 3 respectiv eliberarea unui nou titlu de proprietate.
                Nu au fost solicitate cheltuieli de judecata.
A motivat in fapt prin aceea ca, reconstituirea dreptului de proprietate si eliberarea Titlului de proprietate nr_., cod _ eliberat la data de 09.01.2004, pe numele M A-autor, M I-mostenitor(aceeasi persoana cu M I decedat la data de 09 martie 1993) s-a facut cu incalcarea prevederilor legilor fundului funciar, vechiul amplasament al titularului inscris in titlul de proprietate fiind pe raza administrativ-teritoriala a comunei _, fapt confirmat si prin adresa nr_. a Comisiei locale _, parata de ordin 5.
Se mai arata ca parata M F, este sotia defunctului M I, decedat la data de 09 martie 1993, paratul M C-I este fiu al defunctului M I jr. decedat la data de 28 ianuarie 2002, fiu la randul sau al defunctului M I decedat la data de 09 martie 1993, parata M L-M este sotie a defunctului M I jr.decedat la data de 28 ianuarie 2002, fiu, la randul sau al defunctului M I decedat la data de 09 martie 1993.
Reclamanta a solicitat solutionarea cauzei si in lipsa.
In drept s-au invocat disp.art.194 c.pr.civ., art.111 alin.1 lit.a din Legea nr.169/1997 cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin intampinarea depusa la f.29 dosar, parata Comisia Locala ... pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a aratat ca nu este de acord cu cererea reclamantei avand in vedere ca din Hotararea comisiei judetene nr_. si Hotararea comisiei locale nr_. cu tabelele anexa ,rezulta ca vechiul amplasament al autorului M A cu mostenitor M I pentru suprafata de 0,58 ha este pe UAT Ineu si in baza acestor documente s-a eliberat titlul de proprietate nr_..
              De asemenea, pentru ca vechiul amplasament (denumit popular JERAC) a fost atribuit altor persoane inainte de a se emite hotararile precizate mai sus, faptul ca la Comisia locala _ s-a hotarat ca emiterea titlului pentru autor M A si mostenitor M I, cu acordul proprietarului sa se faca pe un alt amplasament, nu s-a facut cu incalcarea prevederilor legilor fondului funciar, asa cum se sustinere in actiune.
Parata Comisia judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor prin intampinarea depusa la f.35-36 dosar, prin care arata ca solicita respingerea actiunii reclamantului.
In fapt a aratat ca reclamantul prin cererea introductiva solicita a se constata nulitatea absoluta a titlului de proprietate nr_./09.01.2004, intrucat vechiul amplasament se afla pe raza localitatii _, dar in speta nu poate fi retinuta cauza de nulitate prevazuta de art.III alin.1 lit.a pct.i din Legea nr.169/1997 cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece reconstituirea dreptului de proprietate a fost efectuata cu respectarea prevederilor legale in vigoare, nefiind depuse inscrisuri din care sa rezulte faptul ca reconstituirea a fost efectuata in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat care nu au mostenit asemenea terenuri.
Pe de alta parte, emiterea acestui titlu de proprietate s-a facut de catre Comisia judeteana pe baza documentatiei inaintata de comisa locala - documentatie care in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, cuprinde anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbal de punere in posesie si schitele terenurilor.
Paratii M L-M, M F si M C-I au depus intampinare, filele 55-57 dosar, prin care au aratat ca sunt de acord cu admiterea actiunii asa cum a fost formulata, intrucat vechiul amplasament se regaseste pe administrativ _ si detin acordul Comisiei de la _ pentru a fi atribuit teren pe raza acestei localitati.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar inscrisuri: copia Hotararii nr_. emisa de Primaria orasului _-Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _ f.4, copia certificat nastere M A, f.5, copie certificat de deces M I f.5copie certificat de nastere M I f.6, copie certificate de casatorie M I cu C F f.6, copie certificat de deces M I f.7, copie certificat de casatorie si copie certificat de nastere ilizibile f.8, copie B.I. M F f.9, copie CI M L-M si M C-I f.10, copie declaratie autentificata prin incheierea nr_. a BNP _ Ineu f.11-12, copie cerere M F inregistrata la Primaria Ineu sub nr_. f.13, copie schita f.14, copie adresa nr_. emisa de Comuna _-comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor f.15, copie titlu de proprietate nr_., cod _ eliberat la data de 09.01.2004 de Comisia judeteana _f.16, intampinare parata Comisia locala _ f.29, copie Hotararea nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, de catre Comisiile locale-_, _, judetul Arad emisa de comisia judeteana _f.30, copia Hotararii nr_.emisa de Comisia locala _ f.31, copie tabel-anexa cu persoanele si suprafata de teren ce se va transfera din documentatia de fonsd funciar a comunei _ la comisia locala _ eliberata de Primaria comunei _-Comisia locala _ f.32-33, copie Hotararea nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre Comisiile locale _, .., judetul Arad emis de Comisia Judeteana _ f.34, intampinare parata Comisia Judeteana _ f.35-36, intampinare parati M L-M, M F si M C-I f.55-57, copie protocol de predare-primire a terenurilor cu destinatie agricola din domeniul privat al statului sub nr_. de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor Agentia Domeniilor Statului f.64, copia Hotararii nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre Comisiile locale _, _, judetul Arad emisa de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, f.65, copia Hotararii nr_. privind stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre Comisiile locale _, _, judetul Arad emisa de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad sub nr_., f.66, copia Hotararii nr_. emisa de Primaria comunei _, Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, judetul Arad, f.67, copia Hotararii nr_. emisa de Primaria orasului _, Comisia oraseneasca de fond funciar, f.68, anexa nr.23-tabel nominal cuprinzand persoanele fizice carora li s-a stabilit calitatea de actionar f.69-78 si copia ciornei care a stat la baza intocmirii titlului nr_. cu autor M A, f.79 dosar.
Examinand cererea reclamantei, pe baza considerentelor de fapt, a dispozitiilor legale aplicabile, in raport de probele administrate instanta retine in fapt urmatoarele:
Autorului M I i s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza Legii nr.18/1991, pentru suprafata de 5800 mp. teren arabil , dupa autoarea M A, asa cum se regaseste in anexa 3 a lucrarii de fond funciar _, copie fila 32-33 dosar.
Ulterior reconstituirii dreptului de proprietate, prin Hotararea nr_ din 03.03.2003 a Comisiei judetene _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, fila 30 dosar, a fost validata propunerea Comisiilor locale _ si respectiv _, privind transferul unui numar de 110 persoane cu suprafata totala de 93,29 ha., din tabelele anexa 19 respectiv tabelul anexa 32 _ in lucrarea de fond funciar _, conform hotararilor comisiei locale nr_., fila 32, 62 dosar.
Prin urmare, autorului M I i s-a eliberat Titlul de proprietate nr_. la data de 09.01.2004 de Comisia Judeteana  _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor,  teren situat pe raza localitatii Ineu, fila 16 respectiv fila 79 dosar, din terenul pus la dispozitia Comisiei locale respectiv _ de ADS prin Protocolul de predare -preluare a terenurilor cu destinatie agricola din domeniul privat al statului, din 31.03.2003, fila 64 dosar.
Paratii M L-M, M F si M C-I sunt mostenitorii autorului M I decedat la data de 09 martie 1993 fila 5 dosar, potrivit actelor de stare civila de la filele 5-10 dosar.
             Potrivit art.III, alin.1, din Legea nr.169/1997,,Sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi: actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt: (i) actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie sau la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri;(ii) actele de reconstituire si constituire in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii, in baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 si a prezentei legi, precum si actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public in acest scop; (iii) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrisi in cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate; (iv) actele de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate emise dupa eliberarea titlului de proprietate fostului proprietar pe vechiul amplasament, transcris in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni sau, dupa caz, intabulat in cartea funciara, precum si actele de instrainare efectuate in baza lor; (v) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in masura in care au depasit limitele de suprafata stabilite de art. 24 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991; (vi) actele de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere pentru persoanele care nu au detinut anterior in proprietate astfel de terenuri."
Instanta mai retine ca potrivit art.36 al.1din HG nr.890/2005, Comisia Judeteana emite titlurile de proprietate pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, documentatie care cuprinde : anexele validate, planurile parcelare, procesele verbale de punere in posesie precum si schitele terenurilor.
Din examinarea dispozitiilor de mai sus, ce reglementeaza ipotezele in care actele de reconstituire a dreptului de proprietate inclusiv ale titlurilor de proprietate eliberate in baza acestora, instanta retine ca autorului M I i s-a reconstituit dreptul de proprietate in natura, regasindu-se in anexa 3 a lucrarii de fond funciar _, copie fila 32-33 dosar, iar ulterior, prin transfer de anexe, validata prin Hotararea nr_. din 03.03.2003 a Comisiei judetene _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a fost transferat in lucrarea de fond funciar Ineu, unde i s-a atribuit efectiv terenul si pentru care s-a eliberat titlul de proprietate ce face obiectul prezentei cereri.
Hotararea nr_. din 03.03.2003 a Comisiei judetene _ pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor nu a fost atacata cu plangere, pe cale procedurii administrativ jurisdictionale.
Astfel, neputand fi retinute nici unul din cazurile citate anterior, care sa atraga nulitatea absoluta a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate, atribuirea de teren pe raza altei localitati, respectiv din teren pus la dispozitie de A.D.S., fiind efectuata pe baza hotararilor comisiilor locale respectiv judetene, astfel ca instanta, vazand in drept dispozitiile  art.III, alin.1, din Legea nr.169/1997, art.36 al.1din HG nr.890/2005, apreciind ca neintemeiata actiunea, urmeaza sa fie respinsa.
Vazand ca nu s-au solicitat si justificat cheltuieli de judecata, in drept disp.art.453 cod procedura civila, nu se vor acorda.
Pentru aceste motive instanta in numele legii,            
                  
H O T A R A S T E,

Respinge actiunea civila formulata de reclamanta Comisia Locala a orasului _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, prin primar _ impotriva paratilor M F domiciliata in _, M C I domiciliat _,  M L -M, domiciliata in _, Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor,  si Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru anulare titlu de proprietate.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 27 iunie 2013.

                    Presedinte,                                                             Grefier,
                

Red.
Tehnored.
8 ex/6 exp/

Se comunica cu:
-reclamanta Comisia Locala a orasului _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, prin primar _, cu sediul _
-paratii M F domiciliata in _,
-M C I. domiciliat in _,
-M L -M, domiciliata in _,
-Comisia Judeteana _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in municipiul _ si
-Comisia Locala _ pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, cu sediul in _,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.; Proprietate privata

Ac?une in constatare, perfectare vanzare - Sentinta civila nr. 732 din data de 18.03.2015
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013