InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

PENAL.Furt calificat

(Sentinta penala nr. 3 din data de 29.06.2011 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat

                                                                                                                                      cadrul 
     Pe rol fiind  judecarea procesului  penal privind pe inculpata  , trimisa  in judecata prin rechizitoriul  Parchetului de pe langa     pentru comiterea infractiunii de   furt calificat contra patrimoniului, prev. de art. 208 - 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  si urmatoarele  cod penal.
     La apelul nominal  facut in sedinta  separata a  raspuns inculpata     personal si asistata  din oficiu de avocat   , reprezentantul legal    , lipsind  partea vatamata  
     Procedura este legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care refera oral  obiectul pricinii, stadiul in care se afla  judecata, modul  de indeplinire a procedurii de citare si masurile  dispuse de instanta, dupa care:
     S-a identificat inculpatul, s-a redat pe scurt actul de sesizare al instantei dupa care presedintele completului de judecata explica inculpatului in ce consta prev. art 70 al.2 cod pr. penala, respectiv  invinuirea ce i se aduce si totodata il instiinteaza cu privire la dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se  atentia ca tot ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa, precum si cu privire la dreptul de a pune intrebari partilor vatamate, martorilor si de a da explicatii in tot cursul cercetarii judecatoresti.
     Instanta in baza art. 3201 al. 3 Cod procedura penala intreaba pe inculpata daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
     Inculpatul declara personal ca recunoaste savarsirea faptelor si doreste ca judecata sa aiba loc in baza probelor pe care le recunoaste si insuseste, instanta procedand la ascultarea sa, raspunsurile fiind consemnate si declaratia  atasata la dosar.
     Reprezentantul Parchetului apreciaza cauza in stare de judecata si solicita cuvantul pe fond.
     Avocat   apreciaza in stare de judecata si solicita cuvantul pe fond.
      Instanta  in temeiul art 339 c.p.p. constata terminata  cercetarea  judecatoreasca si in conformitate cu dispozitiile art 340 c.p.p. acorda cuvantul  la dezbateri
     Reprezentantul Parchetului arata ca inculpata  a fost  trimisa in judecata pentru comiterea  infractiunii de   furt calificat contra patrimoniului, prev. de art. 208 - 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  si urmatoarele  cod penal, constand in aceea ca  la data de  18.10.2010 in jurul orelor 14,30 fiind impreuna  cu verisoara  sa   pe ulitele  comunei  a observat ca in momentul in care partea vatamata    a coborat din autoturism i-a cazut  un portmoneu  din care a luat suma de 1470 lei , plecand catre casa. Fiind depistata inculpata a restituit banii  partii vatamate.  Din actele aflate la dosar , apreciaza ca inculpata se face  vinovata de savarsirea infractiunii de furt, aceasta fiind la prima incalcare a legii penale.  La data comiterii faptei inculpata avea varsta de 16 ani  si a vand  in vedere prejudiciul modic  , acesta fiind recuperat,  pozitia sincera a inculpatei,  solicita condamnarea in baza  textelor de lege mentionate mai sus, cu aplicarea art 320 indice  1 cod pr.penala, cu aplicarea art 99 si urmatoarele cod penal si art 81  si art 110 cod  penal.  Solicita a se atrage atentia conf. atu 359 cod penal. Obligarea inculpatei la cheltuieli judiciare catre stat.
     Avocat  ,  arata ca inculpata a recunoscut fapta , este dovedita, solicita aplicarea  art 320 ind. 1 cod pr. penala, cu aplicarea art  74 lit b si c cod penal  si art  76 lit c cod penal. si art 103 pct 1 cod penal. In subsidiar  aplicarea art 110 cu art 99 si urmatoarele cod penal, avand in vedere  ca prejudiciul a fost recuperat.  Solicita obligarea inculpatei la cheltuieli judiciare catre stat.
     Inculpata recunoaste , regreta fapta , lasa la aprecierea instantei pedeapsa ce i se va aplica.
                                       J U D E C A T A
Asupra actiunii penale de fata.
      Prin rechizitoriul Parchetului e pe langa   a fost pusa in miscare actiunea penala si trimiterea in juecata a inculpatei minore     domiciliata in   comuna   pentru comiterea infractiunii de   furt calificat contra patrimoniului, prevazuta de art. 208 - 209 al.1 lit e cod penal cu aplicarea  art 99  si urmatoarele  Cod penal.
     In rechizitoriu se arata ca la data de 18.10.2010 partea vatamata   din municipiul   la domiciliul mamei sale din com. 
     Mai inainte a mers la un cunoscut caruia ii vanduse o cantitate de grau si a primit ca pret suma de 1470 lei pe care i-a pus in portmoneu apoi portmoneul l-a pus intr-un buzunar interior de la geaca cu care era imbracat.
     De aici a plecata spre casa mamei sale, a oprit  masina in ulita si a coborat pentru a merge in curtea casei mamei sale, timp in care s-a intalnit cu   care l-au intrebat ce mai face.
      Partea vatamata nu le-a dat atentia si a intrat in curte insa, dupa cateva minute a revenit la masina si atunci a observat portmoneul cazut in dreptul portierei spate dreapta a autoturismului iar cand l-a ridicat si s-a uitat in el a observat ca banii ii disparusera.
     In acel moment, o vecina,   care era in apropiere i-a spus ca cele doua tinere de etnie rroma i-au "controlat" masina, precizand ca langa portiera a vazut-o pe inculpata 
     Partea vatamata a sesizat imediat organele de politie care s-au deplasat impreuna la domiciliul inculpatei, aceasta initial nu a recunoscut insa, ulterior a recunoscut ca a sustras banii din portofelul partii vatamate pe care i-a scos si i-a predat acesteia recuperandu-i prejudiciul.
     In fata instantei de judecata inculpata minora a recunoscut comiterea faptei, a precizat ca se bazeaza pe probele administrate de  , nu solicita alte probe noi si doreste ca instanta sa faca aplicarea art. 3201 Cod procedura penala.
     Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
      La data de 18.10.2010 inculpata minora   a sustras din portofelul partii vatamate suma de 1470 lei pe care i-a restituit in fata organelor de politie in aceeasi zi.
     Inculpata minora in ziua respectiva era insotita de   si trecand pe ulita prin fata casei mamei partii vatamate, unbde era parcata masina acesteia din urma si vazand jos langa portiera un portofel l-a deschis si a sustras banii in suma de 1740 lei.
Fapta este dovedita si recunoscuta de inculpata minora   motiv pentru care instanta in baza art. 208-209 al.1 lit e Cod penal. cu art 99 si urmatoarele Cod penal cu aplicarea art. 74-76 c.p. si cu aplicarea art 3201 Cod procedura penala va dispune  condamnarea acesteia  la 4 luni  inchisoare.
In baza art 81 Cod penal cu art 110 Cod penal se va  dispune suspendarea  conditionata   a executarii  pedepsei pe o durata  de 10 luni.
Se vor aplica dispozitiile art. 71-64 lit a teza a II si lit b Cod penal.
Se vor aplica dispozitiile art  71 al.5 Cod penal. 
Se va atrage atentia conf. art 359 Cod procedura penala.
La individializarea pedepsei precum si in aplicarea art. 81 si 110   Cod penal insnta are in vedere pericolul social al faptei comise si persoana inculpatei, varsta acesteia, situatia materiala precara in care se afla precum si faptul ca se afla la prima incalcare a legii penala.
Se va constata prejudiciul  acoperit in totalitate  catre partea vatamata.
Se va obliga inculpata la  600 lei cheltuieli  judiciare catre stat  din care 300 lei onorariu aparator  oficiu la urmarirea penala  avocat   si 200 lei in faza   de judecata pentru avocat   , sume avansate  din fondul  M.J.

Pentru aceste motive
In numele legii
Hotaraste

In baza art. 208-209 al.1 lit e Cod penal. cu art 99 si urmatoarele Cod penal cu aplicarea art. 74-76 c.p. si cu aplicarea art 3201 Cod procedura penala condamna inculpata minora  , fara pregatire scolara, fara ocupatie, fara antecedente penala, domiciliata in com.  ,  la 4 luni  inchisoare.
In baza art 81 Cod penal cu art 110 Cod penal dispune suspendarea  conditionata   a executarii  pedepsei pe o durata  de 10 luni.
Aplica dispozitiile art. 71-64 lit a teza a II si lit b Cod penal.
Aplica dispozitiile art  71 al.5 Cod penal. 
Atrage atentia conf. art 359 Cod procedura penala. 
Constata prejudiciul  acoperit in totalitate  catre partea vatamata.
Obliga inculpata la  600 lei cheltuieli  judiciare catre stat  din care 300 lei onorariu aparator  oficiu la urmarirea penala  avocat   si 200 lei in faza   de judecata pentru avocat   , sume avansate  din fondul  M.J.
Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare si comunicare.
Pronunatata in sedinta publica azi  17.06.2011

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010