InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

ordonanta presedintiala.

(Sentinta civila nr. 2707 din data de 17.03.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA
Dosar nr. ___/271/2011     SENTINTA CIVILA Nr. ___../2011

Sedinta publica din data de  17.03.2011
 
Completul constituit din:
PRESEDINTE: P.A.R.
                                                          GREFIER:         A.M.M. Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta C.F., domiciliata in ____., prin mandatar J.E., domiciliata in ____, in contradictoriu cu paratii C.L. si C.V., ambii domiciliati in ___.., avand ca obiect ordonanta presedintiala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta mandatara reclamantei, J.C., personal si asistata de avocat V.B., cu imputernicire avocatiala la dosar (fila 4), lipsa fiind paratii.
Procedura de citare este  legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, nu s-a solicitat judecarea in lipsa, dupa care:
Reprezentantul reclamantei, avocat V.B., depune la dosar timbru judiciar de 0,3 lei, reclamanta fiind citata cu aceasta mentiune pentru primul termen de judecata.
Instanta procedeaza la legitimarea numitei J.E., mandatara reclamantei C.F., aceasta legitimandu-se cu B.I. seria _. nr. _.
In temeiul art. 1591 alin. 4 C.proc.civ., instanta isi verifica din oficiu competenta constatand ca este competenta general in temeiul art. 581 alin. (2) C.proc.civ., material in temeiul art. 581 alin. (2) C.proc.civ. raportat la art. 1 pct. 1 C.proc.civ. si art. 2 pct. 1 lit. b C.proc.civ., precum si teritorial in temeiul art. 5 C.proc.civ. sa solutioneze prezenta cauza.
In baza art. 167 C.proc.civ. instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar de catre reclamanta, considerand-o legala, concludenta, verosimila si pertinenta solutionarii cauzei.
Reprezentantul reclamantei arata ca nu mai alte cereri de formulat si probe de administrat.
In baza art. 150 C.proc.civ. instanta constata cauza lamurita si, fata de solicitarea reprezentantului reclamantei, acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul reclamantei solicita admiterea cererii astfel cum a fost formulata, emiterea ordonantei presedintiale prin care sa se dispuna evacuarea paratilor din imobil si lasarea in deplina proprietate si posesie a terenului si a casei. De asemenea, solicita si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata. INSTANTA, Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 14.02.2011, sub nr. de dosar _../271/2011, reclamanta C.F., prin mandatar J.E., a solicitat instantei, in contradictoriu cu paratii C.L. si C.V., emiterea ordonantei presedintiale prin care sa se dispuna evacuarea paratilor  din imobilul  inscris in CF 641 L_,  compus din teren de sub nr. topo 297 si casa aferenta si lasarea in deplina proprietate, posesie si folosinta a acestor imobile.
In motivare, reclamanta a aratat ca paratii C.L. si C.V. i-au chemat in judecata pe numitii C.F. si C.F., in dosarul nr. _/1998 al Judecatoriei Oradea, iar prin sentinta civila nr. _./1998 instanta de judecata a dat castig de cauza petentilor C.L. si C.V..
 Reclamanta a mai precizat faptul ca sentinta mentionata anterior a fost atacata cu apel la Tribunalul Bihor, care a admis in parte apelul, dispunand prin decizia civila nr. _../A/1999 ca imobilul care in natura reprezinta casa de locuit si teren aferent, in suprafata de 2939 mp, inscris in CF nr. _. nr. topo 297 _., sa revina in proprietate apelantilor C.F. si C.F.
Decizia Tribunalului Bihor a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Oradea, care a mentinut in totalitate decizia Tribunalului, ca urmare a faptului ca  recurentii au renuntat la a mai sustine recursul formulat.
Reclamanta a mai precizat ca sentinta recurata a ramas irevocabila si a fost investita cu formula executorie la data de 29.05.2006.
Fata de cele de mai sus, reclamanta a solicitat punerea in executare a hotararii judecatoresti mentionate anterior. Totodata reclamanta a mai invederat faptul ca este o femeie in varsta, beneficiind de o pensie mica, motiv pentru care a solicitat evacuarea paratilor cat mai curand cu putinta.
In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 581 si art. 582 C.proc.civ.
In probatiune reclamanta a depus la dosar  inscrisuri, in copie: sentinta civila nr. __./19.05.1998 pronuntata de Judecatoria Oradea in dosarul nr. __../1998 (fila 7), decizia civila nr. ___/A/08.0.3.1999 pronuntata de Tribunalul Bihor in dosarul nr. __../1998 (fila 8), decizia civila nr. __../R/08.11.1999 pronuntata de Curtea de Apel Oradea in dosarul nr. ___../1999 (filele 9-10), procura judiciara (fila 11), procura speciala (fila 12).
Paratii, desi legal citati, nu au formulat intampinare in cauza si nu si-au exprimat pozitia procesuala fata de actiunea reclamantei.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine   urmatoarele:

Reclamanta C.F., prin actiunea de fata, solicita in esenta punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, respectiv a deciziei civile nr. __../A/08.03.1999 a Tribunalului Bihor.
Din interpretarea art. 581 C.proc.civ, rezulta ca procedura sumara a ordonantei presedintiale poate fi folosita daca sunt intrunite cumulativ trei conditii, respectiv urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului.
Pe de alta parte, Codul de Procedura Civila contine  dispozitii speciale privind punerea in executare, printre altele, a unei hotarari judecatoresti, in Cartea a V-a, "Despre executarea silita".
Potrivit art. 3711 alin. (1) C.proc.civ., "obligatia stabilita prin hotararea unei instante _ se aduce la indeplinire de bunavoie". Alin. (2) al aceluiasi articol prevede ca "in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita _, daca legea nu prevede altfel".
De asemenea, art. 3712 alin. (1) C.proc.civ. prevede faptul ca "pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in _ predarea unui bun sau a folosintei acestuia _".
Din analiza acestui text de lege, rezulta ca obligatiile stabilite in sarcina debitorului printr-o hotarare judecatoreasca se aduc la indeplinire prin procedura  executarii silite.
Fata de existenta procedurii executarii silite, ca o procedura speciala, pentru punerea in executare, printre altele, a unei hotarari judecatoresti, instanta apreciaza ca este inadmisibila o cerere de punere in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pe calea ordonantei presedintiale.
De altfel, urmarea unei astfel de cai nu este justificata nici raportat la conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale, respectiv urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului, insa aceste aspecte nu vor fi analizate de instanta, raportat la considerentele anterioare privind existenta unei proceduri legale speciale privind punerea in executare a hotararilor judecatoresti.
Pentru aceste motive, instanta constata ca actiunea reclamantei este inadmisibila si o va respinge ca atare.
Conform art. 274 alin. (1) C.proc.civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, reclamanta a cazut in pretentii, insa paratii nu au solicitat acordarea de cheltuieli de judecata. Totodata instanta constata ca cererea reclamantei, prin avocat, de obligare a paratilor la plata cheltuielilor de judecata, este nefondata, deoarece reclamanta a cazut in pretentii, motiv pentru care instanta va respinge si capatul de cerere privind obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge ca inadmisibila cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta C.F., domiciliata in ____., prin mandatar J.E., domiciliata in ____, in contradictoriu cu paratii C.L. si C.V., ambii domiciliati in ___...
Respinge cererea reclamantei privind obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 17.03.2011. PRESEDINTE,                                                                                    GREFIER, Red. P.A.R.
Dact. P.A.R./6ex/18.03.2011
Comunicari: 1 ex sentinta - cu reclamanta C.F./18.03.2011
                        1 ex. sentinta - cu mandatara reclamantei, J.E./18.03.2011
        1 ex sentinta - cu parata C.L./18.03.2011
                        1 ex. sentinta - cu paratul C.V./18.03.2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009