InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Toplita

Furt calificat

(Hotarare nr. 128 din data de 17.11.2011 pronuntata de Judecatoria Toplita)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Toplita | Jurisprudenta Judecatoria Toplita

           Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Toplita, fiind reprezentat de procuror A.D.

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul A.F-A., avand ca obiect furt calificat prev. si ped. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. e Cod penal si portul fara drept al cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata, prev. si ped. de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, republicata, cu art. 33 lit. a si art. 37 lit. b Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica de astazi se prezinta inculpatul, asistat de avocat din oficiu O.V., lipsa fiind partea vatamata.
 Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care:
In temeiul art. 300 Cod procedura penala, se constata legalitatea si temeinicia actului de sesizare.
In temeiul art. 318 Cod procedura penala, se verifica identitatea inculpatului.
Conform art. 320 ind. 1 alin. 3 Cod procedura penala, instanta intreaba pe  inculpat, daca solicita sa fie judecat potrivit procedurii simplificate, raspunsul fiind afirmativ, in prealabil acesta consultandu-se cu avocatul sau desemnat din oficiu.

In temeiul art. 323 Cod procedura penala, se procedeaza la audierea inculpatului, declaratia fiind consemnata in scris si atasata la dosar.
Instanta intreaba pe procuror, inculpat, respectiv pe avocatul din oficiu al acestuia, daca au de formulat exceptii sau alte cereri, raportat la obiectul cauzei de fata si cele declarate de inculpat in sedinta publica, raspunsul fiind negativ.
Vazand ca nu sunt exceptii sau alte cereri de formulat, instanta admite cererea inculpatului in sensul de a fi judecat dupa procedura simplificata in conformitate cu dispozitiile art. 320 ind. 1 alin. 3 Cod procedura penala.
In temeiul art. 339 Cod procedura penala, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si in temeiul art. 340 Cod procedura penala, acorda cuvantul in dezbateri.
Reprezentanta Parchetului, avand cuvantul in dezbateri, releva pe scurt starea de fapt asa cum a fost descrisa si in rechizitoriu, solicitand a se retine in sarcina inculpatului comiterea infractiunilor de furt calificat si portul fara drept in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata al cutitului, cu aplicarea art. 33 lit. a, respectiv art. 37 lit. b Cod penal, iar  la dozarea pedepsei sa se tina seama de faptul ca inculpatul a recunoscut faptele, fata de acestea urmand a se face aplicarea prevederilor art. 320 ind. 1 Cod procedura penala. Arata ca a suferit mai multe condamnari, iar in raport de ultima condamnare fiind aplicabile dispozitiile art. 37 lit. b Cod penal. Solicita a se constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate, prin restituire in natura, cu  obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare statului.
Aparatorul inculpatului, avocat O.V., avand cuvantul in dezbateri, solicita ca instanta, in raport de noile modificari ale Codului de procedura penala cu referire la individualizarea pedepsei in situatia recunoasterii in totalitate a faptelor retinute in actul de sesizare, sa aplice o pedeapsa sub minimul special, cu retinerea prev. art. 74, 76 Cod penal, avandu-se in vedere circumstantele reale si personale ale inculpatului, respectiv recunoasterea faptelor si insusirea tuturor probelor administrate in cadrul urmaririi penale, faptul ca are in intretinere patru copii minori, fiind cunoscut cu o comportare buna in societate. Solicita ca onorariul pentru aparator din oficiu sa fie suportat din fondul special al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, subscrie in totalitate la concluziile aparatorului sau din oficiu si  arata ca regreta cele intamplate.

INSTANTA
Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita din data de octombrie 2011 in dosarul nr. _/P/2011,  promovat la aceasta instanta si inregistrat sub nr. _/326/2011 din data de  octombrie 2011, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului A.F-A., fiul lui Z. si M., nascut la data de octombrie 1970 in comuna X, judetul Harghita, de cetatenie romana, stagiul militar satisfacut, studii 10 clase, fara loc de munca, casatorit, 4 copii minori, domiciliat in comuna S., judetul Harghita, posesor al CI seria HR, nr. _, CNP _, pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, fapta prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit. e  Cod penal si portul fara drept in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata al cutitului, fapta prev. si ped. de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, republicata, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal si art. 37 lit. b Cod penal Cod penal.
In actul de sesizare al instantei se retine ca, la data de 06.2011, in jurul orei 10,30, invinuitul a intrat in localul apartinand SC M.I.E. SRL Toplita, situat in Toplita, unde s-a asezat la o masa si a consumat o bere, iar intr-un moment de neatentie al barmanului de serviciu, a sustras suma de 95 lei din sertarul barului, bani care  reprezentau incasarile din vanzari, iar cu ocazia perchezitiei corporale suma de bani sustrasa a fost gasita asupra sa, fiind ridicata pe baza de dovada si restituita partii vatamate, tot pe baza de dovada. La perchezitia corporala s-au mai gasit asupra invinuitului si doua cutite cu lama metalica rabatabila, pe care le purta fara drept in locurile publice, care de asemenea au fost ridicate in vederea confiscarii. Partea vatamata C.I. administratorul SC M.I.E. SRL Toplita, a declarat faptul ca in momentul in care invinuitul a fost identificat, acesta a avut un comportament necorespunzator, amenintandu-l cu violenta incercand sa scoata din buzunarul pantalonului un cutit, refuzand sa se legitimeze. Se mai arata ca, audiat in cauza, invinuitul a recunoscut faptele pe care le-a regretat, acesta suferind mai multe condamnari, iar in raport cu ultima condamnare se afla in stare de recidiva conform art. 37 lit. b Cod penal.
Faptele expuse mai sus, au fost dovedite in cursul urmaririi penale prin urmatoarele mijloace de proba: declaratia partii vatamate(fila 12,28), procesul verbal de cercetare la fata locului (fila 15), procesul verbal de efectuare a perchezitiei corporale(fila 16), planse foto criminalistice(filele 18-25), declaratiile invinuitului(filele 31), fisa cazier(fila 38), procesul verbal de prezentare a materialului de urmarire penala(fila 43) si dovezile de ridicare-predare(filele 36-37).
Partea vatamata SC M.I.E. SRL, prin administrator C.I., prin declaratia de la filele nr. 28-29, arata ca suma de 95 lei, sustrasa de inculpat a fost restituita pe baza de dovada.
Conform procedurii simplificate in cazul recunoasterii vinovatiei, cerere admisa de instanta, s-a procedat la ascultarea inculpatului, iar prin declaratia data, consemnata in scris, acesta  a aratat ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare si nu solicita administrarea altor probe, insusindu-le pe cele administrate in faza de urmarire penala.
In drept, fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat, fapta prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit. e  Cod penal si portul fara drept in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata al cutitului, fapta prev. si ped. de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, republicata,
fiind dovedite cu urmatoarele mijloace de proba: declaratia partii vatamate(fila 12,28), procesul verbal de cercetare la fata locului (fila 15), procesul verbal de efectuare a perchezitiei corporale(fila 16), planse foto criminalistice(filele 18-25), declaratiile invinuitului(filele 31), fisa cazier(fila 38), procesul verbal de prezentare a materialului de urmarire penala(fila 43) si dovezile de ridicare-predare(filele 36-37),mijloace de proba ce se coroboreaza cu declaratia data in fata instantei de catre inculpat.
Se constata si imprejurarea ca in afara recunoasterii sincere a faptelor retinute in actul de sesizare si de insusire probelor administrate in faza de urmarire penala, inculpatul s-a prezentat in fata autoritatii ori de cate ori a fost chemat, are o situatie materiala precara, avand in intretinere patru copii minori, imprejurari pe care instanta le apreciaza ca fiind circumstante atenuante, astfel se va face aplicarea prev. art. 74, 76 lit. d(prima fapta), respectiv art. 74, 76 lit. e Cod penal(a doua fapta), raportat si la individualizarea pedepsei conform art. 320 ind. 1 Cod procedura penala.
In ce priveste operatiunea de individualizare a pedepselor ce urmeaza a se aplica inculpatului, cu retinerea prev. art. 320 ind. 1 alin. 3 Cod procedura penala, raportat la prev. art. 74, 76 lit. d si e Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. b Cod penal, apreciaza ca aplicarea unei pedepse de 3 luni inchisoare pentru fapta de furt calificat si de 200 lei amenda penala pentru portul fara drept al cutitelor,  sunt proportionale in raport de prev. art. 52 si art. 72 Cod penal, pedeapsa fiind o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului, scopul ei fiind prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
Va constata comise faptele in conditiile art. 33 lit. a Cod penal, iar potrivit art. 34 lit. d Cod penal, inculpatul va executa numai pedeapsa inchisorii, de 3 (trei)luni.
Conform art. 71 Cod penal, inculpatul va fi privat de exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si b Cod penal.
Va constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate SC M.I.E. SRL, prin administrator C.I..
In temeiul art. 118 lit. c Cod penal, va dispune confiscarea celor doua cutite cu lama metalica rabatabila.
In temeiul art. 191 Cod procedura penala, va obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli judiciare in suma de 400 lei, din care suma de 200 lei, onorariu pentru aparator din oficiu, se suporta din fondul special al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In temeiul art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. e Cod penal, cu art. 74, 76 lit. d, art. 37 lit. b Cod penal, cu aplic. art. 320 ind. 1 alin. 7 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul A.F-A., fiul lui Z. si M., nascut la data de octombrie 1970 in comuna X, judetul Harghita, de cetatenie romana, stagiul militar satisfacut, studii 10 clase, fara loc de munca, casatorit, 4 copii minori, domiciliat in comuna S., judetul Harghita, posesor al CI seria HR, nr. _, CNP _, recidivist, la 3 (trei) luni inchisoare.
In temeiul art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, republicata, cu art. 74, 76 lit. e teza II Cod penal, art. 37 lit. b Cod penal, cu aplic. art. 320 ind. 1 alin. 7 Cod procedura penala, condamna pe inculpat la 200 lei amenda penala.
Constata comise faptele in conditiile art. 33 lit. a Cod penal, iar potrivit art. 34 lit. d Cod penal, inculpatul executa numai pedeapsa inchisorii de 3(trei) luni.
Conform art. 71 Cod penal, inculpatul este privat de exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si b Cod penal.
Constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate SC M.I.E. SRL Toplita, prin restituire in natura.
In temeiul art. 118 lit. c Cod penal, dispune confiscarea celor doua cutite cu lama metalica rabatabila.
In temeiul art. 191 Cod procedura penala, obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli judiciare in suma de 400 lei, din care suma de 200 lei, onorariu pentru aparator din oficiu, se suporta din fondul special al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare cu inculpatul si de la comunicare cu partea vatamata SC M.I.E. SRL Toplita.
           

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010