InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Furt

(Sentinta penala nr. 30 din data de 10.01.2011 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

JUDECATORIA MOINESTI JUDETUL BACAU
Dosar 8501/260/2010 Sentinta penala nr.30/10.1.2011
Asupra cauzei penale de fata,
Constata ca prin rechizitoriul nr. /P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti, a fost trimis in judecata inculpatul A C, pentru savarsirea infractiunii prev de art. 208 alin. 1 -209 alin. 1 lit. g si i Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 si 37 lit. b Cod penal.
Se arata in actul de sesizare al instantei ca in data de 08.06.2010, organele de politie au fost sesizate de catre L A, despre faptul ca in noaptea de 07/08.06.2010, persoane necunoscute au fortat o fereastra de la Gradinita nr. 1 si au spart o usa interioara care comunica cu Dispensarul Uman de unde au sustras anumite bunuri.
In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca, in ziua de 07.06.2010, invinuitul A C s-a deplasat in satul Bucsesti, corn. Poduri. La lasarea intunericului s-a deplasat la cladirea din sat in care functioneaza gradinita si dispensarul. A fortat o usa laterala, prin dislocarea acesteia si a patruns in incaperea unde functioneaza gradinita, a cautat bani si bunuri de valoarea, dar nu a gasit si astfel nu a sustras nimic. in continuare a fortat o usa interioara prin care gradinita comunica cu dispensarul. De aici a sustras 2 stetoscoape, un tensiometru, un aparat radio marca "Daewoo" si mai multe cutii cu medicamente.
O parte din ambalajele cutiilor de medicamente, care erau voluminoase si nu le putea masca bine in buzunare, le-a abandonat pe marginea DJ 117 Berzunti-Poduri, langa un rezervor, iar cu ocazia conducerii in teren au fost identificate si fotografiate cutiile de medicamente provenite din furt.
Cu ocazia audierii, invinuitul a recunoscut faptele si a declarat ca obiectele sustrase le-a comercializat in mun. Adjud cu suma de 120 lei, bani pe care i-a cheltuit, iar medicamentele le-a aruncat.
1
Valoarea bunurilor sustrase din dispensar este de 500 lei, aceasta unitate comunicand insa ca nu se constituie parte civila in cauza.
2. La data de 19.09.2010, cu ocazia hramului din satul Bucsesti, invinuitul s-a deplasat din nou in sat. In jurul orelor 17:00 a escaladat gardul in curtea locuintei partii vatamate H E , prin gradina din spate. A fortat sistemul de inchidere al unei ferestre si a lovit cu piciorul rama, incercand sa patrunda in interior, insa fiind surprins de partea vatamata si a fugit in livada din apropierea unde a incercat sa se ascunda.
H E a retinut fizionomia autorului si 1-a recunoscut ulterior din fotografiile prezentate de organele de politie, pe invinuitul A C.
La aceeasi data, in jurul orelor 20:00 s-a deplasat de DJ 117 Bucsesti-Poduri, a observat din strada cum partea vatamata T J este preocupat de treburile gospodaresti intr-o anexa a locuintei situata in partea dinspre drumul judetean si a escaladat gardul prin partea lateral dreapta. A gasit usa principala de acces in locuinta descuiata, a cautat bani si bijuterii intr-un dulap de pe hol si in primele camere, nu a gasit nimic si a parasit locuinta prin locul in care a intrat.
In aceeasi seara, in jurul orelor 21:00 s-a deplasat la locuinta partii vatamate A M, situata in apropierea locuintei lui T J, a observat ca locuinta nu este iluminata dinspre drumul judetean, a escaladat gardul si a fortat cu piciorul usa din PVC cu geam termopan dinspre drumul judetean. A cautat bani si bunuri de valoare in living si in doua camere. A gasit intr-un dulap mai multe bijuterii de aur pe care le-a sustras si a parasit locuinta.
Cu ocazia audierii, invinuitul a declarat ca bijuteriile le-a comercializat in mun. Brasov cu suma de 400 lei unor persoane necunoscute, bani pe care i-a cheltuit.
La fata locului au fost identificate si ridicate prin fotografiere, atat de pe rama exterioara a ferestrei partii vatamate H E, cat si din livingul locuintei partii vatamate AM, fragmente de urme de incaltaminte cu lungimea talpii de 27 cm si latimea de 9 cm, apartinand unui singur tip de pantof sport "Adidas". invinuitul poarta la incaltaminte marimile 27,28 cm, dar declara ca perechea de pantofi sport cu care era incaltat la data comiterii faptelor, s-a uzat si a aruncat-o.
Starea de fapt prezentata este in concordanta cu intreg materialul probator administrat in cauza.
La primul termen de judecata inculpatul A C arata ca recunoaste faptele astfel cum au fost ele descrise in rechizitoriu, isi insuseste intregul material de urmarire penala, nu solicita alte probe si solicita aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 Cod procedura penala.
2
Din declaratia inculpatului coroborata cu materialul de urmarire penala, instanta retine urmatoarele: in ziua de 07.06.2010, invinuitul ACs-a deplasat in satul Bucsesti, corn. Poduri. La lasarea intunericului s-a deplasat la cladirea din sat in care functioneaza gradinita si dispensarul. A fortat o usa laterala, prin dislocarea acesteia si a patruns in incaperea unde functioneaza gradinita, a cautat bani si bunuri de valoarea, dar nu a gasit si astfel nu a sustras nimic. In continuare a fortat o usa interioara prin care gradinita comunica cu dispensarul. De aici a sustras 2 stetoscoape, un tensiometru, un aparat radio marca "Daewoo" si mai multe cutii cu medicamente.
La data de 19.09.2010, cu ocazia hramului din satul Bucsesti, invinuitul s-a deplasat din nou in sat. In jurul orelor 17:00 a escaladat gardul in curtea locuintei partii vatamate H E, prin gradina din spate. A fortat sistemul de inchidere al unei ferestre si a lovit cu piciorul rama, incercand sa patrunda in interior, insa fiind surprins de partea vatamata si a fugit in livada din apropierea unde a incercat sa se ascunda.
La aceeasi data, in jurul orelor 20:00 s-a deplasat de DJ 117 Bucsesti-Poduri, a observat din strada cum partea vatamata T J este preocupat de treburile gospodaresti intr-o anexa a locuintei situata in partea dinspre drumul judetean si a escaladat gardul prin partea lateral dreapta. A gasit usa principala de acces in locuinta descuiata, a cautat bani si bijuterii intr-un dulap de pe hol si in primele camere, nu a gasit nimic si a parasit locuinta prin locul in care a intrat.
in aceeasi seara, in jurul orelor 21:00 s-a deplasat la locuinta partii vatamate A M, situata in apropierea locuintei lui T J, a observat ca locuinta nu este iluminata dinspre drumul judetean, a escaladat gardul si a fortat cu piciorul usa din PVC cu geam termopan dinspre drumul judetean. A cautat bani si bunuri de valoare in living si in doua camere. A gasit intr-un dulap mai multe bijuterii de aur pe care le-a sustras si a parasit locuinta.
Martorul G I (fila 39) arata ca a fost martor asistent la reconstituirea faptelor, si a observat cum inculpatul s-a deplasat in satul Bucsesti si a indicat cladirea comuna in care functioneaza Gradinita nr. 1 si Dispensarul Uman, a indicat fereastra de unde a dislocat un canat din toc. Inculpatul a mai relatat de asemenea ca a escaladat fereastra, a ravasit bunurile in interiorul gradinitei cautand bani, dupa care a forta o usa care i-a permis accesul in dispensarul uman, de unde dintr-un dulap de sticla a sustras medicamente si microapararura medicala. Inculpatul a mai precizat ca a abandonat la fata locului o pereche de sosete pe care le-a avut in maini pentru a nu lasa amprente. Ulterior inculpatul i-a condus pe DJ 117 Poduri la iesirea din   satul Bucsesti unde, langa rezervorul   ce a apartinut
3
CAP Prohozesti a aratat locul unde a abandonat o parte din ambalajele medicamentelor. In continuare, inculpatul i-a condus in satul Bucsesti, la imobilul cu numarul 156 apartinand numitei HE, a indicat partea din spate, mai exact gradina unde a sarit in curte. A indicat fereastra din PVC cu geam termopan careia i-a fortat sistemul de inchidere si unde a lovit cu talpa piciorului in toc, a relatat verbal ca si-a intrerupt activitatea infractionala intrucat a fost surprins de proprietara si a fugit spre padurea din apropiere, in continuare, inculpatul s-a deplasat in dreptul imobilului cu numarul 12 din satul Bucsesti ce apartine numitului T J a indicat partea lateral dreapta pe unde a sarit gardul in curtea locuintei si s-a deplasat pe usa principala relatand ca a gasit-o descuiata, a indicat sifonierul de pe hol si cele doua camere unde a cautat bani, fara sa-i gaseasca. In continuare, inculpatul a traversat DJ si s-a oprit in fata imobilului cu nr. 13 ce apartine partii vatamate AM. A indicat locul pe unde a sarit gardul si usa PVC a casei pe care a izbit-o cu talpa piciorului, in interior a indicat livingul si cele doua camere unde a cautat bijuterii si bani. A indicat dulapul din ce-a de-a doua camera unde a gasit cutiile de unde a sustras bijuteriile. Martorul L G (fila 41), relateaza aceleasi aspecte. Faptele inculpatului, care in noaptea de 07/08.06.2010 a patruns prin efractie in Gradinita nr. 1 din satul Bucsesti, de unde a incercat sa sustraga bunuri, nereusind, dupa care a patruns prin efractie in Dispensarul Uman din acelasi sat de unde a sustras medicamente si aparatura medicala, creand un prejudiciu de 500 lei nerecuperat; in ziua de 19.09.2010 a patruns prin escaladare si prin efractie in locuintele partilor vatamate H E si T J, de unde a incercat sa sustraga bunuri, iar din locuinta partii vatamate A M a sustras bijuterii din aur in valoare de 700 lei, prejudiciu nerecuperat, reprezinta tot atatea acte materiale ale unei fapte prevazute de legea penala, savarsita cu forma de vinovatie a intentiei directe, si care prezinta pericolul social al unei infractiuni, motiv pentru care va fi calificata ca atare si va fi aplicata inculpatului o pedeapsa cu inchisoarea. La dozarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare legala prevazute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului si imprejurarile concrete in care s-a comis infractiunea. Se va avea de asemenea in vedere si persoana inculpatului, care este recidivist postexecutoriu, insa a recunoscut fapta la primul termen de judecata si a solicitat aplicarea art. 320ind. 1 Cod procedura penala.
Instanta urmeaza a aplica inculpatului o pedeapsa cu inchisoarea in regim de detentie, apreciind ca prin executarea acestei pedepse vor fi atinse scopurile preventiv,educativ, dar si coercitiv al acesteia prevazute de art. 52
4
Cp, avandu-se totodata in vedere si faptul ca se afla in executarea unei alte pedepse.
Va interzice drepturile prev de art. 64 lit.a teza a Ii-a si b Cod penal in conditiile si pe durata prev de art. 71 alin. 2 Cod penal.
Va lua act ca inculpatul este arestat in alta cauza.
Sub aspectul laturii civile, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile acordarii de despagubiri, respectiv exista un prejudiciu, o fapta ilicita, legatura de cauzalitate dintre ele, vinovatia faptuitorului, precum si conditia suplimentara a constituirii de parte civila, astfel ca in baza art. 14 si 346 Cod procedura penala si 998-999 Cod civil, va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei catre partea civila A M reprezentand despagubiri civile.
in baza art. 118 lit. e Cod penal, va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 500 lei, reprezentand prejudiciu nerecuperat de la Dispensarul Uman   din corn. Poduri, sat Bucsesti, jud. Bacau.
Va dispune plata onorariului de avocat din oficiu in suma de 200 lei, pentru avocat S D I pentru cercetarea judecatoreasca, si 200 lei pentru avocat P L pentru urmarirea penala din fondurile MJ catre BA Moinesti.
in baza art. 191 alin.l C. pr. penala, va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat, din care 400 lei onorarii avocati oficiu.
5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010