InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

amenzi

(Sentinta civila nr. 6518 din data de 26.09.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Amenzi | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 6455/318/2013
R O M A N I A
Cod operator 2445

JUDECATORIA TARGU JIU
TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
Sentinta civila  Nr. 6518/2013
Sedinta publica de la 26 Septembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier ALEXANDRINA BLOANTA CARAVAN

Pe rol judecarea plangerilor contraventionale formulate de petentele  B. E. C. si SC .........................................SRL in contradictoriu cu intimatul IPJ ...............
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza ca au fost depuse la dosar, din partea intimatului, procesul verbal de constatare a contraventiei si procesul verbal de confiscare a marfii, dupa care, constatandu-se cauza in stare de judecata, instanta a trecut la solutionare.

INSTANTA

Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 6455/318/2013, petenta B. E. C. in contradictoriu cu intimatul IPJ .............. a solicitat anularea procesului verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013, exonerarea de sanctiunile aplicate si anularea procesului verbal de confiscare a marfii.
In motivare, petenta a aratat ca la data de 07.04.2013, in jurul orelor 00.30, la punctul de lucru al SC ......................... SRL, a avut loc un control al agentilor constatatori din cadrul B.O.P., fiind sanctionata contraventional intrucat nu a prezentat documente justificative de provenienta pentru 36 pachete de tigari ce apartineau societatii la care lucreaza si pentru care existau documente de provenienta.
Petenta a mai aratat ca, impreuna cu administratorul SC ................... SRL a explicat agentilor constatatori ca exista documente de provenienta pentru pachetele de tigari, insa acestea se aflau in masina intrucat in fiecare seara, la terminarea programului, administratorul procedeaza la ridicarea documentelor din magazin de teama unor spargeri si le readuce in ziua urmatoare, la deschiderea programului.
Ca, la momentul controlului nu desfasura activitati specifice obiectului de activitate al punctului de lucru, ci efectua doar activitati necesare pentru inchiderea magazinului.
Ca, fapta a fost incadrata gresit ca fiind prevazuta de art. 4 lit. e din Legea 12/1990, intrucat art. 4 reglementeaza sanctiunea complementara a confiscarii si ca sanctiunea trebuia aplicata societatii la care este angajata.
Ca, procesul verbal de contraventie este nelegal intrucat a fost mentionat eronat organul competent sa solutioneze plangerea formulata impotriva acestuia si ca s-a mentionat ca bunurile confiscare apartin petentei, desi aceasta a adus la cunostinta agentului constatator ca bunurile respective nu ii apartin.
In drept, plangerea a fost intemeiata pe disp. OG 2/2001 si disp. Legii 12/1990.
Pentru dovedire, petenta a depus la dosar, in copie, procesul verbal contestat, contract individual de munca, un set de facturi, cartea sa de identitate si a solicitat incuviintarea probei testimoniale in sensul audierii martorilor M. V. si T. M. O.
Intimatul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii intrucat procesul verbal contestat a fost intocmit cu respectarea conditiilor de forma prevazute de OG 2/2001. A atasat intampinarii actele care au stat la baza intocmirii procesului verbal contestat.  De asemenea, a depus la dosar procesul verbal de confiscare a marfii intocmit la data de 07.04.2013.
Petenta a raspuns la intampinare-fila 23 din dosar.
La termenul de judecata din data de 29.08.2013 s-a dispus conexarea la prezenta cauza a dosarului nr. 6456/318/2013, avand ca obiect plangerea contraventionala formulata de petenta SC ........................... SRL in contradictoriu cu intimatul IPJ ................ impotriva procesului verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013.
Prin plangerea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 6456/318/2013, petenta SC .................. SRL in contradictoriu cu intimatul IPJ ................. a solicitat anularea partiala a  procesului verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013 cu privire la sanctiunea confiscarii bunurilor.
In motivare, petenta a aratat ca la data de 07.04.2013, in jurul orelor 00.30, la punctul de lucru al SC ...................... SRL unde B. E. C. indeplineste functia de gestionar, a avut loc un control al agentilor constatatori din cadrul B.O.P., societatea petenta fiind sanctionata contraventional intrucat nu a prezentat documente justificative de provenienta pentru 36 pachete de tigari.
Societatea petenta a mai aratat ca a explicat agentilor constatatori ca exista documente de provenienta pentru pachetele de tigari, insa acestea se aflau in masina intrucat in fiecare seara, la terminarea programului, administratorul procedeaza la ridicarea documentelor din magazin de teama unor spargeri si le readuce in ziua urmatoare, la deschiderea programului.
Ca, la momentul controlului nu se desfasurau activitati specifice obiectului de activitate al punctului de lucru, ci se efectuau doar activitati necesare pentru inchiderea magazinului.
Ca, procesul verbal de contraventie este nelegal intrucat a fost mentionat eronat organul competent sa solutioneze plangerea formulata impotriva acestuia si ca s-a mentionat ca bunurile confiscare apartin angajatei B. E. C. desi administratorul societatii  a adus la cunostinta agentului constatator ca bunurile respective apartin firmei. 
In drept, plangerea a fost intemeiata pe disp. OG 2/2001 si disp. Legii 12/1990.
Pentru dovedire, petenta a depus la dosar, in copie, procesul verbal contestat, certificat de inregistrare, hotararea AGA nr. 1/19.01.2012, certificat constatator, certificat de inregistrare mentiuni si a solicitat incuviintarea probei testimoniale in sensul audierii martorilor B. E. C. si T. M. O.
Intimatul a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii intrucat procesul verbal contestat a fost intocmit cu respectarea conditiilor de forma prevazute de OG 2/2001. A atasat intampinarii actele care au stat la baza intocmirii procesului verbal contestat. 
Societatea petenta a raspuns la intampinare-fila 23 din dosar.
Prin incheierea  din 29.08.2013 s-a  dispus  conexarea  dosarului nr. 6456/318/2013 la  dosarul nr.  6455/318/2013.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
Prin procesul verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013 petenta B. E. C. a fost sanctionata contraventional cu amenda in suma de 1.500 lei, in temeiul art. 4 lit. e din Legea 12/1990.
S-a retinut in sarcina petentei ca la data de 07.04.2013 a expus spre vanzare un numar de 36 pachete de tigari, insumand 720 tigarete, fara a detine documente de provenienta pentru acestea conform legilor in vigoare. Prin acelasi proces verbal s-a luat si masura confiscarii celor 36 pachete de tigari.
De  asemenea prin acelasi proces verbal de contraventie, in temeiul art. 4 pct. 1 din Legea  12/1990  s-a  dispus ridicarea in vederea confiscarii a  36  pachete  de  tigari  apartinand lui  B.  E. C.
Potrivit  art. 4 lit. e din Legea 12/1990 republicata, constituie contraventie efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu poate fi dovedita in conditiile legii.
Procedand potrivit art. 34 alineat 1 din OG nr. 2/2001 la verificarea legalitatii si temeiniciei procesului verbal de constatarea contraventiei contestat, instanta constata ca acesta a fost  incheiat cu respectarea dispozitiilor legale incidente, neexistand cauze de nulitate absoluta ce ar fi putut fi invocate si din oficiu.
Sub aspectul conditiilor de forma, instanta constata ca procesul-verbal a fost intocmit cu respectarea cerintelor de legalitate prevazute de art. 180 alin. 1,2,3,5 si 6 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006 rap. la art. 16 si art. 17 din O.G. nr. 2/2001, sub sanctiunea nulitatii absolute. Asadar, instanta retine ca procesul-verbal contestat cuprinde toate mentiunile la care dispozitiile legale mentionate fac referire.
Sub aspectul temeiniciei, instanta retine ca, desi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispozitii exprese cu privire la forta probanta a actului de constatare a contraventiei, acesta face dovada situatiei de fapt si a incadrarii in drept pana la proba contrara, in concordanta cu art. 34 din O.G. 2/2001.
Din ansamblul materialului probator  existent la dosarul cauzei,  se retine ca plangerea formulata de petente este intemeiata, urmand a fi admisa pentru urmatoarele considerente:
Contraventia  reprezinta o fapta savarsita cu  vinovatie, cu  un grad  de pericol social mai  redus decat infractiunea, insa  potrivit  jurisprudentei CEDO, contraventia este  asimilata  acuzatiilor in materie  penala, astfel ca fiecarui contravenient ii sunt  recunoscute garantiile ce decurg din dreptul la un proces  echitabil.
Intre garantiile instituite de art. 6 din CEDO se numara si prezumtia de nevinovatie a celui banuit de savarsirea faptei. Aceasta prezumtie, fiind relativa, conduce la rasturnarea sarcinii probei, astfel ca, in cadrul plangerilor contraventionale, cel care trebuie sa faca dovada existentei faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia este organul constatator.
Conform jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, dreptul unei persoane de a fi prezumata nevinovata si de a solicita acuzarii sa dovedeasca faptele ce i se imputa nu este absolut, astfel ca  procesul verbal de contraventie, fiind intocmit de un agent al statului aflat in exercitiul functiunii, beneficiaza de o prezumtie relativa de veridicitate si autenticitate, permisa de Conventia Europeana a Drepturilor Omului,  cat timp petentului i se asigura de catre instanta, conditiile specifice de exercitare efectiva a dreptului de acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil.
Verificand  inscrisurile  depuse la  dosar , instanta  constata ca marfa  expusa spre  vanzare  de petenta  B. E. C., marfa  mentionata in procesul verbal de  contraventie se  regaseste in facturile fiscale seria  SMBT F nr. 0900548/18.03.2013, 0901054/25.03.2013 si 0901809/05.04.2013, aceste  facturi fiind  emise la date  anterioare intocmirii procesului verbal, dovedind  faptul ca pentru  36 pachete  de  tigari confiscate erau emise  documente la  data  controlului. Pentru  aceste motive instanta  constata ca in mod  nelegal petenta B.  E. C.  a  fost  sanctionata pentru savarsirea  contraventiei prevazuta de  art. 4  lit. e  din Legea  12/1990.
Desi in procesul verbal de contraventie  este mentionat ca proprietar  al bunurilor petenta B.  E. C., din facturile  depuse la  dosar  reiese ca  proprietarul marfii  este  SC .............................  SRL, petenta  din dosarul conexat.
Avand in vedere  ca  cele  doua petente  au  facut  dovada ca marfa  expusa spre  vanzare, respectiv  36  pachete tigari, se  regaseste in facturile  fiscale  depuse la  dosar, vazand  si  decizia  Curtii Constitutionale nr. I  din 18.02.2002  referitoare  las  depunerea  ulterioara a  documentelor  de provenienta a  marfii, instanta va admite plangerile formulate de petentele B. E. C. si SC ........................ SRL , va  anula procesul verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013, va  exonera petenta B. E. C. de plata sumei de 1500 lei si va  dispune restituirea a 36 pachete de tigari catre petenta SC .........................SRL.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite plangerile formulate de petentele B. E. C. domiciliata in ................................... si SC ............................... SRL cu sediul in .....................................in contradictoriu cu intimata  Inspectoratul de Politie  al Judetului ......................, cu  sediul in  ............................
Anuleaza procesul verbal seria AP nr. 1597017/07.04.2013.
Exonereaza petenta B. E. C. de plata sumei de 1500 lei.
Dispune restituirea a 36 pachete de tigari catre petenta SC ........................... SRL.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 26.09.2013, la Judecatoria Targu-Jiu.

  
Presedinte,
PARASCHIVA CATRINOIU
Grefier,
ALEXANDRINA BLOANTA CARAVAN
   

Red. P.C. /Tehnored. A.M/01 Octombrie 2013/ 5 ex
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi

MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004
Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010