InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Lehliu Gara

Pretentii-vicii ascunse

(Sentinta civila nr. 799 din data de 06.10.2011 pronuntata de Judecatoria Lehliu Gara)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Lehliu Gara | Jurisprudenta Judecatoria Lehliu Gara

SENTINTA CIVILA NR. 799/06.10.2011 (Pretentii-vicii ascunse)       Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect  pretentii, actiune formulata de reclamantul B.A.G., impotriva paratei  A.F.P. LG.
      Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 29.09.2011 si au fost consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, ce face parte integranta din prezenta, cand instanta pentru a da posibilitatea paratilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea la data de 06.10.2011 si in urma deliberarii a pronuntat prezenta hotarare.

                I N S T A N T A

Deliberand asupra actiunii civile de fata.
      I. Obiectul actiunii si timbrajul:
      I.1.Prin actiunea introdusa la aceasta instanta la data de 10.01.2011 reclamantul B.A.G., a chemat in judecata parata A.F.P. LG, solicitand obligarea paratei la plata sumei de 4960 lei cu titlu de despagubire pentru nepredarea a doua bucati centrala termica marca R. cu combustibil solid, cu cheltuieli de judecata.
      Actiunea principala este legal timbrata cf. chitantei nr.000875/26.01.2011 emisa de Or. L.G. si timbru judiciar.
      I.2. La data 16.03.2011, parata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii formulata de reclamant.
      II. Temeiurile de fapt si de drept invocate :
      II.1 In motivarea actiunii principale, se arata ca la data de 22.09.2010 la sediul paratei a avut loc o licitatie pentru stingerea obligatiilor fiscale a debitorului SC R.SRL L, iar reclamantul a castigat prin adjudecare in favoarea sa 2 bucati centrala termica marca R. cu combustibil solid, pentru care a achitat pretul total de 4960 lei.
      La data participarii la licitatie parata a prezentat reclamantei fisa tehnica a bunurilor din care rezulta ca starea tehnica este in functiune, iar ulterior dupa incheierea procesului verbal de licitatie, reclamantul nu a putut intra in posesia bunului castigat prin licitatie deoarece prezenta vicii ascunse constand in sparturi in corpul din fonta al capetelor celor 2 bucati de centrala termica, desi parata avea obligatia de a preda bunul in stare de functionare si sa-l conserve pana la predare deoarece conform fisei tehnice de licitatie bunurile aveau o stare tehnica buna si erau in stare de functionare, situatie care nu s-a realizat.
In drept se invoca disp. art.1074, 1075, 1079 C.civ.in drept.
      II.2. In motivarea intampinarii parata arata ca reclamantul a luat la cunostinta de starea tehnica a bunurilor pentru care urma sa se inscrie la licitatie, prin vizualizarea acestora la sediul societatii R. S.R.L., care se afla in executare silita prezentandu-i-se totodata si raportul de evaluare a bunurilor mobile, ce faceau obiectul licitatiei.
     Dupa incheierea procesului verbal de adjudecare a bunurilor, reclamantul a fost pus in posesia bunurilor adjudecate, iar afirmatia reclamantului ca nu a putut intra in posesia bunului castigat prin licitatie deoarece prezenta vicii ascunse nu este adevarata, intrucat nu putea sa ia la cunostinta de sparturile din corpul din fonta al centralelor termice, daca nu intra in posesia acestora si nu incepea demontarea acestora.
      Referitor la viciile ascunse, se arata ca acestea nu le pot fi imputate, intrucat, trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi considerate vicii ascunse si anume:
      - viciul sa fie ascuns (art. 1352 C civ); vanzatorul nu raspunde de viciile aparente si despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga (art. 1353 C.civ.), iar lipsa de informare, de experienta, cat si nepriceperea cumparatorului nu fac ca viciile pe care acesta nu le-a putut constata singur sa fie considerate vicii ascunse. Viciile ascunse sunt numai cele care nu pot fi descoperite in urma unei verificari serioase, pe cale obisnuita. Atunci cand pentru sesizarea defectiunilor este necesara o anumita pregatire, cumparatorul poate apela la o persoana calificata si daca nu o face, este propria sa culpa.
- viciul sa fi existat in momentul incheierii contractului si sa fie grav, adica din cauza lui lucrul sa fie impropriu intrebuintarii la care este destinat.
De asemenea mai arata ca obligatia de garantie pentru vicii ascunse se aplica la orice vanzare cu exceptia vanzarii la licitatie publica.
      Ori bunurile adjudecate de catre reclamant la licitatie, sunt bunuri rezultate din executarea silita a unei societati debitoare, nu sunt bunuri noi pentru a se putea acorda o garantie la vanzare. Astfel adjudecatorul, fiind interesat de bunurile scoase la licitatie, stiind faptul ca acestea nu sunt noi, putea apela la serviciile unui expert sau o persoana calificata, avand totodata posibilitatea sa verifice si sa probeze cat mai amanuntit aceste bunuri daca sunt in stare de functionare, iar daca nu facut-o este propria sa culpa.
      In drept se invoca disp. art. 115-118 din C.pr.civ.
      III. Probele administrate:
      In probatiune reclamantul a atasat in copie urmatoarele acte: adresa nr.14321/09.11.2010 emisa de AFP LG catre reclamant si conformarea de primire; adrese emise de reclamant catre AFP LG; dovada achitarii pretului de adjudecare; oferta privind centralele termice; fisa tehnica nr.17; proces verbal de licitatie pentru bunuri mobile incheiat la data de 22.09.2010
      In dovedirea actiunii reclamantul a solicitat proba cu inscrisuri si interogatoriu.
      In dovedirea cererii parata a solicitat proba cu inscrisuri si martori.
     In cauza au fost administrate probele cu inscrisuri, interogatoriul paratei, expertiza tehnica si proba testimoniala fiind audiat un martor la propunerea reclamantului.
      IV. Analizand probele administrate instanta retine urmatoarele:
      IV. 1. Starea de fapt retinuta de instanta
     Prin procesul verbal de licitatie pentru bunuri mobile din 22.09.2010 emis de AFP LG, reclamantul a adjudecat prin cumpararea la licitatie 2 bucati centrala termica marca R. cu combustibil solid, licitatia fiind organizata pentru stingerea obligatiilor fiscale a debitorului SC R. SRL L. supus executarii silite.
     Conform fisei tehnice nr.17 a centralelor ce face parte din Raportul de evaluare intocmit de SC E.C.C., de care reclamantul a avut cunostinta conform propriilor sustineri, acestea erau in functiune la data licitatiei, avand o depreciere fizica, functionala si economica.
     Ulterior dupa 7 zile de la licitatie prin cererea inregistrata sun nr.11696/29.09.2010 reclamantul instiinteaza parata ca in momentul prezentarii pentru demontarea si ridicarea centralelor a constatat ca acestea prezentau sparturi in corpul din fonta al cazanului si nu pot fi utilizate, solicitand restituirea pretului platit de 4960 lei.
     Ulterior s-a incheiat procesul verbal de adjudecare pentru bunuri imobile la 04.10.2010.
      IV.2. Solutionarea exceptiilor
La termenul din data de 17.03.2011 parata a invocat exceptia netimbrarii ce a fost respinsa cu motivarea cuprinsa in incheierea de la acelasi termen.
IV.3 Referitor la restituirea pretului vanzarii
In materia vanzarii cumpararii vanzatorul trebuie sa asigure cumparatorului nu numai folosinta linistita, dar si utila a lucrului. Astfel vanzatorul raspunde de viciile ascunse ale lucrului, daca din cauza lor lucrul este improriu intrebuintarii dupa destinatie sau daca viciile micsoreaza intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul, in cunostinta de cauza, nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus (art.1352 C.civ.)
Potrivit art. 1353 C.civ. garantia contra viciilor ascunse ale lucrului vandut opereaza cu conditia ca viciul sa fie ascuns (vanzatorul nu raspunde de viciile aparente despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga), sa fi existat in momentul incheierii contractului chiar daca predarea se face ulterior si sa fie grav (impropriu intrebuintarii sau micsoreaza intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul, in cunostinta de cauza, nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus).
Daca conditiile mai susenumerate sunt indeplinite vanzatorul este obligat sa plateasca pretul vanzarii si daca a fost de rea credinta si daune interese (art.1356 C.civ.)
Din perspectiva conditiilor pentru antrenarea garantiei contra viciilor ascunse, instanta retine astfel cum rezulta din intrebarea nr.2 a interogatoriului propus chiar de reclamant, ca acesta a vizualizat centralele fara a verifica starea de functionare. Imprejurarea este confirmata si de martorul V.N., propus de reclamant, ce a declarat ca acesta din urma impreuna cu un reprezentant al paratei s-a deplasat inainte de licitatie la locul unde erau depozitate centralele pentru vizionare, insa nu cunoaste discutiile purtate cu privire la starea tehnica si de functionare a acestora.
      De asemenea martorul a declarat ca dupa licitatie reclamantul s-a prezentat pentru a ridica centralele constatand ca erau crapate, crapaturile nefiind vizibile de aproape decat prin indepartarea carcasei metalice care invelea corpul centralelor.
      Faptul ca una dintre centrale prezinta sparturi vizibile cu ochiul liber este confirmat si de expertiza tehnica efectuata in cauza de expert F.A., ce a concluzionat ca dat fiind aspectul sparturii este exclusa producerea acesteia prin lovire, aceasta putand fi produsa numai in urma inghetarii apei din cazan datorita neeliminarii de catre utilizator, spartura aparand in iarna anului 2009-2010, deci inainte de licitatia organizata de parata (22.09.2010).
De aemenea expertul a retinut ca nici la data evaluarii nici la data organizarii licitatiei 22.09.2010 centralele nu erau demontate si nici in stare de functionare, ceea ce duce la concluzia ca sparturile nu erau vizibile decat prin indepartarea carcasei metalice care invelea corpul centralelor.
      In doctrina posibilitatea cumparatorului de a lua la cunostinta de viciul lucrului, se apreciaza in abstracto, avandu-se in vedere un cumparator prudent si diligent, iar viciul este ascuns numai daca cumparatorul nu l-a cunoscut si, dupa imprejurari nici nu putea sa-l cunoasca pe calea unei verificari normale dar atente. In schimb lipsa de informare, de experienta, cat si nepriceperea cumparatorului nu fac ca viciile pe care acesta nu le-a putut constata singur sa fie considerate vicii ascunse.
      Avand in vedere ca Raportul de evaluare intocmit de SC E. C. C. cu privire la bunurile adjudecate de reclamant cuprinde mentiunea ca nu s-a efectuat o expertiza tehnica a utilajelor, ca nu s-au inspectat partile acoperite, neexpuse sau inaccesibile, acestea fiind considerate in stare tehnica corespunzatoare unei exploatari normale (pg.5 pct.1.3 - fila 53) si ca acesta putea fi consultat de reclamant, lipsa de informare a acestuia din urma nu-l disculpa.
      Insa avand in vedere concluziile raportului de expertiza, potrivit carora data fiind natura bunului si imprejurarile in care s-ar fi putut verifica starea bunului (doar prin indepartarea carcasei metalice care invelea corpul centralelor, ori in urma unor probe hidraulice de presiune) cumparatorul reclamant nu putea sa cunoasca crapaturile existente ori starea de functionare la o verificare normala si atenta, intrucat demontarea si probele hidraulice de presiune nu se circumscriu unei verificari normale, ci uneia speciale.
      Intrucat expertul a retinut ca sparturile s-au produs in iarna anului 2009-2010, anterior organizarii licitatiei 22.09.2010, data la care centralele nu erau demontate si nici in stare de functionare, rezulta ca viciile existau la momentul adjudecarii la licitatie, iar acestea sunt grave, centralele fiind improprii intrebuintarii (nu sunt in stare de functionare).
      Cu toate acestea, desi centralele prezentau la data vanzarii vicii ascunse si grave, raspunderea paratei vanzatoare pentru viciile ascunse, in speta nu poate fi antrenata, intrucat centralele fiind cumparate in urma licitatiei publice, obligatia de garantie nu mai exista (art.1360 C.civ.)
      Avand in vedere considerentele de fapt si drept ce preced instanta in temeiul art. 1352, 1360 C.civ. va respinge actiunea reclamantului ca neantemeiata.
      
  PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

        Respinge actiunea formulata de reclamantul B.A.G., in contradictoriu cu parata AFP LG, ca neantemeiata.
Cu recurs  in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica, astazi, 06.10.2011.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011