InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Rezolutiune contract de intretinere

(Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Rezolutiune contract de intretinere-s.c. 8428/30.09.2008

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante reclamantul M. A. a chemat in judecata pe paratul P. V., solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se anuleze contractul de intretinere cu clauza de habitatie viagera autentificat la BNP..., prin care a instrainat imobilul situat in comuna ...judetul Ilfov, compus din teren si constructii .
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca instrainarea imobilului s-a facut  catre parat cu obligarea acestuia de a-i asigura intretinerea in natura, respectiv procurarea de hrana, imbracaminte, medicamente, asistenta medicala la cerere si spitalizare in caz de necesitate, ajutor, menaj si asigurarea unor conditii pentru un trai decent  si respectarea obiceiurilor traditionale dupa decesul sau.
Reclamantul a sustinut ca paratul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract, intrucat s-a comportat in mod necorespunzator, in sensul ca nu l-a vizitat de mai bine de o luna, afisand dezinteres total fata de obligatiile ce-i reveneau potrivit contractului.
      In drept au fost invocate dispozitiile art.1020 si 1021 C.civ.
      Cererea a fost legal timbrata.
      Paratul a depus intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata.
      In motivare  paratul a aratat ca relatia sa cu reclamantul dureaza din primavara-vara anului trecut, cand reclamantul a fost de acord sa-i vanda proprietatea sa din comuna....
      Datorita faptului ca actele de proprietate nu indeplineau  conditiile legale necesare intocmirii actelor de instrainare a proprietatii, a intreprins toate demersurile ce erau necesare in acest sens, astfel ca in decursul anului 2007-inceputul anului 2008 a reusit sa clarifice situatia juridica a imobilului  si sa incheie contractul de intretinere nr..., pe costurile sale.
      Astfel, a aratat paratul,  in vara anului 2007 reclamantul mergea de 4-5 ori in locuinta mamei sale pentru a face baie, a fi hranit, a bea si i se spalau rufele.
      In drept au fost invocate disp. art.115 si urm. C.pr.civ.
      Partile au solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri,  interogatorii reciproce si proba testimoniala,  probe ce au fost incuviintate de instanta ca fiind utile, pertinente si concludente solutionarii cauzei.
      Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
      In fapt, prin contractul de intretinere cu clauza de habitatie viagera autentificat sub nr...la BNP..., reclamantul a transmis paratului dreptul de proprietate asupra imobilului situat in jud. Ilfov, compus din teren si constructie, rezervadu-si dreptul de abitatie viagera, in schimbul obligatiei paratului de a-i presta intretinere pe tot timpul vietii, iar la deces sa il inmormanteze. Intretinerea urma sa constea in punerea la dispozitie, la nevoie, a alimentelor, medicamentelor, asigurarea asistentei medicale la cerere si spitalizare.
      Reclamantul a solicitat prin prezenta actiune rezolutiunea contractului,  sustinand ca paratul nu si-a indeplinit obligatia de intretinere asumata.
      In drept, instanta retine ca, potrivit art. 1020 C.civ., conditia rezolutorie este subinteleasa...in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.  Intrucat contractul de intretinere este unul sinalagmatic, pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, stabilita prin contract, beneficiarul intretinerii poate sa ceara rezolutiunea in temeiul art. 1020 Cod civil.
      Avand in vedere ca rezolutiunea, ca sanctiune civila, este o forma specifica de raspundere contractuala, pentru a opera desfiintarea contractului in acest mod, este necesara intrunirea cumulativa a trei conditii: sa existe o neexecutare chiar si partiala, dar substantiala a obligatiei debitorului, neexecutarea sa se datoreze culpei debitorului si debitorul sa fie pus in intarziere. In ceea ce priveste ultima conditie, datorita naturii specifice a obligatiei de intretinere, respectiv, caracterul alimentar al prestatiei, termenele de executare au un caracter esential, astfel ca debitorul este de drept in intarziere.
      Examinand materialul probator administrat in cauza, instanta constata ca paratul si-a indeplinit obligatia de intretinere care ii incumba in virtutea contractului de intretinere, asigurandu-i reclamantului cele necesare.
      Astfel, din raspunsul dat de catre reclamant in cadrul interogatoriului coroborat cu depozitiile martorilor, rezulta ca debitorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract fata de reclamant, vizitandu-l si asigurandu-i hrana saptamanal.Martorii au mai declarat ca si mama paratului s-a implicat in ingrijirea reclamantului. In acest sens instanta retine ca desi obligatia de intretinere are un caracter personal netransmisibil, acesta nu exclude posibilitatea executarii de catre o alta persoana in numele celei obligate si pentru ea, din proprie initativa.
      Martorii audiati in cauza  la cererea reclamantului au declarat ca acesta nu s-a plans niciodata ca ar avea nevoie de ingrijiri medicale.
      Instanta nu va retine inscrisurile depuse la dosar de catre reclamant (bilet de iesire din spital,  decont de plata),  deoarece acestea sunt din anul 2006, iar contractul a carui rezolutiune se solicita este incheiat in anul  2008.
      Pe cale de consecinta, instanta constata ca nu sunt indeplinite in cazul de fata conditiile art. 1020 din C.civ., intrucat nu s-a dovedit o neexecutare substantiala a obligatiei de catre debitorul parat, astfel ca urmeaza sa respinga actiunea ca neintemeiata.
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 1569 din data de 10.02.2016
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 9417 din data de 17.06.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 1596 din data de 10.02.2016
Drept de retentie - Sentinta civila nr. 6915 din data de 10.05.2016