InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2726/2014 din data de 07.03.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Amenzi | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA  Nr. 2726/2014
Sedinta publica din 7 martie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE : __..
GREFIER  : __..
*****

Pe rol judecarea cauzei civile formulata de contestatoarea _. in contradictoriu cu intimata _.. avand ca obiect contestatie la executare .
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reprezentanta contestatoarei - av. __, lipsa fiind intimata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza cele de mai sus, dupa care :
Reprezentanta contestatoarei depune un set de inscrisuri, arata ca s-a emis titlu de proprietate insa in continuare se percepe o amenda de 50 lei/zi intarziere, din 14 aprilie, Comisia locala pentru aplicarea L.18/1991 __.a contestat executarea silita prin executor judecatoresc, s-a admis recursul, s-a depus la dosar extras de pe portal. Nu are alte cereri de formulat sau probe de propus, imprejurare fata de care instanta in baza art. 150 cod procedura civila declara inchisa probatiunea si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentanta contestatoarei solicita admiterea cererii asa cum a fost formulata, fara cheltuieli de judecata.

INSTANTA
Asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei sub dosar nr.11140/271/2013, ___ cu sediul ales la D-na av__. in mun. __ P__.judetul Bihor, in contradictoriu cu ___ judet Bihor a solicitat, in principal anularea in totalitate a amenzii civile aplicate in cuantum de 50 lei /zi calculata de la data pronuntarii incheierii pana la executarea obligatiei stabilite prin titlu executoriu, intrucat si-a indeplinit obligatia de a face si nu se afla in culpa, in subsidiar reducerea amenzii aplicate intrucat si-a executat obligatia stabilita prin titlul executoriu, si totodata in mod nejustificat i s-a aplicat maximum amenzii de 50 lei/zi.
In motivare se arata ca prin incheierea civila nr. __2013, data de Judecatoria Oradea in dosarul nr. __.271/2013, Comisia Locala de aplicarea Legii. 18/1991, a fost obligata sa plateasca in favoarea Statului Roman o amenda civila de 50 lei /zi de la data pronuntarii incheierii pana la executarea obligatiei de a face, stabilita prin sentinta civila nr. _../2008 a Judecatoriei Oradea, data in dosarul cu nr. ___./2008.
In motivarea incheierii civile nr__.2013, se arata ca petenta Comisia Locala nu a pus in executare sentinta civila nr. _.2008 a Judecatoriei Oradea prin care a fost obligata sa propuna, iar Comisia judeteana pentru aplicarea Lg. 18/1991 Bihor sa elibereze contestatoarei _.. titlu de proprietate pentru suprafata de 11.300 mp. teren situat pe raza localitatii S_____, iar in masura in care nu este posibila reconstituirea in natura, sa se faca propuneri de acordarea despagubirilor. Se mai arata ca a fost somata de executorul judecatoresc __ sa puna in aplicare sentinta civila, insa petenta i-a solicitat contestatoarei prin adresa nr. _./14.11.2012, sa ii prezinte documentele necesare punerii in executare a sentintei civile respectiv cerere de solicitarea terenului, extras CF, acte de stare civila,  copie registru agricol.
Instanta a apreciat ca adresa petentei _/14.11.2012 nu este un inceput de executare a obligatiei ci o tergiversare a procedurii intrucat actele au fost depuse de contestatoare, iar aceasta este indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate.
Considera ca amenda aplicata poate fi anulata intrucat Comisia Locala de fond funciar S_. si-a indeplinit obligatiile ce le avea prin sentinta civila __.2008 a Judecatoriei Oradea, fapt ce rezulta din oferta nr. _. trimisa catre _., anexata in copie.
Se mai arata ca ulterior pronuntarii incheierii judecatoresti nr. __/2013, a demarat procedura de intocmire a documentatiei necesare in vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafata de 11.300 mp. Ca urmare, fiind indeplinite obligatiile stabilite prin titlul executoriu, considera ca in temeiul dispozitiilor. art. 580 pct. 3 din cod procedura civila, amenda civila poate fi anulata in totalitate.
In dovedirea contestatiei s-au anexat: copia incheierii nr. 5133/2013, adresa nr. _./14.04.2013 inaintata catre creditoare cu propunerea facuta de Comisia Locala de Fond Funciar acesteia, copia sentintei civile nr. 4835/2008.
In drept invocam disp.art.580 alin.3 din cod procedura civila.
Prin intampinarea depusa la fila 96 intimata a invocat lipsa calitatii procesuale pasive, aratand ca doar a pus in aplicare titlul executoriu, incheierea civila nr. 5133/2013 pronuntata de Judecatoria Oradea, iar contestatoarea nu a indicat in concret care sunt actele de executare pe care le contesta, motivele pe care-si intemeiata contestatia se refera strict la incheierea civila mentionata anterior.
Analizand actele si lucrarile aflate la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Directiei Generale Regionala Cluj-NapocA - prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor, instanta o va respinge, pentru urmatoarele motive:
De regula in solutionarea exceptiei dirimante a lipsei calitatii procesuale active sau pasive instanta este datoare a analiza daca persoana cu privire la care s-a invocat exceptia este parte a raportului juridic obligational dedus judecatii, insa regula nu este valabila in cadrul contestatiilor la executare pentru stabilirea calitatii de contestator/intimat.
In cadrul unei proceduri de executare silita apar raporturi juridice complexe sau multiple, in contestatiile la executare calitate procesuala activa sau pasiva dupa caz putand avea atat debitorul urmarit si creditorul urmaritor din raportul obligational ce rezulta din titlul executoriu, cat si, dupa caz, alte persoane ca tertii dobanditori ai unor bunuri supuse executarii silite, proprietarii si¬/sau coproprietarii bunurilor urmarite, alti creditori, continuatorii in drept ai acestor persoane si chiar executorul judecatoresc etc.
Prin urmare ca regula generala in cadrul unei contestatii la executare au calitate procesuala fie persoanele care urmaresc silit, efectueaza acte de executare silita impotriva debitorului sau au un interes in executarea silita a acestuia, fie persoanele afectate de executarea silita (inclusiv debitorul urmarit).
In cazul de fata Directiei Generale Regionale Cluj-Napoca - prin Administratia Judeteana efectueaza acte de executare silita impotriva contestatoarei prin urmare are calitate procesuala pasiva chiar daca aceasta institutie nu are personal calitatea de creditoare si chiar daca sumele pretinse pe calea executarii silite nu se vor face venit la bugetul acestei institutii.
Cu privire la fondul cauzei:
Prin incheierea civila irevocabila nr. 5133/11.04.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea in dosarul nr. _..271/2013, s-a stabilit in sarcina contestatoarei Comisia Locala ___ pentru aplicarea Legii 18/1991 obligatia de a plati in favoarea Statului Roman o amenda civila de 50 lei /zi de la data pronuntarii incheierii pana la executarea obligatiei de a face, stabilita prin sentinta civila nr. 4835/2008 a Judecatoriei Oradea, pronuntata in dosarul cu nr. 930/271/2008.
Din considerentele incheierii civile nr. 5133/11.04.2013, rezulta ca instanta care a fixat amenda a retinut ca petenta Comisia Locala nu a pus in executare sentinta civila nr. 4835/2008 a Judecatoriei Oradea prin care a fost obligata sa propuna, iar Comisia judeteana pentru aplicarea Legii 18/1991 Bihor a fost obligata sa elibereze numitei ___ titlu de proprietate pentru suprafata de 11.300 mp. teren situat pe raza localitatii S__.., iar in masura in care nu ar fi fost posibila reconstituirea in natura, sa se faca propuneri de acordarea despagubirilor.
Instanta constata ca in concret in prezenta cauza contestatoarea formuleaza cereri atat in privinta titlului executoriu cat si in privinta executarii silite propriu-zise.
In privinta capatului de cerere avand ca obiect anularea incheierii civile nr. 5133/11.04.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea in dosarul nr. __./2013 instanta il va respinge ca neintemeiat. Astfel contestatia la executare nu este o cale atac de retractare sau de reformare, ori in aceste conditii legalitatea incheierii susmentionate nu se poate analiza nici macar tinand cont de faptul ca impotriva acesteia legiuitorul nu a prevazut o cale de atac.
Pe de alta parte, chiar daca incheierea este legala si valabila, aceasta nu inseamna insa ca executarea silita pornita in baza acesteia si actele de executare silita efectuate sunt legale.
Astfel potrivit art. 580^3 alin. 1-4 cod proc civ. 1865 (in baza caruia s-a aplicat amenda civila) "(1) Daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita prin alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanta sesizata de creditor poate obliga pe debitor, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa plateasca, in favoarea statului, o amenda civila de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilita pe zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu. (2) Daca in termen de 6 luni debitorul nu va executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, la cererea creditorului, instanta care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de intarziere in favoarea statului va fixa suma datorata statului cu acest titlu, prin incheierea irevocabila, data cu citarea partilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neindeplinirea obligatiei prevazute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; in acest din urma caz, dispozitiile art. 574 sunt aplicabile in mod corespunzator. (3) Amenda civila va putea fi anulata, in tot sau in parte, ori redusa, daca debitorul executa obligatia prevazuta in titlul executoriu sau, dupa caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestatie la executare.(4) Incheierile date in conditiile prezentului articol sunt executorii si se comunica din oficiu, prin grija grefierului de sedinta, organelor fiscale competente in vederea executarii silite, potrivit Codului de procedura fiscala.".
Din textele legale susmentionate rezulta ca in mod aparent paradoxal, desi executorii de drept potrivit art. 580^3 alin. 4 Cod proc. civ. 1865, incheierile pronuntate in baza art. 580^3 alin. 1 Cod proc. civ. 1865 nu pot fi puse in executare pe calea executarii silite.
Astfel potrivit art. 662 cod proc civ. nou (aplicabil in raport de data inceperii executarii) "(1) Executarea silita nu se poate face decat daca creanta este certa, lichida si exigibila.". In plus, procedura prevazuta in art. 580^3 Cod proc. civ. 1865 cuprinde doua etape separate (ambele solutionate de catre instanta prin incheieri irevocabile si executorii): in prima etapa instanta constatand neindeplinirea obligatiei de a face stabileste un anumit nivel al amenzii/zi de intarziere in executare si a doua etapa, in care dupa cel putin sase luni, la cererea creditorului obligatiei de a face instanta fixeaza suma globala de plata tinand cont de aspectele specifice cauzei.
Prin urmare amenda nu este lichida si exigibila decat dupa fixarea sumei globale, neputand fi pusa in executare inainte de acest moment. Mai mult atata timp cat exista posibilitatea inlaturarii in tot sau in parte a amenzii, pentru motive temeinice, pana la fixarea sumei globale creanta statului (rezultata din amenda) nu este nici macar certa.
Aceste aspecte rezulta de altfel si din considerentele incheierii civile nr. 5133/11.04.2013 rezulta ca numita _. (creditoarea obligatiei de a face stabilita prin sentinta civila nr. 4835/2008 a Judecatoriei Oradea, pronuntata in dosarul cu nr. 930/271/2008) a solicitat instantei nu numai fixarea unei sume /zi de intarziere ci si fixarea sumei globale de plata, iar acest capat de cerere a fost respins, retinandu-se ca aceasta cerere a fost prematur formulata, incadrandu-se in interiorul termenului prohibitiv de 6 luni prevazut in art. 580^3 alin. 2 Cod proc. civ. 1865.
Intrucat prin incheierea civila nr. ___.04.2013 nu s-a stabilit o creanta certa, lichida si exigibila in sarcina contestatoarei, toate actele de executare silita sunt nelegale, sanctiunea aplicabila in acest caz fiind nulitatea.
Pentru motivele susmentionate instanta va admite in parte actiunea civila formulata de __..., in contradictoriu cu ___ - prin _., avand ca obiect contestatie la executare, va desfiinta executarea silita pornita in dosarul executional ____ si va anula toate actele de executare.
Instanta nu va acorda insa cheltuieli de judecata contestatoarei, acestea nefiind solicitate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a _..
Admite in parte actiune civila formulata de __, avand ca obiect contestatie la executare:
- desfiinteaza executarea silita pornita in dosarul executional __. si anuleaza toate actele de executare;
Respinge  capatul de cerere avand ca obiect anularea incheierii civile 5133/11.04.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea in dosarul __..2013.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de a formula apel in termen 30 zile de la comunicare, calea de atac urmand a fi depusa la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica din 07 martie 2014.

PRESEDINTE GREFIER
     __

____.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi

MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004
Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010