InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sinaia

Inculpat trimis in judecata pentru doua infractiuni concurente, furt calificat prev. de art.208 alin.1, art.209 alin.1 lit. g si i Cod penal si amenintare prev. de art. 193 Cod penal -Concurs real de infractiuni art. 33 lit. a Cod penal -Recidiva m...

(Sentinta penala nr. 65 din data de 31.03.2009 pronuntata de Judecatoria Sinaia)

Domeniu Recidiva. Concurs de infractiuni. Pluralitate intermediara | Dosare Judecatoria Sinaia | Jurisprudenta Judecatoria Sinaia

        Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia nr. .../P/2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului TI pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat prev. de art.208 alin.1, art.209 alin.1 lit.g si i Cod penal si amenintare prev. de art. 193 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit. a si art. 37 lit. a Cod penal
        S-a retinut in sarcina inculpatului faptul de a fi sustras in cursul lunii august 2008 pe timp de noapte si prin efractie mai multe bunuri din locuinta de vacanta a partii vatamate D P M. S-a mai retinut si faptul ca in data de 01.09.2008 inculpatul a adresat amenintari partii vatamate T V.
        In etapa urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratiile partilor vatamate, proces verbal de cercetare la fata locului, proces verbal de acte premergatoare , procese verbale de predare primire, declaratii de martori, adresa a Serviciului de Criminalistica I.PJ. Prahova, raport de constatare tehnico stiintifica dactiloscopica.
        In fata instantei de judecata in etapa cercetarii judecatoresti s-au administrat urmatoarele mijloace de proba: declaratia inculpatului, declaratia partii vatamate, declaratiile martorilor.
        Examinand actele dosarului instanta a retinut in fapt urmatoarele:
        In cursul lunii august 2008 inculpatul a profitat de lipsa partii vatamate din locuinta detinuta in orasul C, casa de vacanta, si a patruns pe timp de noapte si prin fortarea usii principale de acces in casa precum si a usii de acces la magazie si a sustras bunuri respectiv un casetofon marca Grunding pe care l-a luat si instrainat ulterior numitului BV pentru suma de 20 lei; bunul a fost ridicat de la numitul BV de organele de politie si restituit partii vatamate.
        Ramas o vreme in locuinta partii vatamate inculpatul a consumat aici alcool respectiv vin din sticle gasite in locuinta, sticlele au fost lasate si gasite de organele de ancheta iar de pe ele au fost prelevate urme papilare identificate ca fiind ale inculpatului conform adresei nr. 809780/2008 a Serviciului de Criminalistica I.PJ. Prahova.
         Desi nu a recunoascut in mod direct savarsirea infractiunii inculpatul a afirmat ca fapta ar fi fost savarsita de o alta persoana pe care nu a indicat-o si pe care a dorit sa o absolve de raspundere penala, sustinerile sale retinandu-se ca sunt conjuncturale si lipsite de suport fata de datele care rezulta din materialul probator de care s-a facut vorbire; dealtfel este evident ca inculpatul, persoana pentru care furtul a devenit o infractiune de obicei cunoaste consecintele faptelor sale si incearca sa produca scenarii exoneratoare de raspundere fara insa sa ofere date concrete si verificabile organelor de ancheta bunaoara numele peroanei careia ii atribuie fapta de furt.
        Inculpatul TI a devenit cunoscut comunitatii restranse in care traieste ca o persoana care creeaza probleme si in acest context se va retine ca, fiind in conflict cu vecinii sai, printre care si partea vatamata TV, a adresat acesteia cuvinte amenintatoare, respectiv ca "o taie, o omoara, ii da foc casei" iar aceste cuvinte au fost de natura sa produca partii vatamate temerea ca acestea se vor materializa, mai cu seama fata de profilul inculpatului, definit prin chiar faptele sale si care sunt cunoscute comunitatii.
         In drept, s-a retinut ca faptele inculpatului TI  descrise in examinarea starii de fapt  intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art.208 al.1, 209 al.1 lit.g si i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal si amenintare prev. de art. 193 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal si art. 33 lit. a Cod penal fiind vorba de infratiuni concurente.
        La  stabilirea si aplicarea pedepselor ce s-au aplicat inculpatului s-a tinut seama de disp. art.72 Cod penal respectiv de dispozitiile partii generale ale Codului penal, de limita de pedeapsa prevazuta in partea speciala pentru infractiunea savarsite, de gradul de pericol social al faptelor, de persoana inculpatului si imprejurarile concrete de savarsire a faptelor.
     Cu privire la persoana inculpatului s-a retinut ca acesta dovedeste in plan infractional perseverenta materializata atat prin fapte anterioare de acelasi tip fiind evident si in cauza de fata ca furtul din locuinta este o constanta a existentei sale. De altfel, si comunitatea restransa in cadrul careia traieste are despre inculpat aceeasi perceptie, respectiv ca fiind acesta o persoana violenta si care cauzeaza probleme.
S-a facut si aplicarea art. 37 lit. a Cod penal retinandu-se ca inculpatul a mai fost condamnat prin Sentinta penala nr. ...a Judecatoriei Sinaia la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prezenta infractiune fiind savarsita in termenul liberarii conditionate si deci in stare de recidiva postcondamnatorie.
In baza art. 61 alin. 1 Cod penal s-a revocat liberarea conditionata din pedeapsa de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului prin Sentinta penala nr. ... a Judecatoriei Sinaia si s-a contopit restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterior aratata, 305 zile, cu pedepsele ce se vor aplica prin sentinta de fata - inchisoare la nivelul minimului prevazut de lege sau orientata catre acesta, in baza si a disp. art. 33 lit. a Cod penal si art. 34 lit. b Cod pena, inchisoare la nivelul minimului prevazut de lege sau orientata catre acesta.
In baza art. 71 Cod penal s-au  interzis inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a, b, mai putin dreptul de a alege, pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 118 lit. a Cod penal s-a confisca de la inculpat suma de 20 lei dobandita din savarsirea infractiunii respectiv prin vanzarea bunului sustras.
In baza art. 346 Cod procedura penala s-a lua act ca partile vatamate nu s-au constituit parti civile in cauza.
In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la cheltuieli judiciare statului din care onorariul aparatorului din oficiu de 100 lei s-a dispus a se avansa din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati Prahova.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Recidiva. Concurs de infractiuni. Pluralitate intermediara

Contopire de pedepse. Tehnica juridica de contopire. - Decizie nr. 567 din data de 28.09.2006
Contopire pedepse - Sentinta penala nr. 306 din data de 10.02.2010
CAUZE CE NU ATRAG STAREA DE RECIDIVA - Decizie nr. 115 din data de 23.02.2006
RECIDIVA POSTCONDAMNATORIE . RECIDIVA POSTEXECUTORIE. LIBERARE CONDITIONATA . REVOCARE. - Sentinta penala nr. 379 din data de 22.07.2009
Recunoastere acte straine - Sentinta penala nr. **** din data de 31.03.2017
Contopire. - Sentinta penala nr. **** din data de 28.03.2017
Recidiva postcondamnatorie. Concurs. Revocarea liberarii condi?ionate. - Decizie nr. 1140A din data de 14.07.2016
Organizarea unor fapte de trafic de droguri de mare risc. Recidiva postcondamnatorie. - Decizie nr. 77 din data de 07.03.2012
Recurs. Gresita retinere a starii de recidiva postcondamnatorie (art.37 lit.a din Codul penal) - Decizie nr. 1550 din data de 19.08.2011
- Sentinta penala nr. 2404/2005 din data de 25.07.2005
Recunoastere hotarare straina - Sentinta penala nr. 945 din data de 25.05.2012
Contopiri pedepse - Sentinta penala nr. 803 din data de 07.05.2012
CAUZE CE NU ATRAG STAREA DE RECIDIVA - Decizie nr. 115 din data de 23.02.2006
Recunoastere hotarare straina - Sentinta penala nr. 945 din data de 25.05.2012
Contopiri pedepse - Sentinta penala nr. 803 din data de 07.05.2012
Contopirea pedepselor. Savarsirea unei infractiuni ulterior ramanerii definitive a unei hotarari de condamnare pentru o fapta componenta a unui concurs de infractiuni, dar anterior pronuntarii unor hotarari definitive cu privire la celelalte fapte, c... - Sentinta penala nr. 4 din data de 10.09.2008
contopire pedepse - Sentinta penala nr. 1209 din data de 05.07.2011
VATAMARE CORPORALA DIN CULPA - Sentinta penala nr. 96 din data de 18.06.2015
LITIGII CIVILE - Sentinta civila nr. 322 din data de 06.05.2015
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 8 din data de 16.01.2015