InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

LITIGIU DE MUNCA DREPTURILE CUVENITE CADRELOR DIDACTICE PENTRU ORELE PRESTATE IN PLUS FATA DE NORMA DIDACTICA: ADMISIBILITATE

(Decizie nr. 579 din data de 21.05.2007 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA CIVILA MIXTA

                 MATERIE:LITIGIU DE MUNCA

DREPTURILE CUVENITE CADRELOR DIDACTICE PENTRU
 ORELE PRESTATE IN PLUS FATA DE NORMA DIDACTICA:
                                   ADMISIBILITATE

Textul art.45 alin.1 din Legea nr.128/1997 modificata, prevede ca personalul didactic de predare si de instruire practica, cu o vechime in invatamant de peste 25 ani, cu gradul didactic I, beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului.
Interpretarea corecta a normei este in sensul de a nu se face nici o diferentiere intre diferitele categorii de personal didactic, potrivit regulii ca acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga.

                           (Decizia civila nr.579 din 21 mai 2007)
    Dosar civila nr.7374/83/2006

Prin sentinta civila nr. 165 din 12 februarie 2007 pronuntata in dos. nr. 7374/83/2006, Tribunalul Satu Mare a respins exceptia inadmisibilitatii pretentiilor reclamantului S. I.P. S.M.invocata de I. S.J. S. M..
      S-a respins ca neintemeiata actiunea reclamantei P. V.,  reprezentata de S. I. P. S. M., formulata impotriva paratilor: I. S. J. S. M.,  C. J. S. M. , C.L. AL C.O.N., P. C. O. N.,  S. CU C. R. .
Fara cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta astfel, tribunalul a retinut ca exceptia de inadmisibilitate invocata de paratul I. S. J. S.M. este neintemeiata, prin motivarea adusa tinde la negarea dreptului reclamantului de acces la justitie.
Deliberand asupra fondului pricinii, instanta a constatat ca disp.art.45 din lg.nr.128/1997, personalul didactic cu o vechime de peste 25 de ani si gradul didactic I beneficiaza de recalcularea normei didactice cu doua ore in plus saptamanal fara diminuarea salariului.
In pofida practicii judiciare anterioare in materie constatam ca desi reglementarile cuprinde in art.45 nu fac diferentieri intre cadrele didactice, acestea au fost statuate prin art.43 alin.1 lit.b din aceeasi lege.
Conform acestora, norma didactica pentru invatator sau educator o constituie activitatea prev.la art.42 alin.1 corespunzatoare unui post de invatator, educator spre deosebire de norma didactica prevazuta pentru profesori si maistrii instructori, care este cuantificata intr-un numar de ore.
In consecinta, reducerea cu 2 ore a normei didactice a reclamantilor nu este posibila. Mai mult, o asemenea masura ar determina partajarea unei norme intre mai multi invatatori, educatori.
Pe de alta parte, Ordinul MEC nr.3351/2006 prevede ca "norma didactica a unui invatator nu poate cobori sub 18 ore/saptamana".
Nelegalitatea ordinului nu a fost invocata de catre reclamanti pe calea actiunii de contencios administrativ, acesta nefiind anulat de instanta sau revocat de catre autoritatea emitenta.
Impotriva acestei sentinte in termen a declarat recurs reclamantul  S.I. P. S.M., in reprezentarea reclamantei P. V.- membra de sindicat, solicitand modificarea in totalitate a hotararii atacate, iar in fond admiterea actiunii formulate.
In motivarea recursului s-a aratat ca instanta de fond a dat o gresita interpretare dispozitiilor cuprinse in art. 43 din Legea nr. 128/1997, in sensul ca acesta trebuie coroborat cu dispozitiilor art. 45 al carui rol este tocmai acela de a inlatura diferentierile discriminatorii cu privire la salarizarea cadrelor didactice.
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de parati, instanta de fond in mod gresit a admis-o, avand in vedere obligatiile ce le revin acestora in administrarea actului de invatamant conform Legilor 128/1997 si 84/1995.
Prin intampinarile depuse la dosar C. J. S.M. si I. S. J. S.M. au solicitat a se dispune respingerea recursului ca nefondat, invocand totodata lipsa calitatii procesuale pasive a acestora, cele doua intimate neavand atributii de salarizare a personalului din invatamant.
Examinand recursul, prin prisma motivelor invocate, precum si din oficiu, Curtea apreciaza ca acesta este fondat pentru urmatoarele considerente:
Textul art. 45 alin. 1 din Legea nr. 128/1997 modificata, se prevede cu claritate ca personalul didactic de predare si de instruire practica, cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiaza de reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului. Se poate lesne observa ca singurele conditii impuse de legiuitor personalului didactic pentru a putea beneficia de reducerea normei didactice in sensul sus - aratat, consista in vechimea de peste 25 de ani si gradul didactic l. Este de sesizat totodata, ca beneficiul normei aflate in discutie vizeaza intreg " personalul didactic de predare si de instruire practica", iar in categoria aceasta se include, fara indoiala si  reclamanta.
In conditiile in care textul de lege ce acorda beneficiul constand in reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului, nu distinge intre diferitele categorii de cadre didactice, ci este acordat, astfel cum s-a precizat mai sus, intregului personal didactic " de predare si de instruire practica", aplicarea si interpretarea corecta a normei respective este in sensul de a nu se face nici o diferentiere intre diferitele categorii de personal didactic, cunoscut fiind adagiul ca acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga; in alte cuvinte, generalitatea formularii unui text legal conduce la generalitatea aplicarii lui, fara a se introduce distinctii pe care norma juridica respectiva nu le contine.
      Nici analizarea textului de lege de care se prevaleaza partea recurenta nu este de natura a conduce la o alta concluzie, diferita de cea exprimata in precedentele alineate, astfel prin articolul 43 alin. 1 lit a si b este determinat modul in care se stabileste norma didactica de predare - invatare, stipulandu-se ca aceasta reprezinta un post de educatoare( institutoare) pentru fiecare grupa de prescolari sau pentru grupe combinate, respectiv un post de invatator  (institutor) pentru fiecare clasa din invatamantul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia.
      Modul anterior expus de stabilire a normei didactice la nivelul invatamantului prescolar si primar nu inseamna ca persoanele vizate ar fi excluse de la beneficiul recunoscut de legiuitor in textul art. 45 alin.1 din lege tuturor persoanelor ce fac parte din personalul didactic de predare si instruire practica.
      Considerentele expuse in alineatele de mai sus pun in evidenta justetea
pretentiilor reclamantei atat sub aspectul fondului cat sub aspectul rezolvarii aduse  exceptiei privind inadmisibilitatea actiunii, invocata de recurenta la instanta de fond si reiterata de aceasta in actuala etapa procesuala.
In ceea ce priveste calitatea procesuala a paratelor este de mentionat faptul ca potrivit OUG 32/2001 si HG 538/2002 incepand cu anul 2001 finantarea institutiilor de invatamant preuniversitar de stat se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale pe a caror raza acestea iti desfasoara activitatea, urmand ca toate cheltuielile efectuate de la bugetul de stat, incepand cu 1 ianuarie 2001, pentru finantarea acestor institutii sa se regularizeze cu bugetele locale, dupa aprobarea legii bugetului de stat.
Dupa aprobarea bugetului de stat, Consiliul Judetean prin hotarare si cu asistenta I. S. va repartiza sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele unitatilor administrativ teritoriale si in cadrul acestora pe fiecare institutie de invatamant preuniversitar.
Din cele mai sus retinute, rezulta ca paratii din prezenta cauza au - fiecare in parte - atributii in activitatea de finantare a invatamantului preuniversitar, ceea ce le confera acestora legitimare procesuala activa.
           Fata de considerentele mai sus retinute, Curtea in temeiul art. 312 alin. 1 si 5 coroborat cu art. 316 si 296 Cod procedura civila a  admis recursul si a schimbat in intregime hotararea atacata in sensul admiterii actiunii si a obligat paratii sa calculeze drepturile salariale ale reclamantei cuvenite pentru orele prestate in plus saptamanal fata de norma didactica prevazuta de art. 45 alin. 1 din Legea nr. 128/1977, incepand cu data de 16 noiembrie 2003 si sa plateasca acesteia drepturile salariale stabilite potrivit calculului anterior incepand cu 16 noiembrie 2003 si pana la pronuntare, actualizate in raport cu rata inflatiei la data platii.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014