InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

ordonanta presedintiala

(Sentinta civila nr. 14 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

ordonanta presedintiala

ROMANIA
JUDECATORIA ORADEA-JUDETUL  BIHOR
SECTIA CIVILA
DOSAR NR. __.. SENTINTA CIVILA NR. ___
Sedinta publica din data de ___..

Completul compus din:
PRESEDINTE - _..
GREFIER - ___.. Pe rol judecarea cauzei de minori si familie privind pe reclamant __.si pe parat ___., avand ca obiect ordonanta presedintiala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamanta, reprezentantul reclamantei - av. __., paratul, reprezentantul paratului - av. __..
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care :
Instanta constata ca minorele  au fost audiate in camera de consiliu la data de ___.., pozitia acestora fiind consemnata in procesul-verbal separat atasat la dosarul cauzei.
Se procedeaza la ascultarea martorei ___ conform prevederilor art.196 C.pr.civ., sub prestare de juramant in forma prevazuta de art.193 al.1 C.pr.civ., consemnarea facandu-se conform art.198 C.pr.civ., potrivit caruia aceasta semneaza declaratia.
 Reprezentantii partilor arata ca nu mai au alte cereri de formulat sau probe de propus.
 In baza art. 167 Cod procedura civila, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, considerandu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei. Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta, constata cauza in stare de judecata, in baza art.150 C.pr.civ. socoteste cauza lamurita, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul reclamantei solicita admiterea cererii asa cum a fost formulata , stabilirea locuintei minorelor la mama pana la solutionarea definitiva si irevocabila a dosarului de divort si evacuarea paratului pana la solutionarea dosarului de partaj. Solicita respingerea cererii recoventionale. Apreciaza ca se incearca a se sublinia faptul ca imobilul este partajabil in natura, insa intre parti exista o stare tensionata, care le afecteaza pe minore.  Mai solicita ca executarea ordonantei sa se faca de indata.  Arata ca din probatoriul administrat, respectiv din interogatoriu si audierea minorelor rezulta ca acestea sunt in contradictie cu declaratia martorei ___.. Mai arata insa ca prin interogatoriu si audierea minorelor se contureaza starea de fapt si se coroboreaza cu declaratia martorului ___.  In ceea ce priveste declaratia martorei ___.., solicita sa se aiba in vedere faptul ca aceasta nu cunoaste nimic personal. Arata ca la dosar s-a depus un raport de analiza psihologica in care sunt consemnate cele relatate de minore.  Apreciaza ca cererea este intemeiata.  
Reprezentantul paratului solicita respingerea cererii principale si admiterea cererii reconventionale. Solicita acordarea  unui termen de pronuntare de 48 h in vederea formularii concluziilor scrise. Apreciaza ca declaratia martorei ___. este importanta, intrucat aceasta este o persoana neutra. Mai arata ca aceasta martora a relatat comportamentul partilor. Solicita sa se aiba in vedere ca martora __. a relatat ca nu exista o stare tensionata intre parti.  Apreciaza ca s-a creat un scenariu.  Mai apreciaza ca daca minorele sunt atasate de bunicii paterni si de matusa, acestea isi iubesc tatal. Arata ca reclamanta, prin pregatirea sa didactica a influentat fetele. Mai arata ca paratul crede ca aceasta are o relatie extraconjugala. Indica faptul ca martora ___ a demonstrat caracterele partilor.  Apreciaza ca partile pot locui impreuna.  Arata ca reclamanta doreste sa fie singura in imobil pentru a nu fi urmarita de parat. Mai arata ca nu s-a demonstrat caracterul violent al paratului. Apreciaza ca ceea ce incearca reclamanta este indepartarea paratului din imobil. Mai apreciaza ca reclamanta nu poate fi un model pentru minore. Arata ca fetele au fost luate, mutandu-se in chirie fara ca paratul sa stie unde. Apreciaza ca partile pot folosi imobilul impreuna.
In replica reprezentantul reclamantei arata ca se trece peste ce au relatat minorele cu ocazia audierii acestora in camera de consiliu.  Mai arata ca minorele audiate in procesul de divort, au relatat aceleasi imprejurari.  Indica instantei ca nu este de acord cu acordarea unui termen de pronuntare.
Reprezentantul paratului arata ca daca se sustine de catre reclamanta ca a fost supusa atator acte de violenta, trebuia sa depuna certificate medico-legale in acest sens.  Mai arata ca paratul nu are cunostinta de locul unde sunt in prezent minorele in chirie impreuna cu reclamanta.  Apreciaza ca reclamanta le manipuleaza pe fete, acestea fiind instruite ce sa spuna.  Arata ca nu exista nici o dovada de agresivitate. Mai arata ca  minora _.. cunoaste foarte bine situatia  si prea multe amanunte. Apreciaza ca paratul a fost lasat sa se intalneasca cu minorele la o cofetarie, ca o consecinta a celor aduse in discutie reclamantei cu ocazia solutionarii cererii de divort.
In replica reprezentantul reclamantei arata ca paratul a recunoscut faptul ca acea intalnire a fost stabilita in urma cu cateva zile.
Paratul arata ca reclamanta a refuzat sa ii comunice unde stau in chirie si nu s-a putut intalni cu fetele. Mai arata ca in cursul zilei de sambata reclamanta i-a promis ca se va intalni cu fetele insa apoi a refuzat. Invedereaza ca i-a promis ca se va intalni duminica cu ele, cand aceasta si-a inchis telefonul.  Arata ca a dorit sa se intalneasca cu fetele si luni si marti.
 

INSTANTA

 Deliberand asupra actiunii de fata constata urmatoarele:
Prin cererea de ordonanta presedintiala, formulata in dosarul nr_____., legal timbrata , reclamanta ___. a solicitat in temeiul art.613 ind.2 Cod procedura civila in contradictoriu cu paratul __ stabilirea domiciliului minorelor ___. nascuta la ....... nascuta la ___ la reclamanta ,pana la solutionarea irevocabila a actiunii de divort ce formeaza obiectul dosarului nr__.si evacuarea paratului din imobilul locuinta conjugala , situat in __.., ca masura vremelnica , pana la ramanerea definitiva a hotararii de partaj, solicitand ca executarea Ordonantei sa se faca de indata, fara somatie sau fara trecerea vreunui termen.
In motivarea in fapt a cererii reclamanta arata ca in data de ___ s-a casatorit cu paratul __ din casatoria partilor rezultand minorele __..si din cauza comportamentului abuziv al paratului in data de ___. a introdus actiunea de divort, ce formeaza obiectul dosarului nr_____.
Referitor la comportamentul paratului , reclamanta a aratat ca acesta are o atitudine oscilanta , instabila, trecand de la un comportament afectuos la unul agresiv, fiind amenintata in repetate randuri, de fata cu minorele .
Paratul fiind convins ca reclamanta are o relatie extraconjugala o urmareste in permanenta, din acest motiv facand scandal in public la centrul comercial ___.
Reclamanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile prevazute de art.581 si 613 ind.2 Cod procedura civila, respectiv urgenta, neprejudecarea fondului si vremelnicia.
In drept a invocat art.581. 582 si art.613 ind.1 Cod procedura civila.
 In probatiune a depus inscrisuri, respectiv CF al imobilului reprezentand locuinta conjugala si copie dupa actiunea de divort.
Paratul a depus intampinare si cerere reconventionala, solicitand respingerea ordonantei presedintiale si pe cale reconventionala a solicitat incredintarea minorelor pana la solutionarea irevocabila a actiunii de divort si evacuarea reclamantei principale din imobilul proprietate comuna, pana la solutionarea irevocabila a partajului.
In motivarea intampinarii si a cererii reconventionale paratul a aratat ca este casatorit de 13 ani cu reclamanta si comportamentul acesteia s-a schimbat din cauza relatiei extraconjugale pe care aceasta o are , aspect care se rasfrange in mod negativ asupra minorelor, acestea fiind indepartate de tatal lor de catre reclamanta iar din cauza acestei relatii, reclamanta -parata reconventionala reprezinta un pericol pentru integritatea psihica si fizica a minorelor.
A mai aratat paratul ca reclamanta are un comportament distorsionat, provoaca certuri si scandaluri si ii interzice sa relationeze cu minorele.
Intampinarea nu a fost motivata in drept.
Sub aspect probatoriu in cauza a fost incuviintata si administrata proba cu inscrisuri , proba cu interogatoriul partilor , proba testimoniala , s-a efectuat ancheta sociala la domiciliul partilor si au fost audiate minorele in camera de consiliu.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Partile sunt in prezent casatorite , din casatoria acestora rezultand minorele ____., pe rolul instantei fiind inregistrata o actiune de divort, dosar nr. ____.
In drept , in speta sunt aplicabile prevederile art.581 Cod procedura civila,potrivit caruia "(1) Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intirziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari."
Din acest text legal rezulta ca pentru a fi admisibila o cerere de ordonanta presedintiala conditiile necesare sunt : urgenta, neprejudecarea fondului, instanta avand insa dreptul de a face un examen sumar al litigiului  determinand de partea cui e aparenta dreptului si caracterul vremelnic al masurii luate in acest fel.
Potrivit  art.613 ind.2 Cod procedura civila instanta poate lua pe timpul procesului de divort  prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.
Analizand probatoriul administrat in cauza instanta retine ca relatiile dintre parti sunt tensionate, paratul fiind evident deranjat de presupusa relatie extraconjugala a reclamantei si de faptul ca o data cu intrarea acesteia in Clubul Rotary ,comportamentul acesteia s-a schimbat , aceasta acordand o atentie excesiva propriei imagini.
Din probele administrate , din relatarile minorelor rezulta ca intre parti relatiile au degenerat in ultima perioada, pe fondul geloziei ,paratul avand un comportament care in mod evident afecteaza minorele, acesta manifestand agresivitate psihica si chiar fizica.
Chiar daca episoadele de violenta fizica au fost relativ putine , dupa cum au relatat chiar si minorele instanta apreciaza ca manifestarea acesteia in prezenta minorelor precum si violenta psihica manifestata de parat sunt de natura a afecta in mod grav minorele, punand in pericol dezvoltarea armonioasa a acestora, copiii trebuind sa beneficieze de un climat propice unei dezvoltari normale, relatiile tensionate dintre parinti fiind de natura a afecta echilibrul fragil al copiilor.
Este evident ca atitudinea paratului are consecinte asupra minorelor, aspecte care au rezultat atat din cele relatate de catre minora cu ocazia audierii acestora cat si din raportul de evaluare psihologica a minorelor, depus la dosar de catre reclamanta.
Pe de alta parte, potrivit probelor administrate, relatia dintre minore si mama acestora este stransa , mama ocupandu-se de cresterea si educarea acestora, de asemenea instanta retine si faptul ca tatal a avut o relatie apropiata cu minorele, care s-a degradat pe fondul neintelegerilor si certurilor dintre parinti.
Instanta retine ca pe rolul Judecatoriei Oradea este inregistrat procesul de divort dintre parti, dosar nr. ____, in cauza fiind aplicabile prevederile art. 613 ind.2 Cod procedura civila si avand in vedere atasamentul minorelor fata de mama acestora,  varsta frageda a acestora, care impune prezenta mamei , instanta  in temeiul art.613 ind.2 Cod procedura civila va dispune stabilirea locuintei minorelor la mama.
Analizand cererea de evacuare prin prisma prevederilor art.581 Cod procedura civila instanta apreciaza ca violenta creeaza pentru partea lezata dreptul de a se folosi de procedura ordonantei presedintiale , aceste fapte constituind dovada urgentei. 
Instanta constata ca din probele administrate a reiesit ca paratul are un comportament care afecteaza in mod evident minorele, certurile dintre parti avand loc in prezenta acestora , minora ___. aratand ca-i este frica de tatal sau iar din cauza neintelegerilor dintre parti convietuirea in acelasi imobil nu este posibila .
Retinand ca sunt indeplinite conditiile ordonantei presedintiale , pe langa conditia urgentei, fiind indeplinita si conditia neprejudecarii fondului, precum si conditia caracterului vremelnic al masurii , solicitata pana la solutionarea irevocabila a cererii de partaj, instanta va dispune evacuarea paratului din locuinta conjugala situata in ____ ca masura vremelnica pana la solutionarea irevocabila a cererii de divort, retinand ca s-a solicitat si evacuarea paratului ca si cerere accesorie divortului.
In ceea ce priveste cererea reconventionala, minorele fiind incredintate mamei pentru considerentele mentionate anterior va respinge cererea de incredintare a acestora la tata si fata de aceasta solutie, apreciind ca nu se impune evacuarea reclamantei din imobil, deoarece nu s-a dovedit ca aceasta ar avea un comportament violent sau ca ar reprezenta un pericol pentru integritatea fizica sau psihica a minorelor, instanta va respinge cererea reconventionala.
Instanta ia act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite in parte actiunea formulata de reclamanta-parata reconventionala ____ in contradictoriu cu paratul-reclamant reconventional _____. .
Stabileste locuinta minorelor ___. nascuta la data de __.. si __.. nascuta la data de ____. la  domiciliul mamei ,ca masura vremelnica pana la solutionarea irevocabila a cererii de divort.
Dispune evacuarea paratului din locuinta conjugala situata in _.., ca masura vremelnica pana la solutionarea irevocabila a cererii de divort.
Respinge cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant reconventional ___.. ca neintemeiata .
Fara cheltuieli de judecata.
Executorie.
Cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare .
Pronuntata in sedinta publica din  ______.        PRESEDINTE,                                                                     GREFIER,
____. Red_.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014