plangere contraventionala
(Sentinta civila nr. 1146 din data de 08.02.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)Dosar nr. _../318/2012
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 1146
Sedinta publica din 08 Februarie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE : ANDREEA DANIELA TITERLEA
GREFIER : OLGUTA OLARU
Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect plangerea contraventionala formulata de petentul BVA in contradictoriu cu intimatul IPJ.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta petentul, lipsa fiind intimatul.
Procedura este legal indeplinita.
Cererea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei faptul ca s-au depus la dosar actele care au stat la baza intocmirii procesului verbal.
Nemaifiind cererii si exceptii de invocat, instanta acorda cuvantul pe probe.
Petentul solicita incuviintarea probei testimoniale, urmand a fi ascultati martorii BAM si CL.
Instanta in temeiul art. 167 C. proc. civila, incuviinteaza proba cu inscrisuri si proba testimoniala, urmand a fi ascultati martorii propusi de catre petenta.
Sunt ascultati martorii BAM si CL sub prestare de juramant religios, declaratiile acestora fiind semnate si atasate la dosarul cauzei.
Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Petentul, avand cuvantul, solicita admiterea plangerii si anularea procesului verbal.
I N S T A N T A
Deliberand asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele :
La data de 07.12.2012, sub nr. _../318/2012, pe rolul acestei instante, a fost inregistrata plangerea contraventionala formulata de petentul BVA impotriva procesului-verbal de contraventie seria CP nr.2243083 din 24.11.2012.
In motivarea plangerii, petentul a aratat ca la data de 24.11.2012 in timp ce se deplasa pe strada Unirii catre sensul giratoriu pentru a patrunde pe strada Republicii, dupa ce a parcurs sensul giratoriu a virat la stanga la aproximativ 100 de m de sensul giratoriu si a fost oprit de politie fiind sanctionat pentru ca ar fi efectuat virajul la stanga in sensul giratoriu, mergand pe sensul opus de mers.
Petentul a aratat ca procesul verbal incalca dispozitiile art. 16 din OG 2/2001 in sensul ca a fost intocmit fara a se indica in mod concret locul savarsirii contraventiei, avand in vedere faptul ca este vorba despre parcurgerea sensului giratoriu care este prevazut cu trei iesirii, iar in cazul de fata nu se precizeaza care este iesirea prin care a parasit sensul giratoriu. Contestatorul a mai aratat ca in procesul verbal de contraventie se mentioneaza ca a condus autoturismul proprietate personala pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers, iar aceasta manevra este imposibil de executat odata ce autoturismul a patruns in sensul giratoriu.
Petentul a mentionat ca dupa patrunderea in sensul giratoriu prin intersectia indicata in procesul verbal de contraventie prima iesire din sens este pe strada Unirii catre complexul Parangul, a doua iesire din sens este catre Piata 9 Mai, iar a treia iesire este pe b-dul Republicii catre Gara, strada pe care a circulat si el la ultima iesire din sensul giratoriu care poate fi considerata si un viraj la stanga.
Contestatorul a precizat ca neindicandu-se iesirea din sensul giratoriu nu se poate stabili daca manevra pe care a efectuat-o respecta sau nu regula de circulatie si ca atata vreme cat a intrat in sensul giratoriu si a executat virajul la stanga la a treia iesire din sensul giratoriu, acest sens este si cel care permite patrunderea pe strada Republicii, fiind evident ca agentul constatator a fost in eroare cu privire la sensul sau de mers.
Petentul a mai aratat ca in cazul in care instanta va considera ca este intemeiat procesul verbal solicita inlocuirea sanctiunii amenzii cu sanctiunea "avertisment".
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 118 din OUG 195/2002 si art. 31 din OG 2/2001.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, conform art. 15 lit. i). din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si art. 1 alin. 2 din O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.
In cadrul probei cu inscrisuri, petentul a depus procesul-verbal CP nr.2243083 din 24.11.2012, dovada seria CD nr. 0495674 si copie a cartii sale de identitate.
Intimatul a depus la dosar intampinare, nota cu abaterile rutiere, raportul agentului constatator.
Prin intampinare, intimatul a solicitat respingerea plangerii contraventionale aratand ca procesul verbal a fost intocmit cu respectarea conditiilor de forma prevazute de OG 2/2001.
Analizand actele dosarului, precum si ansamblul probatoriu administrat in cauza, instanta retine ca plangerea a fost depusa, la sediul instantei de catre contestator, la data de 07.12.2012, in termenul legal prevazut de art. 25 si 31 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata.
Din continutul procesului-verbal seria CP nr.2243083 din 24.11.2012., instanta retine ca intimatul IJP Gorj i-a aplicat contestatorului sanctiunea contraventionala constand in cuantum de 420 de lei si masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, pentru savarsirea contraventiei de sanctionata de art. 101 pct. 3 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, modificata.
In fapt, s-a constatat ca, la data de 24.11.2012, in timp ce conducea autoturismul cu numar de inmatriculare B... in judetul Gorj, pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers.
Potrivit art. 34 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta are obligatia sa verifice procesul-verbal atat sub aspectul legalitatii, cat si al temeiniciei intocmirii sale.
Pentru lamurirea tuturor aspectelor de fapt si de drept necesare aflarii adevarului si justei solutionari a cauzei, respectand dreptul la un proces echitabil consacrat prin art. 6 paragraful 1 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si in baza art. 129 alin. 4 si 5 C. pr. civ., instanta a administrat toate probele admise de lege si ale caror pertinenta, concludenta si utilitate le-a verificat cu respectarea principiilor egalitatii partilor, al oralitatii si al contradictorialitatii, instituite ca garantii implicite ale desfasurarii procesului in conditii de echitate.
Sub aspectul conditiilor de forma, instanta a constatat ca procesul-verbal a fost intocmit cu respectarea cerintelor de legalitate prevazute de 16 si art. 17 din O.G. nr. 2/2001, sub sanctiunea nulitatii absolute. Asadar, instanta a retinut ca procesul-verbal contestat cuprinde toate mentiunile la care dispozitiile legale mentionate fac referire.
In acest sens instanta apreciaza ca sunt neintemeiate sustinerile petentului conform carora procesul verbal incalca dispozitiile art. 16 din OG 2/2001 in sensul ca a fost intocmit fara a se indica in mod concret locul savarsirii contraventiei, avand in vedere faptul ca este vorba despre parcurgerea sensului giratoriu care este prevazut cu trei iesirii, iar in cazul de fata nu se precizeaza care este iesirea prin care a parasit sensul giratoriu.
Din cuprinsul procesului verbal contestat reiese ca petentul a condus pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers, iar instanta apreciaza ca fapta este in mod clar descrisa , iar locul savarsirii acesteia bine individualizat, cu atat mai mult cu cat petentul a inteles motivul sanctionarii sale contraventionale si si-a facut aparari in fata instantei.
Sub aspectul temeiniciei, instanta retine ca, desi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispozitii exprese cu privire la forta probanta a actului de constatare a contraventiei, acesta face dovada situatiei de fapt si a incadrarii in drept pana la proba contrara, in concordanta cu art. 34 din O.G. 2/2001.
Procedand la verificarea, potrivit art.34 alin.1 din OG nr.2/2001, a legalitatii si temeiniciei procesului-verbal contestat, instanta retine, in ceea ce priveste legalitatea, ca actul contestat cuprinde mentiunile prevazute de art.17 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, nefiind incident vreunul din motivele de nulitate care se constata din oficiu de catre instanta de judecata.
Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal contestat, instanta apreciaza ca prezentul litigiu trebuie sa ofere garantiile procesuale recunoscute si garantate de articolul 6 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/1994, care, in baza articolului 11 din Constitutia Romaniei, face parte din dreptul intern si are prioritate in temeiul articolului 20 alin. 2 din legea fundamentala.
In atare situatie, intrucat procedura de solutionare a unei plangeri contraventionale este calificata drept o procedura "penala", conform articolului 6 din Conventia Europeana, contravenientul se bucura de protectia conferita in cadrul unei astfel de proceduri, printre care si prezumtia de nevinovatie.
De asemenea, instanta apreciaza ca procedura solutionarii unei cereri privind o plangere contraventionala este reglementata in mare parte de Codul de procedura civila (art.47 din O.G.nr.2/2001) si ca procesul-verbal de contraventie este un act administrativ, astfel incat unele elemente ale principiului prezumtiei de nevinovatie nu trebuie absolutizate, existand posibilitatea, cu respectarea cerintei proportionalitatii mijloacelor folosite cu scopul legitim urmarit, sa functioneze si alte prezumtii de drept si de fapt, chiar si in favoarea organului constatator (cauza Blum impotriva Austriei).
Transpunand aceste principii in speta, instanta constata ca petentul are dreptul la un proces echitabil, conform art.31-36 din O.G.nr.2/2001, in cadrul caruia sa utilizeze orice mijloc de proba si sa invoce argumente pentru dovedirea imprejurarii ca situatia de fapt din procesul-verbal nu corespunde modului de desfasurare a evenimentelor, iar sarcina instantei de judecata este de a respecta limita proportionalitatii intre scopul urmarit de autoritatile statului de a nu ramane nesanctionate actiunile antisociale prin impunerea unor conditii imposibil de indeplinit si respectarea dreptului la aparare al persoanei sanctionate contraventional.
Pentru justa solutionare a cauzei, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri si proba testimoniala.
Fiind ascultata de catre instanta, martorul BAM a aratat ca este prietena cu petentul, ca are carnet de conducere si ca se afla in masina acestuia si ca petentul ajungand in sensul giratoriu de la Liceul Tudor a facut virajul corect la stanga si s-a indreptat pe strada Republicii, martorul a aratat ca petentul a ocolit rondul din sensul giratoriu, dupa care a intrat pe strada Republicii si ca dupa aproximativ 30-40 m a facut un viraj corect la dreapta in sensul ca s-a incadrat pe banda lui de mers adica pe prima banda indreptandu-se pe strada 8 Mai, strada cu sens unic.
Martorul CL a aratat ca si el este prieten cu petentul si se afla in masina condusa de acesta si ca nu are permis de conducere, precizand ca a mers pe strada Unirii, dupa care a ajuns la Liceul Tudor, iar petentul a facut stanga pe strada Republicii, a ocolit sensul giratoriu pe strada Republicii, dupa care a facut dreapta pe strada 8 Mai.
Instanta retine ca cele doua persoane ascultate in calitate de martor sunt prieteni cu petentul, declaratiile acestora fiind subiective si avand in vedere faptul ca agentul constatator a perceput fapta cu propriile simturi, va retine ca in cauza nu exista un dubiu care poate profita faptuitorului, respectiv petentului, potrivit principiului in dubio pro reo, principiu complementar prezumtiei de nevinovatie, motiv pentru care constata ca acesta a savarsit fapta retinuta in sarcina sa.
De asemenea, faptul ca agentul constatator a fost nevoit sa-l urmareasca pe petent trafic (aspect necontestat de catre petent si confirmat de si de catre martorul B A M) intareste convingerea instantei cu privire la vinovatia acestuia.
Sub aspectul individualizarii sanctiunii aplicate prin procesul verbal contestat, instanta retine ca i s-a aplicat contestatorului sanctiunea constand in cuantum de 420 de lei, precum si masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, procesul-verbal respectand astfel si conditia de proportionalitate cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de scopul urmarit si de urmarea produsa.
In consecinta, potrivit dispozitiilor legale mentionate pe parcursul considerentelor si in baza probelor pertinente, utile si concludente administrate, constatand ca plangerea contestatorului este neintemeiata, instanta o va respinge ca atare si va mentine procesul-verbal de contraventie contestat ca fiind legal si temeinic.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
Respinge, ca neintemeiata, plangerea formulata de contestatorul BVA domiciliat in , in contradictoriu cu intimatul I JP, cu sediul in , jud. Gorj.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii.
Pronuntata in sedinta publica din 08 Februarie 2013, la Judecatoria Targu-Jiu.
Presedinte,
ANDREEA DANIELA TITERLEA
Grefier,
OLGUTA OLARU
red. A.T. 20 Februarie 2013
Tehn. ABC/ex.4.
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 1146
Sedinta publica din 08 Februarie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE : ANDREEA DANIELA TITERLEA
GREFIER : OLGUTA OLARU
Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect plangerea contraventionala formulata de petentul BVA in contradictoriu cu intimatul IPJ.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta petentul, lipsa fiind intimatul.
Procedura este legal indeplinita.
Cererea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care invedereaza instantei faptul ca s-au depus la dosar actele care au stat la baza intocmirii procesului verbal.
Nemaifiind cererii si exceptii de invocat, instanta acorda cuvantul pe probe.
Petentul solicita incuviintarea probei testimoniale, urmand a fi ascultati martorii BAM si CL.
Instanta in temeiul art. 167 C. proc. civila, incuviinteaza proba cu inscrisuri si proba testimoniala, urmand a fi ascultati martorii propusi de catre petenta.
Sunt ascultati martorii BAM si CL sub prestare de juramant religios, declaratiile acestora fiind semnate si atasate la dosarul cauzei.
Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Petentul, avand cuvantul, solicita admiterea plangerii si anularea procesului verbal.
I N S T A N T A
Deliberand asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele :
La data de 07.12.2012, sub nr. _../318/2012, pe rolul acestei instante, a fost inregistrata plangerea contraventionala formulata de petentul BVA impotriva procesului-verbal de contraventie seria CP nr.2243083 din 24.11.2012.
In motivarea plangerii, petentul a aratat ca la data de 24.11.2012 in timp ce se deplasa pe strada Unirii catre sensul giratoriu pentru a patrunde pe strada Republicii, dupa ce a parcurs sensul giratoriu a virat la stanga la aproximativ 100 de m de sensul giratoriu si a fost oprit de politie fiind sanctionat pentru ca ar fi efectuat virajul la stanga in sensul giratoriu, mergand pe sensul opus de mers.
Petentul a aratat ca procesul verbal incalca dispozitiile art. 16 din OG 2/2001 in sensul ca a fost intocmit fara a se indica in mod concret locul savarsirii contraventiei, avand in vedere faptul ca este vorba despre parcurgerea sensului giratoriu care este prevazut cu trei iesirii, iar in cazul de fata nu se precizeaza care este iesirea prin care a parasit sensul giratoriu. Contestatorul a mai aratat ca in procesul verbal de contraventie se mentioneaza ca a condus autoturismul proprietate personala pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers, iar aceasta manevra este imposibil de executat odata ce autoturismul a patruns in sensul giratoriu.
Petentul a mentionat ca dupa patrunderea in sensul giratoriu prin intersectia indicata in procesul verbal de contraventie prima iesire din sens este pe strada Unirii catre complexul Parangul, a doua iesire din sens este catre Piata 9 Mai, iar a treia iesire este pe b-dul Republicii catre Gara, strada pe care a circulat si el la ultima iesire din sensul giratoriu care poate fi considerata si un viraj la stanga.
Contestatorul a precizat ca neindicandu-se iesirea din sensul giratoriu nu se poate stabili daca manevra pe care a efectuat-o respecta sau nu regula de circulatie si ca atata vreme cat a intrat in sensul giratoriu si a executat virajul la stanga la a treia iesire din sensul giratoriu, acest sens este si cel care permite patrunderea pe strada Republicii, fiind evident ca agentul constatator a fost in eroare cu privire la sensul sau de mers.
Petentul a mai aratat ca in cazul in care instanta va considera ca este intemeiat procesul verbal solicita inlocuirea sanctiunii amenzii cu sanctiunea "avertisment".
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 118 din OUG 195/2002 si art. 31 din OG 2/2001.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar, conform art. 15 lit. i). din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si art. 1 alin. 2 din O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.
In cadrul probei cu inscrisuri, petentul a depus procesul-verbal CP nr.2243083 din 24.11.2012, dovada seria CD nr. 0495674 si copie a cartii sale de identitate.
Intimatul a depus la dosar intampinare, nota cu abaterile rutiere, raportul agentului constatator.
Prin intampinare, intimatul a solicitat respingerea plangerii contraventionale aratand ca procesul verbal a fost intocmit cu respectarea conditiilor de forma prevazute de OG 2/2001.
Analizand actele dosarului, precum si ansamblul probatoriu administrat in cauza, instanta retine ca plangerea a fost depusa, la sediul instantei de catre contestator, la data de 07.12.2012, in termenul legal prevazut de art. 25 si 31 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, modificata.
Din continutul procesului-verbal seria CP nr.2243083 din 24.11.2012., instanta retine ca intimatul IJP Gorj i-a aplicat contestatorului sanctiunea contraventionala constand in cuantum de 420 de lei si masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, pentru savarsirea contraventiei de sanctionata de art. 101 pct. 3 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, modificata.
In fapt, s-a constatat ca, la data de 24.11.2012, in timp ce conducea autoturismul cu numar de inmatriculare B... in judetul Gorj, pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers.
Potrivit art. 34 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta are obligatia sa verifice procesul-verbal atat sub aspectul legalitatii, cat si al temeiniciei intocmirii sale.
Pentru lamurirea tuturor aspectelor de fapt si de drept necesare aflarii adevarului si justei solutionari a cauzei, respectand dreptul la un proces echitabil consacrat prin art. 6 paragraful 1 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si in baza art. 129 alin. 4 si 5 C. pr. civ., instanta a administrat toate probele admise de lege si ale caror pertinenta, concludenta si utilitate le-a verificat cu respectarea principiilor egalitatii partilor, al oralitatii si al contradictorialitatii, instituite ca garantii implicite ale desfasurarii procesului in conditii de echitate.
Sub aspectul conditiilor de forma, instanta a constatat ca procesul-verbal a fost intocmit cu respectarea cerintelor de legalitate prevazute de 16 si art. 17 din O.G. nr. 2/2001, sub sanctiunea nulitatii absolute. Asadar, instanta a retinut ca procesul-verbal contestat cuprinde toate mentiunile la care dispozitiile legale mentionate fac referire.
In acest sens instanta apreciaza ca sunt neintemeiate sustinerile petentului conform carora procesul verbal incalca dispozitiile art. 16 din OG 2/2001 in sensul ca a fost intocmit fara a se indica in mod concret locul savarsirii contraventiei, avand in vedere faptul ca este vorba despre parcurgerea sensului giratoriu care este prevazut cu trei iesirii, iar in cazul de fata nu se precizeaza care este iesirea prin care a parasit sensul giratoriu.
Din cuprinsul procesului verbal contestat reiese ca petentul a condus pe strada Unirii din directia pod pasarela in directia strada republicii si in sensul giratoriu a efectuat virajul la stanga pe sensul opus de mers, iar instanta apreciaza ca fapta este in mod clar descrisa , iar locul savarsirii acesteia bine individualizat, cu atat mai mult cu cat petentul a inteles motivul sanctionarii sale contraventionale si si-a facut aparari in fata instantei.
Sub aspectul temeiniciei, instanta retine ca, desi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispozitii exprese cu privire la forta probanta a actului de constatare a contraventiei, acesta face dovada situatiei de fapt si a incadrarii in drept pana la proba contrara, in concordanta cu art. 34 din O.G. 2/2001.
Procedand la verificarea, potrivit art.34 alin.1 din OG nr.2/2001, a legalitatii si temeiniciei procesului-verbal contestat, instanta retine, in ceea ce priveste legalitatea, ca actul contestat cuprinde mentiunile prevazute de art.17 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, nefiind incident vreunul din motivele de nulitate care se constata din oficiu de catre instanta de judecata.
Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal contestat, instanta apreciaza ca prezentul litigiu trebuie sa ofere garantiile procesuale recunoscute si garantate de articolul 6 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/1994, care, in baza articolului 11 din Constitutia Romaniei, face parte din dreptul intern si are prioritate in temeiul articolului 20 alin. 2 din legea fundamentala.
In atare situatie, intrucat procedura de solutionare a unei plangeri contraventionale este calificata drept o procedura "penala", conform articolului 6 din Conventia Europeana, contravenientul se bucura de protectia conferita in cadrul unei astfel de proceduri, printre care si prezumtia de nevinovatie.
De asemenea, instanta apreciaza ca procedura solutionarii unei cereri privind o plangere contraventionala este reglementata in mare parte de Codul de procedura civila (art.47 din O.G.nr.2/2001) si ca procesul-verbal de contraventie este un act administrativ, astfel incat unele elemente ale principiului prezumtiei de nevinovatie nu trebuie absolutizate, existand posibilitatea, cu respectarea cerintei proportionalitatii mijloacelor folosite cu scopul legitim urmarit, sa functioneze si alte prezumtii de drept si de fapt, chiar si in favoarea organului constatator (cauza Blum impotriva Austriei).
Transpunand aceste principii in speta, instanta constata ca petentul are dreptul la un proces echitabil, conform art.31-36 din O.G.nr.2/2001, in cadrul caruia sa utilizeze orice mijloc de proba si sa invoce argumente pentru dovedirea imprejurarii ca situatia de fapt din procesul-verbal nu corespunde modului de desfasurare a evenimentelor, iar sarcina instantei de judecata este de a respecta limita proportionalitatii intre scopul urmarit de autoritatile statului de a nu ramane nesanctionate actiunile antisociale prin impunerea unor conditii imposibil de indeplinit si respectarea dreptului la aparare al persoanei sanctionate contraventional.
Pentru justa solutionare a cauzei, instanta a incuviintat proba cu inscrisuri si proba testimoniala.
Fiind ascultata de catre instanta, martorul BAM a aratat ca este prietena cu petentul, ca are carnet de conducere si ca se afla in masina acestuia si ca petentul ajungand in sensul giratoriu de la Liceul Tudor a facut virajul corect la stanga si s-a indreptat pe strada Republicii, martorul a aratat ca petentul a ocolit rondul din sensul giratoriu, dupa care a intrat pe strada Republicii si ca dupa aproximativ 30-40 m a facut un viraj corect la dreapta in sensul ca s-a incadrat pe banda lui de mers adica pe prima banda indreptandu-se pe strada 8 Mai, strada cu sens unic.
Martorul CL a aratat ca si el este prieten cu petentul si se afla in masina condusa de acesta si ca nu are permis de conducere, precizand ca a mers pe strada Unirii, dupa care a ajuns la Liceul Tudor, iar petentul a facut stanga pe strada Republicii, a ocolit sensul giratoriu pe strada Republicii, dupa care a facut dreapta pe strada 8 Mai.
Instanta retine ca cele doua persoane ascultate in calitate de martor sunt prieteni cu petentul, declaratiile acestora fiind subiective si avand in vedere faptul ca agentul constatator a perceput fapta cu propriile simturi, va retine ca in cauza nu exista un dubiu care poate profita faptuitorului, respectiv petentului, potrivit principiului in dubio pro reo, principiu complementar prezumtiei de nevinovatie, motiv pentru care constata ca acesta a savarsit fapta retinuta in sarcina sa.
De asemenea, faptul ca agentul constatator a fost nevoit sa-l urmareasca pe petent trafic (aspect necontestat de catre petent si confirmat de si de catre martorul B A M) intareste convingerea instantei cu privire la vinovatia acestuia.
Sub aspectul individualizarii sanctiunii aplicate prin procesul verbal contestat, instanta retine ca i s-a aplicat contestatorului sanctiunea constand in cuantum de 420 de lei, precum si masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, procesul-verbal respectand astfel si conditia de proportionalitate cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de scopul urmarit si de urmarea produsa.
In consecinta, potrivit dispozitiilor legale mentionate pe parcursul considerentelor si in baza probelor pertinente, utile si concludente administrate, constatand ca plangerea contestatorului este neintemeiata, instanta o va respinge ca atare si va mentine procesul-verbal de contraventie contestat ca fiind legal si temeinic.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
Respinge, ca neintemeiata, plangerea formulata de contestatorul BVA domiciliat in , in contradictoriu cu intimatul I JP, cu sediul in , jud. Gorj.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii.
Pronuntata in sedinta publica din 08 Februarie 2013, la Judecatoria Targu-Jiu.
Presedinte,
ANDREEA DANIELA TITERLEA
Grefier,
OLGUTA OLARU
red. A.T. 20 Februarie 2013
Tehn. ABC/ex.4.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Amenzi
MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010