Pretentii.Constatarea caracterului abuziv al unor clauze prevazute in contractul de credit de consum incheiat intre consumator si o institutie financiara nebancara.
(Sentinta civila nr. 1788/2013 din data de 09.10.2013 pronuntata de Judecatoria Motru)R O M A N I A
JUDECATORIA MOTRU Pretentii
Constatarea caracterului abuziv al unor clauze prevazute in contractul de credit de consum incheiat intre consumator si o institutie financiara nebancara. Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. dosar _../263/2013, reclamanta R. P. a chemat in judecata parata SC C. I. SA , solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate caracterul abuziv al clauzelor prevazute in contractul de credit de consum nr. __/26.11.2009 punctele 2.8, 2.9, 2.12 si pe cale de consecinta sa fie inlaturate aceste clauze din contractul mentionat. De asemenea sa fie obligata parata sa-i restituie suma de 3385,80 lei incasata cu titlu de comision de administrare , pe care a achitat-o in baza acestor clauze abuzive, precum si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii , reclamanta a aratat ca in baza contractului de consum mai sus mentionat a convenit cu parata sa achizitioneze bunuri de consum de la vanzatoarea SC R. I. SRL M. , in baza facturii fiscale seria RBZ nr__. din 27.11.2009 in suma de 3399,98 lei pe o perioada de rambursare de 63 de luni , urmand sa achite o rata lunara de 159,38 lei cat si comision de administrare 0,00 lei , comision lunar 56,43 lei , dobanda anuala fixa 18,80%, DAE 49,74%.
Ca, intrucat a sesizat faptul ca a platit o suma mai mare fata de cea stabilita prin contractul de credit , a solicitat paratei emiterea graficului de rambursare in care a observat ca desi nu era stipulat in contract comisionul de administrare , parata il percepea lunar , incasand total 3385,80 lei precum si alte sume incasate nejustificat in baza clauzelor abuzive a caror eliminare se impune.
Ca, acest comision este nelegal din moment ce nu a fost prevazut in mod expres la data incheierii contractului de credit.
A mai aratat reclamanta ca , acest comision de administrare a fost redenumit astfel prin implementarea OUG 50/2010, fiind in realitate comision de risc, eliminarea sa impunandu-se prin prisma faptului ca nu sunt precizate concret circumstantele care sa determine plata unui asemenea comision , el fiind de fapt o dobanda anuala.
In drept , cererea a fost motivata pe dispozitiile Legii 193/2000 , OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
In dovedire , reclamanta a depus la dosar inscrisuri , filele 6-10.
Legal citata, parata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neintemeiata, iar pe cale de exceptie a invocat exceptia netimbrarii cererii de chemare in judecata.
S-a aratat prin intampinare ca , reclamantei i-au fost aduse la cunostinta , in mod clar si corect , caracteristicile creditului de consum solicitat , precum si valoarea dobanzii si a comisionului de 56,43 lei ce urmau a fi inserate in contract , iar subsecvent reclamanta si-a manifestat dorinta de a incheia contractul .
Ca, contractul este guvernat de prevederile Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor , persoane fizice .
Ca, dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010 comisionul de 56,43 lei a fost asimilat ca fiind un comision de administrare ce se circumscrie prevederilor art. 36 din ordonanta.
La data de 02.10.2013, reclamanta a depus la dosar o precizare la actiune in sensul ca solicita instantei, in completarea cererii de chemare in judecata modificarea Conventiei de credit nr__./26.11.2009 si a actului aditional la aceasta , in sensul eliminarii clauzelor abuzive ce fac obiectul atat al punctelor 2.8, 2.9, 2.12 cat si al punctelor 2.13, 2.14 si a actului aditional la contractul de credit __/26.11.2009, anexa 1 , precum si restituirea prestatiilor executate in baza clauzelor abuzive.
Reclamanta a formulat totodata note de sedinta si concluzii scrise.
La randul sau, parata a depus la dosar concluzii scrise.
Prin incheierea de sedinta din 02.10.2013 instanta a apreciat ca precizarea la actiune depusa de reclamanta la dosar la al doilea termen de judecata, respectiv in sedinta publica din 02.10 2013, prin care se solicita sa se constate caracterul abuziv si al prevederilor de la punctele 2.13, 2.14 din contractul de credit si al prevederilor actului aditional la contractul de credit _../26.11.2009, anexa 1, precum si restituirea prestatiilor executate in baza acestor clauze abuzive, reprezinta o modificare a actiunii, tardiv formulata, in raport de dispozitiile art.204 alin. 1 din Codul de pr. civila potrivit cu care reclamantul poate sa-si modifice cererea si sa propuna noi dovezi, sub sanctiunea decaderii, numai pana la primul termen la care acesta este legal citat. Prin urmare, instanta a decazut reclamanta din dreptul de a-si modifica cererea de chemare in judecata, avand in vedere si opozitia paratei exprimata expres in fata instantei prin aparator, la acelasi termen de judecata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata si retine urmatoarele:
Prin cererea de fata, reclamanta a solicitat sa se constate caracterul abuziv al clauzelor prevazute in contractul de credit de consum nr. _../26.11.2009 punctele 2.8, 2.9, 2.12, sa fie inlaturate aceste clauze din contract si sa fie obligata parata sa-i restituie suma de 3385,80 lei incasata cu titlu de comision de administrare , pe care a achitat-o in baza acestor clauze abuzive.
Potrivit art.248 C.p.civ. instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiei netimbrarii cererii de chemare in judecata invocata de parata.
Conform art. 15 alin. 1 lit. j din Legea nr. 146/1997 in vigoare la data introducerii cererii de chemare in judecata, sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac referitore la protectia consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva agentilor economici care au prejudiciat drepturile si interesele legitime ale consumatorilor.
Prin urmare, vazand ca prin prezenta actiune, reclamanta a chemat in judecata societatea parata tocmai pentru protejarea drepturilor si intereselor sale de consumator impotriva abuzurilor savarsite de parata prin introducerea in contractul de credit incheiat intre parti a unor clauze care ar fi condus la un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, instanta va respingere exceptia netimbrarii cererii formulata de parata.
Pe fondul cauzei, instanta retine ca, intre reclamanta, in calitate de imprumutat si SC C. IFN in calitate de imprumutator, s-a incheiat contractul de credit de consum nr__../26.11.2009 prin care institutia financiara nebancara a acordat imprumutatului un credit in suma de 3.399,98 lei, pe un termen de 63 de luni, care include o perioada de gratie de 3 luni, pentru achizitionarea de bunuri de consum.
La punctul 2.8. din contract a fost mentionat comision de administrare de 0,00%, respectiv de 0,00 lei, iar la punctul 2.9 din contract s-a prevazut un comision lunar de 1,66%, respectiv de 56,43 lei aplicat la suma finantata si inclus in anuitate. La art. 2.12 din contractul de credit a fost mentionata o dobanda anuala efectiva (DAE) de 49,74%.
Conform dispozitiilor art. 1, alin. 1 din Legea nr. 193/2000 "orice contract incheiat intre comercianti si consumatori, pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii, va cuprinde clauze contractuale, clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate".
In alineatul 2 din acelasi articol, se arata ca " in caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului".
Conform alineatului 3 din acelasi articol "se interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii".
Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, "o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul, va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor".
Se mai retine ca o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv. Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Daca un comerciant pretinde ca o clauza standard preformulata a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe in acest sens."
Contractul de credit incheiat intre parti intra in campul de aplicare al Legii nr. 193/2000, fiind incheiat intre un profesionist (comerciant), in cadrul activitatii sale profesionale autorizate, si un consumator (persoana fizica) care a incheiat un contract in afara activitatii sale profesionale (art.2).
Nerespectarea dispozitiilor imperative, de ordine publica, ale art. 4 din Legea nr. 193/2000, atrage nulitatea absoluta a clauzelor contractuale in discutie.
Ceea ce sanctioneaza legea este ca in masura in care consumatorul doreste sa beneficieze de produsele sau serviciile unui anumit comerciant, trebuie sa accepte in bloc conditiile generale practicate de acesta, materializate intr-un contract cu clauzele prestabilite, unele dintre acestea fiind abuzive in sensul art. 4 din Legea nr. 193/2000, sau sa renunte cu totul la a beneficia de respectivele produse sau servicii. Aceasta optiune nu poate fi considerata multumitoare si nici in concordanta cu principiul libertatii de vointa a partilor, intrucat legislatia pentru protectia consumatorului urmareste sa-l puna pe consumator in situatia de a beneficia fara restrictii de produsele sau serviciile oferite pe o anumita piata, fara a fi nevoit sa accepte clauze care creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, in detrimentul sau si contrar cerintelor bunei-credinte.
In ceea ce priveste comisionul lunar de 56,43 lei, prin intampinarea formulata, parata a aratat ca acest comision a fost asimilat ca fiind un comision de administrare ce se circumscrie prevederilor art. 36 din OUG nr.50/2010, fapt pe care l-ar fi adus la cunostinta consumatorului. Se constata ca in contractul de credit de consum s-a prevazut comision de administrare 0,00%.
Conform listei anexa la Legea nr. 193/2000 sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
Prin urmare, instanta apreciaza ca dispozitiile de la art.2.8, 2.9 si 2.12 din contract privitoare la comisionul de administrare, comisionul lunar si D.A.E. sunt clauze care nu au fost negociate direct cu consumatorul, deoarece fac parte dintr-un contract standard utilizat de institutia financiara, reclamanta neavand alta posibilitate decat sa le accepte in bloc. In acest sens, instanta considera ca nu are relevanta faptul ca reclamanta, la incheierea conventiei, a luat cunostinta si a acceptat drepturile si obligatiile ce ii revin conform clauzelor din contract, intrucat parata trebuia sa dovedeasca faptul ca aceste clauze preformulate au fost negociate direct cu consumatorul. Instanta apreciaza ca aceste clauze pun probleme sub aspectul echilibrului contractual, in sensul ca ofera paratei dreptul discretionar de a incasa comisioane fata de clienti.
Conventiile incheiate de parti au putere de lege, intr-adevar, insa acestea trebuie sa fie legale si in nici un caz abuzive. Parata nu explica in nici un mod scopul solicitarii acestor comisioane astfel incat clientul sa inteleaga de ce i se solicita , mai mult , acestea se achita lunar prin raportare la intreg imprumutul si nu la soldul ramas astfel incat clientii care achita lunar conform graficului de rambursare al creditului sunt dezavantajati fata de cei rau platnici, fiind obligati sa achite sume de bani pentru care nu au nicio culpa.
Raporturile comerciale trebuie sa se bazeze pe incredere si colaborare iar partile sa-si asigure un echilibru in aceste relatii si nu sa transforme o relatie comerciala intr-o afacere abuziva numai in favoarea unei parti.
Fata de considerentele aratate, in baza art.4 si urmatoarele din Legea 193/2000 instanta va respinge exceptia netimbrarii cererii de chemare in judecata invocata de parata , va admite in parte actiunea, va constata caracterul abuziv al prevederilor de la punctele 2.8, 2.9, si prin urmare si de la punctul 2.12 din contractul de credit de consum nr. _.. din 26.11.2009 incheiat intre parti, va obliga parata la restituirea comisionului de administrare in cuantum de 3.103,65 lei si va respinge capatul de cerere privind cheltuielile de judecata , ca nefondate.
Referitor la capatul de cerere privind plata cheltuielilor de judecata, in baza art. 452 Cod pr.civ., instanta va respinge acest capat de cerere intrucat reclamanta nu a facut dovada suportarii unor astfel de cheltuieli.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Despagubiri, penalitati
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014