InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Novaci

Instituire tutela minor - Noul Cod Civil

(Sentinta civila nr. 992 din data de 26.06.2012 pronuntata de Judecatoria Novaci)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Novaci | Jurisprudenta Judecatoria Novaci

Pe rol fiind judecarea cauzei civile formulata de reclamantul _ impotriva paratului _, in contradictoriu cu autoritatea tutelara Primaria Comunei .., avand ca obiect stabilire program vizitare minor.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta personal partile, reclamantul fiind reprezentat de avocat _, cu imputernicirea avocatiala atasata la dosar .
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, parata depune la dosar o intampinare, comunicandu-i-se un exemplar si aparatorului reclamantului, prin care a solicitat suplimentarea probatoriului cu interogatoriul reclamantului, cu martori, inscrisuri si ancheta sociala.
Au fost audiati martorii prezenti _.., declaratiile fiind consemnate in scris si atasate la dosar.
In raport de probele solicitate de parata prin intampinarea depusa la acest termen, se constata ca au fost deja incuviintate si administrate probele cu inscrisuri, ancheta sociala si martori iar cu privire la proba cu interogatoriul reclamantului, parata nu este in masura sa prezinte intrebarile formulate in scris, aratand ca intelege sa renunte la cererea privind aceasta proba.
Nemaifiind cereri de formulat si nici probe de administrat, instanta acorda cuvantul partilor pe  fond.
Avocat _. pentru reclamant a solicitat admiterea actiunii, asa cum a fost formulata si precizata, fara cheltuieli de judecata.
Parata, arata ca este de acord cu luarea minorei dar numai de tata, pe perioada cat este liber, sa o ia si sa o si aduca.

INSTANTA

Asupra cauzei civile de fata:
Prin actiunea civila, cu precizarea ulterioara, inregistrata pe rolul acestei instante la data de .. mai 2012, sub numar dosar ../267/2012, reclamantul .. a chemat in judecata pe parata _, in contradictoriu cu autoritatea tutelara Primaria Comunei .., solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minora _ EF, nascuta al data de _.
In motivarea actiunii in fapt, a aratat ca din casatoria cu parata au rezultat minora _. EF, care se afla in ingrijirea paratei si minora _. IL, care se afla in ingrijirea sa, parata nepermitandu-i sa aiba legaturi personale cu minora care i-a fost incredintata.
Totodata, a solicitat obligarea paratei sa-i permita sa viziteze minora sambata si duminica si sa o poata lua la domiciliul sau pentru a se juca cu sora sa cca. 4-5 ore, iar pe perioada vacantei de vara, o saptamana in aceasta vacanta sa poata lua minora la domiciliul sau si sa poata pleca cu ea in concediu.
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art.43 alin 3,  raportat la art.97 C.fam.
Au fost depuse in copie, sentinta civila de divort nr_. din .. februarie 2012, pronuntata in dosarul cu nr_./267/2011 si cartea de identitate a reclamantului.
In dovedirea cererii, a inteles sa se foloseasca de proba cu interogatoriul paratei, acte si martori.
A fost incuviintata proba cu inscrisuri, astfel, la data de .. iunie 2012, prin serviciul registratura al acestei instante, a fost depusa al dosar o ancheta psihosociala emisa de Primaria _, judetul Gorj .
A fost administrata, din oficiu, proba cu interogatoriul paratei (f.16).
De asemenea, a fost incuviintata si administrata proba testimoniala, fiind audiati in cauza martorii _...
A fost depusa la dosar o intampinare de catre parata, prin care invedereaza instantei ca este de acord cu cererea reclamantului, prin care a solicitat stabilire program de vizita pentru minora, nefiind de acord  ca aceasta sa petreaca noptile la reclamant, pe perioada cand aceasta se afla la el, intrucat considera ca nu este in interesul acesteia.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine si constata urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. _/_.02.2012, pronuntata de Judecatoria Novaci in dosarul nr. _/267/2011, s-a admis actiunea principala formulata de reclamanta ..,  impotriva paratului _ si cererea reconventionala formulata de parat, astfel cum au fost precizate ulterior.
S-a dispus desfacerea casatoriei incheiate la data de _ 2001, in comuna _, prin acordul sotilor.
S-a dispus ca reclamanta  sa-si reia numele purtat anterior casatoriei, acela de _.
S-a stabilit locuinta minorei IL, nascuta la data de _ 2002, la tata.
S-a stabilit locuinta minorei RF, nascuta la data de _ 2005, la mama.
S-a dispus ca autoritatea parinteasca cu privire la minore sa fie exercitata in comun de ambii parinti.
S-a stabilit ca fiecare parinte sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala pentru minora ce i-a fost incredintata
Prin prezenta cerere de chemare in judecata, reclamantul _ a solicitat, in contradictoriu cu parata _, sa fie stabilit un program de vizitare pentru minora incredintata mamei, in sensul de a i se permite sa aiba legaturi personale cu aceasta, la domiciliul sau.
Parata s-a opus solicitarii reclamantului, nefiind de acord  ca aceasta sa petreaca noptile la reclamant, pe perioada cand aceasta se afla la el, intrucat considera ca nu este in interesul acesteia, a apreciat ca minora nu ar fi supravegheata corespunzator, ca mama reclamantului sufera de o boala psihica ce poate pune in pericol minora, ca reclamantul consuma alcool.
In drept, instanta retine ca, potrivit potrivit art. 401 din Codul civil, in cazurile prevazute la art. 400 C.civ., respectiv atunci cand s-a stabilit locuinta minorului la unul dintre parinti, celalalt parinte separat de copilul sau are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
Toate problemele legate de cresterea si educarea minorului, dar si exercitarea acestui drept, trebuie sa fie exercitate de ambii parinti prin buna invoiala si numai atunci cand acestia nu se inteleg, instanta este cea care trebuie sa decida asupra acestora. Parintele separat de copil are dreptul, de a veghea, alaturi de celalalt parinte, la cresterea si educarea corespunzatoare a minorului.
Art. 262 C.civ. prevede ca minorul care nu locuieste la parintii sai sau, dupa caz, la unul dintre ei are dreptul de a avea legaturi personale cu acestia. Exercitiul acestui drept nu poate fi limitat decat in conditiile prevazute de lege, pentru motive temeinice, luand in considerare interesul superior al copilului.
Dreptul de a avea legaturi cu minorul trebuie exercitat in asa fel incat sa nu aiba influenta negativa asupra cresterii acestuia.
La stabilirea unei masuri care priveste copilul, in cazul in care este ascultat conform dispozitiilor legale, opiniile acestuia vor fi luate in considerare in raport cu varsta si cu gradul sau de maturitate.
Cum ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea si educarea copiilor lor, in masura in care insa  exista neintelegeri intre parinti, care afecteaza in mod  direct  si pe copil, iar instanta judecatoreasca este chemata sa se pronunte cu privire la exercitarea drepturilor si  indeplinirea obligatiilor parintesti, este necesar sa fie  considerat in primul rand  interesul superior la copilului, astfel incat masura dispusa sa  asigure bunastarea materiala si  spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, prin mentinerea copilului intr-un mediu cat mai apropiat de cel in care a fost crescut. 
Interesul superior al copilului urmeaza a fi stabilit prin  examinarea tuturor criteriilor  consacrate in acest  scop de doctrina  si  jurisprudenta.
Aceste criterii sunt: varsta copilului, posibilitatile parintelui de a-i  asigura o buna dezvoltare fizica, intelectuala si morala, atasamentul fata de minor, precum si al minorului fata de parinte, grija manifestata de parinti in timpul convietuirii si dupa despartirea lor si altele asemenea.
Criteriile de apreciere a interesului superior  al minorului  formeaza un  ansamblu guvernat de principiul egalitatii, ceea ce inseamna ca nu se poate retine caracterul primordial sau determinant al unuia sau altuia dintre  criteriile respective. Altfel spus, in aprecierea interesului superior al minorului  nu se poate  absolutiza vreunul dintre criteriile enuntate, instanta urmand a le evalua in ansamblul lor,  prin analizarea fiecarui criteriu in  contextul celorlalte.
Este deci foarte important ca instanta judecatoreasca sesizata cu o cerere de stabilire program vizita sa aiba in vedere a  realiza un echilibru intre  respectarea dreptului parintelui de a fi alaturi de copilul sau,  pe de o parte (garantat de art.8 din CEDO), si asigurarea respectarii interesului superior al minorului, pe de alta parte.
In speta, in raport de probele administrate, se apreciaza ca se poate stabili un program de vizitare.
Astfel, se constata ca exista un refuz nejustificat al mamei careia i-a fost incredintata minora, de a permite tatalui sa aiba legaturi personale cu aceasta la domiciliul sau, in conditiile in care motivele invocate nu au fost sustinute prin probele administrate, din declaratiile martorilor rezultand ca tatal se poate ocupa corespunzator de supravegherea minorei pe perioada cat se afla la el, nu este consumator de alcool intr-o masura care sa-i afecteze aceasta capacitate de supraveghere sau sa creeze o stare de pericol sau un mediu nepropice pentru minora.
De asemenea, nu s-a confirmat faptul ca mama reclamantului ar suferi de o boala, fizica sau psihica de natura sa puna in primejdie minora in cazul in care aceasta si-ar vizita tatal. De altfel, martorii au declarat ca, si pe timpul casatoriei, in perioada cat parintii se aflau la serviciu, minorele ramaneau sub supravegherea bunicilor paterni.
Totodata, se mai retine si aspectul ca la desfacerea casatoriei minorele au fost incredintate potrivit acordului dintre parinti si celorlalte probatorii administrate in acest sens, ori nu se poate retine ca tatal se poate ocupa corespunzator, in mod permanent, de cresterea, ingrijirea si supravegherea minorei ce i-a fost incredintata si, in acelasi mediu si aceleasi conditii, nu poate asigura supravegherea celeilalte minore pe perioada cat s-ar afla la domiciliul sau, in vizita.
La solutionarea cauzei, se mai au in vedere si concluziile anchetei psihosociale, prin care se propune ca minora EF sa-si poata vizita sora si tatal, fiind atasata de acestia si de bunicii paterni.
Prin urmare, instanta apreciaza ca masura ce se solicita a fi luata este in interesul superior al minorei,  urmand ca actiunea, astfel cum a fost precizata, sa fie admisa iar programul privind legaturile personale intre minora si tata sa fie stabilit in modul de mai jos.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite actiunea precizata formulata de reclamantul _., impotriva paratei _.., in contradictoriu cu autoritatea tutelara Primaria Comunei _., judetul Gorj.
Obliga parata sa permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minora EF, nascuta la _2005, la domiciliul sau, in prima si a treia sambata din luna, in a doua si a patra duminica din luna, in intervalul orar 12-17, precum si o saptamana in vacanta de vara.
Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la _. iunie 2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014