InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Furt

(Sentinta penala nr. 35 din data de 25.01.2011 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Judecatoria Moinesti Sentinta penala nr.35/25.01.2011
Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul 2322/P/al Parchetului de pe langa Judecatoria M. s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C. R. pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fara a poseda permis de conducere si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, fapte prev. si ped. de art. 85 alin. 1 si art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, cu aplicarea art. 33 lit. b din Codul Penal, art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. e si g, totul cu aplicarea art. 33 lit a Cod penal.
Prin actul de sesizare s-a retinut ca la data de 15.08.2010 in jurul orei 4 dimineata, inculpatul, impreuna cu martorul C. A., a condus motocicleta marca Kawasaki pe drumurile publice, din localitatea M. pana in localitatea C, iar ulterior pana in corn. D., dupa care au pornit spre localitatea D., desi motocicleta nu era inmatriculata, iar inculpatul nu este posesor de permis de conducere, iar in jurul orei 03:50 a alimentat cu carburant in valoare de 52,95 lei la statia de benzina SC OIL MIG SRL, fara a achita contravaloarea carburantului.
Din cercetari a rezultat ca inculpatul nu este posesor de permis de conducere, iar motocicleta a fost radiata in Italia fara a fi reinmatriculata in Romania.
Inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor, atat in faza urmarii penale, cat si in fata instantei, aratand ca intelege sa se prevaleze de prevederile art. 3201 Cod procedura penala, in sensul ca recunoaste savarsirea faptelor, ca isi insuseste probatoriul administrat in cursul urmarii penale, probatoriu de care are cunostinta si ca nu doreste administrarea de alte probe.
In concluzii sustinute de aparatorul ales al inculpatului s-a solicitat ca in principal sa se dispuna achitarea acestuia si doar in subsidiar, sa se faca aplicarea art. 3201 Cod procedura penala.
Din modalitatea de formulare a art. 3201 alin. 7 potrivit caruia "instanta va pronunta condamnarea inculpatului...", rezulta ca solutionand o cauza penala facand aplicarea acestui articol se poate dispune doar condamnarea inculpatului, nu si achitarea.
De asemenea, atitudinea este contradictorie, recunoasterea faptei si solicitarea de a se face aplicarea articolului mentionat, neputand coexista cu solicitarea de a se pronunta o hotarare de achitare.
insa, deoarece solicitarea de pronuntare a unei hotarari de achitare a apartinut doar aparatorului inculpatului, in timp ce acesta personal a declarat ca doreste ca in cauza sa se faca aplicarea art. 320 Cod procedura penala, solicitare
4
reluata si la momentul acordarii ultimului cuvant, si pentru ca potrivit prev. articolului in cauza cererea reprezinta o manifestare de vointa a partii facuta personal si nu prin aparator, instanta apreciaza ca prioritara este solicitarea inculpatului, drept pentru care in cauza se va face aplicarea textului de lege mentionat.
Din actele si lucrarile dosarului, prin prisma probatoriului administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
La data de 14.08.2010 inculpatul s-a deplasat cu motocicleta Kawasaki proprietatea sa, impreuna cu martorul C. A. in localitatea D., iar la intrarea in aceasta localitate a oprit pentru a alimenta la statia PECO apartinand SC OIL MIG SRL, de unde a plecat tara a achita contravaloarea combustibilului.
Situatia descrisa, respectiv traseul inculpatului, faptul ca s-au deplasat cu acea motocicleta si ca nu a fost achitata contravaloarea carburantului la momentul alimentarii, a fost confirmata atat de catre inculpat cat si de catre martorii din lucrari, persoana care il insotea pe inculpat si angajatii statiei PECO de unde a alimentat inculpatul.
Din actele aflate la dosar rezulta ca motocicleta apartinand inculpatului a fost inmatriculata in Italia, dar a fost radiata si potrivit dispozitiilor legale trebuia sa se solicite inmatricularea in Romania, inmatriculare care potrivit inculpatului nu a fost solicitata, in fata instantei inculpatul aratand ca dorea sa vanda autovehiculul.
De asemenea, conform dispozitiilor legale pentru a putea conduce acest tip de motocicleta, inculpatul trebuia sa posede permis de conducere, dar din actele aflate la dosar, precum si din declaratia inculpatului, rezulta ca acesta nu era posesor al permisului de conducere.
In aceste conditii situatia de fapt retinuta de instanta este sustinuta de declaratia de recunoastere a inculpatului de comitere a faptelor in forma in care a fost trimis in judecata si de probatoriul administrat in cursul urmaririi penale, respectiv actele si declaratiile martorilor, aflate atasate la dosarul de urmarire penale, probe pe care inculpatul si le-a insusit.
in drept, faptele inculpatului sunt prev. si ped. de art. 85 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 si art. 208 alin. 1- art. 209 alin. 1 lit. e si g Cod penal.
Pe latura civila instanta va constata ca partea vatamata SC OIL MIG SRL nu s-a constituit parte civila in cauza, contravaloarea carburantului fiind achitata ulterior de catre inculpat.
Cu motivarea precizata mai sus, instanta va da prioritate manifestarii de vointa a inculpatului, in sensul de a se face aplicarea art. 3201 Cod procedura penala.
La individualizarea pedepselor ce se vor aplica prin prezenta instanta va avea in vedere prev. art. 74 lit. a, b si Cod penal, respectiv, conduita buna a inculpatului anterior comiterii faptelor pentru care a fost trimis in judecata, ca nu este cunoscut cu  antecedente penale,  staruinta depusa de  inculpat pentru
5
inlaturarea consecintelor faptei, mai exact faptul ca a achitat contravaloarea carburantului, precum si faptul ca a avut o atitudine sincera, a colaborat cu organele de cercetare, a recunoscut savarsirea faptelor si regreta comiterea acestora.
In aceste conditii, in baza art. 85 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, art. 74 lit. a, b, c Cod penal si art. 76 lit. e Cod penal, va condamna pe inculpatul C. R. pentru savarsirea infractiunii conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat la pedeapsa de 6 luni inchisoare.
in baza art. 86 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, art. 74 lit. a, b, c Cod penal si art. 76 lit. e Cod penal, va condamn acelasi inculpat C. R.pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fara a poseda permis de conducere la pedeapsa de 6 luni inchisoare.
in baza art. 208 alin. 1- art. 209 alin. 1 lit. e si g Cod penal cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, art. 74 lit. a, b, c Cod penal si art. 76 lit. d Cod penal va condamna inculpatul C. R. pentru savarsirea infractiunii de furt calificat la pedeapsa inchisorii de 1 an.
Deoarece in cauza, din modalitatea de savarsire a faptelor rezulta ca sunt aplicabile prev. art. 33 lit. a si b si art. 34 lit. b Cod penal, instanta le va retine, drept pentru care va contopi pedepsele ce vor fi aplicate prin prezenta, si inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare.
in baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a si b Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Avand in vedere ca inculpatul este infractor primar, ca regreta faptele comise si ca a achitat prejudiciul cauzat, instanta apreciaza ca scopul aplicarii legii poate fi atins si fara a fi pronuntata o pedeapsa privativa de libertate, drept pentru care, fiind indeplinite si conditiile art. 81 Cod penal, in baza acestui articol, coroborat cu prev. art. 71 alin. 5 va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii ce vor fi aplicate inculpatului pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.
Va lua act ca SC OIL MIG SRL nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind recuperat.
In baza art. 191 alin.l Cod procedura penala va obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.
6
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010