InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 5 din data de 04.04.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Amenzi | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr.
Sedinta publica de la 04
Completul compus din:
PRESEDINTE:
GREFIER: Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe petenta S.C. _ S.R.L., prin administrator SDR si pe intimata AFP, avand ca obiect plangere contraventionala.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
In baza art. 167 Cod procedura civila, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciindu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de propus, in baza art. 150 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si trece la judecarea cauzei in fond.

JUDECATORIA
DELIBERAND

Constata ca, prin plangerea contraventionala inregistrata sub dosar nr___., scutita de taxa de timbru, petenta S.C. _ S.R.L. in contradictoriu cu intimata AFP, a solicitat instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale in suma de 1.000 lei aplicata petentei prin procesul verbal de contraventie seria .. nr. _. incheiat de intimata, cu sanctiunea contraventionala a avertismentului.
In motivarea plangerii formulate, s-a aratat ca, pe de o parte, incepand cu data de 01.07.2009, societatea petenta si-a suspendat temporar activitatea pe o perioada de 3 ani, pana la data de 30.06.2012, in baza incheierii nr. _, astfel ca depunerea declaratiilor mentionate prin procesul verbal de contraventie, viza o perioada in care activitatea societatii era suspendata, astfel ca nu poate fi vorba despre vreo urmare constand in vreun prejudiciu cauzat prin nedepunerea declaratiilor mentionate. Pe de alta parte, s-a aratat ca, la data de 25.11.2010 au fost inregistrate toate declaratiile pentru care s-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale, respectiv declaratia 100 si 300 pentru luna iunie si declaratia 100 pentru luna septembrie, aratandu-se ca acest fapt face dovada bunei credinte a petentei. Fata de cele de mai sus, s-a apreciat ca, in mod eronat, agentul constatator a aplicat sanctiunea contraventionala a amenzii in cuantum de 1.000 lei, fara a tine cont de prevederile art. 5 alin. 5 din O.G. nr. 2/2001, actualizata, conform carora sanctiunea contraventionala trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite. S-a mai aratat ca, potrivit prevederilor art. 21 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama printre altele atat de urmarea produsa cat si de circumstantele personale ale contravenientului. S-a apreciat ca, in prezenta cauza, lipseste aceasta proportionalitate intre sanctiune si gradul de pericol social faptei si nu exista nicio urmare produsa prin nedepunerea acestor declaratii aferente unei perioade de suspendare a activitatii, motiv pentru care s-a solicitat inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului. S-a mai aratat ca societatea petenta are inregistrate la zi toate documentele contabile prevazute de legislatia fiscala in vigoare, inclusiv pe cele pentru care s-a aplicat sanctiunea contraventionala sus aratata, iar pe de alta parte, societatea petenta se afla la prima abatere contraventionala, nemaifiind sanctionata pana in prezent.
S-a invocat aplicarea prevederilor art. 242 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.
Intimata, legal citata, nu a formulat intampinare la dosarul cauzei si nu s-a pronuntat asupra plangerii contraventionale formulate de petenta.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, prin procesul verbal de contraventie seria ..  nr. __.. incheiat de intimata AFP, petenta S.C. _ S.R.L. a fost sanctionata contraventional cu o amenda de 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de art. 219 alin. 1 lit. b) si sanctionate de art. 219 alin. 2 lit. d) din Codul de Procedura Fiscala.
In sarcina petentei s-a retinut fapta de nedepunere a declaratiilor D100 si D300 pentru luna a 6-a si D100 pentru luna a 9-a din anul fiscal 2010.
Procesul verbal de contraventie nu a fost semnat de catre petenta, fiind incheiat in lipsa acesteia. Aceasta imprejurare nu a fost insa atestata de vreun martor semnatar al procesului verbal de contraventie. Petenta nu a invocat vreo vatamare ce i-ar fi fost pricinuita de acest viciu de forma al procesului verbal de contraventie.
Plangerea contraventionala a fost formulata in termenul legal de 15 zile, prevazut de art. 31 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.
Cu precizarile mai sus aratate, in legatura cu nesemnarea procesului verbal de catre petenta sau de vreun martor, instanta considera ca procesul verbal a fost intocmit cu respectarea conditiilor de forma prevazute de art. 15 si 16 din O.G. nr. 2/2001.
In ce priveste temeinicia procesului verbal de contraventie, instanta retine urmatoarele:
Potrivit prevederilor art. 219 alin. 1 lit. a) si b) din Codul de Procedura Fiscala, constituie contraventii urmatoarele fapte: a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni; b) neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume. Potrivit prevederilor art. 219 alin. 2 lit. d) din Codul de Procedura Fiscala, contraventiile prevazute la alin. 1 se sanctioneaza astfel: cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul savarsirii faptelor prevazute la alin. 1 lit. a), b), g)-m).
Prin Incheierea nr. ____.. pronuntata de Judecatorul Delegat la Oficiul Registrului Comertului, s-a dispus inscrierea in Registrul Comertului a mentiunii privind suspendarea temporara a activitatii societatii petente pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 01.07.2009 pana la data de 30.06.2012 (fila 6). Pe de alta parte, la mai putin de o saptamana de la incheierea procesului verbal de contraventie, respectiv la data de 25.11.2010, petenta a inregistrat la AFP declaratiile nedepuse anterior, mentionate in procesul verbal de contraventie (filele 9 - 12).
Instanta considera ca fapta petentei de a nu depune declaratiile mentionate prin procesul verbal de contraventie intruneste elementele constitutive pentru existenta contraventiei prevazute de art. 219 alin. 2 lit. d) coroborat cu art. 219 alin. 1 lit. b) din Codul de Procedura Fiscala, iar sanctiunea aplicata petentei pentru aceasta fapta reprezinta amenda minima speciala prevazuta de lege.
Raportat la faptul ca, la data constatarii faptei, societatea petenta avea suspendata activitatea, ceea ce denota o gravitate redusa a contraventiei, si raportat la faptul ca petenta a intrat rapid in legalitate, prin depunerea declaratiilor la AFP, ceea ce denota circumstante personale favorabile, instanta considera ca se impune inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea contraventionala a avertismentului.
Prin urmare, in baza art. 7 alin. 2 rap. la art. 21 alin. 3 coroborate cu prevederile art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, instanta va admite plangerea formulata de petent si va dispune inlocuirea amenzii contraventionale de 1.000 lei aplicata petentei prin procesul verbal de contraventie seria .. nr. ____. incheiat de intimata, cu sanctiunea contraventionala a avertismentului, constand, potrivit art. 7 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, in atentionarea scrisa a contravenientei asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale. Instanta urmeaza sa mentina celelalte dispozitii ale procesului verbal de contraventie.
Fara cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite plangerea contraventionala formulata de petenta S.C. _ S.R.L., cu sediul __. , in contradictoriu cu intimata AFP , cu sediul in ____.. si, in consecinta:
Dispune inlocuirea amenzii contraventionale de 1.000 lei aplicata petentei prin procesul verbal de contraventie seria ..  nr. ___ incheiat de intimata, cu sanctiunea contraventionala a avertismentului, constand in atentionarea scrisa a contravenientei asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale, si mentine celelalte dispozitii ale procesului verbal de contraventie.
Fara cheltuieli de judecata.
Definitiva. Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 4 aprilie 2011.

PRESEDINTE GREFIER

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi

MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004
Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010