InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

sechestru judiciar.

(Sentinta civila nr. 4361 din data de 09.06.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Sechestru. Confiscare speciala | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA
Dosar nr. ___/271/2011     INCHEIEREA CIVILA Nr___/2011

Sedinta publica din data de  09.06.2011

Completul constituit din:

PRESEDINTE: P.A.R.
                                                          GREFIER:        A.M.M.
Pe rol judecarea cauzei civile formulata de reclamantul  N.G., cu domiciliul in ___.., judetul Bihor in contradictoriu cu paratii M.A. si M.K., ambii cu domiciliul in localitatea Cetariu nr. 83, judetul Bihor, avand ca obiect sechestru judiciar.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Reprezentanta reclamantului depune la dosar copie CF _. Cetariu,  copie CF ___ Cetariu si copie CF ___ Cetariu, in extenso actualizate la zi, si face o precizare orala a actiunii, in sensul ca solicita instituirea sechestrului judiciar asupra unei parti din suprafata terenului cuprins in CF __.., respectiv suprafata de 1638,5 mp. Arata ca suprafata totala  de 3611 mp se imparte  intre reclamant si sora acestuia, dupa care se scade suprafata de 167 mp, care arata ca a fost cumparata de catre reclamant si inscrisa in CF, ramanand astfel suprafata de 1638,5 mp.
De asemenea, solicita ca baza bunului sa fie incredintata reclamantului.
Reprezentanta reclamantului  arata ca nu mai are alte cereri de formulat sau probe de propus si solicita cuvantul pe fond.
In temeiul art. 167 C.proc.civ. instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile de depuse de reclamant la dosar.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de propus, in baza art. 150 C.proc.civ. instanta constata cauza lamurita, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentanta reclamantului solicita admiterea cererii astfel cum a fost precizata, iar paza  bunului sa-i fie incredintata reclamantului. De asemenea, nu solicita obligarea paratilor la plata de cheltuieli de judecata. JUDECATORIA, Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:
   Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 08.03.2011, ulterior precizata, reclamantul N.G. in contradictoriu cu paratii M.A. si M.K., a solicitat instantei instituirea sechestrului judiciar asupra bunului imobil ce formeaza obiectul dosarului nr. ___./271/2011 al Judecatoriei Oradea, constand in teren intravilan situat in localitatea Cetariu inscris in CF nr. __ nr. top. __./1, precizand ca aceasta masura este necesara pentru conservarea dreptului sau de proprietate. Totodata reclamantul a solicitat ca paza bunului sa ii fie incredintata, el fiind de altfel si posesorul actual al terenului.
In drept reclamantul a invocat dispozitiile art. 598-601 C.proc.civ.
In probatiune reclamantul a depus urmatoarele inscrisuri, in xerocopie: extrase coli CF (filele 12-14, 18, 30-34), carte identitate reclamant (fila 15), schita de dezmembrare (fila 16), contract de intretinere (fila 17), titlu de proprietate (fila 19), contract vanzare-cumparare in limba romana si limba maghiara (filele 20-21), contract vanzare-cumparare sub semnatura privata (fila 22), cerere de chemare in judecata privind rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare (filele 23-25).

Paratii M.A. si M.K., desi legal citati, nu au formulat intampinare si nu s-au prezentat in instanta pentru a-si sustine pozitia procesuala.

Instanta a incuviintat pentru reclamant proba cu inscrisurile depuse la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Conform dispozitiilor art. 598-601 C.proc.civ., sechestrul judiciar consta in indisponibilizarea de catre instanta sesizata cu judecarea cererii principale, la cererea persoanei interesate, a unor bunuri mobile si imobile apartinand unei alte persoane, daca aceasta masura este necesara pentru conservarea dreptului respectiv. Totodata art. 598 alin. (1) din acelasi act normativ prevede ca o conditie de admisibilitate a acestei actiuni este existenta unui proces asupra proprietatii sau a altui drept real principal, asupra posesiunii unui bun mobil sau imobil, ori asupra folosintei sau administrarii unui bun proprietate comuna.
          Din interpretarea dispozitiilor sus mentionate, instanta retine ca pentru admisibilitatea unei cereri de sechestru judiciar este necesara indeplinirea mai multor conditii expres prevazute de lege.
Potrivit art. 598 alin. (1) C.proc.civ., conditiile de admisibilitate necesare pentru a se putea institui masura sechestrului judiciar sunt: existenta unui proces asupra proprietatii sau a altui drept real principal, asupra posesiunii unui bun mobil sau imobil, ori asupra folosintei sau administrarii unui bun proprietate comuna, precum si dovedirea de catre reclamant a faptului ca luarea masurii sechestrului judiciar este necesara pentru conservarea dreptului respectiv.
           Din inscrisurile depuse la dosar in prezenta cauza nu rezulta indeplinirea celor doua conditii enuntate mai sus.
Actiunea promovata de reclamantul N.G. in dosarul nr.  __../271/2011 al Judecatoriei Oradea nu se incadreaza in nici una din ipotezele avute in vedere de prevederile legale mai sus mentionate, reclamantul neinvocand pentru sine un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului cu privire la care se solicita a se dispune instituirea sechestrului judiciar, ci  solicitand sa obtina rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare sub semnatura privata incheiat de catre el, in calitate de cumparator, in contradictoriu cu paratii din prezenta cauza, in calitate de vanzatori, cu privire la imobilul situat in ___., inscris in CF nr. __., nr. top. ___./1, pentru a-si putea apoi valorifica  un eventual drept de creanta fata de parati.
In ceea ce priveste cea de a doua conditie de admisibilitate, prevazuta de textul de lege, respectiv dovedirea de catre reclamant a faptului ca luarea masurii sechestrului judiciar este necesara pentru conservarea dreptului respectiv, instanta retine urmatoarele:
Conform art. 1169 C.civ., cel care face o cerere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.
Astfel, partea care solicita luarea acestei masuri asiguratorii este obligata sa dovedeasca necesitatea masurii, necesitatea infiintarii sechestrului judiciar putand rezulta din pericolul de degradare, instrainare sau risipire a bunurilor, din proasta administrare a acestora etc.
Din actele dosarului, instanta retine ca reclamantul nu a facut in vreun fel dovada faptului ca luarea masurii sechestrului judiciar este necesara pentru conservarea dreptului respectiv, respectiv nu a facut dovada unui eventual pericol de instrainare a bunului.
Totodata instanta retine ca in speta nu se poate retine nici incidenta vreuneia din ipotezele avute in vedere de art. 599 Cod procedura civila, care sa indreptateasca, in conditiile prevazute de lege, instituirea acestei masuri asiguratorii.

Fata de cele de mai sus, constatand ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 598 alin. (1) C.proc.civ. pentru instituirea masurii sechestrului judiciar, nici cazurile prevazute de art. 599 C.proc.civ., instanta urmeaza sa respinga cererea formulata de reclamantul N.G. in contradictoriu cu paratii M.A. si M.K., ca nefondata.
Totodata instanta retine faptul ca o astfel de cerere poate fi reiterata daca s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la solutionarea primei cereri.
Instanta va lua act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Respinge cererea de instituire a sechestrului judiciar formulata de reclamantul  N.G., cu domiciliul in ____. in contradictoriu cu paratii M.A. si M.K.  ambii cu domiciliul in ____...
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de  recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
      Pronuntata in sedinta publica azi, 09.06.2011.   PRESEDINTE,                                                        GREFIER,   
       
     
Red. P.A.R.
Dact. P.A.R./5ex/10.06.2011
Comunicari: 1 ex incheiere cu reclamantul N.G./14.06.2011
                        1 ex incheiere cu paratul M.A./14.06.2011
                        1 ex incheiere cu parata M.K./14.06.2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Sechestru. Confiscare speciala

Masuri asiguratorii - Rezolutie nr. 3/I din data de 28.11.2012
Citarea partilor in recurs - Decizie nr. 383/R din data de 21.09.2004
Inmatricularea unui vehicul nu este posibila in situatia in care bunul este sechestrat pentru obligatii fiscale ale proprietarului anterior - Decizie nr. 5494 din data de 08.11.2013
Sechestru asigurator instituit asupra bunurilor partii responsabile civilmente. Mentinerea acestuia. - Decizie nr. 604 din data de 13.10.2009
Sechestru asigurator. Neindeplinirea conditiei exigibilitatii - Decizie nr. 612 din data de 25.09.2009
Capat de cerere prin care se solicita instituirea sechestrului asigurator. Admisibilitatea notarii in cartea funciara. - Decizie nr. 455 din data de 05.12.2008
Sechestru asigurator in materie comerciala - Decizie nr. 485 din data de 05.10.2007
Aplicarea sechestrului asigurator in materie comerciala asupra bunurilor imobile - Decizie nr. 536 din data de 26.10.2007
PLANGERE INTEMEIATA PE DISPOZITIILE ART.168 CPP.INADMISIBILITATE - Decizie nr. 559 din data de 23.09.2008
Sechestru judiciar. Inadmisibilitate. Actiunea avand ca obiect rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare are caracterul unei actiuni personale, obiectul litigiului astfel dedus judecatii consta in valorificarea unui drept de creanta si... - Hotarare nr. incheiere/06.01.2009 din data de 21.09.2009
Sechestru asigurator in materie comerciala . Cautiune. Obligativitate. Norme incidente. - Hotarare nr. 0 din data de 11.12.2006
sechestru asigurator - Sentinta civila nr. 144 C din data de 12.02.2016
Cerere de infiintare a sechestrului asigurator formulata in temeiul articolului 141 din Legea nr. 85/2006. Calitate procesuala activa. - Decizie nr. 785 din data de 10.05.2016
Sechestru asigurator. Lipsa unor bunuri mobile sau imobile asupra carora sa se instituie, in concret respectiva masura asiguratorie - Decizie nr. 666A din data de 30.04.2015
Confiscare speciala. Bunuri care nu se gasesc. - Decizie nr. 1102/R din data de 29.05.2012
Plangere impotriva masurii sechestrului asigurator luata de procuror. - Decizie nr. 899 din data de 07.05.2012
Sechestru asigurator. Necercetarea cererii modificatoare. - Decizie nr. 2162 din data de 04.12.2012
Instituirea sechestrului asigurator este condi?ionata de exigibilitatea crean?ei. - Decizie nr. 646 din data de 26.05.2011
Sechestru asigurator. Invocarea de catre creditor a unei creante nescadente. - Decizie nr. 1498 din data de 18.10.2011
Sechestru asigurator. Existenta unor creante certe si exigibile. - Decizie nr. 498 din data de 21.03.2011