InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

Plangere impotriva incheierii de carte funciara.

(Sentinta civila nr. 7439 din data de 17.11.2009 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

DOSAR NR. .                                                Numar operator 2445
                                                                      - plangere impotriva incheierii de carte funciara  -     
                                       

R    O   M    A    N    I   A
JUDECATORIA  TG - JIU,  JUDETUL  GORJ
SENTINTA  CIVILA  NR. 7439
SEDINTA  PUBLICA  DIN DATA  DE: 17.11.2009
PRESEDINTE:  JUDECATOR
GREFIER      :

Pe rol solutionarea  actiunii civile avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara  formulata de petentul M. N., domiciliat in municipiul ....in contradictoriu cu intimatii SC . . cu sediul in municipiul si SC ., cu sediul in comuna.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns petentul M. N., consilier juridic B. C. E. pentru intimata SC . si consilier juridic H. L. pentru intimata SC .
   Procedura de citare legal indeplinita.
  S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care,
Consilier juridic B. C. E. invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a SC .
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat instanta acorda cuvantul pe exceptia invocata si pe fondul cauzei.
Petentul M. N. lasa solutia la aprecierea instantei de judecata cu privire la exceptia invocata si, pe fond, solicita admiterea plangerii astfel cum a fost formulata.
Consilier juridic B. C. E. solicita admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a SC G.si, pe fond, respingerea plangerii formulata de petentul M. N..
Consilier juridic H. L. solicita admiterea exceptiei si pe fond respingerea plangerii formulata de petentul M. N. invederand ca actiunea in revendicare ce reprezinta litigiul pe care petentul a solicitat sa fie notat in cartea funciara poarta asupra unei suprafete de 489 mp si in conditiile in care SC . are intabulat dreptul de proprietate cu privire la o suprafata de 40949 mp, admiterea plangerii si pe cale de consecinta notarea litigiului in cartea funciara ar afecta dreptul de proprietate al intimatei asupra diferentei de 40460 mp. Se invedereaza de asemenea ca sentintele depuse la dosarul cauzei nu sunt opozabile intimatei.

                                                           I N S T A N T A

Deliberand  asupra cauzei civile fata constata urmatoarele:
  Cu adresa nr. .../2009 OCPI . a inaintat acestei instante spre competenta solutionare plangerea formulata de petentul M. N. impotriva incheierii de carte funciara nr. ../2009.
Cauza a fost inregistrata pe rolul acestei instante la data de 19.08.2009, sub nr. ...
In motivarea plangerii petentul a aratat ca prin incheierea de carte funciara nr. ... emisa de OCPI . a fost respinsa cererea sa de notare in cartea funciara a litigiului ce face obiectul dosarului nr. ... cu motivarea ca nu a procedat la individualizarea imobilului pentru care s-a solicitat notarea litigiului.
A mai aratat petentul ca solutia pronuntata de OCPI .j este netemeinica deoarece detine documente relevante din care reiese faptul ca exista identitate intre imobilul inscris in cartea funciara si cel ce face obiectul dosarului nr. ...
Plangerea nu a fost intemeiata in drept.
Au fost anexate in fotocopie cererea de inscriere formulata de petent catre OCPI, certificat de grefa cu privire la dosarul nr. ..., actiunea ce face obiectul dosarului nr. ..., incheierea de carte funciara nr. .., titlul de proprietate nr. 13464345/05.04.2004 si cartea funciara nr. ...
Cererea  a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 8 lei si timbru judiciar de 3 lei.
La termenul de judecata din data de 20.10.2009, instanta a pus in discutie cadrul procesual al actiunii avand in vedere ca prin cererea formulata s-a solicitat notarea in cartea funciara a unui litigiu ce poarta asupra unui imobil intabulat pe numele altei persoane, situatie in care procedura capata caracter contencios chiar daca prin Decizia nr. LXXII/15.10.2007 ICCJ prin care s-a stabilit ca Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu are calitate procesuala pasiva s-a retinut ca procedura de inscriere in cartea funciara este necontencioasa, aceasta fiind intr-adevar regula in materie. Astfel instanta a dispus la acel termen de judecata introducerea in cauza in calitate de intimati a SC , titularul cartii funciare cu privire la care poarta litigiul si SC, locatar al imobilului in litigiu.
Prin intampinarea formulata in cauza SC a invocat lipsa calitatii procesuale pasive, invederand ca nu este proprietar tabular al terenului inscris in cartea funciara nr. 35030 iar conform art. 22 din Legea nr. 7/1996 inscrierea unui drept se poate efectua numai impotriva aceluia care, la inregistrarea cererii sale, era inscris ca titular al dreptului asupra caruia inscrierea urmeaza sa fie facuta.
Cu privire la fondul cauzei intimata SC a solicitat respingerea cererii formulata de petentul M N invederand ca notarea este inscrierea in cartea funciara prin care se aduce la cunostinta tertilor fapte sau raporturi juridice, impiedicandu-i pe acestia sa poata dobandi cu buna credinta un drept real imobiliar care face obiectul unui litigiu sau este supus anumitor restrictii.
A mai aratat intimata ca argumentul registratorului de carte funciara pentru respingerea cererii formulata de catre petent este vadit fondat deoarece din simpla lecturare a cererii de inscriere rezulta faptul ca petenta a indicat numarul cartii funciare ...precum si numarul cadastral al imobilului .. fara a putea fi identificat acest imobil, din probatoriul administrat in cauza rezultand faptul ca numarul cadastral .al cartii funciare cuprinde dreptul de proprietate al SC intabulat in cartea funciara nr. 35030, terenul intravilan avand suprafata de 40949 mp si nu 489 mp ceea indica in mod indubitabil ca nu exista intabulata nici o suprafata al carui perimetru sa fie de 489 mp.
Intimata a aratat de asemenea ca prin notarea litigiului in cartea funciara fara a fi individualizat imobilul teren in suprafata de 489 mp printr-o expertiza tehnica de specialitate s-ar leza in mod grav dreptul de exercitare libera, in putere proprie si in interes propriu a dreptului de proprietate al SC, proprietarul tabular nemaiputand dispune de dreptul sau, notarea litigiului in acest context afectand tot perimetrul intabulat de 40949 mp.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 115 si urmatoarele Cod de procedura civila.
Prin concluziile scrise depuse la dosarul cauzei intimata SC a solicitat respingerea plangerii formulata de petentul M N invederand ca in conformitate cu dispozitiile art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. . se statueaza ca notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in Cartea Funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu la sesizarea instantelor de judecata, notarea facandu-se in baza unei actiuni avand stampila si nr. de inregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.
Intimata a aratat de asemenea ca imobilul in suprafata de 489 mp ce face obiectul litigiului a carui notare se solicita nu a fost identificat, dreptul sau de proprietate intabulat in cartea funciara nr..purtand asupra unui teren in suprafata de 40949 mp si nu 489 mp, astfel ca suprafata in litigiu nu se identifica cu dreptul intabulat al SC pentru suprafata de 40949 mp.
A mai aratat intimata ca notarea litigiului ce poarta asupra unei suprafete de 489 mp ar afecta dreptul sau de proprietate asupra diferentei de 40460mp in mod nelegal intrucat prin notarea unui litigiu in cartea funciara se aduc anumite interdictii privind dreptul de dispozitie iar actele depuse la dosarul cauzei privind sentinta pronuntata in contradictoriu cu SC  nu ii sunt opozabile.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand cu prioritate exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de intimat SC instanta constata ca aceasta este neintemeiata pentru urmatoarele considerente:
Astfel cum am mentionat anterior, avand in vedere ca prin cererea formulata s-a solicitat notarea in cartea funciara a unui litigiu ce poarta asupra unui imobil intabulat pe numele altei persoane, situatie in care procedura capata caracter contencios, vazand si cuprinsul cartii funciare aflata la fila 16 din dosar din care reiese faptul ca acesta a fost inchiriat pe o perioada de 10 ani, incepand cu data de 02.07.2006, catre SC care astfel pe perioada derularii contractului de inchiriere exercita o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra imobilului, instanta apreciaza ca aceasta societate are calitate procesuala pasiva in cauza, fiind in interesul sau sa aiba cunostinta de litigiu si chiar sa aiba posibilitatea sa propuna administrarea mijloacelor de proba apreciate ca fiind necesare in cauza.
Cu privire la fondul cauzei, analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata ca plangerea formulata de petentul M N este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Astfel, instanta retine ca notarea este inscrierea in cartea funciara prin care se aduce la cunostinta tertilor fapte sau raporturi juridice, impiedicandu-i pe acestia sa poata dobandi cu buna credinta un drept real imobiliar care face obiectul unui litigiu sau este supus anumitor restrictii.
   Conform art. 42 din Ordinul 633/2006 o astfel de inscriere poate avea ca obiect consemnarea unor fapte, drepturi personale, litigii referitoare la drepturile reale asupra imobilelor si alte inscrieri cu caracter temporar in legatura cu imobilul. Enumerarea prezentata de legiuitor in aliniatul doi al aceluiasi articol este una exemplificativa. Aceasta inscriere are un caracter subsecvent intrucat drepturile si faptele ce se incadreaza in aceasta sfera trebuie sa aiba legatura cu imobilele deja inscrise in cartea funciara.
Un aspect important de subliniat este legat de faptul ca notarea unor astfel de fapte si drepturi personale nu constituie o limitare a exercitiului dreptului inscris in cartea funciara, urmarind exclusiv realizarea elementului de publicitate imobiliara.
   Procedura de solutionare a plangerilor impotriva incheierilor de carte funciara, este o procedura simplificata in care instantele nu fac decat sa verifice legalitatea si temeinicia incheierilor, fara a stabili drepturi potrivnice altor parti.
   Argumentul registratorului de carte funciara ce a stat la baza respingerii cererii petentului de notare a litigiului in cartea funciara este nefondat deoarece conform dispozitiilor art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006 se statueaza ca notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in Cartea Funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu la sesizarea instantelor de judecata, notarea facandu-se in baza unei actiuni avand stampila si nr. de inregistrare ale instantei sau a certificatului de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.
   Astfel cererea de notare a litigiului in cartea funciara a fost respinsa de OCPI G. cu motivarea ca nu exista identitate intre imobilul cu nr. cadastral 2012, inscris in cartea funciara . si imobilul individualizat in certificatul de grefa depus de petent.
   Analizand certificatul de grefa depus de petent si copia actiunii ce face obiectului dosarului nr. . al Judecatoriei Tg J. instanta retine ca prin acestea au fost identificate partile, obiectul procesului precum si imobilul, fiind astfel indeplinite conditiile art. 93 din Ordinul nr. 133/2009 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006.
   Din sentinta civila nr. . pronuntata de Judecatoria Tg J. in dosarul nr. . coroborat cu raportul de expertiza tehnica de specialitate depus in acel dosar (filele 25, 30) si titlul de proprietate nr. 134641116/26.07.2006 (fila 42) instanta retine ca petentul este proprietarul unei suprafete de 560 mp teren situat in strada ...., suprafata de 489 mp din acesta fiind folosita de catre intimata SC Din cuprinsul cartii funciare nr. .(fila 16) instanta retine ca dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata totala de 40949 mp este intabulat in favoarea SC in baza contractului de vanzare cumparare nr. . emis de Judecatorul S M V si inchiriat pe o perioada de 10 ani catre SC, terenul in litigiu fiind inclus in aceasta suprafata astfel cum s-a retinut in cuprinsul sentintei civile nr. ., pronuntata de Judecatoria Tg Jiu in dosarul nr. . (fila 48).
   Astfel instanta constata ca terenul ce face obiectul dosarului nr. . (litigiul ce se doreste a fi notat in cartea funciara) este inclus in terenul intabulat in cartea funciara nr. 35030.
   Avand in vedere cele aratate instanta urmeaza sa respinga exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de intimata SC si pe fond sa admita plangerea formulata de petentul M N in contradictoriu cu intimatii SC G si SC S si sa dispuna notarea litigiului ce face obiectul dosarului nr. ... al Judecatoriei Tg. in cartea funciara cu nr. ..

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de SC:
   Admite plangerea formulata de petentul M N, domiciliat in municipiul ... in contradictoriu cu intimatii SC G . si SC S. cu sediul
Dispune notarea litigiului ce face obiectul dosarului nr. . al Judecatoriei T.in cartea funciara cu nr. ...
Cu apel  in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 17.11.2009.                 PRESEDINTE,                                                          GREFIER,
         S. M.                                                                                         T. D. RED SM/ THRED SM/
5 EX/ 03.12.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009