InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Zalau

FRUT CALIFICAT

(Hotarare nr. 331 din data de 29.12.2010 pronuntata de Judecatoria Zalau)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Zalau | Jurisprudenta Judecatoria Zalau

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin Rechizitoriul din data de ....2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria ...., din Dosar nr.....2010, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor LI, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p., art. 37 lit. a) C.p. si art. 75 lit. c) C.p.,  SM-S,pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si art. 75 lit. c) C.p. ,  LF,pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b) C.p. si art. 75 lit. c) C.p. ,  MS,pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b) C.p. si art. 75 lit. c) C.p. ,  SZ-Z, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b) C.p. si art. 75 lit. c) C.p. , SC, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la  furt calificat, prev. de  art. 26 C.p. raportat la art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si art. 99 alin. 2 C.p.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei ... la data de ....2010 sub nr...2010.
In cuprinsul actului de sesizare a instantei, s-a retinut, in esenta ca invinuitii MC, GFD, LSO si B F, in noaptea de ....2008, au patruns prin fortarea usii de acces in incinta dispeceratului S.C.T S.A. , dar nu au gasit bani si nici alte bunuri pe care sa le sustraga, intrucat aceste bunuri lipseau de la locul unde acestia credeau ca se afla. Aceiasi invinuiti, in data de ....2008, au sustras bunuri in valoare de 665 lei, valoare apreciata de partea vatamata, din geanta partii vatamate LE, aceste bunuri fiind un telefon mobil marca Nokia, un inel de aur de 6,95 g, un radio portabil, un set de chei si un ambalaj de cartela telefonica, in timp aceasta  se afla in trenul accelerat nr.1847, garat in Statia CF ... Nord.
Pentru dovedirea situatiei de fapt expusa in rechizitoriu au fost mentionate urmatoarele mijloace de proba: - declaratiile inculpatului LI (f.28-29, 33-34),  declaratiile inculpatului SMS (f. 35, 39-40),  declaratiile inculpatului LF (f. 41, 44-45, 121),  declaratiile inculpatului MS (f. 46, 49-50, 125),  declaratiile invinuitului SZZ (f. 53-64), declaratiile invinuitului SC (f. 58-59),  proces verbal de cercetare la fata locului (f. 16-23),  declaratiile martorului DI(f.26, 115),  declaratiile martorului CV (f. 65-68), declaratiile martorului  FER (f. 70-71),  proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante (f.72-76),  proces-verbal de conducere in teren (f.77-91),  proces-verbal de examinare (f.92, 105-112),  adeverinta de primire si plata (f. 93),  proces verbal de predare primire (f. 95-96),  fisa cazier judiciar inculpati (f.30-31, 36-37, 42, 47, 51, 60, 316-322),  procese-verbale de prezentare material de urmarire penala (f. 121-127),  referat  de evaluare LI (f.212-213), referat de evaluare SMS (f. 214-215), referat de evaluare LF (f.216-217), referat de evaluare MS (f.218-219), referat de evaluare SZ-Z (f. 220-221), referat de evaluare SC (f. 222-223), ancheta sociala SZ-Z (f.202-203), ancheta sociala SC (f.206-208).
Prin declaratiile din cursul procesului penal, partea vatamata SC U... SA s-a constituit parte civila cu suma de 15340 lei, reprezentand prejudiciu cauzat si nerecuperat.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti, dupa citirea actului de sesizare, conform art.322 Cod procedura penala, la termenul de judecata din data de ....2010, au fost audiati inculpatii, declaratiile acestora fiind atasate la filele 228-233.
Analizand materialul probator administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
1. In seara zilei de ....2010, inculpatii SM-S, LI, SZ-Z si SC s-au hotarat sa sustraga cupru din incinta SC U. In acest scop cei 4 au mers la locuinta lui SS, tatal lui SC si SM. De aici au luat o caruta si un ferastrau de taiat metal (bomfaier).  Cu caruta cei 4 s-au deplasat in spatele U, intr-un loc izolat.
Inculpatul SC a ramas la caruta sa aiba grija de cal deoarece nu statea singur, iar ceilalti trei au sarit gardul si au taiat de pe un tambur 5 bucati de cablu din cupru, avand invelis din plastic. Bucatile au fost apoi transportate de cei trei si incarcate in caruta. De acolo cei 4 au mers in padure unde au facut foc si au ars izolatia de pe cablu. Cablul rezultat l-au incarcat in caruta si in jurul orelor 3-4 dimineata s-au intors impreuna la locuinta lui SS. L-au sunat pe martorul CV cu care s-au inteles sa-i transporte pana la BM, fara a-i spune de unde au cablul. Au incarcat cablul in masina acestuia si toti cei patru (inclusiv inculpatul minor SC), impreuna cu martorul CV s-au deplasat in Baia Mare unde au vandut cablul la SC D SRL. Aici au predat cablul, care cantarea 204 kg, primind in schimb suma de 4284 lei de la martorul FE-R, angajat al acestei societati.
Banii au fost inmanati martorului CV, singurul care avea act de identitate si pe numele acestuia a fost completata si adeverinta de primire si plata (pe o cantitate mai mica decat cea reala).
  Martorul CV a aratat ca a fost platit cu  suma de 200 de lei pentru efectuarea transportului .
Inculpatii SM-S, LI, SZ-Z au recunoscut savarsirea faptei atat in faza de urmarire penala cat ti in faza de judecata.
2. In cursul zilei de ....2010 inculpatii SM-S, LI si SC s-au intalnit in oras cu inculpatii LF si MS carora  le-au povestit ca au facut bani din furat si s-au inteles sa mearga seara in acelasi loc.
Astfel, de la locuinta lui SS cei 5 au luat din nou caruta si s-au dus in acelasi loc, avand din nou asupra lor ferastraul de taiat metale. Inculpatul SC a ramas din nou langa caruta pentru a se ingriji de cal, iar ceilalti patru au escaladat gardul Uzinei Electrice. De pe acelasi tambur au taiat 8 bucati de cablu. Dupa ce au taiat cablul, l-au transportat la caruta si cu ajutorul acesteia s-au deplasat intr-o padure din apropiere unde au ars izolatia, iar cuprul rezultat l-au transportat la locuinta fratilor S in jurul orei 07 dimineata. Anterior l-au contactat telefonic pe martorul CV, cel care i-a transportat si prima data la  Baia-Mare cu cuprul furat si i-au cerut acestuia sa-i transporte in Baia-Mare si cu aceasta cantitate de cupru.  
Astfel au incarcat cablul in masina si au pornit spre Baia Mare. Intrucat nu avea loc in masina, inculpatul SC nu i-a insotit de aceasta data.
In urma unui control efectuat in zona Garii CFR din ..., cei 4 au fost prinsi in flagrant avand in portbagajul autoturismului cablul sustras cu izolatia arsa .
Inculpatii  au indicat organelor de politie locul unde au ars izolatia de plastic de pe cablu in padurea ...-Panic (f.77-91).
De asemenea, a fost verificata caruta de la domiciliul lui SS, tatal inculpatului SM-S si a invinuitului SC, constatandu-se ca aceasta prezenta urme de cenusa si praf de cenusa, provenind de la material de plastic ars (f.92, 105-112).
Cablul gasit in autoturism a fost predat partii vatamate U SA, rezultand ca era o cantitate de 264 kg de cupru, valoarea acestuia fiind de 30.608 lei (f.95-96).
Inculpatii LI si SM-S,  LF si MS au  recunoscut savarsirea faptei atat in faza de urmarire penala cat si in faza de cercetare judecatoreasca.
Cu ocazia audierii lor in faza de urmarire penala, inculpatii au recunoscut comiterea faptelor retinute in sarcina lor prin rechizitoriu, exceptie facand inculpatul SC.
Art.69 Cod procedura penala prevede ca declaratiile inculpatului facute in cursul procesului penal pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu fapte sau imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente.
In cauza, declaratiile inculpatilor prin care acestia recunosc savarsirea faptelor comise se coroboreaza cu celelalte probe administrate in legatura cu savarsirea acestor fapte, respectiv cu declaratiile partilor vatamate, ale martorilor audiati in cauza,  precum si cu procesele-verbal de cercetare la fata locului si de reconstituire.
Singurul care nu a recunoscut savarsirea faptei este inculpatul minor SC care, in fata instantei de judecata,  a sustinut ca nu a participat la savarsirea niciunui furt de la U SA precum si ca nu s-a deplasat nici la Baia-Mare pentru a vinde cablul furat .  In faza de urmarire penala inculpatul SC a aratat ca s-a deplasat cu caruta si cu inculpatii SMS, LI si SZZ insa scopul era sa se intalneasca cu "niste romi", pentru a primi un ham, iar el nu a ramas deloc acolo ci a plecat singur acasa, pe jos (f.58).
Declaratiile acestuia, insa, nu se coroboreaza cu declaratiile celorlalti inculpati audiati in cauza si nici cu declaratiile martorului CV.
Din declaratiile  date de: inculpatul SM-S data in faza de urmarire penala (f.40), in prezenta aparatorului desemnat din oficiu ,  inculpatul LI in faza de urmarire penala (f.28),  inculpatul LF (f.41, 45) din faza de urmarire penala si a cercetarii judecatoresti, inculpatul SZZ din faza de urmarire penala (f. 53), inculpatul MS din faza de urmarire penala (f.46, 50) si  martorul CV rezulta ca inculpatul minor SC s-a dus cu inculpatii la U SA , in ambele seri,  si a ramas la caruta deoarece calul nu statea singur, precum si ca s-a deplasat la Baia-Mare in vederea valorificarii bunurilor sustrase.
In plus, este evident ca inculpatii au cunoscut de la inceput scopul deplasarii deoarece s-au dus seara, intr-un loc izolat, avand asupra lor un ferastrau pentru taiat metale, astfel ca declaratiile ulterioare date de catre inculpatii SMS , SZZ si LI sunt nesincere si au avut ca scop ajutarea inculpatului SC.
In drept:
Fapta inculpatului LI, care in noptile de ....2010 si .....2010, prin 2 acte materiale, impreuna cu alti inculpati printre care si minorul SC, prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p., art. 37 lit. a C.p. si art. 75 lit. c C.p.
Sub aspectul laturii obiective, instanta retine ca elementul material al infractiunii consta in actiunea de sustragere a bunurilor, fara consimtamantul partii vatamate. Momentul consumarii infractiunii este marcat de iesirea bunurilor din patrimoniul partii vatamate si trecerea lor in stapanirea inculpatului. Urmarea imediata, ca element component al laturii obiective, se caracterizeaza prin prejudiciul cauzat partii vatamate, constand in iesirea din patrimoniul acesteia a bunurilor sustrase si, corelativ, aproprierea acestora de catre inculpat. Legatura de cauzalitate dintre actiunea de sustragere si prejudiciul cauzat partii vatamate rezulta din imprejurarile cauzei, fiind dovedita de probatoriul administrat.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul  a savarsit infractiunea cu intentie directa, in acceptiunea art.19 alin.1 pct.1 lit.a) Cod penal. Astfel, din probele administrate reiese ca inculpatul a avut reprezentarea faptei sale, a consecintelor pagubitoare asupra patrimoniului partii vatamate, a prevazut rezultatul si a urmarit producerea lui, constientizand, de asemenea, ca a luat bunurile din posesia partii vatamate, fara consimtamantul acesteia.
Fapta savarsita de inculpat este un furt calificat in conditiile art.208 alin.1, art.209 alin.1 lit.a), g) si i) Cod penal. Forma agravata a infractiunii exista intrucat infractiunea a fost savarsita de mai multe persoane impreuna, in timpul noptii, prin escaladare.
Intrucat fapta a fost comisa impreuna cu un inculpat minor, in sarcina inculpatului se va retine si circumstanta agravanta prevazuta de art.75 lit.c) Cod penal, chiar inculpatul declarand cu ocazia audierii ca avea cunostinta, la momentul comiterii infractiunii, despre varsta inculpatului SC.
In temeiul art.37 lit.a C.p constata ca infractiunea de furt calificat a fost savarsita in stare de recidiva postcondamnatorie fata  de condamnarea la 7 ani inchisoare prin s.p nr. ...2006 a Tribunalului ... eliberat conditionat cu un rest de pedeapsa neexecutat de 1000 zile prin s.p nr. ....2010 a Judecatoriei Dej,   primul act material fiind savarsit la data de ....2010, deci inainte de expirarea acestei perioade (f.30-31, 117).
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, determinat prin aplicarea criteriilor prevazute de art.181 alin.2 Cod penal, instanta apreciaza ca fapta prezinta un pericol social sporit datorita modalitatii de comitere.
Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale privitoare la persoana si conduita inculpatului, retinand ca inculpatul este in varsta de 26 ani,   a fost condamnat in mod repetat pentru fapte similare si pentru o talharie iar prezenta fapta a savarsit-o in timpul liberarii conditionate.
De asemenea , instanta va retine ca din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ... rezulta ca inculpatul LI prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, rezolvarea conflictelor facand-o prin apelare la diferite forme de violenta, iar disponibilitatea pentru un castig cinstit fiind scazuta.
Pe parcursul urmaririi penale inculpatul  a avut o atitudine sincera, recunoscand savarsirea faptei
In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, avand in vedere si limitele prevazute de lege, de la 3 la 15 ani, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul special, de 4 ani va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
Fata de inculpat a fost luata masura arestarii preventive la data de ....2010 pe o durata de 30 de zile, fiind emis mandatul de arestare preventiva nr....2010 de Judecatoria ..., masura fiind verificata sub aspectul legalitatii si temeiniciei la primirea dosarului la instanta in baza art.3001 Cod procedura penala, prin Incheierea de sedinta din ...2010.
Apreciind ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii impun in continuare privarea de liberare, instanta, in  baza art.350 alin.1 Cod procedura penala, va mentine arestarea preventiva a inculpatului si, in baza art.88 Cod penal, va deduce retinerea si arestarea preventiva din 10.09.2010 la zi.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.

Fapta inculpatului SM-S, care in noptile de ...2010 si ....2010, prin 2 acte materiale, impreuna cu alti invinuiti printre care si minorul SC, prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si art. 75 lit. c C.p
Agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p. se retine deoarece inculpatul cunostea faptul ca inculpatul SC este minor.
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, determinat prin aplicarea criteriilor prevazute de art.181 alin.2 Cod penal, instanta apreciaza ca fapta prezinta un pericol social sporit datorita modalitatii de comitere.
Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale privitoare la persoana si conduita inculpatului, retinand ca inculpatul este in varsta de 19 ani,   a fost condamnat in mod repetat pentru fapte similare. Acestea au fost savarsite in timpul minoritatii, motiv pentru care acesta nu este recidivist. A fost eliberat din penitenciar la data de ...2010, cu un rest de pedeapsa de 65 de zile.
A fost judecat  in  dosarul nr.  ....2010  pentru alte infractiuni savarsite cu intentie, hotararea nefiind definitiva.
Pe parcursul urmaririi penale a avut o atitudine oscilanta, recunoscand savarsirea faptei, insa incercand sa ascunda participarea fratelui sau, invinuitul SC. 
Din referatul de evaluare intocmit Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ... rezulta ca inculpatul SM-S prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, acesta adoptand comportamentul infractional pe fondul  neconstientizarii caracterului negativ al faptelor penale si a carentelor instructiv-educative si lipsei sustinerii parintesti.
 In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, avand in vedere si limitele prevazute de lege, de la 3 la 15 ani, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul special, de 4 ani va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
Fata de inculpat a fost luata masura arestarii preventive la data de 10.09.2010 pe o durata de 30 de zile, fiind emis mandatul de arestare preventiva nr....2010 de Judecatoria .., masura fiind verificata sub aspectul legalitatii si temeiniciei la primirea dosarului la instanta in baza art.3001 Cod procedura penala, prin Incheierea de sedinta din ....2010.
Apreciind ca temeiurile avute in vedere la luarea masurii impun in continuare privarea de liberare, instanta, in  baza art.350 alin.1 Cod procedura penala, va mentine arestarea preventiva a inculpatului si, in baza art.88 Cod penal, va deduce retinerea si arestarea preventiva din ....2010 la zi.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
 Fapta inculpatului LF, care in noaptea de ....2010, impreuna cu alti invinuiti printre care si minorul SC, prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. si art. 75 lit. c C.p.
Agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p. se retine deoarece inculpatul cunostea faptul ca SC este minor.
 In baza art. 37 lit. b C.p constata ca infractiunea de furt calificat  a fost savarsita in stare de recidiva postexecutorie, respectiv dupa executarea pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin s.p nr. ....2007 a Judecatoriei ... definitiva prin s.p nr.   ...2007 a Curtii de Apel ...
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, determinat prin aplicarea criteriilor prevazute de art.181 alin.2 Cod penal, instanta apreciaza ca fapta prezinta un pericol social sporit datorita modalitatii de comitere.
Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale privitoare la persoana si conduita inculpatului, retinand ca inculpatul este in varsta de 20 ani,   a fost condamnat in mod repetat pentru fapte similare si pentru o talharie iar prezenta fapta a savarsit-o in stare de recidiva postexecutorie.
Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ... rezulta ca inculpatul LF  prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, perioadele anterioare de detentie determinand diminuarea capacitatii de adaptare la conditiile de trai din libertate.
In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, avand in vedere si limitele prevazute de lege, de la 3 la 15 ani, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul special, de 4 ani va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Fapta inculpatului MS, care in noaptea de ....2010, impreuna cu alti invinuiti printre care si minorul SC, prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. si art. 75 lit. c C.p.
In baza art. 37 lit. b C.p constata ca infractiunea de furt calificat  a fost savarsita in stare de recidiva postexecutorie, respectiv dupa executarea pedepsei de 4 ani inchisoare aplicata prin s.p nr. 359/16.07.2003 a Judecatoriei ... definitiva prin neapelare. Inculpatul a fost eliberat din  penitenciar la data de ...2005, cu un rest de pedeapsa de 600 de zile, iar fapta a savarsit-o dupa expirarea acestei perioade. A avut mai multe condamnari mai mari de 6 luni, fara a ne afla in situatia prevazuta de art. 38 C.p.  .
Agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p. se retine deoarece inculpatul cunostea faptul ca inculpatul SC este minor.
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, determinat prin aplicarea criteriilor prevazute de art.181 alin.2 Cod penal, instanta apreciaza ca fapta prezinta un pericol social sporit datorita modalitatii de comitere.
Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale privitoare la persoana si conduita inculpatului, retinand ca inculpatul este in varsta de 34 ani,   a fost condamnat in mod repetat pentru fapte similare si  iar prezenta fapta a savarsit-o in stare de recidiva postexecutorie.
Pe parcursul urmaririi penale a avut o atitudine sincera, recunoscand savarsirea faptei.
Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul .. rezulta ca inculpatul MS   prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, persistenta in timp a unor obiceiuri, modul impulsiv de a actiona indiferent de situatie, lipsa unor posibilitati de a realiza sume de bani suficiente familiei sale, il predispun si in viitor spre fapte infractionale.
In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, avand in vedere si limitele prevazute de lege, de la 3 la 15 ani, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul special, de 3 ani va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Fapta inculpatului SZ-Z, care in noaptea de ..2010, impreuna cu alti invinuiti printre care si minorul SeC, prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev. de  art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b C.p. si art. 75 lit. c C.p.
In baza art. 37 lit. b C.p instanta va constata ca infractiunea de furt calificat  a fost savarsita in stare de recidiva postexecutorie, respectiv dupa executarea pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin s.p nr. ...2007 a Judecatoriei ... definitiva prin decizia penala nr. ....2007 a Curtii de Apel . Inculpatul a fost eliberat din  penitenciar la data de ...2008, cu un rest de pedeapsa de 249 de zile, iar fapta a savarsit-o dupa expirarea acestei perioade. A avut mai multe condamnari mai mari de 6 luni, fara a ne afla in situatia prevazuta de art. 38 C.p.  (f.60).
Agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p. se retine deoarece inculpatul SZ-Z cunostea faptul ca inculpatul SC este minor.
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, determinat prin aplicarea criteriilor prevazute de art.181 alin.2 Cod penal, instanta apreciaza ca fapta prezinta un pericol social sporit datorita modalitatii de comitere.
Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale privitoare la persoana si conduita inculpatului, retinand ca inculpatul este in varsta de 24 ani,   a fost condamnat in mod repetat pentru fapte similare si  iar prezenta fapta a savarsit-o in stare de recidiva postexecutorie.
Pe parcursul urmaririi penale a avut o atitudine oscilanta, recunoscand savarsirea faptei, insa incercand sa ascunda participarea  varului sau, inculpatul SC. 
Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ...  rezulta ca inculpatul SZ-Z prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, manifestand inca din copilarie un comportament antisocial ca urmare a preluarii  unor modele negative din mediul apropiat, a dezorganizarii familiale, a consumului de alcool si a lipsei unor preocupari dezirabile.
In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, avand in vedere si limitele prevazute de lege, de la 3 la 15 ani, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata spre minimul special, de 3 ani va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
Fapta inculpatului SC  care in noptile de ....2010 si ....2010, prin 2 acte materiale, impreuna cu alti inculpati prin escaladare a sustras bunuri apartinand partii vatamate SC U SA, intruneste elementele constitutive ale infractiunii  de complicitate la  furt calificat, prev. de  art. 26 C.p. raportat la art.208 alin.1 - art.209 alin.1 lit. a) g) si i), C.p., cu aplicarea art. 41 alin.2 C.p. si art. 99 alin. 2 C.p.
In cauza sunt intrunite conditiile participatiei penale sub forma complicitatii : autorii au savarsit o fapta prevazuta de legea penala, respectiv infractiunea de furt calificat, iar inculpatul SC a asigurat paza in vederea comiterii faptei si a ajutat la transportul bunurilor furate,  fiind dovedit faptul ca inculpatul avea cunostinta despre intentia celorlalti de a comite infractiunea de furt calificat. De asemenea, ulterior, inculpatul a beneficiat de produsul infractiunii, respectiv a primit  o parte din banii obtinut in urma valorificarii cuprului rezultat din furt.
La alegerea sanctiunii pe care o va aplica inculpatului SC,  instanta va avea in vedere atat faptul ca inculpatul era minor la data savarsirii faptei, cat si imprejurarea ca fapta a fost comisa impreuna cu alte patru persoane majore, aspect ce denota un grad de pericol social sporit, astfel ca se apreciaza ca nu este suficienta aplicarea unei masuri educative, in acest context urmand a-i fi aplicata inculpatului o pedeapsa.
La individualizarea sanctiunii si proportionalizarea acesteia, instanta se va raporta la dispozitiile art.109 alin.1, art.72 alin.1 si art.52 Cod penal.
In conformitate cu prevederile art.72 Cod penal, instanta va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala si limitele de pedeapsa stabilite de lege. Gradul de pericol social al faptei comise va fi apreciat in baza art.181 alin.2 Cod penal, urmand sa se aiba in vedere modul si mijloacele de savarsire a faptei, scopul urmarit, imprejurarile concrete in care s-a comis fapta, urmarea produsa, precum si persoana si conduita inculpatului.
Raportat la aceste criterii, instanta apreciaza ca fapta inculpatului prezinta un pericol social ridicat, motivat prin faptul ca a savarsit infractiunea impreuna cu alte persoane,pe timp de noapte  in timp ce era judecat, in stare de libertate, in dosarul nr,    al  Judecatoriei ....
Instanta va avea in vedere si circumstantele referitoare la persoana si conduita inculpatului. Acesta este nascut la data de .... 1995, este in varsta de 15 de ani, nu frecventeaza scoala, este analfabet, fiind implicat in savarsirea de fapte antisociale inca din anul 2006.Din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica  rezulta ca acesta are discernamantul general si al faptei prezent, motiv pentru care raspunde penal pentru faptele comise, precum si ca prezinta "tulburare de conduita socializata, personalitate in curs de structurare antisociala".
Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ... rezulta ca inculpatul SC prezinta perspective scazute de reintegrare in societate, adoptand comportamentul infractional pe fondul neconstientizarii caracterului negativ al faptelor penale, in contextul anturajului infractional pe care il are, a carentelor instructiv-educative si lipsei de supraveghere din partea parintilor.
Pe parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti  a avut o atitudine nesincera, nerecunoscand savarsirea faptei si incercand sa-si construiasca diferite aparari contrazise de celelalte probe. 
In raport de dispozitiile art.109 Cod penal, avand in vedere ca inculpatul a fost minor la data comiterii infractiunii, instanta va reduce  la jumatate limitele pedepsei.
In ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse orientate spre minimul special, cu inchisoarea de 2 ani, va fi de natura sa asigure realizarea scopurilor prevazute de art.52 Cod penal, fiind deopotriva un mijloc de constrangere, dar si un mijloc de reeducare si de preventie eficient.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, tinand seama de circumstantele personale ale inculpatului si de concluziile referatului de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul .., instanta apreciaza ca scopul educativ si preventiv al pedepsei nu poate fi atins  fara executarea efectiva a acesteia in regim de detentie.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere considerentele mentionate anterior, astfel ca raportat la natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana inculpatului, apreciaza ca acesta este nedemn in exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a) teza a-II-a si lit.b) Cod penal, fiind justificata indepartarea acestuia de la activitati ce presupun increderea publica ori exercitiul autoritatii.
In baza art.71 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal pe durata executarii pedepsei principale.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, instanta retine ca, in baza art.346 Cod procedura penala si art.14 alin.3 Cod procedura penala, repararea pagubei se va realiza potrivit dispozitiilor legii civile, partea vatamata SC Uzina Electrica SA constituindu-se parte civila fata de inculpati cu suma reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin infractiune.
Legea civila, mai exact, art.998-999 Cod civil prevede ca raspunderea civila delictuala este incidenta in ipoteza indeplinirii urmatoarelor conditii: existenta unui prejudiciu de natura materiala sau morala, dovedit de catre partea vatamata, existenta unei fapte ilicite, in speta savarsirea de catre inculpati a infractiunii de furt calificat, fiind dovedita vinovatia acestora si, de asemenea, legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.
Intrucat repararea prejudiciului cauzat nu se poate realiza in natura, potrivit dispozitiilor art.14 alin.3 lit.b) Cod procedura penala, repararea pagubei se va face prin echivalent, prin plata de despagubiri. In ceea ce priveste cuantumul acestor despagubiri, instanta apreciaza ca intemeiate pretentiile formulate de partea civila. 
Pe cale de consecinta, in baza art.14 si art.346 Cod procedura penala, raportat la art.998-999 si art.1003 Cod civil, instanta va admite actiunea civila formulata si va obliga inculpatii in solidar la plata sumei de15.340 lei catre partea civila sc Uca SA si, in temeiul art.1000 alin.2 Cod civil, inculpatul minor SC va fi obligat la plata despagubirilor civile si in solidar cu partile responsabile civilmente,SS si SM.
In baza art.191 alin.1, 2 si 3 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatii la plata sumei de 4900 lei cheltuieli judiciare catre stat, potrivit dispozitivului hotararii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010