InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tarnaveni

Iesire din indiviziune

(Hotarare nr. 1144 din data de 24.11.2009 pronuntata de Judecatoria Tarnaveni)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Tarnaveni | Jurisprudenta Judecatoria Tarnaveni


Constata urmatoarele :
     Prin cererea inaintata Judecatoriei Tarnaveni la data de 22 aprilie 2008 si inregistrata sub nr. 442/323/2008 reclamanta a solicitat in contradictoriu cu paratii  pronuntarea  unei hotarari prin care  sa  se  dispuna iesirea din indiviziune cu privire la imobilul inscris in CF 25 nr.top 49, constand in casa de locuit cu 2 camere, bucatarie, baie, camara si pivnita respectiv teren intravilan in suprafata de 899 mp, prin atribuirea acestuia i’n natura reclamantei, fara obligarea la plata sultei catre parati si intabularea dreptului de proprietate asupra acestui imobil pe numele reclamantei in cota de 1/1 parte, a se dispune radierea dreptului de uzufruct viager instituit in CF 25 cu nr.top 49 pe numele paratei, casatorita si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata in caz de opunere.
     In motivarea cererii  se  arata ca :
     In fapt - imobilul inscris in CF 25 cu nr.top 49, constand in casa de locuit cu 2 camere, bucatarie, baie, camara si pivnita si teren intravilan in suprafata de 899 mp are ca si proprietari tabulari pe cu 14/48 parti din teren, cu 20/48 parti din teren si cu 14/48 parti din teren, respectiv 1/1 parti din casa de locuit. (in calitate de sotie ), (in calitate de fiu) si reclamanta ( in calitate de fiica) sunt mostenitorii proprietarului tabular decedat la 04.03.1997, astfel cum rezulta din certificatul de mostenitor nr. 111/24.09.2003 autentificat la BNP.
     Se mai arata ca paratii, sunt decedati avand drept mostenitori pe paratii de randul 3-9 respectiv cu drept de mostenire asupra cotei de 14/48 parti din terenul de 899 mp iar paratii de randul 10-15 sunt mostenitorii lui si sotia cu drept de mostenire asupra cotei de 20/48 parti din terenul de 899 mp.
     Terenul respectiv a constituit obiectul vanzarii respectiv cumpararii pentru suma de 5000 lei achitati conform contractului de vanzare-cumparare din 10.07.1954 fiind folosit sub nume de proprietar, neantrerupt si netulburat de catre antecesorul partilor si familia acestuia.
     In drept   actiunea  este  intemeiata pe  dispozitiile  art. 685, si urmatoarele, 492, 729 si 1890  din Codul civil si art. 242 alin.2 si 274 din Codul de procedura civila.
     S-au depus  la  dosarul cauzei  urmatoarele  inscrisuri : copia fidela a CF nr. (filele 4 -6), certificat de mostenitor nr. 111/203 (fila 7), incheiere nr. 1938/1975 (fila 8 ).
     Actiunea este legal timbrata cu taxa timbru de 419 lei si timbru judiciar de 0,5 lei.
     La termenul de judecata din data de 28 mai 2008 s-a depus la dosar cerere de interventie in nume propriu, din partea intervenientei prin care solicita in principal iesirea din indiviziune urmand ca un corp de cladire format din 2 camere sa fie atribuit intervenientei cu drept de superficie aferent casei si in subsidiar atribuirea acestui corp de cladire reclamantei cu obligarea acesteia la plata catre intervenienta a sumei de 20.000 RON. S-a anexat copia fidela a CF nr.25
     S-a depus la dosar din partea reclamantei un inscris prin care arata ca parata este decedata din data de 29.04.2006 si ca are ca mostenitori pe reclamanta si paratul.  S-a anexat copia certificatului de deces a paratei si copia certificatului de mostenitor nr. 134/2006.
     La termenul de judecata din 2 septembrie 2008, reclamanta a formulat intampinare la cererea de interventie, aceasta fiind depusa la dosar la filele 49-50.
     La termenul de judecata din data de 27 ianuarie 2009 s-a procedat la luarea unor interogatorii reclamantei, acesta fiind depus la dosar la fila 88 si paratului, acesta fiind depus la dosar la fila 89. S-au invocat urmatoarele exceptii : lipsa capacitatii procesuale active a intervenientei, prescriptia achizitiva fata de pretinsul drept de proprietate si prescriptia extinctiva, instanta unind aceste exceptii cu fondul cauzei.
     S-a dispus efectuarea unei expertize in constructii.
     La termenul de judecata din data de 24 februarie 2009 s-a acvirat dosarul nr. al Judecatoriei Tarnaveni.
     La termenul de judecata din data de 29 aprilie 2009 s-a depus la dosar  precizare de actiune  (fila 160), prin care s-a solicitat  introducerea in cauza in calitate de parati a numitilor, mostenitorii paratului decedat.
     La termenul de judecata din data de 11 august 2009, s-a depus la dosar raportul de expertiza intocmit in cauza de expert in constructii.
     La termenul de judecata din data de 10 noiembrie s-a depus la dosar din partea intervenientei : contract de vanzare - cumparare incheiat in 19 iunie 1952 in baza caruia intervenienta a cumparat un loc de casa, autorizatie nr.1602/1954 eliberata de Sfatul Popular al Orasului Tarnaveni , proces verbal nr.435/10 iulie 1954, autorizatie nr.779/1954 eliberata de Sfatul Popular al Orasului Tarnaveni si incheiere de carte funciara nr.575/1954.(filele 311-315).
     Analizand  actele  si lucrarile  dosarului, prin prisma motivelor invocate, a apararilor expuse si a probelor administrate, instanta  retine  urmatoarele :
     Imobilul inscris in CF 25 nr. cadastral 49 teren in suprafata de 899 mp constituind proprietatea tabulara a numitilor in cota de 14/48 parti, si in cota de 20/48 parti si, in cota de 14/48 parti.
     Constructiile au fost evidentiate pe numele  proprietarilor de la pozitiile B-5-6,.
     Imobilul este grevat cu un drept de uzufruct viager in favoarea uzufructuarei nascuta in prezent decedata.
     Proprietarii cartii funciare sunt decedati fiind reprezentati in cauza de mostenitorii legali.
     Nici unul dintre parati, mostenitorii legali ai proprietarilor tabulari nu a formulat vreo pretentie fata de reclamanta care este fiica defunctilor si ,care figureaza atat ca proprietari ai constructiilor cat si asupra cotei de 14/48 parti din terenul de 899 mp si care a solicitat atribuirea imobilului prin sistarea indiviziunii.
     In schimb intervenienta (fila 29), a solicitat ca prin sistarea indiviziunii sa i se atribuie un corp de cladire, sa i se recunoasca un drept de superficie asupra terenului aferent constructiei iar in subsidiar plata unei sulte de 20.000 lei.
     Intervenienta desi nu este proprietara asupra imobilului din litigiu, a invocat existenta unei promisiuni de vanzare ce dateaza din 1954.
     Intervenienta in baza unei promisiuni de vanzare a folosit un corp de cladire, pe care tot printr-o promisiune de vanzare l-a cedat, dupa cativa ani de folosinta (fila 119).
     Intervenienta a invocat prescriptia achizitiva a unei cote parti din imobil, desi nu sunt indeplinite conditiile legale pentru a dobandi proprietatea in acest mod.
     Actiunea reclamantei de sistare a indiviziunii este admisibila, intrucat imobilul apartine mai multor coproprietari iar litigiul urmareste sistarea starii de indiviziune intre mostenitorii legali ai coproprietarilor de carte funciara.
     In vederea sistarii indiviziunii in cauza s-a efectuat o expertiza tehnica ce face parte integranta din prezenta hotarare prin care s-a identificat imobilul, ca fiind format din doua corpuri de constructii A si B si teren intravilan in suprafata de 899 mp.
     Intrucat doar reclamanta a solicitat atribuirea imobilului instanta urmeaza a sista indiviziunea prin atribuirea imobilului in intregime in favoarea acesteia, cu intabularea in cartea funciara , fara plata de sulte in favoarea paratilor, care nu au solicitat despagubiri.
     Se va admite si cererea reclamantei de radiere a uzufructului viager, uzufructuara fiind decedata.
     Cererea de interventie avand ca obiect sistarea indiviziunii, instituirea unui drept de superficie iar in subsidiar obligarea la plata sultei urmeaza a fi respinsa intrucat intervenienta nefiind coproprietara asupra imobilului nu are nici un drept de proprietate asupra acestuia si implicit nu are legitimare procesuala activa

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite actiunea reclamantei, domiciliata in jud. Arad,  impotriva paratilor- decedata reprezentata prin, , mostenitorii defunctilor,  prin afisare la usa instantei,   mostenitori ai defunctilor, decedat - reprezentat prin mostenitorii si , si  mostenitori ai defunctilor si citata prin afisare la usa instantei, uzufructuara si-n consecinta:
Dispune sistarea starii de indiviziune asupra imobilului inscris in CF 25, nr.top 49, format din doua corpuri de constructie, corp A si corp B, identificate prin expertiza efectuata in cauza , ce face parte integranta din prezenta efectuata de expert si teren in suprafata de 899 mp cu atribuirea intregului imobil reclamantei, in favoarea careia se dispune si intabularea in cartea funciara, fara plata de sulte in favoarea paratilor.
Dispune radierea uzufructului viager de la foaia C, partea III-a, notat in favoarea paratei uzufructuare
Respinge actiunea intervenientei, domiciliata in ,  formulata impotriva reclamantei si a paratilor, avand ca obiect iesirea din indiviziune  instituire drept de superficie reclamanta neavand legitimare procesuala activa.
Fara cheltuieli de judecata, nefiind cerute.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 24 noiembrie 2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009