InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tecuci

Decaderea din drepturile parintesti - incalcarea drepturilor prevazute de Legea nr.272/2004

(Sentinta penala nr. 2302 din data de 16.12.2014 pronuntata de Judecatoria Tecuci)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Tecuci | Jurisprudenta Judecatoria Tecuci

Decaderea din drepturile parintesti - incalcarea drepturilor prevazute de Legea nr.272/2004

Sentinta civila nr. 2302/16.12.2014

Parata este mama minorilor L M G nascut la data de _.., G A nascut la data de ___ si G G D nascuta la data de ____.. .
Tatal minorului M G si anume L B este decedat , iar ceilalti doi minori au tata necunoscut.
Prin adresa nr.853175/26.03.2014 emisa de Politia mun T-BOP  a fost sesizata DGASP G ca in urma activitatilor desfasurate in teren au fost identificati cei trei minori care locuiesc in conditii insalubre , unde sunt lipsiti de supravegherea parintilor  intrucat mama lor este plecata din domiciliu , iar tatal este decedat. Se mai arata ca minorii nu au mijloace de intretinere ceea ce-i determina sa savarseasca fapte penale si contraventionale.
Serviciul Public Local de Asistenta Sociala T a efectuat o ancheta sociala la domiciliul minorilor in luna septembrie 2014 si s-a constat ca minorii nu merg la scoala, ca venitul familiei este reprezentat doar de alocatiile acestora , ca minorii sunt lasati nesupravegheati pe strada unde cersesc , iar mama acestora este vazuta in apropiere.
Se mai retine ca minorul A se afla in evidenta DGASPC G deoarece a comis fapte penale si desi paratei i s-a atras atentia asupra responsabilitatii pe care o are fata de minori acesta continua sa-i lase nesupravegheati si sa nu le asigure cele necesare traiului.
De asemenea din raportul privind ancheta sociala efectuat de DGASPC G rezulta ca minorii locuiesc cu mama lor intr-o garsoniera in conditii nesatisfacatoare si ca nu au dreptul la ajutor social si masa la cantina de ajutor social deoarece  parata a refuzat sa presteze munca in folosul comunitatii.
S-a mai constat ca parata este lipsita de cele mai elementare cunostinte privind educatia si ingrijirea minorilor , ca acestia traiesc intr-un mediu neadecvat si savarsesc fapte penale , ca parata lipseste deseori de la domiciliu iar copii sunt singuri, neingrijiti si nemancati.
S-a concluzionat ca minorii se afla in situatie de risc maxim.
De asemenea ,in cauza s-a efectuat o anchete psihosociala de catre Serviciul Public Local Asistenta Sociala T din care rezulta ca, minorii nu au conditii bune de crestere si educare , ca mama lor ii neglijeaza , ca nu merg la scoala  si ca au existat nenumarate sesizari ca minorii sunt vazuti nesupravegheati pe strada , iar atunci cand acestia cersesc mama lor este vazuta in apropiere .
In concluziile  raportului de evaluare psiho-social efectuat in cauza de DGASPC G s-au retinut urmatoarele:
- conditiile de igiena din locuinta paratei sunt precare;
- minorii sunt in pericol grav datorita incapacitatii mamei de a le asigura acestora conditiile necesare unei dezvoltari adecvate;
- la fiecare vizita copii au fost gasiti imbracati sumar cu haine murdare;
- mamei i s-a solicita sa faca curatenie in locuinta dar situatia nu s-a schimbat;
- minorilor le sunt incalcate drepturile prev. de  Legea  272/2004;
- parata nu prezinta garantii morale si materiale pentru cresterea si ingrijirea minorilor;
- minorii desi sunt inscrisi la scoala , nu frecventeaza cursurile fiind nevoiti sa cerseasca si sa savarseasca fapte penale si contraventionale pentru a putea supravietui; mama minorilor nu se achita in mod corespunzator de obligatii parintesti , nu asigura hrana necesara si educatia minorilor si in consecinta se retine ca minorii sunt in situatie de risc.
Fiind ascultati in camera de consiliu minorii au aratat ca, doresc sa ramana cu mama lor care va avea grija de ei.
Instanta retine in consecinta ca, cererea este dovedita si ca minorilor le sunt incalcate drepturile prev. de Legea  272/2004 si anume dreptul la educatie, deoarece acestia desi sunt  inscrisi in sistemul de invatamant, nu merg la scoala, dreptul la sanatate , minorii fiind gasiti de fiecare data locuind in conditii de igiena precara si sunt lasati sa vagabondeze pe strazi, dreptul de a beneficia de un trai care sa permita dezvoltarea lor fizica, mentala, spirituala, morala , deoarece parata nu contribuie la intretinerea lor , minorii fiind lipsiti de cele mai elementare bunuri pentru a avea un trai decent  si anume hrana , imbracaminte , caldura etc, ii lasa nesupravegheati in timp ce ea locuieste la concubinul sau , iar minorii sunt nevoiti sa comita fapte antisociale pentru a supravietui si mai mult, se considera ca parata chiar incurajeaza pe minori sa cerseasca fiind vazuta de multe ori in preajma acestora atunci cand ei cersesc.
Conform  art. 508 alin. 1 C. civ instanta de tutela, la cererea administratiei autoritatii publice, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti, ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
Asa cum s-a aratat, instanta retine ca, parata prin purtare abuziva si prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti a pus in pericol sanatatea si dezvoltarea copiilor sai pe care nu-i intretine, nu-i supravegheaza , nu le asigura cele mai elementare conditii pentru a supravietui si mai mult ii indeamna sa cerseasca pe strazi.
Conform  art.509 alin 1 decaderea din drepturile parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii.
Fata de aceste considerente, instanta va admite cererea si va dispune decaderea paratei din drepturile parintesti in ceea ce-i priveste pe minorii G D M in calitate de parinte al minorilor L M G nascut la data de _.., G A nascut la data de __. si G G D nascuta la data de __.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014