InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Civil.Obligatia de a face

(Sentinta civila nr. din data de 26.03.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

     Pe rol fiind judecarea   actiunii   civile privind  obligatia de a face  formulata de  reclamantul  D  B  M ai domiciliat in    in contradictoriu cu paratul A D.V  domiciliat in comuna  . 
     La apelul nominal facut in sedinta publica a  lipsit reclamantul  D   Bogdan M pentru care a raspuns avocat E.R ,lipsind paratul A  D.V .
     Procedura este legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     Se arata ca actiunea a fost timbrata cu suma  de 469 lei cu chitanta fisc  din datade 2.11.2009 si timbru judiciar de  3 lei, taxe anulate la dosar.
     Sub prestare de juramant au fost audiati martorii D  M   si Z  I  , depozitiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar.
     Avocat E.R precizeaza ca nu mai are alte probe de administrat in cauza, apreciaza cauza in stare de judecata si solicita cuvantul pe fond.
     Instanta in baza art 150 cod pr. civila , constata cauza in stare de judecata  si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat E.Radu solicita  a se lua act ca  reclamantul a cumparat de la parat suprafata de 27071 m.p.  in extravilanul comunei Puiesti, in mai multe puncte si pentru care a platit la facerea  antecontractului de vanzare cumparare, urmand ca ulterior sa se perfecteze actul  autentic.S-a luat legatura cu acesta , a fost si notificat , insa paratul a refuzat  a se prezenta la notariat, reclamantul promovand prezenta actiune. S-a facut dovada  actiunii cu actele de la dosar si martorii audiati , astfel ca solicita admiterea actiunii  asa cum a fost formulata. Nu solicita cheltuieli de judecata.
                                                J U D E C A T A 
     Asupra actiunii civile de fata.
     Reclamantul D  B  M  domiciliat in   , a chemat in judecata pe paratul A  D.Vasile domiciliat in comuna  , solicitind ca prin sentinta ce se va pronunta sa se constate ca a cumparat de la pirit o suprtafata de teren de 27071 m.p. arabil situat in extravilanul comunei     , teren cuprins in titlul de proprietate nr.  si sa se dispuna ca hotarirea sa tina loc de contract.
     In motivarea de fapt a actiunii reclamantul arata ca prin antecontractul de vinzare cumparare autentificat la nr.  a cumparat de la pirit terenul mentionat mai sus la un pret de 8110 lei, reprezentind pretul intreg de vinzare al terenului pe care l-a platit integral  convenind ca ulterior piritul sa se prezinte la biroul notarial pentru incheierea actului in forma autentica.
     Arata ca in nenumarate rinduri a solicitat piritului direct si prin telefon ,si apoi cu notificare prin notariat sa se prezinte pentru incheierea actului insa acesta a refuzat.
     Actiunea a fost intemeiata in drept pe art.1073-1077 cod civil si art.5 titlul X din legea 274/2005.
     La actiune reclamantul a atasat copii de pe antecontractul de vinzare cumparare , titlul de proprietate , certificat fiscal si notificare, filele 4-9 dosar,.
     Piritul desi legal citat nu s-a prezentat in instanta si nu a depus nici intimpinare.
     Pentru solutionarea actiunii ,la cererea reclamantului , instanta a administrat probe cu inscrisuri si martori.
     Au fost depuse relatii de la OCPI B  privind sarcinile imobilului , fila 16 dosar.
     In cauza au fost audiati martorii Z  I  si D  M .
     Analizind actele si lucrarile dosarului , instanta retine urmatoarele :
     La data de 24.10.2008 reclamantul si piritul au incheiat la Biroul Notarial   un antecontract de vinzare cumparare prin care piritul promitea sa vinda reclamantului suprafata totala de teren   m.p.  teren arabil pe raza  , in extravilan , in urmatoarele trupuri astfel :   m.p.arabil extravilan in tarlaua 22 punctul O cu vecinii : N- A N.V ,S - A  D , E si V - drum;   m.p.arabil extravilan situat in tarlaua   punctul   intre vecinii :la N - A  C D  ,la  S - A  V , la E si V - drum;   m.p. in tarlaua   punctul C  cu vecinii : N si S - drum, la E- A  C D  si V - A  NC V  ; 671 m.p.in tarlaua 22 punctul O  in indiviziune si    m.p. in tarlaua 1 punctul V  intre vecinii : N si la S -drum, la E - A  C D  si la  V -A  NC V .
     La data intocmirii antecontractului de vinzare cumparare reclamantul a platit pretul in suma totala de 8110 lei ,dupa care a intrat in posesia terenului pe care il stapineste si in prezent.
     Antecontractul de vinzare cumparare a fost autentificat la nr. .
     Terenul instrainat a fot reconstituit piritului in proprietate conform titlului de proprietate nr.  depus in copie la fila 6 dosar.
     Din relatiile depuse de OCPI   , fila 16 dosar, rezulta ca in legatura cu terenul extravilan de 27071 m.p. pe numele A  D V  din 1993  si pina in prezent nu au fost inscrise sarcini.
     Dupa incheierea antecontractului de vinzare cumparare reclamantul a solicitat piritului sa se prezinte la biroul notarial in vederea perfectarii actului de vinzare cumparre autentic insa a refuzat,piritul nedind curs solicitarii nici dupa ce a fost notificat prin executor judecatoresc  .
     Conform art.1073 cod civil privind executarea in natura a obligatiei creditorul este indreptatit sa obtina prin mijloace legale executarea obligatiei de catre bebitorul sau.
     Pe de alta parte potrivit art.5 din titlul XII din Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei in cazul in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la un teren cu sau fara constructii , una din parti refuza ulterior sa incheie contractul,partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta de judecata in vederea pronuntarii unei hotaririi care sa tina loc de contract.
     Rezulta ca este deschisa aceasta cale in conditiile refuzului uneia din  partile antecontractului de a-si fi mai indeplinit obligatia.
     Achiesarea in aceste cazuri la pretentiile reclamantului este o institutie recunoscuta de procedura civila si nu presupune neaparat ca nu a existat un refuz anterior ,partea schimbindu-si conduita abia dupa promovarea cererii de chemare de judecata , iar respingerea actiunii in asemenea context ar insemna o atingere adusa liberului acces la justitie , ceea ce nu este permis.
     In concluzie instanta va admite actiunea de fata  si pe cale de consecinta va constata ca reclamantul  a cumparat de la pirit la data de 24.10.2008 suprafata totala de teren de   m.p. arabil pe raza comunei    , in extravilan , in urmatoarele trupuri astfel :   m.p.arabil extravilan in tarlaua   punctul O  cu vecinii : N- A a N.V ,S - A  D , E si V - drum;   m.p.arabil extravilan situat in tarlaua   punctul   intre vecinii :la N - A  C Da  ,la  S - A  V , la E si V - drum;   m.p. in tarlaua   punctul C  cu vecinii : N si S - drum, la E- A  C D  si V - A  NC V  ;   m.p.in tarlaua   punctul O  in indiviziune si    m.p. in tarlaua   punctul   intre vecinii : N si la S -drum, la E - A  C D  si la  V -A  NC V ,contra unui pret de   lei .
     Se va dispune ca prezenta hotarire  sa tina loc de contract.
     Se va lua act ca reclamantul nu solicita cheltuieli de judecata.
                                           Pentru aceste motive
                                            In numele legii
                                                Hotaraste:
     Admite actiunea civila privind obligatia de a face  formulata de  reclamantul D  B  M  domiciliat in    in contradictoriu cu paratul A  D.V  domiciliat in comuna   , si in consecinta:
     Constata ca reclamantul a cumparat de la pirit suprafata de teren de   m.p. situata in extravilanul comunei  , conform titlului de proprietate nr. ,in mai multe puncte, astfel :   m.p.arabil extravilan in tarlaua   punctul O  cu vecinii : N- A  N.V ,S - A  D , E si V - drum;   m.p.arabil extravilan situat in tarlaua   punctul   intre vecinii :la N - A  C D  ,la  S - A  V la E si V - drum;   m.p. in tarlaua   punctul Capitaneasca cu vecinii : N si S - drum, la E- A  C D  si V - A  NC V  ;   m.p.in tarlaua   punctul O  in indiviziune si    m.p. in tarlaua  punctul   intre vecinii : N si la S -drum, la E - A  C D  si la  V -A  NC V,contra unui pret de   lei la data de  .
     Prezenta hotarire tine loc de contract.
     Ia act ca reclamantul nu solicita cheltuieli de judecata.
     Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi  .
                 
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011