InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

art. 208 - 209 Cod penal

(Sentinta penala nr. 111 din data de 26.02.2009 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

      R O M A N I A Cod operator 3924

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI

Dosar nr. _ art. 208 - 209 Cod penal Sentinta penala nr. 111
Sedinta publica din 26 februarie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE   - _
GREFIER   - _

          Ministerul Public a fost reprezentat de doamna procuror _, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, judetul Gorj.
 
Pe rol judecarea procesului penal privind pe inculpatul _, domiciliat in _, fara forme legale in _, trimis in judecata prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. 53/P/2008, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, fapta prevazuta si pedepsita de art.. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, si partea vatamata _, domiciliat in _
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat _ si partea vatamata ...
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, in temeiul art. 322 Cod de procedura penala instanta dispune sa se dea citire actului de sesizare, sunt ascultati inculpatul si partea vatamata, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar, dupa care, in temeiul art. 334 Cod de procedura penala, instanta pune in discutie din oficiu schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul, din infractiunea prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, in infractiunea prevazuta de art. 210 rap. la art.  208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
Reprezentantul Ministerului Public, solicita schimbarea incadrarii juridice a faptelor in modalitatea aratata, motivand ca inculpatul la momentul savarsirii faptei avea calitatea de gazduit de catre partea vatamata.
Partea vatamata _ declara ca este de acord cu schimbarea incadrarii juridice a faptei.
Avocat _, pentru inculpat, declara ca este de acord cu schimbarea incadrarii juridice a faptelor, iar fata de noua incadrare nu solicita acordarea unui nou termen sau lasarea cauzei mai la urma.
La randul sau, inculpatul declara ca este de acord cu schimbarea incadrarii judiciare a faptelor.
Constatand ca in cauza sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de furt pedepsit la plangerea prealabila, instanta in temeiul art. 334 Cod de procedura penala, schimba incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul din infractiunea prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, in infractiunea prevazuta de art. 210 rap. la art.  208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
Avand in vederea schimbarea juridica a faptei dispusa de instanta, partea vatamata si inculpatul declara ca inteleg sa se impace si solicita incetarea procesului penal, declaratia comuna a acestora fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Constatand ca nu mai sunt alte probe de administrat sau cereri de formulat, instanta, in temeiul art. 339 Cod de procedura penala, declara cercetarea judecatoreasca terminata si acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentantul Ministerului Public solicita incetarea procesului penal in baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. h Cod de procedura penala ca urmare a intervenirii impacarii partilor si obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Partea vatamata _, solicita sa se ia act ca a inteles sa se impace cu inculpatul.
Avocat _, pentru inculpat, solicita incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor.
Inculpatul _ solicita incetarea procesului penal.

J U D E C A T O R I A

Asupra cauzei penale de fata:
  Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. 53/P/2008 din data de 03.12.2008, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului _, fiul lui _, nascut la data de 27.12.1952, in _, cetatean roman, studii primare, recidivist, CNP - _, domiciliat in _, fara forme legale in _, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, fapta prevazuta si pedepsita de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
S-a retinut in esenta ca stare de fapt in actul de sesizare a instantei ca in noaptea de 25/26 decembrie 2007, invinuitul _ a sustras de la partea vatamata _, la care venise in vizita si cu care dormea in aceeasi camera, suma de 220 lei dintr-un chimir aflat pe capul patului.
Starea de fapt retinuta de procuror a fost probata cu plangerea si declaratia partii vatamate, declaratiile invinuitului, proces - verbal de perchezitie corporala, dovada de restituire a banilor sustrasi si proces -verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a fost ascultat in prezenta aparatorului desemnat din oficiu, cu respectarea dispozitiilor art. 70 Cod de procedura penala, ocazie cu care, a  recunoscut in totalitate savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata.
Pe langa declaratia inculpatului, in cursul cercetarii judecatoresti, a mai fost administrata proba cu declaratia partii vatamate, care a aratat ca in noaptea respectiva l-a gazduit pe inculpat, acesta dormind in aceeasi camera impreuna cu el si sotia sa, intre ei fiind o relatie de incredere reciproca.
Analizand declaratiile date de catre partea vatamata si inculpat, instanta a constatat ca procurorul a dat o incadrare gresita faptei pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.
Astfel, desi a retinut in considerentele rechizitoriului ca inculpatul a dormit in aceeasi camera cu partea vatamata, in locuinta si cu acceptul acestuia, procurorul nu a facut in cauza si aplicarea disp. art. 210 teza finala Cod penal, care prevad ca furtul savarsit de catre cel gazduit de persoana vatamata, se urmareste numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Or, a gazdui inseamna a oferi adapostire, ospitalitate, care prin modul cum a fost acordata, releva increderea persoanei vatamate in cel caruia i-a acordat posibilitatea de a folosi - uneori chiar pentru o durata mai scurta de timp - locuinta sa.
Cum din declaratia partii vatamate rezulta ca intre el si inculpat existau relatii de incredere reciproca mai vechi, inculpatul fiind gazduit de mai multe ori de el si chiar avand la dispozitie intreaga locuinta a persoanei vatamate, instanta apreciaza ca in noaptea in care a savarsit infractiunea de furt, inculpatul avea calitatea de gazduit, astfel incat fapta savarsita de acesta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt pedepsit la plangerea prealabila in acceptiunea art. 210 teza finala Cod penal.
Drept urmare, instanta, in temeiul art. 334 Cod de procedura penala a schimbat incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul din infractiunea prevazuta de art. 208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, in infractiunea prevazuta de art. 210 rap. la art.  208 alin. 1 - 209 alin. 1 lit. g Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
Dupa schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul, partile au declarat personal ca s-au impacat si nu mai solicita continuarea procesului penal.
Avand in vedere pozitia procesuala adoptata de parti si analizand declaratia acestora de impacare in raport de disp. art. 132 Cod penal, potrivit carora impacarea partilor in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila, instanta constata ca in cauza de fata, actiunea penala fata de inculpatul _, nu mai poate fi exercitata, procesul penal urmand sa inceteze.
Pentru toate aceste considerente, instanta, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. b raportat la art. 10 lit. h Cod de procedura penala va inceta procesul penal privind pe inculpatul _, cercetat pentru savarsirea infractiunii de furt pedepsit la plangerea prealabila fapta prev. de art. 210 raportat la art. 208 alin. 1 - 209 alin. litera g Cod penal, cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal, si partea vatamata _, ca urmare a impacarii partilor.
Vazand si dispozitiile art. 192 Cod de procedura penala.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :

In baza art. 334 Cod de procedura penala, schimba incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul _, din infractiunea prevazuta de art. 208-209 alin. 1 litera g Cod penal cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal, in infractiunea prevazuta de art. 210 raportat la art. 208 alin. 1 - 209 alin. litera g Cod penal, cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal.
In baza art. 11 pct. 2 litera b Cod de procedura penala, raportat la art. 10 litera h Cod de procedura penala, inceteaza procesul penal privind pe inculpatul _, domiciliat in _, fara forme legale in _, cercetat pentru savarsirea infractiunii de furt pedepsit la plangerea prealabila fapta prev. de art. 210 raportat la art. 208 alin. 1 - 209 alin. litera g Cod penal, cu aplicarea art. 37 litera a Cod penal, si partea vatamata _, domiciliat in _, ca urmare a impacarii partilor.
Ia act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art. 192 alin. 1 pct. 2 litera b Cod de procedura penala, obliga partile la plata a cate 150 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 200 lei reprezinta onorariul avocatului din oficiu ce va fi suportat in avans din fondurile Ministerului Justitiei..
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 26.02.2009.
                      PRESEDINTE,                                              GREFIER, RED SD/THRED. SD./
2 EX/17.03.2009
D.S. 17 martie 2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010