Stabilire masa succesorala si uzucapiune
(Sentinta civila nr. 488 din data de 07.06.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)ROMANIA
JUDECATORIA INEU OPERATOR 2826
DOSAR NR.
INCHEIERE NR.488/2013
Sedinta Camerei de Consiliu din 07 iunie 2013
Presedinte :
Grefier:
S-a luat in examinare, in cadrul procedurii de regularizare, cererea formulata de petentul S I, pentru stabilire masa succesorala si uzucapiune.
Procedura este legal indeplinita, fara citarea partilor.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care instanta constata ca petentul nu a indeplinit obligatiile dispuse de catre instanta prin rezolutia din data de 25.04.2013, astfel cum s-a comunicat petentului la data de 03.05.2013.
Instanta constata ca nu mai sunt alte cereri de formulat.
INSTANTA
Deliberand asupra cererii de fata constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 24.04.2013 petentul S I domiciliat in _, a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca masa succesorala a defunctului S I.G, decedat la data de 06.04.1991 in _ se compune din cota de 2/8 parti de sub B3 din imobilul inscris in CF nr_. Taut CF vechi _ Nadas, compus din top. nr_., extravilan in suprafata de 89223 mp la care vocatie succesorala are reclamantul in calitate de fiu, ca mostenitor legal, urmand a i se predea masa succesorala de mai sus in baza sentintei definitive si a se autoriza intabularea dreptului de proprietate in CF, pe titlu de mostenire legala; sa se constate ca reclamantul a dobandit dreptul de proprietate pe titlu de uzucapiune, prin jonctiunea posesiilor, asupra imobilului inscris in CF nr_. Taut CF vechi _ Nadas, cu nr. top. _ compus din teren extravilan in suprafata de 89.223 mp situat in Nadas, a proprietarilor tabulari de sub B1, in cota de 3/8 parti, a defunctului L G sen.decedat la data de 10.04.1932 in Nadas si a proprietarului tabular de sub B2, in cota de 3/8 parti a defunctului L G jr. decedat la data de 21.08.1956 in Nadas, urmand a se autoriza intabularea in CF a dreptului de proprietate a reclamantului, asupra intregului imobil mai sus aratat, in baza sentintei ramase definitive pe titlu de mostenire si uzucapiune.
In fapt, a aratat ca asupra imobilului inscris in CF _ Taut, CF vechi _ Nadas cu nr.top. _ compus din teren extravilan in suprafata de 89223 mp situat in satul Nadas, reclamantul are calitate de mostenitor legal in calitate de fiu al proprietarului tabular de sub B3, S G in cota de 2/8 parti.
In continuare, mai sustine ca antecesorul reclamantului si apoi reclamantul, au folosit intregul imobil, si asupra cotelor proprietarilor tabulari de sub B1 si B2, antecesorii reclamantului au intrat in posesia si folosinta imobilului in intregime fara a se perfecta contract de vanzare-cumparare in forma autentica, antecesorii reclamantului au cumparat cotele proprietarilor tabulari, pe care l-au folosit de peste 70 de ani, cand au intrat in posesia si folosinta terenului.
In drept, a invocat prevederile art.953 si urm. din NCC, art.28 si urmat. din Legea nr.115/1938, cu modificarile ulterioare, coroborate cu art.27 si urmat. Dinn Legea nr.7/1996 cu modificarile ulterioare, si art.930 si urmat.din Noul Cod civil, art.130 din Legea nr.115/1938.
Reclamantul a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.
In probatiune, reclamantul a anexat urmatoarele inscrisuri: nota de timbrare (fila 5), extras de CF nr_., CF vechi _ (filele 6-7), certificat de atestare fiscala nr_. (fila 8), adeverinta nr_. (fila 9), cerere pentru deschiderea procedurii succesorale emisa de Consiliul Local _ (fila 10), extras din registrul de deces nr_. (fila 11), extras din registrul de deces nr_. (fila 12).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, prin rezolutia din data de 25.04.2013 (fila 14), in temeiul art. 200 alin.1 si 2 din Noul Cod proc.civ., instanta a constatat ca cererea de chemare in judecata nu indeplineste cerintele prevazute de art.194-197 din Noul Cod proc.civ. coroborate cu art.1050 din Noul Cod proc.civ. si a dispus citarea reclamantului cu mentiunea de a completa cererea in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, sub sanctiunea anularii cererii de chemare in judecata in sensul: de a depune timbru judiciar de 5 lei. In temeiul art.1050 NCPC, instanta a dispus a se indica in cererea de inscriere data de la care se poseda imobilul sub nume de proprietar, temeiul uzucapiunii, faptul daca imobilul posedat este sau nu inscris in cartea funciara, precum si numele ori denumirea vechiului proprietar sau a succesorului acestuia, daca se cunoaste; de a se anexa la cerere: a) un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, care atesta ca titularul dreptului inscris in cartea funciara este decedat, precum si data decesului sau, dupa caz, un certificat emis de autoritatea competenta, care atesta faptul ca persoana juridica titulara a dreptului inscris in cartea funciara si-a incetat existenta; b) un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care sa rezulte faptul daca mostenirea titularului inscris in cartea funciara a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules mostenirea respectiva; c) un certificat eliberat de primaria in a carei raza teritoriala este situat imobilul, din care sa rezulte ca acesta nu face parte din domeniul public al statului sau al unitatii administrativ-teritoriale; d) certificatul de rol fiscal; e) inscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul si-a intemeiat posesia, atunci cand este cazul; f) documentatia tehnica cadastrala a imobilului, realizata, pe cheltuiala celui interesat, de o persoana fizica sau juridica autorizata, potrivit legii; g) extrasul de carte funciara pentru informare, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara ori a inscrierii declaratiei de renuntare la proprietate, precum si a faptului daca imobilul este sau nu grevat de sarcini, eliberat de biroul teritorial de cadastru si publicitate imobiliara; in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara in folosul altei persoane si nici grevat de sarcini, un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt, inclusiv faptul ca nu a fost alocat un numar cadastral pentru inscrierea imobilului; h) lista cuprinzand numele, prenumele si domiciliul a cel putin 2 martori.
Aceste obligatii au fost comunicate reclamantului, cu adresa intocmita in data de 29.04.2013 (filele 16-17), la data de 3.05.2013 astfel cum rezulta din dovada de inmanare a comunicarii (fila 18).
Instanta constata ca reclamantul nu au indeplinit in termen de 10 zile de la primirea comunicarii urmatoarele obligatii prevazute de art.1050 lit.b, f si h din Noul Cod proc.civ.: de a depune un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care sa rezulte faptul daca mostenirea titularului inscris in cartea funciara a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules mostenirea respectiva; de a depune documentatia tehnica cadastrala a imobilului, realizata, pe cheltuiala celui interesat, de o persoana fizica sau juridica autorizata, potrivit legii; de a arata domiciliul celor doi martori indicati.
Conform art.194-200 din Noul Cod proc.civ., dupa momentul introducerii cererii de chemare in judecata se interpune o faza premergatoare activitatii de judecata propriu-zise, care are drept scop regularizarea cererii de chemare in judecata si presupune realizarea unei corespondente scrise numai cu autorul cererii de chemare in judecata, in vederea acoperirii tuturor eventualelor lipsuri ale acesteia. Aceasta faza se finalizeaza, in cazul in care nu sunt indeplinite toate obligatiile privind completarea sau modificarea cererii, prin anularea acesteia, printr-o incheiere data in camera de consiliu.
Asa fiind, declansarea propriu-zisa a procesului civil este conditionata de existenta unei cereri de chemare in judecata care indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru sesizarea instantei de judecata. Inainte de a fi comunicata paratului, cererea de chemare in judecata este supusa unei proceduri de completare si corectare a lipsurilor cererii, in termenul stabilit de lege. Scopul si finalitatea reglementarii acestei proceduri scrise, premergatoare, este de a inlesni si accelera judecata, precum si de a se sigura administrarea dovezilor cu respectarea principiilor fundamentale ale procesului civil, precum dreptul la aparare, contradictorialitatea sau egalitatea armelor, conform art. 6, art. 8, art. 13 si art. 14 alin. 2 din Noul Cod pro.civ.
In drept, potrivit art.200 alin. 3 din Noul Cod proc.civ. daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt indeplinite in termenul prevazut de alineatul 2 al aceluiasi articol, prin incheiere, data in camera de consiliu, se dispune anularea cererii.
Astfel, intrucat reclamantul nu a indeplinit obligatiile dispuse de catre instanta, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, in temeiul art.200 alin. 2 si 3 din Noul Cod proc.civ., instanta va anula cererea ca insuficient regularizata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DISPUNE
Anuleaza cererea formulata de reclamantul S I domiciliat in _, ca insuficient regularizata.
Cu drept de cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare.
In caz de exercitare a caii de atac, cererea de reexaminare se depune la Judecatoria Ineu.
Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica din 7.06.2013
Presedinte, Grefier,
JUDECATORIA INEU OPERATOR 2826
DOSAR NR.
INCHEIERE NR.488/2013
Sedinta Camerei de Consiliu din 07 iunie 2013
Presedinte :
Grefier:
S-a luat in examinare, in cadrul procedurii de regularizare, cererea formulata de petentul S I, pentru stabilire masa succesorala si uzucapiune.
Procedura este legal indeplinita, fara citarea partilor.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care instanta constata ca petentul nu a indeplinit obligatiile dispuse de catre instanta prin rezolutia din data de 25.04.2013, astfel cum s-a comunicat petentului la data de 03.05.2013.
Instanta constata ca nu mai sunt alte cereri de formulat.
INSTANTA
Deliberand asupra cererii de fata constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 24.04.2013 petentul S I domiciliat in _, a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca masa succesorala a defunctului S I.G, decedat la data de 06.04.1991 in _ se compune din cota de 2/8 parti de sub B3 din imobilul inscris in CF nr_. Taut CF vechi _ Nadas, compus din top. nr_., extravilan in suprafata de 89223 mp la care vocatie succesorala are reclamantul in calitate de fiu, ca mostenitor legal, urmand a i se predea masa succesorala de mai sus in baza sentintei definitive si a se autoriza intabularea dreptului de proprietate in CF, pe titlu de mostenire legala; sa se constate ca reclamantul a dobandit dreptul de proprietate pe titlu de uzucapiune, prin jonctiunea posesiilor, asupra imobilului inscris in CF nr_. Taut CF vechi _ Nadas, cu nr. top. _ compus din teren extravilan in suprafata de 89.223 mp situat in Nadas, a proprietarilor tabulari de sub B1, in cota de 3/8 parti, a defunctului L G sen.decedat la data de 10.04.1932 in Nadas si a proprietarului tabular de sub B2, in cota de 3/8 parti a defunctului L G jr. decedat la data de 21.08.1956 in Nadas, urmand a se autoriza intabularea in CF a dreptului de proprietate a reclamantului, asupra intregului imobil mai sus aratat, in baza sentintei ramase definitive pe titlu de mostenire si uzucapiune.
In fapt, a aratat ca asupra imobilului inscris in CF _ Taut, CF vechi _ Nadas cu nr.top. _ compus din teren extravilan in suprafata de 89223 mp situat in satul Nadas, reclamantul are calitate de mostenitor legal in calitate de fiu al proprietarului tabular de sub B3, S G in cota de 2/8 parti.
In continuare, mai sustine ca antecesorul reclamantului si apoi reclamantul, au folosit intregul imobil, si asupra cotelor proprietarilor tabulari de sub B1 si B2, antecesorii reclamantului au intrat in posesia si folosinta imobilului in intregime fara a se perfecta contract de vanzare-cumparare in forma autentica, antecesorii reclamantului au cumparat cotele proprietarilor tabulari, pe care l-au folosit de peste 70 de ani, cand au intrat in posesia si folosinta terenului.
In drept, a invocat prevederile art.953 si urm. din NCC, art.28 si urmat. din Legea nr.115/1938, cu modificarile ulterioare, coroborate cu art.27 si urmat. Dinn Legea nr.7/1996 cu modificarile ulterioare, si art.930 si urmat.din Noul Cod civil, art.130 din Legea nr.115/1938.
Reclamantul a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.
In probatiune, reclamantul a anexat urmatoarele inscrisuri: nota de timbrare (fila 5), extras de CF nr_., CF vechi _ (filele 6-7), certificat de atestare fiscala nr_. (fila 8), adeverinta nr_. (fila 9), cerere pentru deschiderea procedurii succesorale emisa de Consiliul Local _ (fila 10), extras din registrul de deces nr_. (fila 11), extras din registrul de deces nr_. (fila 12).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, prin rezolutia din data de 25.04.2013 (fila 14), in temeiul art. 200 alin.1 si 2 din Noul Cod proc.civ., instanta a constatat ca cererea de chemare in judecata nu indeplineste cerintele prevazute de art.194-197 din Noul Cod proc.civ. coroborate cu art.1050 din Noul Cod proc.civ. si a dispus citarea reclamantului cu mentiunea de a completa cererea in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, sub sanctiunea anularii cererii de chemare in judecata in sensul: de a depune timbru judiciar de 5 lei. In temeiul art.1050 NCPC, instanta a dispus a se indica in cererea de inscriere data de la care se poseda imobilul sub nume de proprietar, temeiul uzucapiunii, faptul daca imobilul posedat este sau nu inscris in cartea funciara, precum si numele ori denumirea vechiului proprietar sau a succesorului acestuia, daca se cunoaste; de a se anexa la cerere: a) un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, care atesta ca titularul dreptului inscris in cartea funciara este decedat, precum si data decesului sau, dupa caz, un certificat emis de autoritatea competenta, care atesta faptul ca persoana juridica titulara a dreptului inscris in cartea funciara si-a incetat existenta; b) un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care sa rezulte faptul daca mostenirea titularului inscris in cartea funciara a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules mostenirea respectiva; c) un certificat eliberat de primaria in a carei raza teritoriala este situat imobilul, din care sa rezulte ca acesta nu face parte din domeniul public al statului sau al unitatii administrativ-teritoriale; d) certificatul de rol fiscal; e) inscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul si-a intemeiat posesia, atunci cand este cazul; f) documentatia tehnica cadastrala a imobilului, realizata, pe cheltuiala celui interesat, de o persoana fizica sau juridica autorizata, potrivit legii; g) extrasul de carte funciara pentru informare, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara ori a inscrierii declaratiei de renuntare la proprietate, precum si a faptului daca imobilul este sau nu grevat de sarcini, eliberat de biroul teritorial de cadastru si publicitate imobiliara; in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara in folosul altei persoane si nici grevat de sarcini, un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt, inclusiv faptul ca nu a fost alocat un numar cadastral pentru inscrierea imobilului; h) lista cuprinzand numele, prenumele si domiciliul a cel putin 2 martori.
Aceste obligatii au fost comunicate reclamantului, cu adresa intocmita in data de 29.04.2013 (filele 16-17), la data de 3.05.2013 astfel cum rezulta din dovada de inmanare a comunicarii (fila 18).
Instanta constata ca reclamantul nu au indeplinit in termen de 10 zile de la primirea comunicarii urmatoarele obligatii prevazute de art.1050 lit.b, f si h din Noul Cod proc.civ.: de a depune un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care sa rezulte faptul daca mostenirea titularului inscris in cartea funciara a fost sau nu dezbatuta, iar in caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules mostenirea respectiva; de a depune documentatia tehnica cadastrala a imobilului, realizata, pe cheltuiala celui interesat, de o persoana fizica sau juridica autorizata, potrivit legii; de a arata domiciliul celor doi martori indicati.
Conform art.194-200 din Noul Cod proc.civ., dupa momentul introducerii cererii de chemare in judecata se interpune o faza premergatoare activitatii de judecata propriu-zise, care are drept scop regularizarea cererii de chemare in judecata si presupune realizarea unei corespondente scrise numai cu autorul cererii de chemare in judecata, in vederea acoperirii tuturor eventualelor lipsuri ale acesteia. Aceasta faza se finalizeaza, in cazul in care nu sunt indeplinite toate obligatiile privind completarea sau modificarea cererii, prin anularea acesteia, printr-o incheiere data in camera de consiliu.
Asa fiind, declansarea propriu-zisa a procesului civil este conditionata de existenta unei cereri de chemare in judecata care indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru sesizarea instantei de judecata. Inainte de a fi comunicata paratului, cererea de chemare in judecata este supusa unei proceduri de completare si corectare a lipsurilor cererii, in termenul stabilit de lege. Scopul si finalitatea reglementarii acestei proceduri scrise, premergatoare, este de a inlesni si accelera judecata, precum si de a se sigura administrarea dovezilor cu respectarea principiilor fundamentale ale procesului civil, precum dreptul la aparare, contradictorialitatea sau egalitatea armelor, conform art. 6, art. 8, art. 13 si art. 14 alin. 2 din Noul Cod pro.civ.
In drept, potrivit art.200 alin. 3 din Noul Cod proc.civ. daca obligatiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt indeplinite in termenul prevazut de alineatul 2 al aceluiasi articol, prin incheiere, data in camera de consiliu, se dispune anularea cererii.
Astfel, intrucat reclamantul nu a indeplinit obligatiile dispuse de catre instanta, in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii, in temeiul art.200 alin. 2 si 3 din Noul Cod proc.civ., instanta va anula cererea ca insuficient regularizata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DISPUNE
Anuleaza cererea formulata de reclamantul S I domiciliat in _, ca insuficient regularizata.
Cu drept de cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare.
In caz de exercitare a caii de atac, cererea de reexaminare se depune la Judecatoria Ineu.
Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica din 7.06.2013
Presedinte, Grefier,
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Succesiuni, mosteniri; Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 837 din data de 10.07.2013
Rectificare Carte Funciara - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.06.2013