InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

evacuare

(Sentinta civila nr. 14231/2013 din data de 20.12.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

Sentinta civila Nr. 14231/2013
Sedinta publica de la 20 Decembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE __..
Grefier ___

__

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant .., reclamant ___ si pe parat __, avand ca obiect evacuare
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta  reprezentanta reclamantilor av__ in substituirea av__.. , lipsa fiind partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care
Instanta, verificandu-si din oficiu competenta, conform art. 131   Cod proc. civ., in temeiul    art.94 si 95 raportat la art.1035 Cod pr.civ. constata ca este competenta material si teritorial sa judece prezenta cauza
In temeiul art.258 c.pr.civ. instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile de la dosar
Reprezentanta reeclamantilor sustine cererea, arata ca partile sunt membrii aceleiasi familii. Mai arata ca paratul nu are nici un itlu in baza caruia sa locuiasca in imobil, el este fratele reclamantului _. si fiul  reclamantilor _. si _... Intre reclamantul _  si   reclamantii  _ a intervenit un contract de vinzare cumparare cu uzufruct viager . Paratul a fost plecat la munca in Olanda iar cind a revenit in tara s/a mutat  in imobilul in litigiu si nu mai vrea sa plece, acesta are probleme cu alcoolul si o atitudine necorespunzatoare fata de parinti. Datorita faptului ca paratul este fratele si respectiv fiul reclamantilor se solicita evacuarea acestuia pentru lipsa titlului locativ.
Depune la dosar dovada comunicarii catre parat a somatiei emise de executorul judecatoresc.
Reprezentanta reclamantilor arata ca nu mai are alte probe de solicitat.
Nemaifiind alte exceptii de invocat, probe de administrat, cereri de formulat,instanta considera cauza lamurita, inchide faza probatorie si acorda cuvintul pe fond.
Reprezentanta reclamantilor solicita admiterea actiunii conform petitului, evacuarea paratului din imobil avind in vedere lipsa titlului locativ al acestuia, cu cheltuieli de judecata.

Dupa inchiderea dezbaterilor si retinerea cauzei pentru pronuntarea hotararii s-a prezentat paratul identificat cu CI seria _.. CNP 177121105465___3, dom__.
Paratul arata ca este casatorit, are doi copii  un baiat in virsta de  9 ani si o fetita de 5 ani, locuieste impreuna cu sotia si cei doi copii in imobilul reclamantilor. Arata ca a fost plecat la munca in strainatate timp in care reclamantii, fratele si parintii sai au incheiat un contract de vinzare cumparare si acum vor sa il dea afara din casa.  Arata ca a investit in imobilul in litigiu, acolo construindu-se si o pensiune pentru care insa nu exista autorizatie. Arata ca recunoaste ca nu are titlu locativ asupra spatiului pe care il ocupa. Arata ca este dispus sa se mute in pensiunea pentru care nu exista autorizatie de construire si care nu este intabulata , astfel ca de acolo nu poate fi evacuat si oricum la primavara vrea sa se mute. Arata ca nu se intelege cu familia - fratele si parintii sai. Mai arata ca a luat un imprumut de 52.000 lei pe care i-a investit in pensiunea mentionata.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 12.12.2013, sub dosar nr. 22551/271/2013, timbrata cu 100 lei taxa de timbru, reclamantii _._..u solicitat instantei evacuarea paratului _.. sau a ocupantului din imobilul situat in situat in ___, jud Bihor, reprezentand in natura doua case compuse din doua apartamente precum si teren intravilan dupa cum urmeaza -cota de 127/255 din topo __, cota de _. din topo __, 1/1 parte din topo _.. toate inscrise in CF nr. ____ cu cheltuieli de judecata.
In motivarea in fapt a actiunii, arata ca reclamantul _.. a dobandit dreptul de proprietate asupra Imobilului prin Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager autentificat de notarul public sub nr. 34 din data de 14.01.2013 de BNP __. Dreptul de uzufruct viager a fost instituit in favoarea reclamantilor __, parintii sai.
Arata ca imobilul este ocupat in mod abuziv de paratul ___., acesta neavand titlu pentru ocuparea lui. Mai mult, paratul nu a achitat niciodata nimic pentru folosinta acestui Imobil, respectiv nu achita chirie, impozit sau orice alte cheltueli folosind totalmente gratuit imobilul proprietatea lor.
In repetate randuri i-au solicitat paratului eliberarea imobilului, invederandu-i ca il ocupa in mod abuziv fara sa detina un titlu.
Avand In vedere refuzul paratului, l-au notificat pe aceasta prin executor judecatoresc - in conformitate cu dispozitiile art. 1038 Cod procedura civila -sollcitandu-i eliberarea Imobilului pe care iI ocupa fara drept In termen de 5 zile de la comunicarea notificarii. Insa, pana In prezent acesta nu a procedat la eliberarea Imobilului in mod voluntar
In drept, s-au invocat art. 1033 si urm. Cod de procedura civila.
Paratul, desi legal citat nu a formulat intampinare, insa s-a prezentat in fata instantei dupa inchiderea dezbaterilor dar inainte de deliberare, recunoscand ca exista neintelegei intre parti, ca au fost situatii in care reclamantii au chemat si politia, care l-a batut, depunand in acest sens un certificat medico legal, ca locuieste in imobil fara a detine un titlu, impreuna cu sotia sa si doi copii minori, insa a facut investitii in acel imobil, ca doreste sa paraseasca acest imobil in primavara, dar in prezent nu are unde sa locuiasca. Arata ca daca i s-ar permite, s-ar muta in pensiunea construita de el impreuna cu reclamantii, care nu este intabulata si din care nu l-ar putea evacua.
In cauza, a fost administrata proba cu inscrisuri, paratul fiind decazut din probele solicitate ulterior ramanerii in pronuntare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Imobilul situat in situat in __ _.. jud Bihor, reprezentand in natura doua case compuse din doua apartamente precum si teren intravilan dupa cum urmeaza -cota de 127/255 din topo __., cota de 281/324 din topo __.., 1/1 parte din topo __.5 toate inscrise in CF nr. __ reprezinta proprietatea  reclamantului __, conform inscrierilor din CF _.. cu sarcina uzufructului in favoarea celorlalti doi reclamantilor .
 un drept real, care confera titularului sau atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra bunului ce formeaza obiectul acestui drept. Totodata, dreptul de proprietate este un drept deplin si exclusiv, atributele sale putand fi exercitate independent de orice alte persoane. Iar dreptul de uzufruct, ca dezmembramant al dreptului de proprietate confera titularului sau dreptul de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, adica dreptul de a utiliza bunul si de a-i culege fructele.
Instanta va retine ca, in drept, sunt aplicabile urmatoarele dispozitii legale:
Art. 1038 Cod procedura civila: ,, Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia, dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat, proprietarul va notifica in scris ocupantul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.’’.
Art. 1040 Cod procedura civila: ,, Daca locatarul sau ocupantul notificat in conditiile prezentului titlu refuza sa evacueze imobilul ori daca locatarul a renuntat la dreptul sau de a fi notificat si a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatarul sau proprietarul va solicita instantei sa dispuna, prin hotarare executorie, evacuarea imediata a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsa de titlu’’.
Instanta va avea in vedere si prevederile art.895 alin. 1 si 2 Cod civil, potrivit carora  nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, insa aceste dispozitii nu se aplica in cazul evacuarii persoanelor care ocupa abuziv, pe cai de fapt, fara niciun titlu, o locuinta.
Raportand situatia de fapt la textele legale mentionate, instanta constata ca cererea reclamantilor este intemeiata, acestia dovedind titlul lor asupra imobilului in cauza, calitatea lor de proprietar, respectiv de uzufructuari, ca dezmembramant al dreptului de proprietate.
Din economia textelor de lege invocate, reiese ca, pentru a se dispune evacuarea imediata a paratului din imobil, trebuie indeplinite doua conditii : aceasta sa ocupe fara drept imobilele si sa refuze nejustificat eliberarea acestora.
Instanta va retine ca, paratul nu a facut dovada detinerii nici unui titlu cu privire la folosinta/ocuparea imobilului in discutie si a fost notificat sa elibereze imobilul, notificare comunicata de executorul judecatoresc __ la data de 28.10.2013, insa acesta nu s-a conformat.
Prin urmare, actiunea reclamatilor nu poate fi decat intemeiata.
Pentru toate argumentele ce preced, instanta va admite ca fondata actiunea formulata de reclamanti in contradictoriu cu paratul __.. si, in consecinta, va dispune evacuarea paratului _. din imobilul situat in _.., jud Bihor, reprezentand in natura doua case compuse din doua apartamente precum si teren intravilan dupa cum urmeaza -cota de 127/255 din topo _, cota de 281/324 din topo __, 1/1 parte din topo _. toate inscrise in CF nr. ___
Raportat la cererea reclamantilor de evacuare din imobil a ocupantului, instanta va retine ca reclamantii nu au indicat in concret cine este aceasta persoana, astfel incat aceasta sa poata fi legal citata si in contradictoriu cu care sa se pronunte o hotarare in prezenta cauza. Din modul de formulare a cererii instanta apreciaza ca aparent reclamantii s-au referit la acelasi parat _.., totusi, in lipsa de alte date certe va respinge cererea reclamantilor de evacuare a unei persoane neidentificate in concret, asa cum sunt formulate exigentele art. 194, alin. 1, lit. a) Cod procedura civila.
Conform art. 453 alin. 1 Cod procedura civila, partea care pierde procesul va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, paratul __. este partea care a cazut in pretentii, existand si cererea reclamantilor de obligare a paratului la plata cheltuielilor de judecata. Prin urmare, instanta il va obliga pe paratul ___ la plata catre reclamanti a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru .

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii _.. avand CNP 1__, cu domiciliul in loc. __.._ jud.Bihor, _. avand CNP ___, ambii cu domiciliul in loc. __. jud.Bihor, toti cu domiciliul procedural ales in Oradea str. __ jud Bihor, in contradictoriu cu paratul _. domiciliat obligatoriu in loc__ ., jud.Bihor sau ocupantul imobilului, si, in consecinta:
Dispune evacuarea paratului _. din imobilul situat in _.. jud Bihor, reprezentand in natura doua case compuse din doua apartamente precum si teren intravilan dupa cum urmeaza -cota de 127/255 din topo ___ cota de 281/324 din topo _ 1/1 parte din topo _5 toate inscrise in CF nr. _..
Obliga pe paratul __ la plata catre reclamanti a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand taxa judiciara de timbru.
Respinge cererea formulata in contradictoriu cu persoanele neidentificate in concret de reclamanti.
Executorie. Cu drept de apel in termen de 5 zile de la pronuntare, care se va depune la Judecatoria Oradea.
Data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica, azi, 20 decembrie 2013.               PRESEDINTE         GREFIER
______

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014