InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Bujor

Exercitarea autoritatii parintesti. Drepturile si indatoririle parintesti. Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere.

(Sentinta civila nr. 164 din data de 07.03.2014 pronuntata de Judecatoria Targu-Bujor)

Domeniu Obligatii de intretinere | Dosare Judecatoria Targu-Bujor | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Bujor

Principiul disponibilitatii in procesul  civil este subsecvent principiului ocrotirii interesului superior al copilului. Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, prevazuta de art. 397 C.civ., este un drept al copilului de care acesta nu poate fi lipsit decat pentru motive justificate de interesul sau superior. "Sotii se bucura de egalitate in drepturi si in responsabilitati cu caracter civil, intre ei si in relatiile cu copiii lor, in ceea ce priveste casatoria, pe durata casatoriei si cu prilejul desfacerii acesteia", conform art. 5 din Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei T B la data de 14.10.2013, reclamanta P M-C, a chemat in judecata pe paratul G D A, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna cu privire la exercitarea  in mod exclusiv de catre reclamanta a autoritatii parintesti asupra minorului G L E,  nascut la data de, stabilirea locuintei minorului la domiciliul reclamantei mame si obligarea paratului la plata lunara a unei pensii de intretinere in raport de venitul minim net pe economie.
?n motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a convietuit cu paratul, iar din relatia acestora, la data de 25.03.2011 s-a nascut minorul G L E.
Reclamanta a aratat ca paratul nu a manifestat niciodata vreun interes fata de minor, nu a  contribuit la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului si nu a dorit sa mentina legaturi cu acesta.
?n dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosarul cauzei inscrisuri si a solicitat incuviintarea probei cu 2 martori si referat de ancheta psihosociala la domiciliul sau.
Dovada achitarii taxei de timbru in cuantum de 40 lei a fost depusa la dosar (fila 11, dosar fond).
In drept, si-a intemeiat cererea pe disp. art. 398 NCC si art. 400 alin. 1 NCC.
In baza art. 411 alin. 2 NCPC, reclamanta a solicitat judecarea cauzei si in lipsa partilor legal citate.
La data de 14.01.2014, a fost depus referatul de ancheta sociala efectuat de Primaria or. B la domiciliul reclamantei mame (fila 25, dosar fond) ale carui concluzii sunt de stabilire a locuintei minorului la domiciliul mamei.
Paratul nu a depus intampinare.
La data de 10.02.2014, a fost depus referatul de ancheta sociala efectuat de Primaria C la domiciliul paratului tata (fila 34, dosar fond) ale carui concluzii sunt de exercitare a autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti.
La termenul de judecata din data de 05.03.2014, procedura fiind legal indeplinita, paratul a precizat ca este de acord cu stabilirea locuintei minorului la domiciliul reclamantei, insa cu exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti, iar referitor la contributia sa privind cheltuielile cu educarea, cresterea si intretinerea minorului, a solicitat stabilirea pensiei de intretinere la venitul minim net pe economie, avand in vedere ca nu are un loc de munca generator de venituri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Privitor la exercitarea autoritatii parintesti asupra minorul G L E,  nascut la data de    , instanta va admite in parte actiune si va dispune exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti, din urmatoarele considerente:
Principiul disponibilitatii in procesul  civil trebuie sa fie subsecvent principiului ocrotirii interesului superior al copilului. Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, prevazuta de art. 397 C.civ., este un drept al copilului de care acesta nu poate fi lipsit decat pentru motive justificate de interesul sau superior.
Dezvoltarea de relatii afective puternice cu ambii parinti este in interesul copilului,  art. 5 din Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale prevazand ca: "sotii se bucura de egalitate in drepturi si in responsabilitati cu caracter civil, intre ei si in relatiile cu copii lor, in ceea ce priveste casatoria, pe durata casatoriei si cu prilejul desfacerii acesteia". De asemenea, interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizica si morala, la echilibru socio-afectiv, la viata de familie, drept afirmat si prin art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti dupa divort are succes doar daca dorinta si abilitatea parintilor de a comunica si colabora este suficient de mare.
Deoarece autoritatea parinteasca implica responsabilitati ambilor parinti in legatura cu deciziile care privesc copiii, este esential ca parintii sa poata discuta intr-o atmosfera nonconflictuala.
Exercitiul comun al autoritatii parintesti  presupune consultarea acestora in luarea deciziilor importante cu privire la cresterea si educarea copilului, actele curente privind cresterea si educarea acestora fiind indeplinite de parintele la care copilul locuieste.
Fata de cele constatate cu ocazia efectuarii anchetelor sociale (filele 25 si 34, dosar fond), a audierii martorului reclamantei (fila 40, dosar fond) care a declarat ca “paratul era interesat de minor_a mai venit in vizita la minor, pastrand legatura cu acesta" ,instanta va mentine neingradit dreptul minorului de a avea relatii personale cu ambii parinti.
Privitor la stabilirea locuintei minorului, in baza art. 400 alin. 2 C.civ., instanta stabileste locuinta minorului la unul dintre parinti, tinand seama de interesul superior al copilului.
Avand in vedere acordul paratului de stabilire a locuintei minorului la domiciliul reclamantei mame si concluziile referatului de ancheta sociala,  instanta va admite cererea reclamantei de stabilire a locuintei minorului la domiciliul sau din or. B, jud. Galati.
Cu privire la contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a minorului, instanta are in vedere dispozitiile art. 533 C. civ. care prevad explicit urmatoarele: parintele care nu are in intretinere minorul, va contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului, precum si dispozitiile art. 499 (1) C.civ.: Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
?n stabilirea pensiei de intretinere, instanta are ca reper veniturile paratului, in functie de aceste venituri putandu-se calcula si sumele ce se cuvin copilului ramas in intretinerea celuilalt parinte.
Avand in vedere ca paratul nu are venituri, instanta va dispune obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului G L E, in procent de 25% din salariul minim net lunar pe economie, incepand cu data introducerii actiunii - 14.10.2013 pana la majoratul minorului, respectiv data de 25.03.2029.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Obligatii de intretinere

Termenul de formulare a contestatiei prevazute de art. 26 alin. 3 din Legea nr. 10/2001 in conditiile in care pe rolul instantei se afla o actiune in obligatie de a face, respectiv de a emite dispozitia. - Decizie nr. 104/Ap din data de 01.10.2008
Obligatia de intretinere. Imposibilitatea debitorului de a solicita executarea acestei obligatii prin constrangerea Statului. - Decizie nr. 231 din data de 21.05.2010
Daune - Sentinta civila nr. 1654 din data de 16.06.2010
Prestatie periodica - Sentinta civila nr. 1653 din data de 16.06.2010
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 212 din data de 13.05.2017
Pensie intretinere (major) - Hotarare nr. 292 din data de 02.02.2017
obligarea la tratament medical - Sentinta penala nr. 609 din data de 25.10.2010
Obligatii de intretinere - Sentinta civila nr. 2645 din data de 02.10.2012
Nerespectarea obligatiei de intretinere de catre unul dintre parinti in perioada separarii faptice a sotilor - Sentinta civila nr. 416 din data de 01.04.2014
Executarea obligatiei de intretinere conventionale prin mandatare cu acordul creditorului obligatiei - Sentinta civila nr. 1830 din data de 25.10.2013
Stabilire pensie intretinere pentru major - Sentinta civila nr. 3252 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 972 din data de 09.02.2012
Majorare pensie intretinere - Sentinta civila nr. 525 din data de 07.07.2009
Conditiile acordarii pensiei de intretinere intre soti - Sentinta civila nr. 558 din data de 07.05.2008
Pensie intretinere - Decizie nr. 229 din data de 11.04.2016
Venitul debitorului. Obligatia de intretinere avuta in vedere de instanta. - Decizie nr. 384 din data de 03.04.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 109 din data de 13.06.2012
Obligatii de intretinere - Decizie nr. 504/R din data de 31.05.2010
Obligatii de intretinere - Decizie nr. 551 din data de 14.06.2010
Nerespectarea obligatiei de intretinere de catre unul dintre parinti in perioada separarii faptice a sotilor - Sentinta civila nr. 416 din data de 01.04.2014