InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996).

(Sentinta civila nr. 3 din data de 21.03.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr.
Sedinta publica de la
Completul compus din:
PRESEDINTE
GREFIER Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe petenta S.C. _.. S.A. si pe intimatul MI, intimat S.C. __ S.R.L., avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996).
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta pentru petenta av. _.in baza delegatiei de la dosar, iar pentru intimati se prezinta av. __.in baza delegatiei de substituire de la dosar, lipsa fiind intimatul MI.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Avocata intimatilor depune la dosar o intampinare si concluzii scrise, care se comunica cu avocata petentei.
Avocatele ambelor parti arata ca nu mai au alte probe de propus in cauza si solicita cuvantul in fond.
In baza art.167 cod procedura civila instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciindu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de propus, in baza art. 150 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond.
Avocata petentei solicita admiterea cererii astfel cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata.
Avocata intimatilor solicita respingerea plangerii formulate de catre petenta, fara cheltuieli de judecata.

JUDECATORIA
DELIBERAND

Constata ca, prin plangerea inregistrata sub dosar nr__.., timbrata cu 8 lei taxa judiciara de timbru si 0,50 lei timbru judiciar, petenta S.C. _.. S.A. in contradictoriu cu intimatii MI si S.C. _. S.R.L., a contestat Incheierea de Carte Funciara a Registratorului Sef nr_.., solicitand desfiintarea acesteia si respingerea cererii de notare in Cartea Funciara nr. _.. a litigiului ce face obiectul dosarului nr___., avand ca obiect anularea hotararilor AGEA; cu cheltuieli de judecata.
In motivarea plangerii formulate s-a aratat ca, in cadrul dosarului cu nr__.., intimatii MI si S.C. __.. S.R.L. au solicitat anularea hotararilor Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor, hotarari care se refera la urmatoarele: 1) prin Hotararea nr. 1 a AGEA s-a aprobat procedura de dezvaluire a informatiilor confidentiale cu privire la contractul de management din data de __..incheiat intre S.C. __S.A. in calitate de proprietar si HIM In calitate de manager; 2) prin Hotararea nr. 2 a AGEA s-a aprobat vanzarea in cursul exercitiului financiar al anului 2010 a unor active imobilizate a caror valoare cumulata depaseste 20% din valoarea totala a activelor imobilizate si mandatarea Consiliului de Administratie in acest sens, in functie de necesarul de finantare: 3) prin Hotararea nr. 3 s-a aprobat constituirea in garantie in vederea unor credite bancare pentru finalizarea investitiei Complex Hotelier a unor active imobilizate din patrimoniul societatii a caror valoare cumulata depaseste 20% din patrimoniul societatii; 4) prin Hotararea nr. 4 s-a aprobat inchirierea, in cursul anului financiar 2010, a unor active imobilizate a caror valoare cumulata depaseste 20% din valoarea totala a activelor imobilizate pe perioade cuprinse intre 1 si 5 ani; 5) prin hotararea nr. 5 s-a aprobat inchiderea punctului de lucru Unitatea 128 si deschiderea punctului de lucru Unitatea nr. 53; 6) prin Hotararea nr. 6se aproba modificarea actului constitutiv privitor la deschiderea/inchiderea punctelor de lucru aprobate in cadrul sedintei AGEA si mandatarea Directorului General pentru depunerea formei actualizate a actului constitutiv la ORC; 7) prin hotararea nr. 7 se aproba anularea unui numar de 840.685 actiuni subscrise si neachitate la termenul scadent inclusiv de catre reclamantul S.C. __.. S.R.L., reducerea capitalului social cu valoarea actiunilor subscrise si neachitate, modificarea actului constitutiv cu privire la capital si structura actionariatului, precum si mandatarea domnului JJ in vederea efectuarii mentiunilor la ORC; 8) prin Hotararea nr. 8 s-a aprobat ca data de inregistrare data de __, conform art. 238 din Legea nr. 297/2004; 9) prin Hotararea nr. 9 s-a aprobat mandatarea domnului JJ pentru efectuarea demersurilor de publicare si inregistrare a hotararilor AGEA in Monitorul Oficial si la ORC. S-a aratat ca, in niciuna din aceste hotarari nu se face referire la dreptul de proprietate sau la vreun alt fel de drept real si nici la vreo identificare cu numar de Carte Funciara, numar cadastral sau numar topografic, asupra imobilelor, pentru a fi posibila efectuarea de inscrieri in Cartea Funciara. S-a aratat faptul ca s-a incercat inscrierea si in data de 04.06.2010, dar unele au fost respinse. S-a apreciat astfel ca notarea litigiului ce face obiectul dosarului nr. __.. s-a facut in mod nelegal, solicitandu-se a se admite plangerea asa cum a fost formulata.
In drept s-au invocat prevederile art. 48 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 7/1996, republicata, si art. 42 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Birourilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara aprobat prin Ordinul nr. 633/2006.
Intimatii MI si S.C. __.. S.R.L. au depus intampinare la dosarul cauzei, prin care au aratat ca, in principiu, raportat la modalitatea in care s-a procedat la inscrierea in CF a litigiului pornit de intimati sub dosar nr. ___., intimatii o apreciaza ca fiind legala si temeinica.
S-a aratat astfel ca, in actiunea introductiva ce formeaza obiectul dosarului nr. ___se face referire la imobilele proprietatea SC __. S.A., acestea fiind identificate prin completarile la actiune cu nr. CF si nr. top. /cad. S-a aratat totodata ca, prin Hotararea AGEA nr. 2 s-a aprobat vanzarea imobilelor SC __. S.A., iar prin Hotararea nr. 3 din aceeasi data s-a aprobat ipotecarea imobilelor, respectiv constituirea de garantii imobiliare cu privire la oricare din imobilele aflate in patrimoniul SC _.. S.A. S-a aratat ca intimatii au atacat cele doua hotarari AGEA, litigiul promovat avand o evidenta legatura cu imobilele. In aceste conditii, s-a apreciat notarea litigiului ca fiind legala si temeinica, inscriindu-se in situatiile prevazute de art. 42 din Ordinul nr. 633/2006, in sensul ca notarea poate avea ca obiect consemnarea unor litigii referitoare la drepturile reale asupra imobilelor si orice alte actiuni a caror notare este permisa de lege si au legatura cu imobilul. S-a aratat ca, cu toate acestea, in situatia in care instanta va considera ca nu sunt intrunite conditiile legale pentru efectuarea notarilor in CF, intimatii nu se opun la admiterea plangerii, cu mentiunea ca, in aceasta situatie, ei urmeaza a nu fi obligati la plata cheltuielilor de judecata. In situatia respingerii actiunii s-a solicitat obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata, reprezentand onorariu avocat.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, in baza art. 50 alin. 2 din Legea nr. 7/1996 republicata, petenta S.C. __.  S.A. a formulat cerere de reexaminare impotriva incheierii de  CF nr. __., prin care s-a notat in Cartea Funciara nr. _.., litigiul care formeaza obiectul dosarului nr. __ aflat pe rolul Tribunalului.
Cererea de reexaminare  a fost solutionata de Registratorul Sef din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin incheierea nr. __.., in sensul respingerii acesteia, retinandu-se in motivarea incheierii de respingere ca notarea procesului a avut loc in baza copiei cererii de chemare in judecata si a copiei actiunii precizatoare, inregistrate la Tribunalul __ in dosarul nr. __., document in care se identifica cu nr. topografic/cadastral si numar de carte funciara, toate imobilele asupra carora s-a solicitat notarea litigiului.
Impotriva incheierii registratorului sef, cu nr. _.. , petenta a formulat plangerea ce face obiectul prezentei cauze.
In drept sunt aplicabile urmatoarele dispozitii legale:
- art. 19 alin 1 din Legea nr. 7/1996, republicata, care prevede ca, in foaia B a colii funciare, se efectueaza inscrieri privind faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la proprietate;
- art. 93 alin. 1 din Ordinul nr. 633 din 2006  a Directorului General al A.N.C.P.I. pentru aprobarea Regulamentului  de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, care prevede ca notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in cartea funciara se va putea face la cererea partii interesate sau din oficiu  la sesizarea instantei de judecata. Notarea se va face in baza copiei actiunii avand stampila si numarul de inregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.
In speta, cererea adresata Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Oradea privind notarea procesului a fost formulata de intimatii din prezenta cauza, la cerere fiind anexata copia actiunii din dosarul nr. __.. al Tribunalului, precum si copia unei actiuni precizatoare formulate la data de 08.07.2010.
Din cercetarea inscrisurilor depuse la dosar, instanta retine ca obiectul procesului notat in Cartea Funciara se refera la anularea  mai multor hotarari adoptate la data de ___ de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor S.C. ___. S.A.,  motivul de nulitate absoluta invocat constand in incalcarea dreptului la o informare corecta, completa si la timp cu privire la situatia si perspectivele societatii si prin excluderea actionarilor cu drept de vot, prin refuzul de a fi asistat de un avocat.
Se retine ca obiectul litigiului mai sus aratat consta in anularea unor hotarari A.G.E.A., prin care s-au aprobat masuri cu caracter general  privind activitatea comerciala a S.C. ___ S.A. si nu masuri concrete cu privire la situatia juridica a unui imobil determinat, iar litigiul din dosarul nr. ___. al Tribunalului, nu poarta in legatura cu imobilele sau drepturile inscrise in Cartea Funciara.
Verificand cuprinsul celor  9 hotarari A.G.E.A., instanta retine ca in cuprinsul acestora nu se face nicio referire concreta cu privire la un imobil anume determinat si identificat prin indicarea numarului de carte funciara, nr. topografic, natura, descrierea, destinatia sau intinderea imobilului.
Fata de aceasta situatie, instanta retine ca nu sunt indeplinite conditiile legale mai sus mentionate, procesul notat in cartea funciara  nepurtand asupra drepturilor reale, personale sau alte raporturi juridice ori actiuni privitoare la drepturile ce fac obiectul inscrierii in Cartea Funciara.
Pentru aceste considerente, in baza art. 50 alin 22 din Legea nr. 7/1996, instanta va admite plangerea formulata de petenta, va dispune desfiintarea incheierii nr. __ date de Registratorul Sef din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara si modificarea, in intregime, a incheierii nr. __.. date de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in sensul de a dispune respingerea cererii de notare in CF a procesului pornit de intimati care formeaza obiectul dosarului nr. ___ aflat pe rolul Tribunalului.
In consecinta, instanta va dispune radierea procesului care formeaza obiectul dosarului nr. __. si care a fost notat, in baza incheierii nr. __ , in CF nr. __..
Retinand culpa procesuala a intimatilor, in temeiul art. 274 din Codul de Procedura Civila, ii va obliga pe intimati, in solidar, sa plateasca petentei cu titlu cheltuieli de judecata suma de 256,3  lei, reprezentand: 8 lei taxa judiciara de timbru, 0,3 lei timbrul judiciar si 248 lei onorariul de avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
Admite plangerea formulata de petenta S.C. __. S.A., cu sediul in __.., in contradictoriu cu intimatii MI, cu domiciliul procedural ales in __. , si S.C. __.. S.R.L., cu sediul in __. si, in consecinta:
Desfiinteaza Incheierea nr. __. data de Registratorul Sef din cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara si modifica, in intregime, incheierea nr. ___ data de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in sensul ca dispune respingerea cererii de notare in CF a procesului pornit de intimati, proces care formeaza obiectul dosarului nr. ___ aflat pe rolul Tribunalului.
Dispune radierea notarii in Cartea Funciara nr. __.., a litigiului care formeaza obiectul dosarului nr. ___aflat pe rolul Tribunalului.
Obliga intimatii, in solidar, sa achite contestatoarei suma de 256,30 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 21 martie 2011.

PRESEDINTE GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009