InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

PENAL.Furt

(Sentinta penala nr. 1 din data de 29.06.2011 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

                                                                                                                                  cadrul 
     Pe rol fiind  judecarea procesului  penal privind pe inculpatul    trimis in judecata prin rechizitoriul     pentru comiterea infractiunii de   prev. de art.  208-  art 209  alin. 1 lit. a,g,i cod penal  , cu aplicarea  art 41 alin. 2 cod penal si art 99 si urmatoarele cod penal
     La apelul nominal  facut in sedinta separata a raspuns inculpatul    personal si asistat din oficiu de avocat  , reprezentantul legal    personal,   prezent  martorul   , lipsind   reprezentant legal   ,  partea vatamata  
     Procedura este legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care refera oral  obiectul pricinii, stadiul in care se afla  judecata, modul  de indeplinire a procedurii de citare si masurile  dispuse de instanta, dupa care:
     S-a identificat inculpatul, s-a redat pe scurt actul de sesizare al instantei dupa care presedintele completului de judecata explica inculpatului in ce consta prev. art 70 al.2 cod pr. penala, respectiv  invinuirea ce i se aduce si totodata il instiinteaza cu privire la dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se  atentia ca tot ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa, precum si cu privire la dreptul de a pune intrebari partilor vatamate, martorilor si de a da explicatii in tot cursul cercetarii judecatoresti.
     Instanta in baza art. 3201 al. 3 Cod procedura penala intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Inculpatul declara personal ca recunoaste savarsirea faptelor si doreste ca judecata sa aiba loc in baza probelor pe care le recunoaste si insuseste, instanta procedand la ascultarea sa, raspunsurile fiind consemnate si declaratia  atasata la dosar.
     Avocat    precizeaza ca nu mai are alte probe de administrat in cauza, apreciaza  cauza in stare de judecata si solicita cuvantul pe fond.
     Reprezentantul Parchetului apreciaza cauza in stare de judecata si solicita cuvantul pe fond.
     
     
     
     Instanta  in temeiul art 339 c.p.p. constata terminata cercetarea  judecatoreasca si in conformitate cu dispozitiile art 340 c.p.p. acorda cuvantul  la dezbateri
     Reprezentantul Parchetului arata ca inculpatul a fost trimis in judecata  pentru comiterea  infractiunii prev. de art  208-  art 209  alin. 1 lit. a,g,i cod penal  , cu aplicarea  art 41 alin. 2 cod penal si art 99 si urmatoarele cod penal  constand in aceea ca  in toamna anului  2010  lunile septembrie si octombrie, pe timp de noapte, a patruns prin efractie  in mod repetat , in imobilul proprietatea partii vatamate    de unde  a sustras  bunuri in  valoare de  5000 lei.  Avand in vedere  actul de sesizare al instantei , pozitia sincera a inculpatului, recunoasterea faptei de catre inculpat,  apreciaza ca acesta se face vinovat de  savarsirea faptei de furt , motiv pentru care  in baza art. 208-  art 209  alin. 1 lit. a,g,i cod penal  , cu aplicarea  art 41 alin. 2 cod penal si art 99 si urmatoarele cod penal solicita condamnarea.  Fapta fiind recunoscuta solicita aplicarea art 320 indice 1 cod procedura  penala. Apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea  in regim de detentie  si  solicita aplicarea art. 110 cod penal , respectiv suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Solicita aplicarea art 71 -64   lit. a teza a II-a si lit. b cod penal , aplicarea art  71 al.5 cod penal si sa se atraga atentia inculpatului conf. art 359 cod penal. A se lua act ca prejudiciul a fost recuperat in totalitate , ca  partea vatamata  nu s-a constituit parte  civila si ca inculpatul nu a   sustras bunurile pentru care partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de  15.000 lei. Obligarea  inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
     Avocat     arata ca inculpatul a savarsi fapta de furt ce a fost si recunoscuta, motiv pentru care  solicita aplicarea art 320 indice 1 cod procedura  penala. Fata de pozitia sincera a inculpatului , ca este la prima incalcare a legii penale , solicita  aplicarea art 74-76  cod penal. Arata ca inculpatul  isi castiga existenta  lucrand sezonier, a fost  abandonat de catre mama iar tata este decedat . Prejudiciul fiind recuperat  solicita aplicarea art  110 cod penal  si art 99 cod penal. Obligarea inculpatului la cheltuieli  judiciare  catre stat si la onorariul aparator oficiu.
     Inculpatul recunoaste fapta, lasa la aprecierea instantei pedeapsa ce se va aplica.   
                                       J U D E C A T A
Asupra   actiunii penale de fata.
Prin rechizitoriul parchetului de pe linga   a fopst pusa in miscare actiunea penala si trimis in judecata inculpatul   mior    domiciliat in  comuna   pentru comiterea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208-209 al.l lit.  a , g si i cod penal cu art.  4l al.2 cod penal si art. 99 si urmatoarele cod penal.
In rechizitoriu se arata ca la data de 22.l2.20l0  in cadrul Postului de Politie   s-a facut sesizarea  de catre    care  semnala  faptul ca autori necunoscuti  au patruns in locuinta fiicei sale   de unde au sustras aparatura electronica, butelia aragazul   cuverturi , paturi covoare ,   creand  un prejudiciu de  5000 lei.
Efectuindu-se cercetari s-a constatat ca  autorul faptei de distrugere este inculpatul minor 
Acesta a recunoscut  faptul ca a patrns prin efractie in locuinta partii vatamate    despre care stia ca este plecata la munca in Grecia.     Astfel   din locuinta partii vatamate a sustras initial un tv pe care l-a vindut in comuna   pentru suma de l00 lei care ulterior a ajuns la martora   ce a fost   ridicat si predat paartii vatamate  si de asemenea  se mai arata ca  inculpatul minor   tot pe timp de noapte a  revenit in locuinta partii vatamate de mai multe ori de unde a sustras si alte  bunuri , o butelie pe car a vindut martorului   cu suma de 200 lei ,  o mocheta si o combina muzicala  in stare de neintrebuintare pe care a vindut-o martorului    pentru suma de  50 lei si  de asemenea intr-o alta   noapte a sustras o masina de tocat carne  electrica pe care a vindut-o martorei   pentru suma de 40 lei.
     In rechizitoriu se  arata ca   toate  bunurile sustrase au fost ridicate de la cumparatori si predate partii vatamate prejudiciul  creat fiind  astfel recuperat in  totalitate.
In fata instantei de judecata a fost prezenta partea vatamata   care  a declarat ca prejudiciu  este in totalitate recuperat si nu se constituie poarte civila.
In fata instantei de judecata inculpatul, minor a recunoscut fapta comisa a regretat  cele intamplate ,  aratind ca a comis aceasta fapta  pentru  ca era  lipsit de mijloace  materiale de trai si a solicitat ca instanta sa fac aplicarea art.  320 indice l cod pr. penala ,  neavind alte probe  in cauza si bazindu- se pe materialul probator   administrat de   organele de urmarire penala.
Analizind   actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele .
Inculpatul   avea  virsta de l6 ani la data comirterii faptei fiind la prima  incalcare a legii penale.
Aceste provine dintr-o  familie dezorganizata   tatal a decedat  in urma cu 8 ani iar mama    a intrat  in diverse relatii de concubinaj abandonindu-i pe minori.
Acesta nu are nici pregatirea  educationala   necesara , locuiste intr-o locuinta saracacioasa si nu are nici o sursa de venit.
Pe fondul acestor lipsuri   inculpatul minor  la data de 22.l2.20l0 , a patruns in  locuinta partii vatamate     despre care stia ca este plecata la munca in Grecia  si a  sustras in mod repetat mai multe bunuri aparatura   electronica , butelie  , aragaz si altele  creand un prejudiciu in suma de  5000 lei.
Bunurile sustrase au fost vindute pentru diverse  sume de bani  unor persoane   de pe raza comunei    asa cum s-a aratat in rechizitoriu  bunuri ce au fost recuperate de la persoanele respective si predate  partii  vatamate  prejudiciul  fiind astfel recuperat.
Retinind vinovatia inculpatului in comiterea infractiunii de furt calificat instanta   in  baza art. 208-209  al.l  lit.a  , g si i cod penal , cu art. 4l al.2 cod penal ,  art. 99  cod penal si   art. l09 cod penal ,cu aplicarea  art.  74-76 cod penal si art. 320 indice l cod pr. penala ,va dispune condamnarea inculpatului minor       la  4 luni inchisoare.
In baza art.ll0 cod penal  dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de l0 luni .
La individualizarea pedepsei precum si in aplicarea art.74-76 cod penal si art. ll0 cod penal ,instanta  a avut in vedere pericolul social al faptei comise persoana inculpatului , virsta acestuia   starea materiala precara si faptul ca   a fost de mic copil abandonat precum si conditiile concrete  in care s-a desfasurat activitatea infractionala.
Instanta va dispune aplicarea art.  7l -64 lsit.a   teza II_a  si lit. b cod penal .
Se va aplica art.7l al.5 cod penal.
Se va atrage atentia inculpatului conform art.  359 cod pr. penala.
Instanta va constata  acoperit integral prejudiciul catre partea vatamata .
In baza art. l9l cod pr penala, instanta va obliga inculpatul minor la  700 lei  cheltuieli judiciare catre stat din care  400 lei onorariu  aparator  oficiu la urmarirea penala avocat   si   200 lei in faza de judecata avocat      sume avansate din fondurile M:J.
Pentru aceste motive
   In numele legii
Hotaraste
In baza art, 208-209  al.l  lit.a  , g si i co dpenal , cu art. 4l al.2 cod penal ,  art. 99  cod penal si   art. l09 cod penal ,  cu aplicarea  art.  74-76 cod penal si art. 320 indice l cod pr. penala ,va dispune condamnarea inculpatului minor        ,  la  4 luni inchisoare.
In baza art.ll0 cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de l0 luni .
Aplica  art. 7l -64 lit.a   teza II_a  si lit. b cod penal .
Aplica art.  7l al.5 cod penal.
Atrage atentia inculpatului conform art.  359 cod pr. penala.
Constata  acoperit integral prejudiciul catre partea vatamata .
In baza art. l9l cod pr penala  , instanta obliga inculpatul minor la  700 lei  cheltuieli judiciare catre stat din care  400 lei onorariu  aparator  oficiu la urmarirea penala avocat   si   200 lei in faza de judecata avocat      sume avansate din fondurile M:J.
Cu recurs  in termen de l0  zile de la pronuntare si comunicare.
Pronuntata in  sedinta publica azi   4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010