InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

suspendare executare silita

(Sentinta civila nr. 1094 din data de 09.05.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Suspendare a executarii | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

Incheiere civila  Nr.
Sedinta publica de la 09 Mai 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE LD
Grefier FAS Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petenta SC V SRL si pe intimatii GFB si DGFPB  prin AFPO, avand ca obiect suspendare executare silita.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta partile.
Procedura de citare este legal indeplinita prin necitarea partilor.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica de la 02.05.2011, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, parte integranta din prezenta hotarare cand, instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 09.05.2011, cand, in aceeasi compunere, a hotarat urmatoarele:

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul JO la data de 20.01.2011 sub dosar nr.  ___/271/2011, petentul - contestator SC V  SRL a solicitat instantei in contradictoriu cu intimatii G F B  si DGFP B prin A F P O , suspendarea executarii silite a deciziei de instituire a masurilor asiguratorii sub nr. ____/18.01.2011 pana la solutionarea contestatiei la executare din dosarul nr. __./271/2011 al JO
In motivare,  contestatorul arata ca i s-a comunicat prin decizia de instituire a masurilor asiguratorii emisa de GFB ca ar avea obligatii de plata in cuantum de 164436 lei, si intrucat exista pericolul sustragerii de la plata si instrainarii bunurilor societatii contestatoare s-a dispus de catre intimata instituirea sechestrului asigurator. Contestatoarea - petenta mai arata ca decizia prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurator nu cuprinde motivele care sa justifice luarea acestei masuri, intimata retinand doar ca ar exista suspiciunea sustragerii de la plata obligatiilor stabilite suplimentar fara a indica in mod concret elementele  care sa ateste ca este intemeiata aceasta suspiciune. Contestatoarea - petenta mai arata ca se impune suspendarea acestei masuri pentru a preintampina prejudicii inutile contestatoarei
In drept, contestatorul a invocat prevederile art. 403 C.proc. civ..
In probatiune, contestatoarea a depus la dosar, decizia de instituire a masurilor asiguratorii emisa la data de 18.01.2011, si procesul verbal de sechestru asigurator din data de 18.01.2011.
Cererea este legal timbrata.
Intimata GFB a depus intampinare prin care solicita respingerea ca netemeinica si nefondata a cererii de suspendare. Intimata invoca exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare provizorie a executarii deciziei de instituire a sechestrului asigurator, intrucat aceasta nu este un act de executare silita, astfel ca prevederile legale privind suspendarea executarii silite nefiind aplicabile. Pe fondul cauzei, intimata arata ca este abilitata sa constate acte si fapte care au ca efect evaziunea fiscala si sa dispuna luarea masurilor asiguratorii cand exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa-si risipeasca averea, suspiciunile sale rezultand in speta din nepunerea la dispozitia ei a documentelor financiar contabile de catre contestatoare. Masura a fost instituita pentru ca societatea contestatoare sa-si indeplineasca obligatia legala de a achita TVA aferent tranzactiei. Intimata mai arata ca contestatoarea face confuzie intre sechestrul asigurator si sechestrul executional, masura asiguratorie  fiind luata inainte de emiterea unui titlu de creanta.
Intimatele DGFP B prin AFP O desi legal citate, nu au depus intampinare si nu s-au prezentat in instanta pentru a-si formula punctul de vedere cu privire la cererea petentei.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar.
Instanta a unit exceptia cu fondul si a ramas in pronuntare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt,
La data de 18.01.2011, intimata GFB  a emis in temeiul art. 129 al. 4 din OG nr. 92/2003 Decizia de instituirea a masurilor asiguratoriii nr. ___.., constatand ca prin actul administrativ fiscal nr. __../18.01.2011 contestatoarea - petenta are obligatii fiscale de 164436 lei constand in TVA in cuantum de 98662 lei si Impozit pe profit  de 65774 lei. In temeiul art. 129 al. 2 din OG nr. 92/2003, constatandu-se existenta pericolului ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, s-a dispus luarea masurii asiguratorii , sechestru asigurator asupra cantitatii de 22 tone de zahar aflat la PTF B. Motivarea luarii acestei masuri a fost ca prin nota de constatare nr. ___../18.01.2011 exista achizitii intracomunitare nedeclarate in valoare de 373720 lei.
Prin Procesul verbal de sechestru asigurator pentru bunuri mobile nr. ___./18.01.2011 intimata DGFP B , prin AFPO a aplicat sechestrul asigurator dispus de intimata GFB, depozitat in custodia SC GG SRL din  localitatea B.
In drept, spetei de fata ii sunt aplicabile dispozitiile OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala si dispozitiile art. 403 al. 1 si urm. din C.proc.civila.
Asupra exceptiei inadmisibilitatii invocata de intimata GFB, instanta urmeaza a o respinge ca neintemeiata pentru urmatoarele motive:
In temeiul art. 129 al. 11 din OG nr. 92/2003 "impotriva actelor prin care se dispun si se duc la indeplinire masurile asiguratorii cel interesat poate face contestatie in conformitate cu prevederile art. 172", , in timp ce art. 172 al. 1 si 2 din OG 92/2003 prevad ca se poate face contestatie la executare , nefiind aplicabile dispozitiile privind suspendarea provizorie a executarii silite prin ordonanta presedintiala prev. de art. 403 al. 4 din C.p.c.
Fata de aceste prevederi, instanta retine ca impotriva masurii asiguratorii dispuse de intimata Garda Financiara Bihor si pusa in aplicare de Administratia Finantelor Publice Oradea contestatoarea intimata poate face contestatie la executare ceea ce a si facut in dosarul nr. __../271/2011 al Judecatoriei Oradea. Prevederile legii speciale , respectiv OG nr. 92/2003 se completeaza cu dispozitiile C.p.c. - legea generala in materia executarii silite. Cum legea speciala impune expres ca prevederile art. 403 al. 4 C.p.c. nu sunt aplicabile in aceste cazuri, per a contrario restul prevederilor din legea generala au aplicabilitate, respectiv dispozitiile art. 403 al. 1 C.p.c. In aceste conditii cererea de suspendare a executarii silite a deciziei de instituire a masurilor asiguratorii este admisibila in temeiul art. 403 al. 1 C.p.c.
Pe fondul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Potrivit art. 403 alin. 1 C.pr.civ., "Pana la solutionarea contestatiei la executare [_], instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta [_]".
Din analiza acestui text de lege, rezulta ca, pentru admisibilitatea unei asemenea cereri, este obligatoriu sa fie indeplinite doua conditii cu caracter procedural, si anume: conditia existentei unei contestatii la executare in curs de solutionare pe rolul instantei si a platii unei cautiuni.
Prima conditie pentru admisibilitatea unei cereri de suspendare a executarii silite, respectiv existenta unei contestatii la executare pe rolul instantei, este indeplinita. Astfel, pe rolul instantei a fost inregistrata contestatia la executare in dosarul nr.       .
Cu privire la a doua conditie, respectiv plata unei cautiuni, instanta constata ca s-a facut de catre contestator dovada indeplinirii obligatiei achitarii acesteia in cuantumul de 5900 lei, prin recipisa de consemnare nr. 573044/1 din data de 21.03.2011.
Asupra fondului cererii instanta retine ca obligatia de plata a petentei a fost stabilita prin actul administrativ fiscal nr. __.. din data de 18.01.2011, stabilindu-se in sarcina ei obligatii fiscale in cuantum de 164436 lei, obligatii a caror legalitate nu poate fi analizata in cauza de fata. Asupra legalitatii lor instanta se va pronunta in cadrul contestatiei la executare. In speta de fata, instanta trebuie sa analizeze masura sechestrului dispusa de GFB, prin Decizia de instituire a sechestrului asigurator nr. _../18.01.2011.
Instanta constata ca prin procesul verbal de sechestru asigurator nr. ___../18.01.2011, aceasta masura a fost dusa la indeplinire, aplicandu-se sechestrul asigurator asupra bunurilor petentei, respectiv asupra cantitatii de 22 tone de zahar.
In aceste conditii prezenta cerere a ramas fara obiect, deoarece, masura suspendarii executarii produce efecte doar pentru viitor, neavand nici o inraurire asupra actelor de executare deja indeplinite. Ridicarea sechestrului este o alta cerere care se poate face in conditiile prevazute de lege si nu se poate dispune, nici nu s-a cerut de altfel, in cadrul suspendarii la executare.
Pe cale de consecinta, instanta va respinge in temeiul art. 403 al. 3 C.p.c. cererea de suspendare a executarii silite.
Instanta ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Respinge cererea de suspendare a executarii silite formulata de petentul SC v SRL, cu sediul ___ in contradictoriu cu intimatii GFB, cu sediul in ___.. si DGFP Bihor, prin AFPO, cu sediul in __
Instanta ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din data de 09 mai 2011
  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a executarii

Concursul de infrac?iuni .Anularea suspendarii executarii pedepsei. Contopirea pedepselor. - Sentinta penala nr. 404 din data de 21.06.2012
Revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul neexecutarii obligatiilor civile .stabilite prin hotararea de condamnare - Sentinta penala nr. 167 din data de 08.09.2010
Revocarea suspendarii sub supraveghere - Sentinta penala nr. 30 din data de 25.02.2009
Atata timp cat inculpatii au fost obligati in solidar la despagubirea partii civile, iar banii obtinuti de inculpati din vanzarea bunurilor sustrase servesc la despagubirea acesteia nu se poate dispune si confiscarea acestora - cu atat mai mult in solida - Decizie nr. 551/R din data de 24.07.2013
Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii din cauza nerespectarii masurilor de supraveghere impuse de art. 863 alin. 1 lit. a din Codul penal din 1969. - Decizie nr. 369 din data de 16.06.2014
Suspendarea executarii actului administrativ - Decizie de imputare. Neindeplinirea cerintelor art.14 din Legea nr.554/2004. - Decizie nr. 7466 din data de 10.07.2013
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 554/2004 cu privire la punerea in executare a unei hotarari judecatoresti executorii prin care s-a dispus suspendarea vremelnica a executarii unui act administrativ. - Decizie nr. 3282 din data de 03.04.2013
Anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Tehnica de contopire. - Decizie nr. 511 din data de 09.04.2012
Dispozitie emisa de Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Hunedoara prin care s-a dispus suspendarea acordarii drepturilor banesti. Conditii indeplinite pentru suspendarea executarii actului administr... - Decizie nr. 1737 din data de 28.03.2012
Cerere de suspendare a executarii actului administrativ. Procedura de solutionare a cererii. - Decizie nr. 2290 din data de 17.11.2010
Suspendarea executarii actului administrativ. Conditii. - Decizie nr. 501 din data de 23.04.2008
Suspendarea efectelor executorii ale actului administrativ pana la solutionarea actiunii - Decizie nr. 2003 din data de 03.10.2005
Domeniul achizitiilor publice. - Decizie nr. 1840 din data de 05.09.2005
Creanta apartinand AVAS. Cerere de suspendare a executarii. Instanta competenta. - Decizie nr. 591 din data de 15.10.2004
- Sentinta civila nr. 3445 din data de 30.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 802 din data de 14.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 546 din data de 10.03.2010
Revocare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 1187 din data de 09.06.2010
Anulare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 786 din data de 14.04.2010
- Sentinta civila nr. 3825 din data de 07.07.2008