InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

rectificare carte funciara

(Sentinta civila nr. 5067 din data de 10.04.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ___.
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA  Nr. ___
Sedinta publica de la __..
Completul compus din:
PRESEDINTE __

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant __. si pe parat __.., parat __.. avand ca obiect
rectificare carte funciara.
          La apelul nominal facut in cauza, nu se prezinta nimeni.
          Procedura este completa.
          S-a facut referatul cauzei, dupa care :
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica  din data de _.., fiind consemnate in acea incheiere, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de __, cand in aceeasi compunere si pentru aceleasi motive a hotarat urmatoarele:

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei  de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea de chemare in judecata, inregistrata la instanta sub nr de dosar ____., legal timbrata, ulterior precizata, reclamantii __.. au solicitat in contradictoriu cu paratii ___ sa se dispuna rectificarea intabularii dreptului de proprietate inscris in CF __. cu nr topo __/Ia teren de 161 mp la pozitia B I 2 unde s-a inscris un drept de proprietate in favoarea posesorilor de rea credinta _. si sa se stabileasca raspunderea civila delictuala si obligarea registratorului la repararea pagubei produse prin fapta ilicita acordand un drept de proprietate de 161 mp teren intravilan in zona A a orasului Oradea unor posesori de rea credinta producandu-le un prejudiciu moral si material de 10.000 lei, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca in urma cererii introduse de catre paratii __.. la data de __.. ) registratorul _.. in baza sentintei civile nr. ___. a Judecatoriei _.. a deciziei civile nr. __, fara numar de incheiere prevazuta de anexa nr. 9 a Ordinului nr. __. a Dispus: admiterea cererii de intabulare a dreptului de proprietate a uni teren de 161 mp cu titlu de sistarea impartirii provizorie ( partaj de folosinta ) fata de vecinul de la apartamentul I __...
Se arta ca astfel a fost incalcat art. 9 alin 3 a legii nr. 7/1996 care prevede ca functia juridica a cadastrului general se realizeaza prin identificarea proprietarului in baza actului de proprietate, ori in speta acest act nu exista.
Se mai arata ca s-a intabulat un drept de proprietate pe baza unei hotarari judecatoresti de partaj de folosinta care este declarativa de drepturi si retroactiveaza in sensul ca dreptul de folosinta a existat in momentul in care a luat nastere starea de indiviziune, respectiv la data cumpararii apartamentului 2 ( CF nr. ___. in baza decretului nr. 61/1990 respectiv terenul de 70 mp ( CF __..) apartam 3 cumparat in baza legii nr. 112/1995 prin care Consiliul Local al Municipiului O___.. a acordat un drept de folosinta pe durata existentei constructiilor.
Se mai arata in esenta ca, in mod gresit paratul OCPI Bihor a procedat la intabularea unui drept de proprietate al paratilor __ si __.asupra terenului asupra suprafetei de 161 mp teren din CF _. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. __.), in conditiile in care acestia au doar un drept de folosinta asupra terenului, dupa cum rezulta din hotararile judecatoresti la care au facut referire.
Prin precizarile ulterioare, reclamantii au mai solicitat: sa se constate nulitatea absoluta a dispozitiei de incheiere cu nr. _.; radierea dreptului de proprietate al paratilor __ inscris abuziv in cartea funciara nr. ___. proprietate al reclamantilor in __.. Oradea obtinut in baza legii si obligarea paratei _.. la plata unor despagubiri in suma de 10.000 lei pentru prejudiciul suferit.
Reclamantii au aratat ca Adeverinta nr. __.. emis de Cooperativa __, depus la cererea de chemare in judecata din dosar , adevereste ca imobilul inscris in CF . nr. __ cu nr. TOPO __.. 1 constituie curtea locuintei sale la data de 21__. in suprafata de ___.
Aceasta adeverinta a fost emisa in spiritul Art. 9 alin (3) din Constitutia Romaniei din anul 1965 prin care s-a restituit membrilor cooperatori locuinta si terenul aferent casei care a fost preluat prin cooperativizarea efectuata in anii 1960. Acest act reprezinta un transfer al dreptului de proprietate a CA. P. catre antecesorul nostru __... Dreptul lor de proprietate castigat in baza Art. 9 alin (3) din Constitutia anului 1965 inscris in CF. nr. __.. cu nr. TOPO ___.. a fost preluat de stat in 3 / 8 parti in mod abuziv in baza decretului 223/ 1974 , deoarece nepoata antecesorului lor nu s-a mai intors din calatoria facuta in __. Antecesorul lor membru C.A.P. a fost exceptat de aplicarea acestui decret fiind membru cooperator si care nu a parasit tara.
Din lor nostru de proprietate de 464 mp castigat in baza legii 200 mp aferent apartamentului nr. 1 inscris in CF nr. __ au cedat paratei __.. prin schimb de imobile. Suprafata de 70 mp aferent ap. 3 inscris in CF nr. _.. Oradea urmeaza sa primeasca despagubiri sau compensari in bunuri deoarece ap. 3 a fost demolat de catre paratii ___ in cursul procesului asa cum a hotarat Curtea de Apel _.in decizia civila nr. 8___ dosar nr. _.. in acest caz terenul de 70 mp revine Administratiei Imobiliare __..
Pentru imobilul inscris in CF. ___.. cu nr. TOPO ___.n suprafata de 104 mp care reprezinta terenul aferent ap. 2, aceasta reprezinta proprietatea lor castigat in baza Art. 23 alin (1) a Legii 18/ 1991 (ope Legis). Iar drepturile dobandite prin efectul legii sunt opozabile fata de terti tara inscrierea in Cartea funciara (Art. 26 alin (2) din legea 7 / 1996). Aceasta reprezinta o norma de Ordine publica, care depaseste sfera interesului individual, detinuta pentru ocrotirea unui interes general, obstesc a carui incalcare face ca actul juridic respectiv sa fie lovit de nulitate absoluta.
Aceasta exceptie prevazuta de Art. 26 este de strica interpretare si aplicare, nefiind succeptibil de extindere prin analogii. Aceasta opereaza in favoarea lor, dobanditori primari, nemijlociti, mostenitori al membrului cooperator, antecesorul lor __...
In acest sens solicita inscrierea dreptului lor de proprietate asupra imobilului inscris in cartea funciara cu nr. ____. provenita din CF. _. sistata in baza dosarului nr. _. transcriindu-se in CF __ si apoi in baza dosarului nr. __.. cu nr. cadastral _ inscris in CF _. din care provine Cartea Funciara, nr. __..
In ceea ce priveste pozitia in cauza a paratei Administratia Imobiliara Oradea, reclamantii au invederat urmatoarele.
Astfel, reclamantii au mai invederat ca actiunea in rectificarea cartii funciare este o actiune in realizare a drepturilor reale sau personale. Prin notele de sedinta Administratia Imobiliara _..... a solicitat instantei de judecata admiterea actiunii formulata de noi in sensul rectificarii, radierii a dreptului de proprietate a paratilor __.. asupra terenului de 161 mp din CP nr. _. 8 O__. Cu privire la inscrierea dreptului de proprietate in favoarea statului roman asupra terenului mentionat reclamantii au aratat ca au  rezerve. Reclamantii au introdus actiunea in rectificare CF deoarece actiunea in rectificarea cartii funciare este o actiune in realizarea de drepturi reale si personale pentru care au solicitat instantei:
- Constatarea nulitatii absolute a dispozitiei de incheiere cu nr. ___ a registratorului de carte funciara.
- Radierea dreptului de proprietate a paratilor _. inscris abuziv in cartea funciara nr. __. provenit din CF 2_. cu nr. TOPO _../ 1. prin mai multe sistari si conversii.
  - inscrierea dreptului lor de proprietate in CF nr. _. obtinut in baza legii.
-Plata despagubirii in valoare de 10. 000 lei pentru prejudicierea noastra. In acest sens, reclamantii arata ca au un drept de proprietate prin efectul legii respectiv Art. 26 alin (2) din Legea nr. 7 / 1996 republicata care reglementeaza o exceptie de la regula instituita prin dispozitiile Art. 25 alin (1) al aceleasi legi, ca dreptul real se dobandeste in temeiul legii, act normativ care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la data publicarii si deci produce efecte juridice erga omnes, la 3 zile de la publicare sau la data ulterioara prevazuta in textul lui.
Legea fondului funciar nr 18/ 1991 publicat in Monitorul oficial nr, 37 din 20 . 02. 1991 prevede la Art. 23 alin (1) ca: sunt si raman in proprietatea privata a cooperatorilor sau dupa caz a mostenitorilor acestora, indiferent e ocupatie sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti precum si ciulea si gradina din jurul acestora, de terminat potrivit Art. 8 din decretul legii nr. 42 / 1990 privind unele masuri pentru stimularea taranilor, prin decizia Curtii Constitutionale nr. 691 din II. 09. 2007 publicat in M.Of. nr. 68 din 01. 10. 2007 a retinut ca , atat legea cat si hotararile judecatoresti ca modalitati de dobandire a dreptului de proprietate sau altor drepturi reale, reprezinta acte juridice care sunt opozabile fata de terti prin ele insele, fara a fi nevoie de formalitatea suplimentara a inscrierii drepturilor dobandite pe aceasta cale in cartea funciara. Prin Decizia nr. 81 din 07. 02. 2006 a Curtii Constitutionale publicat in M. Of. Nr. 200 din 03. 03. 2006 prevede ca : avand in vedere importanta drepturilor reale ce face dreptul unor acte juridice civile posibilitatea rectificarii intabularii efectuate in baza unor acte care nu au fost valabile reprezinta o masura de protectie a dreptului de proprietate si asigurarea securitatii circuitului civil, nicidecum o incalcare a principiului ocrotirii proprietatii.
Adeverinta nr. __. emis de Cooperativa Agricola de ___.., depus la cererea de chemare in judecata din dosar , adevereste ca imobilul inscris in CF . nr. ___.. cu nr. TOPO __.. 1 constituie curtea locuintei sale la data de __. in suprafata de 464 mp.
Aceasta adeverinta a fost emisa in spiritul Art. 9 alin (3) din Constitutia Romaniei din anul 1965 prin care s-a restituit membrilor cooperatori locuinta si terenul aferent casei care a fost preluat prin cooperativizarea efectuata in anii 1960. Acest act reprezinta un transfer al dreptului de proprietate a CA. P. catre antecesorul nostru ___.. Dreptul nostru de proprietate castigat in baza Art. 9 alin (3) din Constitutia anului 1965 inscris in CF. nr. ___ cu nr. TOPO __. a fost preluat de stat in 3 / 8 parti in mod abuziv in baza decretului 223/ 1974 , tara plata, deoarece nepoata antecesorului nostru nu s-a mai intors din calatoria tacuta in Germania. Antecesorul nostru membru C.A.P. a fost exceptat de aplicarea acestui decret fiind membru cooperator si care nu a parasit tara.
Din dreptul lor de proprietate de 464 mp castigat in baza legii 200 mp aferent apartamentului nr. 1 inscris in CF nr. __. au cedat paratei __. prin schimb de imobile.
Suprafata de 70 mp aferent ap. 3 inscris in CF nr. __.. urmeaza sa primeasca despagubiri sau compensari in bunuri deoarece ap. 3 a fost demolat de catre paratii .. in cursul procesului asa cum a hotarat Curtea de Apel Oradea in decizia civila nr. 8__.. in acest caz terenul de 70 mp revine Administratiei Imobiliare __.
Pentru imobilul inscris in CF. ___. cu nr. ____ in suprafata de 104 mp care reprezinta terenul aferent ap. 2, aceasta reprezinta proprietatea noastra castigat in baza Art. 23 alin (1) a Legii 18/ 1991 (OP Legis). Iar drepturile dobandite prin efectul legii sunt opozabile fata de terti tara inscrierea in Cartea funciara (Art. 26 alin (2) din legea 7 / 1996). Aceasta reprezinta o norma de Ordine publica, care depaseste sfera interesului individual, detinuta pentru ocrotirea unui interes general , obstesc a carui incalcare face ca actul juridic respectiv sa fie lovit de nulitate absoluta.
Aceasta exceptie prevazuta de Art. 26 sunt de strica interpretare si aplicare, nefiind succeptibil de extindere prin analogii. Aceasta opereaza in favoarea noastra dobanditori primari, nemijlociti, mostenitori al membrului cooperator, antecesorul lor ___.
Pentru aceste motive se solicita inscrierea dreptului lor de proprietate asupra imobilului inscris in cartea funciara cu nr. ___.. provenita din CF. __.. sistata in baza dosarului nr. __.. transcriindu-se in CF __ si apoi in baza dosarului nr. __ cu nr. cadastral 2__. inscris in CF __. din care provine Cartea Funciara, nr. ____.
In drept se invoca art. 29 din legea nr. 7/1996 cu completarile si modificarile ulterioare.
In probatiune,  reclamantii au depus la dosarul cauzei in copie inscrisuri.
Parataul OCPI Bihor a depus la dosarul cauzei Intampinare ( f. 24, 93 ) in care a aratat ca nu se opune admiterii actiunii in ceea ce priveste capatul de cerere privind rectificarea inscrierilor de carte funicara, fara a fi insa obligati la plata cheltuielilor de judecata.
Parata ADMINISTRATIA IMOBILIARA _.a depus la dosarul cauzei Note de sedinta ( f. ___) prin care a aratat ca nu se opune admiterii in parte a actiunii in ceea ce priveste capatul de cerere prin care se solicita rectificarea inscrierilor de carte funciara, respectiv in sensul radierii dreptului de proprietate al paratilor __. asupra terenului in suprafata de 161 mp din CF nr. __.. si al inscrierii dreptului de proprietate al Statului Roman asupra trenului mentionat.
In cauza instanta a incuviintat proba cu inscrisurile de la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta  retine urmatoarele:  
In fapt, prin sentinta civila nr. _.. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ___..), definitiva si irevocabila prin respingerea apelului si recursului formulate impotriva acesteia, prin decizia Tribunalului Bihor nr. __..), respectiv decizia nr. __.), s-a admis actiunea formulata de reclamantii ___ impotriva paratei _ si in contradictoriu cu intervenientii __..si, in consecinta s-a dispus "sistarea starii de indiviziune asupra imobilului situat in Oradea, str__ conform variantei a III-a din raportul de expertiza efectuat de expert __., care face parte integranta din prezenta hotarare.S-a dispus dezmembrarea nr. top. vechi _.., in suprafata de 338 mp, in nr. top. noi _..a, in suprafata de 126 mp, _. in suprafata de 109 mp, 3006/1/c, in suprafata de 76 mp si __ in suprafata de 27 mp. S-a dispus dezmembrarea nr. top. vechi __, in suprafata de 126 mp, in nr. top. noi _.. in suprafata de 52 mp, __., in suprafata de 58 mp si ____., in suprafata de 16 mp.S-a dispus atribuirea nr. top. noi __, __. __ si __.., in proprietatea exclusiva a paratei ___...S-a dispus atribuirea nr. top noi __.a, in folosinta exclusiva a reclamantilor. Nr. top. nou format __ a ramas in folosinta comuna a coproprietarilor celor trei apartamente, cota de 14/27 mp revenind paratei, iar cota de 13/27 mp reclamantilor. S-a dispus intabularea in CF a celor de mai sus. A fost respinsa cererea de interventie in interesul paratei, formulata de intervenientul ___..ca nefondata.A fost respinsa cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenientii ____ ca nefondata."
In baza sentintei mai sus mentionate, paratii __ si sotia .. au formulat o cerere de intabulare a dreptului dobondit prin aceasta hotarare judecatoreasca.
Prin Incheierea de carte funciara FN pronuntata in dosar ..) s-a dispus, printre altele, intabularea dreptului de proprietate al paratilor __.. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF _.. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ___.).
Imobilul teren in discutie in suprafata de 161 mp a fost initial inscris in CF nr. __, iar in urma sistarii acestei carti funciare imobilul a fost transcris in CF __., care de asemenea a fost sistata, imobilul fiind in cele din urma transcris in CF nr. _.. si constituindu-se in nr. cad. ___.
In prezent, in urma conversiei de pe hartie a CF __., imobilul teren in suprafata de 161 mp, cu nr. cad nou 1___este inscris in CF _..Oradea __
Instanta va retine ca paratii C____ au fost in mod eronat intabulati ca proprietari ai imobilului teren in suprafata de 161 mp inscris in CF ____.a ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. __), in conditiile in care prin sentinta civila nr. _.. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ___.. li s-a recunoscut doar un drept de folosinta asupra acestui teren.
Avand in vedere ca nu a fost respectata hotarare judecatoreasca ( sentinta civila nr. _. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ___.), in temeiul careia s-au efectuat inscrierile in carte funciara, instanta va admite in parte capatul principal al cererii de chemare in judecata precizata, in sensul ca va constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara FN pronuntata in dosar __., in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor __ asupra suprafetei de 161 mp teren din CF ____.
In conformitate cu prevederile art. 908 alin 1 pct. 1 si 2 din noul cod civil "orice persoana interesata poate cere rectificarea unei intabulari sau in scrieri provizorii, daca: 1) inscrierea sau incheierea nu este valabil ori actul in temeiul caruia a fost efectuata inscrierea a fost desfiintat, in conditiile legii ( _) 2) dreptul inscris a fost gresit calificat."
Avand in vedere ca prin prezenta hotarare a fost desfiintata in parte Incheierea de carte funciara pronuntata in dosar __, in temeiul art. 908 alin 1 pct. 1 si 2 din noul cod civil, instanta va admite si capatul de cerere privind radierea dreptului de proprietate al paratilor __. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF __ (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. __.) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. _.. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ______
In ceea ce priveste celelalte capete ale cererii de chemare in judecata, astfel cum aceasta a fost completata, instanta le va respinge ca neintemeiate.
Astfel, instanta va respinge capatul de cerere privind intabularea dreptului de proprietate al reclamantilor asupra unei suprafete de 104 mp din totalul de 161 mp din terenul cu nr cad. _.. inscris in CF ___ ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. __ avand in vedere ca acest teren nu a fost vandut proprietarilor apartamentelor nr. 2 si 3, odata cu acestea, ci a ramas in proprietatea statului, aspect retinut si in considerentele sentintei civile nr. ___.. pronuntata de Judecatoria ..
Va fi respins ca neintemeiat si capatul de cerere prin care se solicita obligarea paratei __., in calitatea sa de registrator in cadrul OCPI Bihor, la plata unor daune materiale si morale de 10.000 lei, avand in vedere ca reclamantii nu au facut in nici un fel dovada vreunui prejudiciu de natura materiala sau morala, in speta nefiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998 -999 din vechiul cod civil, aplicabil in speta in raport de data savarsirii pretinsei fapte ilicite.
Pentru motivele de fapt si de drept mai sus aratate, instanta va admite doar in parte cererea de chemare in judecata precizata, in sensul ca va constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara pronuntata in dosar ___, in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor ___. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF __. ( provenita din converisa de pe hartie a CF nr. _..) si va dispune radierea dreptului de proprietate al paratilor __.. asupra suprafetei de 161 mp teren din CF __.Oradea (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. _.) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. ___.. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. _.., respingand ca neintemeiate celelalte pretentii.
In temeiul art. 274 cod proced. civ., fata de solutia pronuntata cu privire la capatul de cerere privind obligarea paratei __.. la plata unor daune interese de 10.000 lei, va fi respinsa cererea de obligare a acesteia la plata cheltuielilor de judecata in suma de 711 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru. De asemenea, avand in vedere solutia de admitere pronuntata in cauza cu privire la capetele principale ale cererii, instanta va respinge si cererea paratilor ___.. de obligare a reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata in suma de 800 lei, reprezentand onorariu avocatial.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

Admite in parte cererea de chemare in judecata precizata, formulata de reclamantii ____, in contradictoriu cu paratii ____. __..si in consecinta:
Constata nulitatea absoluta partiala a Incheierii de carte funciara FN pronuntata in dosar __.., in ceea ce priveste intabularea dreptului de proprietate al paratilor ___. ____ asupra suprafetei de 161 mp teren inscris in CF ___..
Dispune radierea dreptului de proprietate al paratilor _.. si __ asupra suprafetei de 161 mp teren din CF __.. (provenita din converisa de pe hartie a CF nr. ___) si notarea in favoarea acestora a unui drept de folosinta asupra acestui imobil, conform celor dispuse prin sentinta civila nr. __. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. __...
Respinge ca neintemeiate celelalte pretentii.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din ____.

     PRESEDINTE                                GREFIER                                                              ______

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009