InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Impunere amenda

(Sentinta civila nr. 1673 din data de 28.11.2014 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Amenzi | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin actiunea inregistrata la aceasta instanta la data de (_) reclamantul (_) cu domiciliul ales in (_) a chemat in judecata in judecata pe parata (_) solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna impunerea acesteia a unei amenzi de (_) lei/ziua de intarziere, pana la executarea obligatiei privind respectarea programului de vizita hotarat de instanta prin decizia civila nr. (_/_) in dosarul (_) si obligarea paratei la depunerea unei garantii reale in valoare de (_) lei, in conformitate cu art. 20 alin. 2 lit. b din Legea 272/2004 actualizata.
In motivarea actiunii reclamantul arata ca prin sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei (_) , parata a fost obligata sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minorul (_), in sensul luarii acestuia la domiciliul tatalui sau in prima si a treia saptamana din luna de vineri ora (_) pana duminica ora (...)
Mai precizeaza reclamantul ca in urma apelului declarat, Tribunalul (...)a pronuntat decizia civila nr. (_), prin care a obligat-o pe parata sa permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minorul susmentionat in prima si a treia saptamana din fiecare luna de vineri ora (_) pana duminica ora (_), cu luarea minorului la domiciliul/resedinta sa din (_)
Reclamantul mai mentioneaza ca parata nu numai ca s-a impotrivit cu rea credinta punerii in executare a hotararilor judecatoresti, insa dupa schimbarea codului de procedura civila, pentru a incerca exonerarea de orice raspundere privind nerespectarea hotararilor prin care a fost obligata sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minorul, a dus o campanie ampla si sistematica de denigrare a lui in fata acestuia, incercand astfel sa demonstreze in repetate randuri ca minorul isi respinge tatal.
In continuare, reclamantul arata ca parata actioneaza in mod constant atat in frauda drepturilor lui parintesti, abuzand de faptul ca printr-o ordonanta presedintiala s-a dispus in mod provizoriu stabilirea locuintei minorului (_) la domiciliul sau, cat si in detrimentul interesului superior al minorului, precizand ca pentru aceste considerente a fost sanctionata si cu amenda penala.
Parata a formulat intampinare, aratand ca actiunea are un caracter neintemeiat, deoarece a fost initiata cu rea credinta din partea reclamantului, avand in vedere ca parata respecta hotararea judecatoreasca devenita titlu executoriu si doreste sa procedeze la executarea de buna voie a titlului executoriu.
Mai precizeaza parata ca la data de (_) nu s-a putut prezenta la sediul biroului executorului judecatoresc din motive medicale, aratand totodata ca in momentul in care parata a fost acasa si reclamantul a venit pentru a lua copilul, hotararea la care face referire reclamantul nu a putut fi pusa in executare pana la acest moment, din motive independente de vointa paratei, deoarece in realitate aceasta a dorit in permanenta sa existe o relatie buna intre minor si tatal sau, sens in care i-a permis sa-l viziteze si a facut acest lucru de fiecare data cand a vrut.
In continuare, parata mentioneaza ca trebuie avut in vedere procesul verbal incheiat de Politia (_) impreuna cu autoritatea tutelara a aceleasi localitati, incheiat la data de (_) din care rezulta imprejurarea ca minorul refuza in mod ferm sa plece impreuna cu tatal sau, plange foarte tare si este extrem de speriat de faptul ca ar putea sa-l ia tatal sau in masina.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri, s-au luat interogatorii partilor si au fost audiati martorii (_)
Analizand probatoriul administrat, instanta constata urmatoarele :
Prin decizia civila nr. (_.) a Tribunalului (_) , parata a fost obligata sa permita reclamantului sa aiba legaturi cu minorul (_), nascut la (_) , in prima si a treia saptamana din luna de vineri ora (_) pana duminica ora (_), cu luarea minorului la domiciliul/resedinta sa din (_)
Dupa cum rezulta din procesul verbal incheiat la data de (_)  de agenti ai Politiei (_) parata a precizat ca va fi de acord sa permita reclamantului sa-l ia pe minor, conform hotararii, numai in cazul in care minorul isi va da consimtamantul, mentionandu-se totodata ca reclamantul a incercat din nou sa vorbeasca cu minorul, insa acesta a refuzat.
Totodata, procesul verbal incheiat de Biroul Executorului Judecatoresc (_), la data de (_) atesta ca "minorul refuza in mod categoric sa-l paraseasca pe debitorul urmarit (_), manifestand aversiune fata de creditorul urmaritor".
Martorul (_) declara ca a fost de mai multe ori impreuna cu reclamantul la domiciliul parintilor paratei, precizand ca, desi reclamantul venise pentru a-l lua pe minor la domiciliul sau din (_)  de fiecare data minorul a spus ca nu vrea sa mearga.
La randul ei, martora (_), arata ca a fost de mai multe ori de fata cand reclamantul a venit sa-l viziteze pe minorul (_), insa minorul nu dorea sa stea de vorba cu reclamantul, intrucat ii era frica de acesta, iar martorul (_) declara ca l-a vazut pe reclamant venind de mai multe ori in comuna (_) sa-l vada pe minor, mentionand ca personal l-a auzit pe copil spunand ca nu vrea sa mearga la tatal sau.
In urma analizei probatoriului administrat, instanta constata ca punerea in aplicare a deciziei civile nr. (_) a Tribunalului (_) nu a fost posibila din cauza refuzului minorului (_) de a merge la domiciliul reclamantului.
Avand in vedere cele mai susmentionate si tinand cont de disp. art. 10 alin. 1 cod procedura civila, instanta va respinge actiunea.
In baza art. 453 alin. 1 cod procedura civila, instanta va obliga pe reclamant la (_)  lei cheltuieli de judecata catre parata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi

MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004
Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010