InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 700 din data de 29.10.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

      ROMANIA
      JUDECATORIA ONESTI
      JUDETUL BACAU
      Dosar nr.1396/270/2009
      SENTINTA PENALA NR. 700
      Sedinta publica din data de 29.10.2009
      Completul de judecata format din:
      Presedinte LILIANA-MIRELA  PUSCASU
      Grefier MIHAELA LADAN
      Ministerul Public - reprezentat de procuror  Vicentiu Craciunel Antohi

      Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _______. impotriva inculpatului _________.. trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica din data de  ________., fiind consemnate  in incheierea  din aceeasi data, parte integranta din prezenta  sentinta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, in aceeasi compunere, a amanat pronuntarea la data de _________, cand a hotarat urmatoarele:

INSTANTA

             Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
               Prin rechizitoriul nr. _________ al Parchetului de pe langa __________. s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata,fiind arestat in alta cauza  ,a  inculpatului __________., fiul lui ______ si _______.., nascut la _______. in ______..,jud. _______ , domiciliat in _______, str. _________. , nr__.., jud. _____., fara ocupatie,recidivist, studii __.. clase, C.N.P., aflat in Penitenciarul _____., cercetat pentru comiterea infractiunii prev.si ped. de art. 208-209 alin.1 litera  e, g si i Cod Penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod Penal si art. 37 lit.a Cod Penal.
          In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in perioada ________., pe timp de noapte si in mod repetat, inculpatul a spart 9 autoturisme parcate in locuri publice, pe raza mun. ______, luand in scopul insusirii fara drept detectoare radar si aparatura de navigatie auto, cauzand un prejudiciu total de _______. lei.
            In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu: plangeri si declaratii parti civile, procese-verbale de cercetare la fata locului, planse fotografice, certificate de garantie, facturi fiscale, declaratii martori, proces-verbal-predare-primire bunuri, declaratii invinuit, declaratii inculpat, declaratii parti civile, declaratii martori.
            Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala , materializate in: declaratiile invinuitului, ale martorilor, procesele verbale de constatare.
           Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
          In noaptea de ........................., prin intrebuintarea pietrei de bujie pisata, inculpatul, a spart geamul lateral dreapta al autoturismului marca ............................., cu numarul ................................, parcat in dreptul imobilului nr......, de pe ........................., de unde a furat un detector radar marca “......................".
          S-a dovedit ca autoturismul spart apartinea  parti civile .................................., care s-a constituit  parte civila  in cauza cu suma de ...................... lei, reprezentand  contravaloarea  geamului si detectorul  radar.
          In noaptea de .............................., inculpatul, folosind aceeasi metoda, ca cea mai inainte aratata, a spart geamul  lateral dreapta al autovehicului marca .........., cu numarul ........................, parcat in dreptul imobilului  cu nr........, de pe str. ............................. din .........................., furand un detector radar marca ...................................... Prejudiciul cauzat partii vatamate, ....................................., proprietarului autoturismului, a fost de 2000 lei, suma cu care s-a constituie  parte civila in cauza.
            Autoturismul spart era asigurat ......................... la ......................................
In aceeasi noapte, de ............................, inculpatul  a furat prin spargerea geamului lateral dreapta al autoturismului marca .................................,  cu nr. ..........................., parcat pe str. ................................. nr........, un detector radar. Autoturismul  este proprietatea  .......................................................i.
Partea vatamata ........................................, uitilizatorul autoturismului,  s-a constitut  parte civila in cauza cu suma de .................. lei, reprezentand contravaloarea geamului spart si detectorul radar.
In aceeasi noapte, de ................................, inculpatul a spart autoturismul proprietate, apartinand lui ................................, marca .............................., cu nr...........................,  parcat in loc public,  pe str. ........................., in dreptul  blocului nr......, de unde a furat un detector radar, marca ................................................
Partea vatamata a avut pretentii  civile in cauza pentru recuperarea  pagubei cauzate  prin spargerea  geamului  si furtului detectorul  radar,  din autoturismul  ................... la ....................,  in suma de ................................ lei.
Tot in noaptea de ..........................., inculpatul  a mers pe aceeasi  strada, respectiv .................................., din ............................, in dreptul imobilului nr..............., unde a spart prin aceeasi  metoda,  de improscare a pietrei de bujie pisata, autoturismul  marca ............................, cu numarul ...........................,  de unde a furat un detector  radar marca .................................
Prin fapta sa, inculpatul  a cauzat partii vatamate ................................, utilizatorul autoturismului proprietatea S.C............................... SRL. .................,  un prejudiciu de ........ lei, suma cu care acesta s-a constituit parte civila in cauza, cu toate ca autoturismul  este asigurat   ..............................................la.........S.A.
In aceeasi noapte, inculpatul a mers pe str. ............................ din .........................., unde a spart autoturismul marca ..................................., cu nr. ....................................,  parcat  in fata blocului  nr......, de unde a sustras un detector marca  .........................., cauzand partii vatamate ....................................... un prejudiciu de ......................... lei, suma cu care s-a constituit parte civila in cauza, autoturismul fiind neasigurat.
In noaptea de ..............................., inculpatul a mers pe B-dul ................. din ...................., in dreptul discotecii ..........................., unde era parcat autoturismul  marca ..............................., cu  nr. ............................. Prin spargerea  geamului  lateral dreapta fata al autovehiculului, inculpatul  a furat un detector marca ...........................,  un ................ marca .......................... si din torpedou o borseta cu acte apartinand  tatalui  partii vatamate  .............................., cauzand  un prejudiciu de .................................... lei, suma  cu care acesta din urma s-a constituit parte civila in cauza.
La data de ................................, numitul ................................, tatal proprietarului autoturismului, care circulase la volanul masinii inainte de momentul  comiterii  furtului, s-a deplasat ulterior  acestuia, in com. ..........................., jud. .............................., unde lucratorii de politie i-au predat borseta cu toate actele  care se aflau  in ea la momentul  furtului, gasita de politisti pe marginea  DN ..................., pasul ........................., zona Vf. ............................., unde inculpatul  se deplasase cu alti cunoscuti spre  zona .................................., unde a mai comis si alte furturi din autoturisme.
In  noaptea de .............................., inculaptul s-a deplasat  pe str. ........................... din ....................... si a furat prin spargerea  geamului lateral dreapta,  dintr-un  autovehicul  marca ..............................................,  parcat  in dreptul imobilului nr..., un detector radar marca ...................................., care l-a vandut numitului .............................., din mun. .................. Autoturismul  spart apartine partii vatamate.........................., care are pretentii civile in suma de ................ lei, dar pe timpul  umaririi penale  bunul furat a fost restituit, astfel incat renunta  la aceasta calitate.
Cumparatorul  de buna credinta, ............................., s-a cosntituit parte civila in cauza cu suma de ..... lei.
In noaptea comiterii faptei, un echipaj de politie din mun. ................ a observat autoturismul  ......................., marca ...........................,  de culoare ................, stationat, cu motorul pornit, pe str. .......................... nr...., in jurul orelor ................ Politistii  au verificat autoturismul, inchiriat  de la  o societate din ................., identificand conducatorul auto in persoana ................................... si pe  singurul pasager, ca fiind inculpatul. Controlul  a fost superficial, neidentificindu-se  bunuri suspecte in habitaclu, acestea aflandu-se in porbagajul  autoturismului. Autoturismul  spart este asigurat ................ la S.C................................
In noaptea  de ..........................., inculapatul  s-a deplasat  pe str. .......................... nr..... din ............................, unde a spart autoturismul  utilizatorului ..................................., marca ............................, cu numarul .........................., proprietatea  S.C. .............................. S.R.L. ....................., de unde a furat un detector radar, marca ........................., in valoare de .................... lei, suma cu care societatea  proprietara s-a constituit parte civila in cauza.
          Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit in fata instantei, respectiv declaratiile inculpatului, plangerile si declaratiile partilor civile ,declaratiile martorilor, ale martorilor cumparatori, de buna-credinta etc.,
          Fiind audiat, inculpatul a avut o pozitie relativ sincera si a recunoscut partial comiterea faptelor. Actele materiale care nu au fost recunoscute de catre inculpat au fost dovedite prin probele administrate in cauza.
           Furtul calificat, ca orice forma calificata a unei infractiuni presupune realizarea continutului legal al infractiunii tip-furt in prezenta unor imprejurari care ridica gradul de pericol social al faptei si care, din aceasta cauza sunt prevazute ca circumstante agravante.
      Sub aspectul laturii obiective infractiunea de furt se poate realiza potrivit art.208 al.1 C.P., printr-o actiune de sustragere a unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia.
      Avand in vedere modalitatea de comitere a faptelor, caracterul similar al bunurilor sustrase , raza teritoriala de activitate, durata de timp dintre faptele savarsite (pct............. din rechizitoriu), instanta apreciaza ca actele materiale au fost comise in baza aceleasi rezolutii infractionale, urmand a se face aplicarea prevederilor art.41 alin.2 Cod Penal.
       Totodata, activitatea  infractionala desfasurindu-se pe timp de noapte , inculpatul profitand de conditiile deosebit de favorabile pe care intunericul le ofera sustragerii de bunuri , instanta constata ca in cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art.209 al.1 lit. g C.P.
      Avand in vedere ca bunurile au fost sustrase prin efractionarea sistemelor de inchidere si protectie a autoturismelor de unde a sustras aparatele radar si ...........-urile, instanta constata ca in cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art.209 al.1 lit. i C.P.
       De asemenea,  activitatea  infractionala desfasurindu-se in loc public, pe strazile din mun. ........................ , instanta constata ca in cauza s-a realizat si continutul legal al infractiunii de furt calificat prev. de art.209 al.1 lit. e C.P.
           Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate    nemijlocit in fata instantei.
         Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca inculpatul ___________. a sustras bunuri mobile, insusindu-si-le pe nedrept,  actionand pe timp de noapte, in loc public si prin efractionarea sistemelor de inchidere ale autoturismelor ,actiunea acestuia intrunind, IN DREPT, elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prevazuta art.208-209 alin. 1 lit. e, g si i Cod Penal.
           Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie,   sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savarsite si a rezultatului ,urmarind producerea acestuia.
           Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului in savarsirea infractiunii deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestuia.
             Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savarsite si a rezultatului ,urmarind producerea acestuia.
        Astfel,fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului in savarsirea infractiunii deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestuia.
         La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatului, instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 Cod p., respectiv gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala (faptul ca este recidivist, a savarsit fapta in stare de recidiva postcondamnatorie , ca a avut o pozitie relativ sincera pe parcursul procesului si ca bunurile sustrase au fost partial recuperate si restituite persoanei pagubite).
          Instanta apreciaza, pentru motivele aratate in alineatul precedent ca, in vederea atingerii scopului pedepsei, asa cum acesta este stabilit prin dispoz. Art.52 Cod Penal, este necesara aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, pentru reeducarea si indreptarea inculpatului.
           Astfel, pentru comiterea infractiunii de furt calificat prevazuta de art.208-209 alin. 1 lit.e, g si i Cod Penal, urmeaza a condamna inculpatul __________., la o pedeapsa de  4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie, prev. de art.57 Cod Penal, pornind de la minimul prevazut de legiuitor, de 3 ani inchisoare si urcand pedeapsa cu 1 an datorita caracterului continuat al infractiunii comise prin 9 acte materiale.
          Vor fi suspendate inculpatului drepturile prev. de art.64 alin.1 lit.a si b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale, in conditiile prev. de art.71 Cod Penal.
                Sub aspectul laturii civile, se va constata ca prejudiciul a fost acoperit partial prin restituirea bunurilor sustrase partilor civile , si totodata, avand in vedere principiul disponibilitatii relativ la actiunea civila precum si angajamentul inculpatului __________.  de a achita despagubirile civile pentru actele materiale a caror comitere a recunoscut-o , in baza  art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.998 si urm. Cod Civil urmeaza a obliga inculpatul  sa plateasca despagubiri civile catre partile civile dupa cum urmeaza :
              ___________. suma de ____.. lei; __________ suma de ._.lei reprezentand c/v aparat radar; _______. suma de _.. lei reprezentand c/v aparat radar;  _________.. suma de __ lei, cumparator de buna credinta; S.C. ________..S.A.( denumire anterioara S.C____________ S.A _______) suma de 5_.. lei reprezentand c/v geam inlocuit la autoturism; S.C. _______. S.A. Bacau suma de __ lei reprezentand c/v geam inlocuit la autoturism; ______. suma de __lei reprezentand c/v aparat radar ; __________. suma de suma de __. lei reprezentand c/v aparat radar ; _________ suma de __ lei reprezentand c/v aparat radar si c/v aparat __. ; S.C _________.. S.R.L. ______ suma de _.. lei reprezentand c/v aparat radar; _______ suma de de __ lei reprezentand c/v aparat radar.
        Totodata,se va constata ca partile vatamate ________  si __________.nu s-au constituit parti civile in cauza .
          Instanta apreciaza ca in ceea ce priveste lipsa probelor ,respectiv a facturilor pentru unele bunuri sustrase ( aparate radar), unele parti vatamate nefacand dovada cuantumului prejudiciului produs de catre inculpat, ar fi inechitabil sa se pretinda acestora, in dovedirea pretentiilor pe latura civila, pentru eventualitatea in care acestea i-ar fi fost sustrase si ar fi participat ca parti civile in procesul penal sa fi preconstituit sau pastrat probe( inscrisuri) in legatura cu dobandirea si valoarea bunurilor reclamate ca sustrase.
         Totusi, in cazul de fata, avand in vedere faptul ca majoritatea bunurilor sustrase de catre inculpat, au fost aparate radar, iar unele parti civile au depus facturi pentru acestea,iar altele nu, pentru argumentele mai sus aratate, instanta, in masura in care evaluarea facuta de partile civile respective nu a aparut ca rezonabila, va  obliga totusi inculpatul la plata aparatelor radar respective la o valoare asemanatoare cu cea din facturile depuse la dosar pentru bunuri asemanatoare.
           De asemenea, instanta va constata ca o parte din prejudiciul suferit de unele parti civile ( distrugerea geamurilor de la unele autoturisme) a fost acoperit prin valorificarea contractului de asigurare civila societatile de asigurare( S.C. _______ S.A  si S.C. ______.S.A. _____..)  subrogandu-se in drepturile acestora impotriva inculpatului.
           Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. ................... a onorariului pentru avocatul desemnat din oficiu.
         Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala penala si in faza de judecata.   
       
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

In baza art. 208-209 alin. 1, litera e, g si i Cod Penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod Penal si art. 37 lit. a Cod Penal condamna pe inculpatul ______________., fiul lui ______. si ______.., nascut la _______ in _______,jud. _______. , domiciliat in ________, str. _______. , nr_.., jud. _________. fara ocupatie,recidivist, studii _. clase, CNP-__________., aflat in Penitenciarul ______., la o pedeapsa de :
    *     - 4 (patru) ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de "furt calificat" in forma continuata, cu executare in regim de detinere, prev. de art. 57 Cod Penal .
      In temeiul art.71 Cod Penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a si  b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.
   Constata ca inculpatul __________ este arestat in alta cauza.
          In temeiul art. 14 alin.3 litera b si art.346 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art.998 si urm. Cod Civil admite in parte actiunile civile formulate si obliga inculpatul sa plateasca despagubiri civile catre partile civile dupa cum urmeaza :
         ________.. suma de_______ lei; ______.. suma de _.. lei reprezentand c/v aparat radar; _______ suma de _______ lei reprezentand c/v aparat radar; ___________ suma de __ lei, cumparator de buna credinta; S.C__________.. S.A.( denumire anterioara S.C. __________. S.A _________..) suma de _.. lei reprezentand c/v geam inlocuit la autoturism; S.C_______. S.A. ______. suma de __ lei reprezentand c/v geam inlocuit la autoturism; ___________ suma de __. lei  reprezentand c/v aparat radar; ______________.. suma de suma de 9__.. lei reprezentand c/v aparat radar; ____________ suma de _... lei reprezentand c/v aparat radar si c/v aparat __ ;S.C _______ S.R.L. ______ suma de __ lei reprezentand c/v aparat radar; _________ suma de  __
 lei reprezentand c/v aparat radar.
          Constata ca partea vatamata __________.. nu s-a constituit parte civila in cauza, prejudiciul fiind recuperat.
         Constata ca partea vatamata ___________.. nu s-a constituit parte civila in cauza.
        In temeiul art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. ................... a sumei de ..........lei   reprezentand onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu (av. ...........................).
           In temeiul art. 191 alin 1 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de ___lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala (__.. lei) si in faza de judecata (___. lei).
          Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.
          Pronuntata in sedinta publica, azi 29.10.2009
     
                                                 
                    PRESEDINTE                                                                                     GREFIER
      
      
           RED.P.L.M.-6.11.2009
           TEHNOR.M.L.-6.11.2009
           EX.3

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010