InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ploiesti

ORDONANTA PRESEDINTIALA. VIZITARE MINOR. INDEPLINIREA CONDITIILOR SPECIALE DE ADMISIBILITATE

(Sentinta civila nr. 2990 din data de 22.03.2011 pronuntata de Judecatoria Ploiesti)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Ploiesti | Jurisprudenta Judecatoria Ploiesti


ORDONANTA PRESEDINTIALA. VIZITARE MINOR.
INDEPLINIREA CONDITIILOR SPECIALE DE ADMISIBILITATE

SENTINTA CIVILA nr. 2990/22.03.2011
AUTOR - MIHAILESCU CARMEN ANDRA

     Prin sentinta civila nr. 2990/22.03.2011 pronuntata de Judecatoria Ploiesti in dosarul nr. 23952/281/2010, a fost admisa in parte cererea de stabilire provizorie a programului de vizitare minor formulata de reclamanta A.M. in contradictoriu cu paratul A.H.I. si s-a dispus obligarea paratul sa permita reclamantei sa aiba legaturi personale cu minorul A.S.M., in prima si a treia saptamana din luna, de sambata orele 10,00 pana duminica, orele 16,00, la domiciliul reclamantei - pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de divort aflata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, respingandu-se in rest cererea de ordonanta presedintiala.
     Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut ca prin cererea  inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, reclamanta A.M. in contradictoriu cu paratul A.H.I. a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna: incuviintarea de a avea legaturi personale cu minora A.S.M., in varsta de 2 ani,  pana la solutionarea irevocabila a actiunii de divort afla pe rolul instantei, dupa urmatorul program: de vineri ora 16,00 pana duminica ora 16,00, in prima si a treia saptamana din luna, o luna in perioada vacantelor de  vara, respectiv in luna august si o saptamana in perioada sarbatorilor de Pasti, in domiciliul reclamantei.  De asemenea a solicitat  sa i se acorde dreptul de a vizita minora si in afara programului solicitat, la domiciliul paratului, la aniversarea acesteia si ori de cate ori considera necesar, pentru a veghea  la cresterea ei. Totodata a precizat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se  dispuna obligarea paratului sa ii transmita saptamanal, in fiecare zi de vineri din saptamana, prin orice mijloc informatii referitoare la copil, evaluari medicale,  starea sanatatii, evolutia fizica si psihica a copilului, deplasarile acestuia, programul de alimentatie, programul de odihna, cu respectarea dispozitiilor art. 15 alin 2 din legea 272/2004.
     In fapt, s-a aratat ca datorita neintelegerilor intervenite intre parti, reclamanta a fost nevoita sa se mute din domiciliul comun, iar ulterior, tot pe cale de ordonanta presedintiala, s-a dispus incredintarea provizorie a minorei catre tata, pana la solutionarea definitiva a dosarului avand ca obiect "divort", insa acesta din urma a obstructionat accesul reclamantei la fiica sa, fie prin faptul ca nu a permis acesteia sa o viziteze, fie prin  necomunicarea informatiilor privind  desfasurarea programului normal al minorei.
     In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosarul cauzei, o serie de inscrisuri .
     Paratul, legal citat, a formulat intampinare prin care a solicitat in principal respingerea actiunii ca inadmisibila pe calea ordonantei presedintiale, iar in subsidiar respingerea ca neintemeiata a cererii si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.
     Cu privire la exceptia inadmisibilitatii actiunii a solicitat admiterea acesteia si respingerea actiunii,  aratand ca  in cuprinsul art. 613 indice 2 c.pr.civ se indica in mod expres si limitativ cazurile in care instanta poate lua masuri vremelnice, apreciind ca in cadrul acestora nu se regasesc si cele privind pastrarea legaturilor personale cu  minorul si nici nu sunt indeplinite  conditiile speciale de admisibilitate a unei astfel de cereri, respectiv urgenta, caracterul vremelnic si  neprejudicierea fondului.
     Pe fondul cauzei, paratul a aratat ca pana in prezent reclamanta a petrecut foarte putin timp cu minora si nu a avut grija de aceasta, iar programul de vizitare solicitat ar prejudicia grav minora.
     In cauza, s-au administrat proba cu inscrisuri - ce au fost depuse la dosarul cauzei, proba cu interogatoriul partilor - si s-a intocmit un referat de ancheta sociala la domiciliul paratei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut ca in cauza sunt indeplinite cerintele restrictive de admisibilitate impuse de art. 581 C.pr.civ., pentru urmatoarele considerente :
Ordonanta presedintiala, prin esenta ei, astfel cum este reglementata, reprezinta o procedura speciala prin care legea ingaduie sa se dea o rezolvare vremelnica si fara prejudecarea fondului unor cazuri al caror caracter urgent nu ingaduie sa se astepte desfasurarea procedurii de drept comun.
Dispozitiile art. 581 C.pr.civ. prevad necesitatea indeplinirii cumulative a conditiilor privind urgenta masurii ce se solicita a fi luata de instanta, neprejudecarea fondului dreptului si caracterul vremelnic al masurii ordonate.
Or, instanta retine ca prin cererea de fata, reclamanta a solicitat pe cale de ordonanta presedintiala stabilirea unui program de vizitare a minorului rezultat din casatorii partilor.
     Din examinarea probelor administrate in cauza, instanta retine ca prin sentinta civila....., s-a dispus incredintarea provizorie a minorei A.S.M., tatalui, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii de divort.
     Potrivit  dispozitiilor art.43 alin. 3 c.fam, parintele divortat caruia nu i s-a incredintat copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
     Este astfel incontestabil dreptul reclamantei de a pastra legaturi personale cu fiica sa - dupa cum este evidenta si starea tensionata existenta intre parti, precum si intre reclamanta si parintii paratului, impreuna cu care acesta locuieste alaturi de minora.
     Ori, fata de imprejurarile aratate si in conditiile in care minora are varsta de aproape 3 ani, este firesc sa i se ofere posibilitatea de a se reacomoda treptat cu prezenta mamei sale, de care a fost partial privata datorita litigiilor dintre parti - intr-o modalitate care sa stimuleze legatura efectiva cu acesta, care sa-i dea posibilitatea reclamantei sa manifeste responsabilitatea si grija fireasca pe care o mama trebuie sa o arate fiicei sale, cu atat mai mult cu cat, fata de varsta si sexul minorei, aceasta are nevoie si de prezenta materna.
     In sensul aratat, s-a retinut ca intarzierea reluarii relatiilor minorei cu mama sa, pana la o eventuala solutionare irevocabila a litigiilor dintre parti, ar fi de natura sa adanceasca si mai mult instrainarea si chiar ruptura dintre minora si mama sa, a carei prezenta in viata fiicei sale reprezinta o necesitate fireasca pentru o dezvoltare armonioasa a minorei - justificandu-se astfel conditia urgentei prezentei cereri de ordonanta presedintiala.
     Totodata, instanta a retinut ca cererea reclamantei indeplineste conditia vremelniciei prev. de art. 581 c.civ., avand in vedere ca, potrivit cererii precizatoare depuse la dosar, a rezultat ca reclamanta de fata a formulat si in dosarul civil avand ca obiect cererea de divort si incredintare a minorei, o cerere subsidiara privind stabilirea unui program de vizitare a minorei, in cazul in care aceasta va fi incredintata - pe fond - tatalui.
     Pe de alta parte, luand act in parte de programul de vizitare a minorei solicitat de reclamanta, instanta a obligat paratul sa permita reclamantei sa aiba legaturi personale cu minora, in prima si a treia saptamana din luna, de sambata orele 10,00 pana duminica, orele 16,00, la domiciliul reclamantei - pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererii de divort.
     La stabilirea programului provizoriu de vizitare mentionat, instanta a avut in vedere, pe langa considerentele aratate anterior,  faptul ca, potrivit referatului de ancheta sociala efectuat la domiciliul reclamantei, a rezultat ca aceasta are conditii corespunzatoare pentru a o lua pe minora doua week-end-uri pe luna, in conditiile aratate - minora avand amenajata in locuinta proprietatea personala a mamei, o camera unde se afla "patutul, jucariile si lucrurile acesteia" -  dar si faptul ca minora trebuie sa aiba posibilitatea unei reacomodari treptate cu mama sa, astfel incat s-a apreciat ca in momentul de fata acest lucru se poate realiza prin luarea minorei doar de doua ori pe luna, de sambata dimineata pana duminica dupa-amiaza - timp suficient pentru a da posibilitatea reclamantei sa arate daca poate manifesta responsabilitatea necesara stabilirii unei relatii normale, din punct de vedere afectiv si educativ, cu fiica sa - elemente ce urmeaza a fi apreciate ca atare la momentul solutionarii fondului cauzei.
     Referitor la solicitarile privind vizitarea minorei "o luna in perioada de vara..." si celelalte, s-a apreciat ca acestea depasesc deja caracterul provizoriu, vremelnic, al cererii de ordonanta presedintiala si forteaza, la acest moment, necesitatea pastrarii  pentru minora  a  unui  program  organizat  de  viata  si  odihna, neputandu-se lasa acest aspect la dispozitia arbitrara a reclamantei, care solicita "dreptul de a vizita minora si in afara programului stabilit, ......ori de cate ori va considera necesar" - nefiind totodata necesara stabilirea unor obligatii exprese in sarcina paratului de a-i "transmite saptamanal, prin orice mijloace...informatii referitoare la copil......." - reclamanta avand posibilitatea de a face acest lucru personal (la medical de familie, la gradinita cand va fi cazul....), intr-o maniera care sa fie eficienta si legala, fara sa devina stanjenitoare ori impovaratoare pentru minora ori parat.
     Fata de considerentele aratate deci, instanta a apreciat actiunea astfel formulata ca fiind in parte intemeiata, admitand-o ca atare si a obligat paratul sa permita reclamantei sa aiba legaturi personale cu minora A.S.M.,  in modalitatea aratata.
       
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009