InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 2

Actiune in evacuare pentru lipsa titlului. Cerere de radiere a domiciliului mentionat in cartea de identitate a paratului.

(Sentinta civila nr. 16883 din data de 03.12.2012 pronuntata de Judecatoria Sectorului 2)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Judecatoria Sectorului 2 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 2

DOMENIU : PROPRIETATE PRIVATA
Actiune in evacuare pentru lipsa titlului. Cerere de radiere a domiciliului mentionat in cartea de identitate a paratului. SENTINTA CIVILA NR.16883/03.12.2012 Deliberand asupra prezentei cauze, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, reclamanta T.L., in contradictoriu cu paratul N.I., a solicitat instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa dispuna evacuarea paratului din imobilul situat in Bucuresti, sector 2 si radierea domiciliului paratului stabilit la aceasta adresa, fara cheltuieli de judecata.
In fapt, in motivarea actiunii, in esenta, reclamanta a aratat ca, in baza relatiilor de concubinaj pe care le-a intretinut cu paratul, i-a permis acestuia sa locuiasca in imobilul anterior identificat. Apartamentul este proprietatea reclamantei, potrivit contractului de donatie autentificat la data de 05.09.2007 de B.N.P. "I.C."; paratul locuieste in imobil fara titlu. Odata cu evacuarea paratului din imobil este necesara si radierea domiciliului acestuia stabilit la adresa mentionata.
In drept, reclamanta a invocat 112 din C.proc.civ. si art.555 si urm. din Noul Cod civil.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 10 lei si timbru judiciar de 0,30 lei.
In dovedirea actiunii, reclamanta a propus proba cu inscrisuri, incuviintata si administrata de instanta, si proba testimoniala, respinsa de instanta.
Paratul nu a depus intampinare si nu s-a prezentat la judecata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta T.L. este proprietara exclusiva a imobilului situat in Bucuresti, sector 2, astfel cum reiese din contractul de donatie autentificat la data de 05.09.2007 de B.N.P. "I.C.".
Potrivit cartii de identitate a paratului N.I., domiciliul acestuia este la adresa anterior mentionata.
Referitor la capatul de cerere privind evacuarea paratului din imobil:
Instanta retine ca paratul nu a facut dovada detinerii unui titlu valabil privind imobilul in care locuieste - respectiv a faptului ca este titularul vreunui drept real sau personal asupra acestui bun - avand in consecinta doar calitatea de persoana "tolerata" de catre reclamanta proprietara a imobilului.
Potrivit art.555 din Codul civil din 2009, proprietatea privata este dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele stabilite de lege. In mod corelativ, celelalte persoane au obligatia de a respecta dreptul de proprietate si de a nu face nimic de natura a impiedica exercitarea normala a acestuia.
De asemenea, potrivit art.1 din Protocolul nr.1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, orice persoana are dreptul la respectarea bunurilor sale, nimeni neputand fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege.
Pentru aceste considerente, apreciind ca reclamanta a facut dovada dreptului sau de proprietate asupra imobilului situat in Bucuresti, sector 2, in timp ce paratul nu a facut dovada detinerii vreunui titlu cu privire la acest bun, in temeiul art.555 din C.civ. din 2009, instanta va admite acest capat de cerere si va dispune evacuarea paratului din acest imobil.
Referitor la capatul de cerere privind radierea domiciliului paratului:
Potrivit art.13 alin.(1) si art.14 alin.(1) din O.U.G. nr.97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, actul de identitate face dovada identitatii, a cetateniei romane, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta, si se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului sau legal.
Art.15 alin.(2) si alin.(4) din acelasi act normativ, stabilesc: Cererea [pentru eliberarea actului de identitate] se semneaza de solicitant in prezenta lucratorului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, al reprezentantului misiunii diplomatice sau al oficiului consular si trebuie sa fie insotita de documentele care, potrivit legii, fac dovada numelui de familie si a prenumelui, datei de nastere, starii civile, cetateniei romane, adresei de domiciliu si, dupa caz, adresei de resedinta. Cererile care privesc eliberarea unui nou act de identitate trebuie insotite numai de documentele care, potrivit legii, fac dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta_
 Potrivit art.19 alin.(1) si alin.(2) lit.b) din O.U.G. nr.97/2005, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza un nou act de identitate in urmatoarele cazuri: [_] c) in cazul schimbarii domiciliului, titularul fiind obligat sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, in conditiile art.15 si 16, dupa cum urmeaza: [_] b) in termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-j).
Art.26 alin.(1) si alin.(2) din O.U.G. nr.97/2005 confera fiecarui cetatean roman dreptul de a-si stabili si de a-si schimba, in mod liber, domiciliul ori resedinta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege, stabilind totodata ca un cetatean roman nu poate avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta.  Art.28 alin.(1) din acelasi act normativ stabileste conditiile in care poate fi dovedita adresa de domiciliu.
Astfel, singura persoana indreptatita sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, si, implicit, schimbarea domiciliului inregistrat in evidentele serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, este titularului actului de identitate, cererea trebuind in mod obligatoriu sa fie insotita de documentele care fac dovada noului domiciliu.
Imprejurarea ca paratul urmeaza a fi evacuat din imobilul proprietatea reclamantei poate constitui un temei legal pentru schimbarea cartii de identitate a acestuia, insa cererea cu acest obiect nu poate fi formulata decat de parat, nici reclamanta neputand solicita schimbarea mentiunilor din acest act, nici instanta neputand dispune radierea domiciliului.
De asemenea, instanta retine ca, la momentul solicitarii eliberarii unei noi carti de identitate, ca urmare a schimbarii domiciliului, paratul trebuie sa faca dovada existentei unui alt domiciliu decat cel declarat anterior ca fiind in imobilul proprietatea reclamantei, la eliberarea actului de identitate.
Mai mult, instanta retine, din art.26 din O.U.G. nr.97/2005, ca persoana fizica nu poate fi lipsita, nici macar temporar, de un domiciliu. Or, in conditiile in care ar fi admisa cererea reclamantei de radiere a domiciliului inscris in evidentele serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, paratul ar fi lipsit, cel putin temporar, de domiciliu.
Reclamanta, in calitate de proprietara a imobilului situat in Bucuresti, sector 2, pastreaza toate prerogativele acestui drept, putand exercita in mod liber posesia, folosinta si dispozitia.
In consecinta, pentru motivele de fapt si de drept anterior mentionate, instanta va respinge ca neintemeiata capatul de cerere privind radierea domiciliului paratului stabilit la adresa mai sus precizata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009