InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Revocare suspendare executare sub supraveghere

(Sentinta penala nr. 1187 din data de 09.06.2010 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti)

Domeniu Suspendare a executarii | Dosare Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

    R O M A N I A
JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI-SECTIA PENALA

DOSAR NR. ..........................

Sentinta penala nr. ...............
                          SEDINTA PUBLICA DE LA ................................
  INSTANTA CONSTITUITA DIN:
 PRESEDINTE:  ..............................
   GREFIER:      .................................

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a fost reprezentat de procuror ............................
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe intimatul ........................, avand ca obiect revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns intimatul, personal si asistat de aparator din oficiu ........................, cu delegatie pentru asistenta judiciara obligatorie aflata la fila 32 din dosar.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care intimatul, prin aparator din oficiu, depune la dosar traducerea din limba spaniola a contractului de munca depus la termenul anterior, concluzii scrise si copie de pe certificatul de deces al mamei.
Instanta incuviinteaza pentru intimat proba cu inscrisurile depuse la acest termen, conform art. 67 C.p.p.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in dezbateri.
     Reprezentantul Ministerului Public solicita admiterea sesizarii Biroului Executari Penale si revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. ............... a Judecatoriei Sector 4 Bucuresti. La data de .................. intimatului i-a fost adus la cunostinta si a semnat planul de supraveghere, insa de la acea data nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti si nici nu a incunostiintat pe nimeni despre intentia sa de a parasi teritoriul tarii pentru a lucra in ......... De asemenea, de la momentul revenirii in tara, nu a mai luat legatura cu persoana desemnata cu supravegherea sa pentru a-si reglementa situatia, desi ar fi trebuit sa fie primul interesat sa depuna diligente in vederea respectarii masurilor de supraveghere. Fata de aceste aspecte, solicita in baza art. 864 C.p. admiterea sesizarii, cheltuielile judiciare urmand sa ramana in sarcina statului.
     Aparatorul din oficiu al intimatului arata ca acesta nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune din motive intemeiate, fiind constrans sa plece in strainatate. Arata ca dupa momentul condamnarii a fost dat afara de la locul de munca si avand in vedere ca singurul venit al familiei era cel al tatalui, in cuantum de 600 lei, total insuficient pentru acoperirea nevoilor zilnice, intimatul a ales sa plece in .......... pentru a munci. Nu a anuntat Serviciul de Probatiune despre intentia sa, tocmai din teama de a nu i se interzice sa paraseasca teritoriul tarii. Arata ca intimatul nu este cunoscut cu antecedente penale, are o varsta de 20 de ani, prezinta si o usoara lipsa de discernamant, fiind mai apatic si foarte afectat de decesul mamei sale. Considera ca eventuala revocare a suspendarii sub supraveghere si aplicarea pedepsei inchisorii ar fi o masura cu consecinte negative asupra conduitei si persoanei intimatului, probabil ireparabile. Solicita respingerea cererii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, instanta avand si posibilitatea prelungirii termenului de incercare cu cel mult trei ani, daca apreciaza ca intimatul nu a respectat cu rea-credinta masurile de supraveghere.
     Intimatul, personal, arata ca regreta faptul ca a ajuns in aceasta situatie, insa a fost nevoit sa plece din tara pentru a munci.
     
    I N S T A N T A

     La data de ..............., Biroul executari penale al Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti a formulat cerere de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, cu privire la pedeapsa de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului ..................... prin sentinta penala nr................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul nr. ....................
     In motivarea cererii se arata ca la data ............. sentinta a fost pusa in executare - in sensul ca s-a emis adresa la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru luarea masurilor legale de supraveghere.
La data de ................ Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu adresa nr. ......................., a sesizat instanta cu privire la incalcarea de catre inculpat a masurilor de supraveghere prev. de art. 863 al. 1 lit. a si d C.p.; se mentioneaza ca la .............. condamnatul s-a prezentat la sediul  Serviciului de Probatiune unde i s-a inmanat procesul verbal si a luat la cunostinta de masurile de supraveghere si consecintele nerespectarii lor; se precizeaza ca din acea data .......................... nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probatiune, iar in urma demersurilor facute de consilierul de probatiune responsabil de caz in colaborare cu agentii Sectiei 16 Politie a reiesit faptul ca acesta a parasit domiciliul tatalui sau si nu a mai putut fi contactat.
La data de ................. Biroul executari penale a emis adresa catre Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru a comunica daca cel in cauza figureaza incarcerat in reteaua ANP, catre Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti pentru a comunica daca  figureaza incarcerat in arestul DGPMB, catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor in vederea comunicarii actualului domiciliu al celui in cauza si, respectiv, catre adresa de domiciliu.
     Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti a comunicat la data de ................ cu adresa nr. .......................... "numitul ....................... nu figureaza incarcerat in baza de date a Serviciului de  Paza si Supraveghere, subordinea sectiilor de politie din cadrul DGPMB si IPJ-urile din tara".
      Administratia Nationala a Penitenciarelor a comunicat la data de ................ cu adresa nr. ................. numitul ........................... nu figureaza incarcerat in unitatile subordonate ANP.
     Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor cu adresa nr. ............................. a comunicat: "numitul .......................... figureaza inregistrat cu domiciliul in ..............................................; pana in prezent cel in cauza nu a solicitat organelor competente schimbarea domiciliului sau acordarea vizei de resedinta la o noua adresa".
            La ......................, adresa emisa la domiciliu, prin agent procedural, s-a restituit cu mentiunea "am lasat actul in cutia postala; nu a raspuns nimeni cand am sunat".
     Analizand cererea, instanta retine ca prin sentinta penala nr. ....................... pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul nr. ......................, definitiva prin neapelare la data de ...................., inculpatul ........................... a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art.208 alin.1, 4 - 209 alin.1 lit.e, g, i C.pen. (fapta din .................).
     De asemenea, inculpatul .......................... a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. de art.86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 (fapta din ..................).
     In baza art.33 lit.a-34 lit.b C.pen. au fost contopite pedepsele stabilite si s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
     In baza art.861  alin.1, 2 C.pen. cu referire la art.71 alin. ultim C.pen., s-a dispus suspendarea sub supravegherea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti a executarii pedepsei principale si a celei accesorii pe un termen de incercare de 5 (cinci) ani, stabilit potrivit art.862 C.pen.
      In baza art.863 alin.1 C.pen., s-a impus inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti la datele fixate de acesta din urma; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta. Datele prevazute la literele b) - d) se comunica Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
In baza art.359 C.pr.pen., instanta a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.864 C.pen. privind cauzele care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
     Conform art.447 alin.1 C.pr.pen., "asupra revocarii sau anularii suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute in art.83 ori in art.85 din Codul penal sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere prevazuta in art.864 ori in art.865 din Codul penal se pronunta, din oficiu sau la sesizarea procurorului, instanta care judeca ori a judecat in prima instanta infractiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea".
     Potrivit art.864 alin.2 C.pen., "daca cel condamnat nu indeplineste, cu rea-credinta, masurile de supraveghere prevazute de lege ori obligatiile stabilite de instanta, aceasta revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dispunand executarea in intregime a pedepsei".
     Din actele dosarului rezulta ca ........................ nu a indeplinit, cu rea-credinta, masurile de supraveghere prevazute de lege.
     Astfel, din actele dosarului rezulta ca .......................... a fost instiintat in scopul prezentarii la data de ................... la sediul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru inceperea procesului de supraveghere prin trimiterea unei notificari (nr.........................).
     Deoarece acesta nu s-a prezentat la data stabilita, Serviciul de Probatiune a solicitat colaborarea Sectiei 16 Politie prin adresa nr......................... pentru inmanarea notificarii nr..........................., prin care s-a stabilit .............. ca fiind data urmatoarei intrevederi.
     La data de .............. condamnatul .................... s-a prezentat la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti insotit de tatal sau, cand i s-a explicat si inmanat procesul-verbal, stabilindu-se urmatoarea intrevedere la data de .................., pentru intocmirea si prezentarea planului de supraveghere.
     ........................ nu s-a mai prezentat de la acea data la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.
     Desi s-a incercat contactarea acestuia si a tatalui sau la numerele de telefon lasate, acestia nu au raspuns.
     La data de .................. prin adresa nr...................... s-a solicitat din nou colaborarea Sectiei 16 Politie, in scopul de a se deplasa la domiciliul condamnatului si de a-i inmana un avertisment, nr..............................
     Prin adresa nr.................... trimisa de Sectia 16 Politie s-a adus la cunostinta ca la data de ................. agentul sef ................ s-a deplasat la adresa condamnatului, unde a luat legatura cu tatal acestuia, ..................., care a declarat ca fiul sau este plecat de la domiciliu de circa o luna de zile, i-a furat masina si nu mai stie nimic de el.
     La data de ............... consilierii de probatiune s-au deplasat la adresa condamnatului dar nu au gasit nicio persoana.
     
     Se observa incalcarea cu rea-credinta de catre ..................... a masurilor de supraveghere prevazute de art.863 alin.1 lit.a-d C.pen.
     In fata instantei, acesta a precizat de altfel ca nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune decat o singura data (cea mentionata mai sus) si ca de la acel moment nu s-a mai deplasat la aceasta institutie.
     ................... a depus la dosar un contract de munca tradus din limba spaniola, incheiat la data de ................, sustinand ca si-a cautat un loc de munca si a primit o oferta din ..........., dar nu si-a anuntat plecarea din tara intrucat ii era teama ca Serviciul de Probatiune sa ii interzica sa plece.
     Argumentele prezentate instantei sunt vadit nefondate si denota inca o data reaua-credinta a condamnatului ....................., avand in vedere ca:
     - acesta recunoaste practic incalcarea masurilor de supraveghere prevazute de art.863 alin.1 lit.a-d C.pen.;
     - recunoaste ca nu s-a prezentat decat o singura data la Serviciul de Probatiune;
     - contractul de munca este incheiat in luna decembrie 2009, or pana la acel moment condamnatul se afla in tara si a avut la dispozitie un interval de timp de cateva luni de zile pentru a se putea prezenta la sediul Serviciului de Probatiune;
     - este absurda sustinerea ca Serviciul de Probatiune i-ar fi putut interzice sa plece din tara, intrucat obligatia condamnatului era numai aceea de a anunta orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea. Practic, obligatia sa era numai de a anunta plecarea, intrucat persoanelor condamnate la o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere nu le este interzisa parasirea tarii.
     Fata de aceste considerente, instanta va admite sesizarea Biroului executari penale, in baza art.447 alin.1 Cod procedura penala rap. la art.864 alin.2 Cod penal.
     Va revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere dispusa prin sentinta penala nr. ................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul nr. ...................
     Va dispune executarea pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului ........................ prin sentinta penala nr. .................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in regim de detentie, cu aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului. Onorariul pentru asistenta juridica din oficiu se va plati conform Protocolului incheiat intre Ministerul Justitiei si UNBR.
     
            PENTRU ACESTE MOTIVE
             IN NUMELE LEGII
         HOTARASTE:
     
     In baza art.447 alin.1 Cod procedura penala rap. la art.864 alin.2 Cod penal admite sesizarea Biroului executari penale.
     Revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere dispusa prin sentinta penala nr. ............... pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul nr. ..................
     Dispune executarea pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului ....................... (fiul lui ...................., nascut la ............. in ............., CNP ..............., domiciliat in ......................) prin sentinta penala nr. .................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in regim de detentie, cu aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.
     Onorariul pentru asistenta juridica din oficiu se plateste conform Protocolului incheiat intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi, .............

          PRESEDINTE                                                                GREFIER
................................... .............................................
      Red.Dact/M.C./4 ex./21.06.2010



5


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a executarii

Concursul de infrac?iuni .Anularea suspendarii executarii pedepsei. Contopirea pedepselor. - Sentinta penala nr. 404 din data de 21.06.2012
Revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul neexecutarii obligatiilor civile .stabilite prin hotararea de condamnare - Sentinta penala nr. 167 din data de 08.09.2010
Revocarea suspendarii sub supraveghere - Sentinta penala nr. 30 din data de 25.02.2009
Atata timp cat inculpatii au fost obligati in solidar la despagubirea partii civile, iar banii obtinuti de inculpati din vanzarea bunurilor sustrase servesc la despagubirea acesteia nu se poate dispune si confiscarea acestora - cu atat mai mult in solida - Decizie nr. 551/R din data de 24.07.2013
Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii din cauza nerespectarii masurilor de supraveghere impuse de art. 863 alin. 1 lit. a din Codul penal din 1969. - Decizie nr. 369 din data de 16.06.2014
Suspendarea executarii actului administrativ - Decizie de imputare. Neindeplinirea cerintelor art.14 din Legea nr.554/2004. - Decizie nr. 7466 din data de 10.07.2013
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 554/2004 cu privire la punerea in executare a unei hotarari judecatoresti executorii prin care s-a dispus suspendarea vremelnica a executarii unui act administrativ. - Decizie nr. 3282 din data de 03.04.2013
Anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Tehnica de contopire. - Decizie nr. 511 din data de 09.04.2012
Dispozitie emisa de Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Hunedoara prin care s-a dispus suspendarea acordarii drepturilor banesti. Conditii indeplinite pentru suspendarea executarii actului administr... - Decizie nr. 1737 din data de 28.03.2012
Cerere de suspendare a executarii actului administrativ. Procedura de solutionare a cererii. - Decizie nr. 2290 din data de 17.11.2010
Suspendarea executarii actului administrativ. Conditii. - Decizie nr. 501 din data de 23.04.2008
Suspendarea efectelor executorii ale actului administrativ pana la solutionarea actiunii - Decizie nr. 2003 din data de 03.10.2005
Domeniul achizitiilor publice. - Decizie nr. 1840 din data de 05.09.2005
Creanta apartinand AVAS. Cerere de suspendare a executarii. Instanta competenta. - Decizie nr. 591 din data de 15.10.2004
anulare act - Hotarare nr. **** din data de 25.06.2015
ordonanta presedintiala exercitare autorit parinteasca si stabilire locuinta minori - Hotarare nr. **** din data de 25.02.2015
ordonanta presedintiala modificare program vizita si obligatie de a face - Hotarare nr. **** din data de 06.02.2015
partaj bunuri comune - Hotarare nr. **** din data de 12.10.2015
plangere contraventionala - circulatie - Hotarare nr. **** din data de 18.05.2015
act in constatare clauze abuzive, lipsa calitatii procesuale pasive, prescriptie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014