InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

Plangere impotriva incheierii de carte funciara

(Sentinta civila nr. 4968 din data de 11.10.2011 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

- sentinta civila nr. 4968/11.10.2011 - plangere impotriva incheierii de carte funciara -

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea formulata si inregistrata pe rolul  Judecatoriei Piatra Neamt la data de 28.02.2011, sub nr. 1623/279/2011, petenta xx a chemat in judecata pe intimatele xx solicitand instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna anularea incheierii de carte funciara nr. 1213/18.01.2011 ( prin care s-a respins plangerea impotriva incheierii nr. 32839/20.12.2010 ), pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Neamt - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Piatra Neamt si radierea notarii referitoare la somatia emisa de BEJ xx in dosarul nr. xx din 15.12.2010.
In motivarea actiunii, s-au invederat urmatoarele:
In mod gresit, s-a dispus notarea in cartea funciara a somatiei evidentiate anterior, avand legatura cu litigiul existent in contradictoriu cu prima intimata, de vreme ce acest diferend are ca obiect creante banesti de natura contractuala, iar nu drepturi reale sau astfel de obligatii care sa aiba ca obiect motelul "xx", ce se executa silit.
Petenta a precizat ca este grav prejudiciata prin notarea somatiei care echivaleaza cu indisponibilizarea directa a bunului.
In plus, s-a mai aratat ca partile sunt, in acelasi timp creditori si debitori una fata de cealalta, conform sentintei civile nr. xx/COM din data de 22.12.2009, pronuntata in dosarul civil nr. xx, de Tribunalul Neamt si sentintei civile nr. xx, pronuntata in dosarul nr. xx a aceleiasi instante.
In drept, au fost indicate dispozitiile art. 42 alin. 2 lit. t din Ordinul nr. 633/2006.
Actiunea a fost legal timbrata.
In dovedirea actiunii, petenta a depus la dosarul cauzei, inscrisuri.
La data de 23.05.2011, intimata xx a formulat intampinare, prin care a mentionat faptul ca nu are nicio legatura cu litigiul, precum si faptul ca si-a schimbat forma de organizare in Cabinet individual de Insolventa xx.
La data de 24.05.2011, in sedinta publica, reprezentantul petentei a mentionat ca solicita sa fie chemata in judecata si xx, in calitate de lichidator judiciar al xx.
La data de 06.09.2011, xx a solicitat introducerea in cauza a administratorului social xx.
In virtutea rolului activ prevazut de art. 129 Cod procedura civila si pentru justa solutionare a cauzei, instanta a solicitat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Neamt - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Piatra Neamt sa ataseze dosarul aferent incheierii de carte funciara atacata si dosarul de executare silita nr. xx.
La data de 06.09.2011, xx a solicitat introducerea in cauza a administratorului social xx, pentru xx, avand in vedere ca acestuia nu i s-a ridicat dreptul de a conduce activitatea, invocand si exceptia litispendentei privind prezenta cauza si dosarul nr. xx, care a fost respinsa de instanta, ca neintemeiata.
Instanta a incuviintat proba cu inscrisurile depuse la dosar, iar la termenul din data de 27.09.2011, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a xx.
A fost amanata pronuntarea de doua ori.
Analizand si coroborand sustinerile partilor si inscrisurile existente la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Urmare a cererii formulate de creditorul xx, a fost inceputa executarea silita impotriva petentei din prezenta speta, in calitate de debitor, pentru sume de bani datorate in virtutea sentintei nr. xx/COM, pronuntate de Tribunalul Neamt, in dosarul nr. xx, modificata prin Decizia nr. xx a Curtii de Apel Bacau - Sectia Comerciala, Contencios Administrativ si Fiscal, formandu-se dosarul de executare nr. xx al BEJ xx.
In acest context, executorul judecatoresc a emis somatia din data de xx, prin care a pus in vedere debitoarei sa achite sumele restante, informand-o ca, in caz de neconformare, se va proceda la vanzarea prin licitatie publica a imobilului cu destinatie de motel - "xx", situat in com. Alexandru cel Bun, zona "xx", jud. Neamt, cu nr. de carte funciara xx si terenul aferent ( fila 63 ).
Somatia a fost transmisa Oficiului de Castru si Publicitate imobiliara Neamt - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Piatra-Neamt care, prin incheierea nr. xx a admis cererea si a dispus notarea somatiei in favoarea xx ( fila 104 ).
Prin incheierea de carte funciara nr. xx, institutia precizata a respins cererea xx, prin care a solicitat reexaminarea incheierii initiale prin care s-a notat somatia ( fila 72 ).
1. Inainte de a proceda la solutionarea fondului, instanta se va pronunta, cu prioritate asupra exceptiei invocate din oficiu, conform art. 137 alin. 1 Cod procedura civila, pe care o va admite, astfel:
Calitatea procesuala pasiva presupune identitatea intre persoana chemata in judecata si subiectul pasiv al raportului juridic dedus judecatii.
Asa fiind, avand in vedere ca notarea contestata s-a efectuat de catre intimata xx, in calitate de creditor, impotriva petentei xx, in calitate de debitor, dat fiind si principiul relativitatii consacrat de Legea nr. 7/1996, nu se poate conchide decat in sensul ca xx ( reorganizata in Cabinet individual de Insolventa xx, dar mentinuta sub vechea denumire, avand in vedere principiul disponibilitatii ) nu au calitate procesuala pasiva, chiar si in situatia in care ar fi fost parti in procesul finalizat cu titlul executoriu in cauza.

2. Pe fondul cauzei, instanta apreciaza ca plangerea este neintemeiata, dupa cum urmeaza:
Potrivit art. 26 alin. 4 din Legea nr. 7/1996, “Inscrierile sunt de trei feluri:
 a) intabularea, avand ca obiect inscrierea definitiva a drepturilor reale;
 b) inscrierea provizorie a drepturilor reale sub conditia justificarii ulterioare;
 c) notarea, avand ca obiect inscrierea drepturilor personale, a actelor si faptelor juridice referitoare la starea si capacitatea persoanelor, actiunilor si cailor de atac in justitie, precum si a masurilor de indisponibilizare, in legatura cu imobilele din cartea funciara".
De asemenea, art. 109 din Ordinul nr. 633/2006 prevede ca  "In executarea silita imobiliara, conform normelor Codului de procedura civila, somatiile sau notificarile vor mentiona numarul cadastral al imobilului. Actele de executare silita imobiliara se vor nota in cartea funciara., iar conform dispozitiilor art. 112 alin. 1 ale aceluiasi act normativ, toate lucrarile pentru publicitate prevazute de Codul de procedura civila ca fiind obligatorii de efectuat in cadrul procedurii de urmarire silita se vor nota in cartea funciara asupra imobilului determinat si se radiaza la incunostintarea scrisa a instantei judecatoresti sau a executorului judecatoresc ori bancar, atunci cand efectul lor juridic a incetat.
Interpretand atari prevederi prin coroborarea cu dispozitiile art. 497 alin. 1 Cod procedura civila, se deduce concluzia potrivit cu care somatia evocata in cele ce preced a fost in mod corect notata, pentru opozabilitate, iar nu in vederea indisponibilizarii, cum sustine reprezentantul petentei.
Ipoteza avuta in vedere de instanta de control, in cadrul deciziei nr. xx ( filele 28-32 ), din dosarul nr. xx, de care s-a prevalat petenta, nu coincide cu aceea din speta dedusa judecatii in prezentul dosar. Astfel, interpretarea dispozitiilor art. 42 alin. 2 lit. t din Ordinul nr. 633/2006, evidentiata in decizie, nu are a fi aplicata in cauza. Notarea unei somatii vizand executare silita a imobilului este legala, chiar obligatorie, in toate cazurile in care este valabila atat din punct de vedere al fondului, cat si al formei, indiferente daca titlul executoriu a vizat ori nu, in mod direct, imobilul. Or, in conditiile in care somatia este prezumata ca fiind valabila (neexistand o hotarare de constatare a situatiei contrare), notarea este legala, iar plangerea  - neintemeiata.
Nu vor fi acordate cheltuieli de judecata petentei, intrucat nu a avut castig de cauza, date fiind prevederile art. 274 alin. 1 Cod procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009