plangere contraventionala
(Sentinta civila nr. 15299 din data de 05.12.2012 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)Dosar nr. _./318/2012 cod operator 2445
R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU JIU
SECTIA CIVILA
SENTINTA CIVILA Nr. 15299/2012
Sedinta publica de la 05 Decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE _..
Grefier __
Pe rol fiind judecarea plangerii contraventionale formulata de petenta SC A. C. SRL in contradictoriu cu intimatul I.P.J. Gorj, impotriva procesului verbal de contraventie seria CP nr. __ incheiat de Politia Rovinari.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, cauza fiind in stare de judecata si, fata de solicitarea partilor de judecare in lipsa, a fost retinuta spre solutionare.
INSTANTA
Prin plangerea inregistrata la Judecatoria Tg-Jiu sub nr. __/318/2012 petitionara SC A.C. SRL a solicitat, in principal, instantei ca prin sentinta ce va pronunta, in contradictoriu cu intimatul I.P.J. Gorj, sa dispuna anularea procesului verbal de contraventie seria CP nr. _.. incheiat de Politia Rovinari si in subsidiar inlocuirea sanctiunii amenzii cu avertisment.
In motivarea plangerii, petenta arata ca la data de _ a fost incheiat procesul verbal contestat, intrucat conducatorul auto M. C. a condus autotractorul Renault cu nr. de inmatriculare _.., ce tracta semiremorca cu nr. de inmatriculare _.., fara a respecta obligatia de a avea auto echipat cu placute din care sa rezulte masele si dimensiunile maxime admise, fapt pentru care s-a aplicat amenda in valoare de 8000 lei, in conformitate cu disp. art.4 pct.61 din H.G. nr. 69/2012.
Sustine petenta ca amenda este nedatorata, intrucat mijlocul de transport, desi ii apartine, efectueaza transport rutier de marfuri pentru SC M. E. SRL, potrivit contractului de inchiriere, precum si licentei de transport rutier international de marfuri nr. 0737021 emisa pentru aceasta societate, valabila pana la 15.03.2012.
Precizeaza ca, potrivit art. 6 lit.i - Cap.VI din contractul de inchiriere incheiat intre cele doua societati, operatorul de transport, in speta SC M. E. SRL, are obligatia de a lua masuri cu privire la respectarea conditiilor legale ce trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier.
Ca, in aceste conditii, contraventia retinuta in sarcina sa putea fi imputabila cel mult SC M. E. SRL, aceasta avand calitatea de operator de transport potrivit art.4 pct.61 din HG nr. 69/2012.
Cu privire la individualizarea sanctiunii, arata ca, aflandu-se la prima abatere de acest gen, insa neimputabila petentei si luand in considerare gradul redus de pericol social al faptei, se impune, in conformitate cu art.7 din O.G. nr. 2/2001, inlocuirea amenzii cu sanctiunea avertisment.
In drept au fost invocate dispozitiile O.G. nr. 2/2001, solicitandu-se totodata judecarea cauzei in lipsa.
Spre dovedire au fost depuse la dosar procesul verbal contestat si procesul verbal de afisare, copie conforma nr. 0737021, pentru transportul rutier international de marfuri contracost in numele unui tert emisa la 16.03.2012 pentru SC M. E. SRL, pentru autovehiculul cu nr. de inmatriculare _., valabila pana la 15.03.2013, licenta pentru transport rutier public de marfuri in trafic international, valabila de la 14.03.2011, pana la 13.03.2016, aviz de insotire a marfii emis de SC L. C. SA pentru SC M. E. SRL la data de 27.06.2012 privind auto _.., foaie de parcurs pentru autovehicule transport marfa, cartea de identitate a autotractorului N 3 Renault VI cu nr. _.. si pentru semiremorca Schmitz _.. , contract de inchiriere mijloace de transport nr. 117/09.09.2009 incheiat intre SC A. C. SRL si SC M. E. SRL pentru o perioada de 5 ani cu posibilitate de prelungire.
In virtutea rolului activ reglementat de art. 129 (5) C.proc. civ., instanta a solicitat intimatului actele care au stat la baza intocmirii procesului verbal de contraventie atacat, precum si dovada de comunicare a acestuia catre petenta, acestea fiind inaintate cu adresa nr. 227742/24.10.2012, respectiv procesul verbal de afisare si procesul verbal contestat, precum si raportul agentului constatator din data de 08.10.2012.
Legal citat in cauza, intimatul a formulat intampinare, solicitand respingerea plangerii si mentinerea procesului verbal de contraventie ca temeinic si legal, precum si judecarea cauzei in lipsa.
Plangerea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, conform dispozitiilor art. 15 lit. i din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru si a fost formulata in termenul legal de 15 zile de la data afisarii procesului verbal de contraventie, termen prevazut de O.G. 2/2001.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul verbal de contraventie contestat a fost sanctionata petenta cu amenda in cuantum de 8000 lei, pentru savarsirea contraventiei prevazuta de art. 4 pct.61 din H.G. nr. 69/2012 si sanctionata de art.7 alin.1 lit.a din acelasi act normativ, retinandu-se in sarcina sa ca la data de 27.06.2012, ora 18:12, a fost depistat pe D.E. 79, localitatea Vladuleni, autotractorul Renault cu nr. de inmatriculare __, ce tracta semiremorca Schmitz cu nr. _., condus de M. C., fara a respecta obligatia de a avea auto echipat cu placute din care sa rezulte masele si dimensiunile maxime admise.
Procedand la verificarea, potrivit art.34 alin.1 din OG nr.2/2001, a legalitatii si temeiniciei procesului-verbal contestat, instanta retine, in ceea ce priveste legalitatea, ca acesta indeplineste conditiile de forma ale intocmirii lui, fiind respectate in cauza dispozitiile art.16 si art.17 din O.G nr.2/2001.
Astfel, procesul-verbal de constatare a contraventiei cuprinde mentiunile prevazute de art.17 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, respectiv mentiunile privind numele, prenumele, calitatea agentului constatator, numele si domiciliul contravenientului, fapta savarsita, data comiterii acesteia, semnatura agentului constatator.
Instanta constata insa ca in mod gresit pentru fapta retinuta in procesul verbal s-a procedat la sanctionarea petentei.
Potrivit art. 4 pct.61 din H.G. 69/2012, urmatoarea fapta reprezinta incalcare grava a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009, ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 si ale Ordonantei Guvernului nr. 27/2011 si constituie contraventie, daca aceasta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune: - nerespectarea de catre intreprinderea de transport rutier in cont propriu/operatorul de transport rutier a obligatiei de a asigura echiparea autovehiculelor cu placute din care sa rezulte masele si dimensiunile maxime admise/autorizate ale acestora, iar conform art. 7 alin. (1) contraventiile prevazute la art. 4 se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 12.000 lei si, conform alin. (2) lit.a, se aplica operatorului de transport rutier sau intreprinderii de transport rutier in cont propriu roman/romane sau strain/straine, dupa caz, pentru faptele prevazute la art. 4 pct. 1-12, 14, 19-22, 25-61 si 77.
Instanta retine ca art. 3 din OG 27/2011 defineste urmatorii termeni, astfel: pct. 27 - operator de transport rutier - intreprindere care desfasoara activitatea de transport rutier de marfuri si/sau persoane, contra cost; pct. 28 - operator de transport rutier roman - operator de transport rutier stabilit in Romania.
Astfel cum rezulta din contractul nr. 117/09.09.2009 incheiat intre petenta si SC M. E. SRL, prima in calitate de locator, iar cea de-a doua in calitate de operator de transport, contestatoarea a inchiriat catre SC M. E. SRL autotractorul Renault Premium cu nr. de inmatriculare _.. si semiremorca Schmitz cu nr. _.. pe o durata de 5 ani cu posibilitatea de prelungire pentru tariful de 2,4 lei/km., la care se adauga TVA.
Art.6 lit.i din cap. VI al contractului mentioneaza intre obligatiile locatarului si pe aceea de a lua masuri cu privire la respectarea conditiilor legale care trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier.
Faptul ca transportul rutier din data de 27.06.2012 a fost efectuat de catre SC M. E. SRL Craiova rezulta din avizul de insotire a marfii depus la dosar de petenta ( fila 9) si foaia de parcurs pentru autovehicule transport marfa, pe care apare atat numele conducatorului auto, cat si numarul autoturismului.
In aceasta situatie , sanctiunea fiind aplicata unei persoane care nu are conditia speciala prevazuta de lege pentru subiectul raspunderii contraventionale, procesul verbal de contraventie este nelegal.
Apararea facuta de intimat, respectiv precizarea din raportul agentului constatator, in sensul ca la momentul controlului, conducatorul auto nu a prezentat nici un act din care sa rezulte ca o alta societate este operator de transport, va fi inlaturata de instanta, retinand ca agentul constatator avea posibilitatea, potrivit O.G. nr. 2/2001, sa incheie procesul verbal intr-un termen de sase luni de la data constatarii faptei, perioada suficienta pentru a culege datele necesare incheierii procesului verbal.
Pentru aceste considerente, vazand si dispozitiile art. 34 si urmatoarele din OG nr.2/2001, instanta va admite plangerea , cu consecinta anularii procesului verbal de contraventie seria CP nr. __ incheiat de Politia Rovinari.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Admite plangerea contraventionala formulata de petenta SC A. C. SRL, cu sediul in ___, in contradictoriu cu intimatul I.P.J. Gorj..
Anuleaza procesul verbal de contraventie seria CP nr. _.. incheiat de Politia Rovinari.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 05 decembrie 2012, la Judecatoria Tg.-Jiu.
PRESEDINTE GREFIER
Red. Th..04 Ianuarie 2013
Ex.4.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Amenzi
MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010