InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 683 din data de 26.10.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

      ROMANIA
      Judecatoria Onesti
      Judetul Bacau
      Dosar nr. 1600/270/2009
      SENTINTA PENALA NR.683
      Sedinta nepublica si separata  din  26.10.2009
      Completul de judecata format din:
      Presedinte LILIANA PUSCASU
      Grefier MIHAELA LADAN
      
            Ministerul Public a fost reprezentat de procuror Vicentiu Craciunel Antohi
      
         Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _______.. impotriva inculpatului __________  trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
         La apelul nominal facut in sedinta nepublica au  raspuns  inculpatul personal si asistat de av______. ,  partea responsabila civilmente  si martorul _______..,  lipsind celelalte partii.
         Procedura legal indeplinita.
         S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca Serviciul  Registratura la data de 14.10.2009,  s-a depus la dosar Referatul de evaluare privind pe inculpat.
         Instanta, dupa indeplinirea dispozitiilor prev. de art.327 Cod procedura penala,  audiaza martorul __________., declaratia acestuia, fiind consemnata si depusa la dosarul cauzei.
         Procurorul si aparatorul inculpatului, avand pe rand cuvantul, arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
         Instanta, constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat, declara terminata cercetarea judecatoreasca  si acorda cuvantul pe fond.
         Procurorul expune situatia de fapt retinuta in rechizitoriu si arata ca inculpatul a fost trimis in judecata pentru  infractiune de  furt,  prev. de art.208-209 Cod penal, constand in aceea ca in noaptea de _________, impreuna cu fratele sau,  au patruns in magazinul S.C. _________..- S.R.L. _________.., de unde au sustras mai multe bunuri provocand un prejudiciu de _________. lei. Inculpatul a recunoscut fapta, nu a fost audiat, sunt probe din care rezulta vinovatia  sa, motiv pentru care solicita aplicarea masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare  si obligarea la despagubirii civile in solidar cu partile responsabile civilmente.
         Aparatorul inculpatului, arata ca inculpatul nu a dorit sa dea declaratie, si este de acord cu masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare, solicitand totodata instantei sa tina cont de varsta inculpatului. Avand  in vedere ca partea vatamata s-a constituit parte civila in proces,  sa fie obligat la plata sumei de ________. lei, in solidar cu partea responsabila civilmente, cu plata onorariului avocatului din oficiu din fondurile statului, conform chitantelor depuse la dosar.
         Partea responsabila civilmente, arata ca este de acord cu plata  daunelor  si cu aplicarea masurii educative a internarii minorului, intr-un centru de reeducare.
         Inculpatul arata ca lasa la aprecierea instantei.
         Cauza a ramas in pronuntare.
         
      I N S T A N T A
      
                                                  
              Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
            Prin rechizitoriul nr_______.. al Parchetului de pe langa Judecatoria _________ s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a  inculpatul minor ___________., cercetat pentru comiterea infractiunii prev.si ped. De art. 208-209 alin.1 litera a,g si I Cod Penal cu aplicarea art.99  si urm. Cod Penal.
            In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  inculpatul ________. impreuna cu fratele sau minor- __________.., in varsta de 13 ani, a sustras, prin efractie, in noaptea de ..........................  de la un magazin din com. _________.., bunuri in valoare de __. lei, recuperate partial prin restituire.
             In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu : plangere si declaratii parte civila, proces verbal de cercetare la fata locului, plansa fotografica,certificate de garantie, factura fiscala, declaratii martori asistenti, proces-verbal de predare- primire bunuri, declaratii invinuit, declaratie parte civila, declaratii martori.
             Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea probelor administrate in faza de urmarire penala, materializate in: declaratiile invinuitului, ale martorilor, procesele verbale de constatare.
             Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
            In noaptea de ..........................., dupa ce mama  inculpatului a adormit, acesta i-a  propus  fratelui sau sa mearga  impreuna  pentru a fura bunuri din magazinul  S.C. “.................................." S.R.L. ......................, situat  in apropierea  primariei. In jurul  orelor 21.00, cei doi s-au deplasta la magazinul  atatat si printr-o portiune  libera de sub strasina imobilului, avand  dmensiunile de 80 x 80 cm, s-au urcat in podul  acestuia, deplasandu-se deasupra  camerei unde  se afla  magazinul  societatii. In acest  loc au dislocat  si rupt doua  scanduri din tavan, iar prin spartura  produsa  minorul  de 13 ani- ............................., a patruns  in magazin coborand  pe un frigider.  De aici i-a dat  inculpatului  un sistem de alarma, care a fost demontat in pod, dupa care inculpatul i-a spus fratelui sau ce bunuri sa sustraga.
             Din magazin minorul ....................................... a luat, fara consimtamant in scopul  insusirii  fara drept,  un telefon mobil marca “.......................",  cu incarcator, cinci  cartele telefonice, marca “......................." si doua  cartele  telefonice  marca “......................", opt bonuri  valorice  de masa, trei pachete  cu tigari marca “ ...................."  si suma  de ........ lei, pe care i le-a dat  fratelui sau- inculpatul ......................................,  aflat in pod.
       Autorii faptei au parasit locul, transportand  bunurile sustrase la domicililiul lor, unde le-au ascuns in podul casei pentru a nu fi vazute de mama lor, mai putin cele trei pachete cu  tigari care au fost  aruncate in apropierea  statiei CFR ............................ Suma de ..... lei din cei .......... lei sustrasi, a fost cheltuita de autori pe bunuri alimentare, iar celelalte  bunuri au fost recuperate si  restituite partii vatamate.
              Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate    nemijlocit in fata instantei.
                 Astfel, fata de starea de fapt expusa ,instanta retine ca inculpatul __________.  a sustras bunuri mobile, insusindu-si-le pe nedrept,  actionand pe timp de noapte, prin efractie impreuna cu alta persoana, actiunea acestuia intrunind, in drept, elementele constitutive ale infractiunii de furt prevazuta de art.208-209 alin. 1 lit. a,g si i Cod Penal.
                 Pentru ca la data consumarii infractiunii, inculpatulera minor, urmeaza a-i aplica, dipozitiile referitoare la limitele raspunderii penale, respectiv dispoz. art. 99 si urmat. Cod penal.
                Sub aspectul laturii subiective inculpatul a actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca a avut reprezentarea clara a faptei savarsite si a rezultatului, urmarind producerea acestuia.
                Astfel,au fost administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului minor in savarsirea infractiunii deduse judecatii.
               Din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica aflat la dosar ,eliberat de SML .......................... rezulta ca inculpatul minor a avut discernamantul prezent la data comiterii faptei.
                 Prin referatul de evaluare nr................................ intocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul............................, se concluzioneaza ca minorul este dificil de reintegrat in familie, scoala si societate. Acesta prezinta un comportament infractional bine structurat pe fondul influentei stradale in care a petrecut mult timp. De asemenea, se arata ca familia minorului nu detine autoritatea si resursele necesare corectarii conduitei minorului ,fiind necesara implicarea unei institutii exterioare specializate care sa ofere  supraveghere constanta si modele educativede reabilitare ,fiind deosebit de importanta pentru stoparea dezvoltarii sale deviante si reducerea riscului de implicare in noi fapte penale.
                Fata de concluziile referatului de evaluare, referatul de ancheta sociala, situatia familiala a acestuia, lipsind controlul si autoritatea parinteasca, precum si varsta inculpatului, instanta apreciaza ca in cauza se impune luarea unei masuri educative mai severe si anume cea a internarii intr-un centru de reeducare, sens in care se va dispune conf. Art.100 lit. c Cod Penal rap. la art.104 si art.106 Cod Penal.
              Sub aspectul laturii civile, se va constata ca prejudiciul a fost acoperit partial prin restituirea bunurilor sustrase partii civile , urmand ca pentru prejudiciul nerecuperat sa fie obligat inculpatul minor __________..  in solidar cu partile responsabile civilmente ............................... Si ............................ , in baza art.14 C.P.P. si art.998-999 si art. 1000 alin.2 si art. 1003 Cod Civil,la plata sumei de 253 lei catre partea civila S.C. ........................................... S.R.L.
               Se va dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. ...................... a onorariului pentru avocatul desemnat din oficiu.
              Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala penala si in faza de judecata.
      
      
      Pentru aceste motive,
      In numele legii,
      H O T A R A S T E
      
      
                 In baza art.101 lit.c Cod Penal, raportat la art.104 si art.106 Cod Penal, aplica inculpatului minor ____________, fiul lui _______ si ________, nascut la data de ________ in mun. .......................,jud. .....................,CNP ............................ ,cu acelasi domiciliu ,..........................., str. ........................................,nr..............................., jud. ........................., fara forme legale in com. .................................., jud. .............................., fara ocupatie, cu antecedente penale, aflat in prezent in Centrul de reeducare ....................................,  masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare,pentru savarsirea infractiunii de furt calificat ,prev.de art. 208 alin.1- art 209 alin.1 lit.a,g si i Cod  Penal ,cu aplicarea art.99 si urm . Cod Penal .
                  Pune in vedere inculpatului minor dispoz. art.108 alin.2  Cod Penal,privind revocarea masurii internarii in centru de reeducare, daca in timpul internarii sau a liberarii inainte de a fi major savarseste o noua infractiune.
                   In baza art.14 si art.346 Cod Procedura Penala, art.998-999 Cod Civil, art.1000 alin.2 si art.1003 Cod Civil, obliga pe inculpatul minor........................................ in solidar cu partile responsabile civilmente ............................ si .................................sa plateasca suma de ........... lei catre partea civila S.C. ................................. S.R.L. ............................ reprezentand despagubiri civile.
                   In temeiul art.189 Cod procedura penala dispune plata din fondul Ministerului Justitiei catre B.A. ..............................a sumei de ............ lei reprezentand onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu.
                 In baza art.191 alin.1 si 3 Cod Procedura Penala obliga inculpatul minor in solidar cu partile responsabile civilmente ........................... si ........................... la plata sumei de .........lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, in faza de urmarire penala ( __. lei) si in faza de judecata (__.. lei ).
                Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru inculpatul minor si pentru partile lipsa.
               Pronuntata in sedinta publica, azi 26.10.2009
             
      PRESEDINTE                                                                          GREFIER
      
      
      RED.P.L.M.-10.11.2009
      TEHNOR.M.L.-10.11.2009
      EX.4

4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010