InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Reghin

Plangere impotriva incheierii CF

(Hotarare nr. 301 din data de 12.03.2009 pronuntata de Judecatoria Reghin)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Reghin | Jurisprudenta Judecatoria Reghin



Pe rol judecarea cauzei Civile privind pe petent M. J. , petent M. V. si pe intimat O.C.P.I. M. - BIROUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA REGHIN, avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996).
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier .
Inchiderea dezbaterilor a avut loc in sedinta publica din, data la care instanta a retinut cauza in pronuntare si a amanat pronuntarea pentru termenul de astazi, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta..
     
J U D E C A T O R I A Constata instanta ca la data de s-a inregistrat la aceasta instanta sub nr. plangerea formulata de petentii M. J.si M. V. in contradictoriu cu intimata O.C.P.I. Mures-B.C.P.I. Reghin impotriva incheierii nr..
Solicita petentii anularea incheierii nr. si admiterea cererii de notare a procesului in CF nr.. astfel cum au solicitat prin cererea de notare initiala.
In motivare se arata ca incheierea de Cf atacata  este nelegala si nu tine cont  de  dispozitiile legale careia ii erau circumscrise necesitatea notarii procesului.
Faptul ca inscrisul doveditor al procesului penal demarat de petenti  impotriva proprietarei  tabulare a imobilului aflat in discutie  era  sau nu in copie, nu facea mai putina valabila cererea lor de notare a procesului.
Petentii au aratat ca, in masura in care  plangerea lor era identificata  cu numar de dosar considera ca cererea lor trebuia admisa , ei neputand fi  prezumati ca au preconstituit un act fals  de care sa se  prevaleze in fata unei  institutii a statului , sens in care  apreciaza ca  masura  dispusa este nelegala  si se impune a fi indreptata pe coordonatele solicitate prin petit.
Plangerea impotriva incheierii de carte funciara a fost inregistrata direct la instanta de judecata si dintr-o eroare a serviciului de registratura dosarul inaintat instantei  a fost inregistrat sub un numar distinct de dosar, respectiv la completul de judecata ...care, la termenul din data de a dispus trimiterea dosarului la prezentul dosar in vederea conexarii.
Prin incheierea de sedinta din data de pronuntata in prezentul dosar s-a dispus conexarea dosarului la dosarul.
La acelasi termen  de judecata instanta, din oficiu a ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei O.C.P.I. Mures-B.C.P.I. Reghin.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive:
Petentii au formulat prezenta cerere in contradictoriu cu O.C.P.I. Mures-B.C.P.I. Reghin.
Prin decizia nr. data in interesul legii Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca  "in cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu are calitate procesuala pasiva."
Vazand decizia I.C.C.J, in temeiul art.329 al.3 teza a doua Cod proc. civila, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei, exceptie ridicata din oficiu de instanta.

Cu privire la plangerea formulata:
Constata ca prin cererea de inscriere adresata B.C.P.I. Reghin si inregistrata sub nr. petentul M. J.  a solicitat notarea in CF... a plangerii penale obiect al dosarului nr. al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Tg.Mures.
In justificarea cererii petenta a depus extras de carte funciara, copia sesizarii penale inregistrate la data de sub nr. la parchetul de pe langa Curtea de Apel Tg. Mures.
Prin incheierea nr. data de catre BCPI Reghin a fost respinsa cererea de notare.
In motivarea solutiei date s-a aratat ca :
Avand in vedere prevederile art. 106 din D.L  nr. pentru unificarea dispozitiilor privitoare la CF coroborat cu art. 26 alin.4 lit.c din legea nr.7/1996 republicata a cadastrului si publicitatii imobiliare, potrivit carorara  , pot forma  obiectul notarii in CF atat plangerea penala cat si actiunea penala, doar in situatia in care  inscrierea este rezultatul  unei presupuse infractiuni, cu conditia ca  inscrisul  depus in justificarea  cererii , sa individualizeze imobilul printr-un identificator unic nr.CF si nr.top. sau nr. cadastral) potrivit prevederilor imperative ale art.48 alin(1) lit.c din Legea 7/96, republicata  si sa fie depus in original sau in copie  legalizata, potrivit art.47 alin.(1) din acelasi act normativ . Vazand continutul  si forma inscrisului depus in justificarea cererii de notare si de asemenea , prevederile art.2 alin.(3) din Ord.371/2007 al.Min. Internelor si Reformei Administrative, referitoare la respingerea cererilor netarifate sau incomplet tarifate.!
Potrivit art.47 al.1 din Legea nr.7/1996  "cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului de cadastru si publicitate imobiliara."
Potrivit art. 106 al.1  din D.L.115/1938 "cand se pretinde ca o inscriere s-a savarsit printr-o infractiune, cel indreptatit, daca dovedeste ca se afla in cazurile si intruneste conditiile puse de legile penale, pentru a porni actiunea penala, va putea depune plangerea spre a fi notata la instanta de carti funciare, care, dupa ce va hotari asupra notarii, o va trimite Ministerului public, pastrand un exemplar pentru dosar; cel indreptatit va putea inainta plangerea si direct Ministerului public, sau instantei penale, care va trimite o copie legalizata instantei de carti funciare, pentru a hotari asupra notarii plangerii.
 Potrivit al.2 "daca actiunea penala a fost pornita de Ministerul public, cel indreptatit va putea cere notarea ei in temeiul copiei legalizate a rechizitorului introductiv de instanta_."
Astfel, in cazul pangerii penale prealabile, in legatura cu o inscriere in cartea funciara savarsita printr-o infractiune, notarea in CF se va face in baza plangerii prealabile.
In cazul actiunii penale care se pune in miscare de catre procuror, notarea se va face in temeiul copiei legalizate a rechizitoriului sau, in cazul punerii in miscare a actiunii penale in timpul judecatii, prin incheierea instantei.
In cauza, infractiunea la care se face referire in cuprinsul plangerii depuse ca act justificativ este infractiunea de abuz in servciu prevazuta de art.246 Cod penal.
Pentru aceasta infractiune, sesizarea organelor judiciare se face prin plangere sau denunt, iar potrivit art.106, al.2 din D-l.115/1938, in asemenea situatii notarea actiunii penale in cartea funciara se face in baza copiei legalizate a rechizitoriului.
Mai mult decat atat, pentru admisibilitatea notarii este necesar ca infractiunea sa fie in legatura cu inscrierea in cartea funciara.
In cauza, infractiunea reclamata este cea de abuz in serviciu, fara a avea vreo legatura directa cu vreo inscriere in cartea funciara in care se solicita notarea.
Un alt motiv care a determinat respingerea cererii este neachitarea  de catre petent a tarifului prevazut de Ord.nr.371/2007 aferent serviciului solicitat, respectiv 60 de lei (conform anexei 1 a Ord.371/2007, pct.7.4)
Potrivit art.2 al. 2 si 3 din   Ordinul nr. 371 din 27.12.2007 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si unitatile sale subordonate:
 (2)Tarifele prevazute in anexa se incaseaza anticipat inregistrarii cererilor pentru furnizarea serviciilor solicitate.
 (3) Neplata tarifului corespunzator serviciilor solicitate, in termenul legal, sau plata partiala a acestuia atrage respingerea cererii.
 Pentru aceste considerente, avand in vedere faptul ca  sesizarea penala obiect al dosarului nr. al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Tg.Mures depusa in copie nu intruneste conditiile de inscriere in cartea funciara, conditii la care am facut anterior referire, avand in vedere neplata tarifului aferent serviciului solicitat, instanta apreciaza ca temeinica si legala solutia de respingere data prin incheierea nr. din.
Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca neintemeiata plangerea formulata, pe care o va respinge.

 PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE  LEGII
          H O T A R A S T E
Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Oficiului de.Cadastru si Publicitate Imobiliara  Mures- Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Reghin.
Respinge plangerea formulata de petentii M. J.cu domiciliul in com.S., str......, nr...., jud.M. si M. V. cu domiciliul in com.S., str......, nr........, jud.M... impotriva incheierii de respingere nr. a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Reghin.
Cu drept de apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi,.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009